Dieta főoldal   Tanácsok


Tartalomjegyzék Sok gyümölcs, zöldség, és napi fél óra séta - jobb életkilátást jelent Kerti parti egyszeregy Utolsó lap

Bármely táplálkozási rendellenesség okozhat menstruációs problémát


New York, 2007. július 5. (MTI/Reuters) - A táplálkozási zavarok bármely típusa okozhat menstruációs problémákat - erősítette meg az a tanulmány, amelyet amerikai tudósok publikáltak az International Journal of Eating Disorders című szaklap legújabb számában.
Cynthia M. Bulik, a kutatás vezetője csoportjával abból a tézisből indult ki, hogy ha valakinek szabálytalan a menstruációja, komoly esély van rá, hogy táplálkozási zavar bújik meg a tünet hátterében. A kieső menstruációs ciklusok megnövelik a csontritkulás kockázatát, és károsan hatnak a termékenységre is.

Korábban a táplálkozási rendellenességek közül csak az anorexia nervosát (pszichés eredetű étvágytalanságot) hozták kapcsolatba a menstruációs ciklusok rendellenességével.

Ám az 1705 étkezési zavarral diagnosztizált nő részvételével végzett genetikai vizsgálat nyomán Bulik kutatócsoportja menstruációs rendellenességeket (hiányzó periódust, kihagyó periódust, nagyon gyenge periódust) talált az étkezési zavarok bármely típusában szenvedő betegeknél, többek között a bulimia nervosában (pszichés eredetű falánkságban) szenvedőknél is.

A szaklapban publikált adatok szerint az anorexiás nők 80 százalékánál másodlagos vérzéshiány (amenorrhea) lépett fel (ez legalább három havi menstruáció kiesését jelenti). A bulimia nervosában szenvedők 36 százalékánál tapasztaltak másodlagos vérzéshiányt. A harmadik csoportba sorolt, egyéb étkezési zavarral küzdő nő 30,4 százalékánál találtak vérzéshiányt.

A menstruációs zavarokkal legközvetlenebbül a páciens testtömegindexe, kalóriabevitele és edzettségi szintje hozható kapcsolatba - állapította meg a tanulmány.

Az orvosok jelenleg csak a túlzottan sovány betegek esetében vizsgálják a táplálkozási rendellenességet. A kutatási eredmények alapján azonban „a menstruációs zavaroknak vörös zászlóként kellene figyelmeztetnie az orvosokat, hogy rákérdezzenek az étkezési rendellenességekre is” - nyilatkozta Bulik.Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása