Transpack, csomagolási, anyagmozgatási magazin 2004 Január-Február
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


 
CSAOSZ Hírek
Kitekintő
Integrált irányítási rendszerek szerepe a vállalkozások életében
Hasznos ismeretek a hullámpapírlemez (hpl) doboz felhasználók számára
Élelmiszeripari minőségű kenőanyagok
Hírek a csomagolóiparból
Az M- real bemutatja
Hullámpapírlemez dobozok tartósteherbírásának tervezési lehetőségei III.
A pezsgős palackok zárása
Borpalackozás
A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II.
A nyomdaiparról és technológiáiról
Raklap európai módon
Az emberi fogyasztásra szolgáló élelmiszerek nemzetközi fuvarozása
Raktározás, tárolás és a kapcsolódó tevékenységek költségei II.
KÖNNYŰSZERKEZETES ÉPÍTÉS
Konvejoros anyagmozgató rendszer alkalmazásának feltételei különböző gyártási folyamatok esetén I.

Raklap európai módon

Nemcsak az Európai Unióban, hanem az egész világon egyre szigorodnak a fa termékekkel szemben életbe léptetett szabályozások. A fa porózus szerkezet, könnyen magába szívja a nedvességet, így számos gomba- és baktériumfaj telepszik meg rajta.

Kínában vezették be először azt a szabályozást, hogy a fából készült raklapokat hőkezelni kell, mivel egész erdőségeik pusztultak ki egy-egy fával behozott fertőzésben. A hőkezelés elpusztítja ugyan a fa külső és belső részén élő organizmusokat, ám egy nedves, páradús környezetben a különböző gombafajok újra meg fognak telepedni rajta. Egyértelmű tehát, hogy nagy kockázatnak számít a fa raklapok használata, például az élelmiszeriparban. Létezik alternatíva?
Nagy nemzetközi cégek eldöntötték, a fertőzésveszély elkerülése és különböző higiénés előírások betartása következtében semmilyen faterméket nem engednek beszállítani telephelyeikre. Más megoldásokat kerestek, így felkérték cégünket a többutas fa raklapok alternatívájaként szolgáló raklapok kifejlesztésére.

Egyetlen megoldásként papír raklapok kifejlesztése és készítése kínálkozott.
A papír raklap nem új keletű. Más cégek több éve folytatnak ilyen irányú kísérleteket, ám eddig bizonyos hibákat mindenki elkövetett. Hullámkartonnal próbálkoztak, ami nagy terhelés alatt összeroppan, emellett szerették volna kielégíteni az oldalról targoncázás igényét, melyről be kell látni, papír raklapok esetében lehetetlen, hiszen az a raklapok fizikai tulajdonságait jelentős mértékben rontja.
Egyszóval, ha hajlandóak vagyunk figyelembe venni a papír hátrányait, megnyerjük azt a számos előnyt, melyet eddig nem kaptunk meg a többutas faraklapoktól.

A legutóbbi csomagolásipari szakvásáron megjelenő papír raklapok igen alacsony, pár száz kilós terhelést bírtak csupán, így azok valóban csak szűk körben használhatók. Nem úgy, mint a Pa-Ra, mely a földre fektetve statikusan 1160 kilogramm terhelést bír ki, állványra rakva pedig 650 kg-ot. A fejlesztők a súlyhatárokat helyezték előtérbe annak érdekében, hogy minél szélesebb körben lehessen a szabadalommal védett gyártási eljárással készülő papír raklapokat alkalmazni. A cél az volt, hogy kemény anyagból készüljön, és ne lehessen összenyomni alkatrészeit.
Egyetlen hátránya, hogy e raklapok használata minimális logisztikai átgondoltságot igényel, mivel oldalról nem lehet megemelni azokat.


E kényszerű helyzetből született raklapot jelentős előnyei folytán a piac nagymértékben fogja igényelni.
A raklap súlya öt kilogramm. Nagyságrendekkel könnyebb, mint a harmincöt kilós EUR raklap. Közúti-, légi szállításnál a kilogrammonkénti fizetendő szállítási díj következtében lényegesen olcsóbb papír raklapot használni.


A megrendelő az elhasználódott többutas fa raklappal nem tudván mit kezdeni, el kell vinnie a megsemmisítőbe, hiszen az európai előírások szerint nem szabad fát szabad térben nyílt lánggal elégetni. Aki tehát fa raklappal szállíttat, nagy problémát okoz partnerének.

A Pa-Ra papír raklap használata esetében a papírgyárak a nagyfelhasználóknak ingyen biztosítanának papírprést, konténert, a hulladék papírért pedig még fizetnének is, így megszabadítanák a céget a környezetvédelmi előírásból fakadó gondoktól.Galli Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség elnöke, a Dunapack Papír és Csomagolóanyag Rt. elnök-vezérigazgatója szerint két részre kell választani a kérdést, vagyis, hogy a papír raklapok felveszik-e a versenyt fa társaikkal. "Úgy gondolom, hogy a papír alapú raklap teljes körűen nem helyettesíti a szilárd, időjárásnak ellenálló klasszikus többutas EUR-raklapot. Ott azonban vitathatatlan létjogosultsága van, ahol a kevésszer megforduló vagy egyenesen egyutas, kifejezetten tiszta csomagolásokat részesítik előnyben. Ez esetben a papír raklapok újrahasznosítását kellene megvalósítani a használat után, mely logisztikai szervezéssel megoldható. Tény, hogy bizonyos esetekben jobb tulajdonságai vannak a papír raklapnak a többutas fa raklapnál."

Az uniós csatlakozás következtében érvénybe lépő számos megszorító intézkedés az effajta termékeket fogja előnyben részesíteni. A cégek exporttevékenysége előtt ígéretes jövő áll, ám a magyar piacon nehézségekkel kell szembenézniük a menedzsmenteknek. Egyre több helyen követelik meg a beszállítótól az igényes raklapokon történő szállítást, aki hiába indítja útnak új raklapokon termékét, a visszajuttatott raklap igencsak kifogásolható állagába - a rendszer lényege okán - nem köthet bele. Így sok esetben az EUR raklapok - többutas raklapáron - egyutas raklapokká válnak.

A papír raklapok újrahasznosított papírból készülnek, még ragasztójuk is vizes bázisú, környezetbarát anyag. Raklapunkat nem akartuk kombinálni műanyaggal, fémekkel, célunk az anyagok egyneműsége volt, hiszen termékünk így őrzi meg a piacképességét, továbbá az egynemű anyagokból készült csomagolóanyagoknál kisebb csomagolási termékdíjjal kell számolni. Ez is kifejezi termékünk környezetvédelmi jelentőségét.
A papír raklapnak tiszta, higiénikus megjelenése van, emiatt sokkal szélesebb körben lesz felhasználható, mint a fa raklap, hiszen alapelv, hogy minden esetben a termék minőségéhez kell alakítani a csomagolás minőségét is. A rendszer nem feltétlenül egyutas, rendeltetésszerű használat esetén többször is fel lehet használni ugyanazt a papír raklapot. Nyugat Európában a papír raklapok az összes raklap 40-50 százalékát teszik ki.
Az érdeklődés azt mutatja, számos előnye okán egyre nagyobb igény mutatkozik a papír raklapok iránt. Egyelőre azonban csak a minőségi csomagolást igénylők - többek között az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a finomelektronika ipar - használják. A jövő azonban páratlan fellendülést hozhat a papír raklapok számára a teljes európai piacon.

Suda László
Kas-Rak Kft.

Top 100 Best Websites Monitored by: InternetSeer - Web Site Monitoring

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@axelero.hu