HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Március
Az újság oldalainak lapozásaTartalomjegyzék 2001/03

"Webes" vágta fotók korábbi nagy versenyekről

1. Fajtakalauz
A fríz ló
2. Bryan Neubert - a musztángokkal táncoló

3. Idegen tájakon "Izlandon jártam..."
4. CSI Zürich Pénz, siker, lovaglás felsőfokon
5 .Egy igazi "szamaras" Vendégségben Szamaras Lászlónál
6. Lóversenyről kezdőknek 2. rész
7. Lóversenyhírek
8. Lovas Paradicsom"beszélgetés a thai hercegkisasszonnyal,
9. Hírek
10.Arab szépségek a királyi kertben Asil World Cup 2000
11.Fogathajtó versenynaptár Tizenkét országos verseny 2001-ben
12.2000 méter Kisfilm egy galoppfutamról
13.Olvasóink írják
14.Hírességek nyeregben Kaszás Gergő
15.Lovasbál Gödöllőn
16.Monty Roberts: Az igazi Suttogó
17.Póni Expressz"Lovasbál Gödöllőn
Vonczem Gabriella

Idén februárban második alkalommal került sor a Gödöllői Lovas Sport és Hagyományőrző Egyesület lovasbáljára. A rendezők a gödöllői kastélynál jobb helyszínt nem is találhattak volna e rendhagyó lovas eseményre. A 260 bálozó elsősorban a környék aktív lovasaiból került ki, akik minden valószínűség szerint jövőre is megrendezik az estélyt.
A lovasbál ötlete még 1999 elején egy baráti beszélgetés alkalmával merült fel, amikor arról volt szó, hogy jó lenne a szezonzáró vadászlovaglás után, a lovaglás szempontjából kevésbé aktív téli napokban is egy különleges eseményen összegyűjteni a lovak és a lovaglás szerelmeseit - mondta el Perényi Miklós, a Gödöllői Lovas Sport és Hagyományőrző Egyesület (GLSE) elnöke. Az ötletet tett követte és tavaly februárban megrendezték az első lovasbált. Az érdeklődés már akkor is olyan nagynak bizonyult, hogy jóval az esemény előtt elfogyott minden jegy - a kastély vacsorázó termeiben ugyanis csak 250-260 fő fér el. A résztvevők elsősorban a lovasok, a lótartók és a lovakat szerető, a versenyeket támogató vállalkozások tulajdonosai közül kerültek ki. A rendezvény az ismerkedésen és beszélgetésen kívül arra is alkalmat kínál, hogy aki akarja, az a szokásostól eltérő környezetben, öltözékben és új oldaláról is megmutassa magát. A bált ezúttal Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Kőrösvölgyi László, a Gödöllői Királyi Kastély Kht. igazgatója nyitotta meg. A több fogásos vacsora után átadták az egyesületet támogatók elismerésére készíttetett, Erzsébet királynét, és a lovasklub emblémáját ábrázoló emlékérméket. Az este folyamán került sor a senior tiszteletbeli tagok és az új tagok felvételére is. Senior taggá azokat választják, akik hosszú évekig foglakoztak a lovaglással, sokat tettek a sportért, illetve szabadidő tevékenységért, könyvet írtak e témakörben vagy évek óta támogatják a klubot. A taggá avatás hagyományos szertartása sem maradhatott el, ami annyit jelentett, hogy a senior tagoknak a terem közepén felállított nyeregbe ülve kellett beszédet mondaniuk. Az ifjabbak viszont nem úszták meg ennyivel, mivel kénytelenek voltak elviselni a nézőközönség előtti megpálcázást. Az igazi bálból természetesen a zene és a tánc, valamint a tombola - amin lovas-felszereléseket lehetett nyerni - sem hiányozhatott.
A bál iránti nagy érdeklődés nem véletlen, ugyanis Gödöllőn és környékén (Isaszegen, Versegyházán, Domony-völgyben, Szadán, Mogyoródon) több mint száz lovas él, és gyorsan bővül a lóállomány is, ami jelenleg 100-200 közöttire tehető. Az itt élők közül mintegy nyolcvanan tagjai a 1999-ben alapított Gödöllői Lovas Sport és Hagyományőrző Egyesületnek, amihez 8-10 lovarda is csatlakozott. A városban egyébként régi hagyományokra tekinthet vissza a lovasélet. Az elmúlt 20-30 évben a GEAC (Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club) lovas-szakosztálya fogta össze e sport kedvelőit, az egyéni lótartás csak az utóbbi tíz évben terjedt el. Ekkora viszont megszűnt az egyetemi lovas-szakosztály. A lovasokban néhány év múlva felébredt az igény arra, hogy az itt élő versenyzők helyi színekben indulhassanak. Másrészt pedig egyre többen rendszeresen találkoztak, hogy szabadidejüket együtt, baráti lovaglással töltsék. Ennek köszönhető tehát az egyesület és két - lovassport, illetve túra és szabadidő - szakosztályának a megalapítása. Az elsőbe főként a versenyző díjugratók tartoznak, de rajtuk kívül távlovaglók, military versenyzők, díjlovasok, valamint fogat- és ügető hajtók is csatlakoztak hozzájuk. Olyan eredményes versenyzők is a tagok közé tartoznak, mint Forgó Katalin távlovas, országos bajnok, Gál Imre és Szíj Dorottya díjugratók, illetve még nem tagok, de a rendezvények rendszeres résztvevői a fogathajtó világbajnok Lázár testvérek.
Az aktív pihenésre, kikapcsolódásra vágyók a másik szakosztályba léptek be, habár a két csoport tagjai rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein.
Az egyesület legjelentősebb rendezvénye a május 1-jei díjugrató verseny, ami tavaly az Aranyos Kupa-sorozat keretén belül zajlott le. A cél azonban az, hogy hamarosan "A" kategóriás viadallá váljon - jegyezte meg Perényi Miklós. Ezen kívül kisebb díjugrató versenyeket is rendeznek az év során. A tagok havonta közösen túralovaglást, illetve ősztől vadászlovaglást szerveznek, amin azonban nemcsak az egyesületi tagok vehetnek részt. Lovaglás szempontjából Gödöllő környéke kedvező adottságokkal rendelkezik, hiszen a domborzat változatos, a talaj általában homokos. Az egyesület ezért is kezdte meg egy gödöllői körgyűrű lovasútvonal kialakítását, ami várhatóan még ebben az évben járhatóvá válik.
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites