Transpack főoldal   Transpack-2006-Február


Tartalomjegyzék RAI 2005  Amszterdam A nyomdaiparról és technológiáiról Utolsó lap

DAF LF család

Minőség a gyűjtő-terítő árufuvarozásban
Volt idő, amikor jobbára csak a feladatra való alkalmasságot várták el egy teherautótól; no persze a megbízhatóság, és a hosszú élettartam sem kerülte el a vásárló figyelmét. A vezető kényelme azonban évtizedekig nem szerepelt a kívánságlistán. Két kemény ülés a kabinban, jókora kormánykerék, mai mércével elképesztően hosszú váltókar. Szimpla fémlemezből készült a műszerfal, benne apró mélyedések. Ezekben lapultak a legszükségesebb ellenőrző készülékek…

Az már az utóbbi egy-két évtized (többnyire megválaszolt) kérdése volt, hogy miként lehet teljesebbé tenni a jármű funkcionalitását, milyen is legyen egy 10-12 órás tartózkodásra szánt kabin kényelme, és legalább ennyire fontos: mi módon lehet kifejezetten széppé, gusztusossá varázsolni az addig csupán hasznossága alapján megítélt teherautót. Mint például a DAF könnyű-közepes teherbírású járműcsaládját, az LF szériát.

 

 

 

A család sokoldalúságát jelzi, hogy városi és regionális áruterítésre éppúgy ideális adottságokkal rendelkezik, mint a könnyű távolsági fuvarokra vagy városi közfeladatokra, legyen szó tartályos szállításról, dobozos felépítményekről, netán tűzoltó járművekről. Mindezeknek megfelelően az LF sorozat össztömeg, alváz, választható felépítmény-hosszúság, tengelytáv és a motorok teljesítménye tekintetében rendkívül széles választási lehetőséget kínál.

Az LF széria legkisebb, 17,5”-os kerekekkel szerelt tagja az LF 45 7,5-12 tonna együttes tömeghatárok között rendelhető, szerelvényben maximum 22 tonnával közlekedhet. A nagyobb LF 55 típus 19,5”-os kerékmérettel kerül forgalomba. Normál teherautó változata 12-18 tonna össztömeg között 5 féle teherbírással kapható, újabban pedig 4x2-es vontatóként is megjelent a piacon 12,0 vagy 13,0 tonna szerelvénytömeghez. Az LF termékskálához tartozik még az LF 55 FAN típus, amely 6x2-es, kormányzott vontatott tengellyel, 21 tonna össztömeggel és 14,5 tonnányi megengedett teherbírással a városi közüzemi speciális feladatok kedvelt járműve.

Terítőjárművekről lévén szó, többnyire kétüléses nappali fülkével kínálják az LF-et. Létezik azonban hálófülkés változat is, egyszemélyes ledönthető matraccal hosszabb fuvarokra szánt konfiguráció esetén.

 

Jellegzetesen DAF-stílusú a kabinbelső, jó minőségű kárpitozással, kellemes, pihentető színkombinációkkal. Az LCD kijelzésű elektronikus műszerek az alapvető motorfunkciókról, a fékrendszer nyomásáról, a fékbetétek kopásáról éppúgy hasznos információkkal szolgálnak, mint az ABS-ről, a kipörgésgátlóról és az ECAS-ról, a pneumatikus felfüggesztésről.

Az LF széria 4 és 6 hengeres Cummins motortechnikára épül. A közös nyomócsöves tubódízelek négyhengeres változata 99 kW-tól (135 LE) 123 kW-ig (167 LE) három lépcsőben, a hathengeres, 5,9 literes testvéreik pedig 136 kW (185 LE) és 184 kW (250 LE) között ugyancsak három fokozatban választhatók, 500-tól 950 Nm-ig terjedő nyomatéktartományban.

 

5, 6 illetve 9 fokozatú mechanikus sebességváltókkal kapható az LF, ezen kívül kiváltképp városi alkalmazáshoz Allison automata váltó is rendelhető.

Az első felfüggesztés alaphelyzetben laprugókon keresztül történik, – nehezebb járművek esetén 2-3 lapot is bevethetnek – de természetesen elektronikus vezérlésű levegős felfüggesztéssel is megrendelhető a jármű, amelynek egyébként valamennyi tengelyén tárcsafékek szolgáltatják a jármű lassításához szükséges fékerőt. Választható opció a 100kW (136 LE) maximális fékteljesítményű pillangószelepes kipufogó fék. Ez a rendszer egyébként a széria felszerelés részét képezi a 16 és 18 tonnás LF 55 típusoknál.

A járművekhez extra tartozékok széles választékát kínálja a DAF hazai képviselete, a Hungarotruck Kft.

 

A jármű divatos vonalvezetéséért felelős DAF Design Centre teljes légterelő készletet tervezett, ami tető spoilert és oldalsó légterelőket is tartalmaz. Túl az esztétikus megjelenésen, a légterelőkkel számottevő üzemanyag-mennyiség takarítható meg.

Egy másik opció a speciális napellenző, további extra a beépített légkondicionálás, a fülkefűtés és a permetgátlók. A kabin tetejére felszerelhető hálófülkék teszik teljessé az LF széria választékát.

Mindemellett egész Európára kiterjedő nemzetközi és hazai szervizhálózat, és természetesen többféle finanszírozási lehetőség egészíti ki a DAF Trucks által kínált tökéletes szállítási megoldást.

 

Bővebb információ:

Hungarotruck Kft. – 1172 Budapest, Vidor utca 3. (Cinkotai út 34.)

Telefon: (1) 253 0600 – Fax: (1) 256 6684, (1) 253 0618 – www.daftrucks.hu
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása