Transpack, csomagolási, anyagmozgatási magazin 2004 Október
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


CSAOSZ Hírek
Hírek a csomagolóiparból
Pack-pakk
Az MSK 5 Flowtech/Econotech...
A JÖVŐ PALETTÁJA - KIKERÜLHETETLEN
A csomagolóeszközt alkotó hullámpapírlemezek (hpl) szilárdsága
17 hónap, 3000 üzemóra és ConRad még mindig fut…

Változások a gyógyszercsomagolásban

A kórházi csuklópánt használata életeket menthet!
Párnázóanyagok mozgáscsillapító tulajdonságainak mérései

Hogyan is állunk a hulladékokkal?

Korszerű élelmiszercsomagolások II.

A növényvédő-szerrel szennyezett hulladékok visszagyűjtésének 2004 első féléves eredményei

KÖNNYŰSZERKEZETES ÉPÍTÉS
Amerikai könnyűszerkezetes épületek
Teljes megoldások a Datascan Kft-től
Korszerű élelmiszercsomagolások III.
A NYOMDAIPARRÓL ÉS TECHNOLÓGIÁIRÓL
Kitekintő
A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái V.
Új fejlesztésű Balkancar targoncák
Fej- és átmenő magasraktár
PDF Formátum>>
Félpótkocsik
Hidat építenek Ázsiához
Konvejoros anyagmozgató rendszer 
PDF Formátum>>

A kórházi csuklópánt használata életeket menthet!

 A kórházak és más egészségügyi intézmények rengeteg energiát fordítanak adminisztrációs feladatokra. Sokszor éjszakai ügyeletek után a sebész vagy traumatológus órákon át tartó munkával viszi be az elmúlt 24 óra történéseit az osztály számítógépébe és tölt ki adatlapokat, miközben természetesen el kell látnia a rendelőben várakozó betegeket is. Hasonló a helyzet más szakterületek esetében is. A pontos adatkezelésnek az egészségügyben sokkal nagyobb a jelentősége, mint más szakterületeken, hiszen a félreértések emberek életébe kerülhetnek. A hibák elkövetésének másik következménye az az anyagi veszteség, mely az elvesztett időből és a felesleges ráfordításokból adódik. Az egészségügyi dolgozók tehát a legjobb tudásuk szerint igyekeznek elkerülni a hibákat, így idejük jelentős részét az adathalmazok kezelésével töltik. Ez az idő természetesen elveszik a betegek számára.

Az automatikus azonosítás bevezetése az egészségügybe alkalmasnak tűnik ezeknek a feladatoknak a tökéletes megoldására. Világszerte elindított folyamat a kórházak elektronikus adatkezelésének kiépítése. A már kiépített rendszerek jó tapasztalatokat nyújtanak a dolgozóknak és betegeknek egyaránt. Nagy előnyük, hogy idővel az igényeknek és lehetőségeknek megfelelően tovább fejleszthetőek. Használatuk során beigazolódott, hogy időt és pénzt takarítanak meg amellett, hogy tévedhetetlen precizitással „vigyáznak” az emberi életekre is.

A szegedi kórházban történt tragikus eset arra hívta fel a magyar egészségügyi vezetés figyelmét, hogy időszerű lenne lépni az adatkezelés fejlesztésében hazai kórházainkban is. Más európai országok és az USA gyakorlatát követve itt is tervezik a betegek csuklópántos azonosításának bevezetését. A kórházi csuklópánt jól alkalmazható a betegek minden korosztályánál, az első pánt felhelyezése 1956-ban egy amerikai kórházban történt. A műanyag alapanyagú csuklópánt kellemes viselet, vízálló és többféle eljárással vihető fel rá a kívánt információ. Színe a kívántnak megfelelő, más és más szín alkalmazható a különböző kórházi osztályokon, a mérete is változhat attól függően, hogy újszülöttet, gyermeket vagy felnőttet azonosítunk vele.


A csuklópántos megoldáshoz alkalmazott számítógépes háttér több szinten nyújt segítséget az adminisztrációs tevékenységek és az adatkezelés gyors és hibamentes elvégzéséhez. Az új rendszerek a régiekhez adaptálhatóak, a jövőben pedig kényelmesen továbbfejleszthetőek. A jövőbe mutat az a lehetőség is, hogy a rendszer segítségével a TB által támogatott gyógyszerek és kezelési eljárások rögtön kiszámlázhatóak, és lejelenthetőek.

A kézzel írott csuklópántok

a legegyszerűbb azonosítási lehetőséget nyújtják, amikor is a csuklópántra a beteg felvételekor kézzel ráírják a nevét, elhelyezési osztályát, bizonyos esetben a TAJ számát. A pánt könnyen megírható golyóstollal, filctollal vagy speciális vízálló tollal. A csuklópántot a beteg a kórházi tartózkodása alatt végig viseli.

 

 A vonalkóddal ellátott csuklópántokkal:

a kórház számítógépes rendszeréhez kapcsolódva a vonalkódos azonosítás kétféleképpen valósítható meg:

A „vonalkódos cég” futó sorszámú vonalkóddal nyomtatja elő a csuklópántokat. (A rendszer precizitása miatt két azonos sorszám nem fordulhat elő.) Betegfelvételkor a beteg virtuális kórlapjához hozzárendelik a felhelyezett csuklópánt sorszámát egy vonalkód olvasó segítségével. Minden további vizsgálathoz, beavatkozáshoz a csuklópántról a vizsgálati, beavatkozási pontokon vonalkód olvasóval történik az azonosítás, ami a beteg kórlapját „felhívja” a számítógépes rendszerben. A kórház már kiépített rendszerét arra kell alkalmassá tenni, hogy minden készülő leletre, vizsgálati eredményre automatikusan nyomtassa rá a beteg azonosító vonalkódját.

A másik lehetőség az, hogy direkt thermal vagy thermal transfer vonalkód nyomtatók segítségével a csuklópántokat a betegfelvétel helyszínén nyomtatják meg. A direkt thermal nyomtatók thermal nyomtatófejet használnak, amely kémiailag kezelt papíron hő segítségével állít elő sötét területeket, vonalakat, szöveget vagy akár grafikákat. Ezek azonban idővel elhalványulhatnak, ha hő illetve erős napfény hatásának vannak kitéve. Mivel a csuklópánt anyaga nem alkalmas a közvetlen megnyomásra direkt thermal nyomtatás esetén külön címkére kerül a nyomat, melyet a pántra ragasztanak fel. A thermal transfer nyomtatók is thermal nyomtatófejjel működnek, de a fej festékszalagot használ, amely segítségével a címkén vagy csuklópánton megjeleníti a kívánt nyomatot, vonalakat, szöveget és grafikákat. Ez a fajta nyomtatás lényegesen tartósabb. A thermal transfer nyomtató közvetlenül nyomtathat a csuklópántra.

A vonalkódos csuklópánt azonosító rendszer intranetes hálózattá is bővíthető, ahol a beteg adatai, kórtörténete bármelyik osztályon hozzáférhető és frissíthető.

Az RFID megoldás

a legkényelmesebb, a legintelligensebb eljárás, a jövő megoldása. A vezeték nélküli, automatikus rádiófrekvenciás azonosítás biztonságos betegazonosítást tesz lehetővé, a legmodernebb technológia segítségével. A „smart” címkével ellátott csuklópántot mintegy mobil, dinamikusan kezelhető adatbázist hordozza a beteg a kórházban töltött ideje alatt. Az RFID tökéletesen kielégíti a biztonságos gyógyítás öt alapkövetelményét:

Legyen mindig

a
megfelelő beteg,

a
megfelelő gyógyszerrel,

a megfelelő dózisban,

a megfelelő beviteli móddal és

a megfelelő időben kezelve!

A vonalkódtól eltérően az RFID nem szemmel is látható vonalak segítségével történő optikai vagy leképező technológia, amihez az olvasó közvetlen „rálátása” szükséges, hanem olyan rádiófrekvenciás adatközlés, mely során rádiófrekvenciás jeleket használó tag-eket azonosít aktív vagy passzív leolvasás során. Az RF jelek másik sajátossága, hogy több, nem-fém anyagú közegen (ruhán, takarón) is képesek áthatolni. Az RFID tag-ek nagy mennyiségű adatot tudnak tárolni. A jó minőségűek akár két megabyte memóriáig (két millió karakter) tudnak adatot tárolni, ezek általában írhatóak is, így a beteg kórházon belüli „mozgásai” (kezelések, műtétek, gyógyszerelés) valós idejű adatfrissítéssel rögzíthetőek.

Gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy az RFID eszközök által sugárzott rádiófrekvenciás hullámok veszélyesek-e? Normál működési feltételek között biztosan nem, hiszen az RFID termékek energia szintje messze az emberi szervezet számára az IEEE C:95-1-1991 szabvány által engedélyezett elektromágneses sugárérték alatt van. Ezt a szabványt alkalmazzák például a sípályákon gyakran használt közelítő kártyák is. Az is nagyon fontos tény, hogy az RFID olvasók nem interferálnak a pacemakerekkel, defibrillátorokkal, illetve a kórházban használatos diagnosztikai eszközökkel. Használatuk tehát ezek mellett is biztonságos, sőt több kórházban is alkalmazzák (persze még nem Magyarországon) az MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálatoknál, mert fordítva is igaz a biztonság, az RFID kártyák nem törlődnek vagy mennek tönkre, ha MRI vagy CAT (Computed Axial Tomography) készülék közelében viselik.Automatikus azonosítás a magyarországi egészségügyben már több mint tíz éve alkalmazott. Az Országos Vérellátó Szolgálat 300 féle vonalkódos vérzsák azonosítói címkéi évi 10 milliós példányszámban készülve irányítják a vérellátás egész folyamatát. A rendszer kiépítésében úttörő Mag ICS Holding tizenöt éves tapasztalattal rendelkezik az elektronikus adatkezelési technológiák területén. Az évtizedes együttműködés az O.V.Sz-szel kialakította az egészségügy támasztotta magas követelményszint elsajátítását is, így a hibamentességet igénylő megoldások kiépítése begyakorolt munkafolyamat. A csuklópánt kórházi alkalmazása hazánk több kórházában bevezetésre került. Számos helyen tesztelik előnyös tulajdonságait. A „vonalkódot” szolgáltató cég és a kórházi szakemberek folyamatos tanácskozása során az intézményeknek számára anyagi szempontból és az alkalmazásban is legmegfelelőbb megoldások telepítése a kitűzött cél, melyet az egészségügyi miniszter is támogat. A csuklópántok bevezetése akár a legalacsonyabb szintű számítógépes háttértámogatással is mindenféleképpen nagymértékben csökkenti a betegazonosítás tévedéseiből adódó akár tragikus kimenetelű események esélyét.

Az adatkezelés egyszerűsítése és felgyorsítása Miatt a dolgozóknak sokkal több idejük jut a tényleges feladatuk elvégzésére, a betegek ellátására.

dr. Mag Olga

Mag ICS Holding Rt.

Top 100 Best Websites Monitored by: InternetSeer - Web Site Monitoring

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@axelero.hu