HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Március
Az újság oldalainak lapozásaTartalomjegyzék 2001/03

"Webes" vágta fotók korábbi nagy versenyekről

1. Fajtakalauz
A fríz ló
2. Bryan Neubert - a musztángokkal táncoló

3. Idegen tájakon "Izlandon jártam..."
4. CSI Zürich Pénz, siker, lovaglás felsőfokon
5 .Egy igazi "szamaras" Vendégségben Szamaras Lászlónál
6. Lóversenyről kezdőknek 2. rész
7. Lóversenyhírek
8. Lovas Paradicsom"beszélgetés a thai hercegkisasszonnyal,
9. Hírek
10.Arab szépségek a királyi kertben Asil World Cup 2000
11.Fogathajtó versenynaptár Tizenkét országos verseny 2001-ben
12.2000 méter Kisfilm egy galoppfutamról
13.Olvasóink írják
14.Hírességek nyeregben Kaszás Gergő
15.Lovasbál Gödöllőn
16.Monty Roberts: Az igazi Suttogó
17.Póni Expressz"Hírességek nyeregben
"Mindent tudni akartam a lovakról"
Máté Endre

Szombat délután van. Az ügetőn egymást követik a futamok. A Marschall-istálló előtt egy nagy szénabálának támaszkodva beszélgetek Kaszás Gergő színésszel, a Bárka Színház tagjával. Az interjú nehezen indul, mert fél füllel még mindketten a hangszóróra figyelünk, amely mindent túlharsogva az éppen aktuális futamot közvetíti.
Gergő, te is szoktál hajtani?
Viszonylag ritkán. Leginkább csak színész- zenész- sportoló versenyeken. Legutóbb Szilveszterkor indultam, akkor második lettem egy esélytelen lóval. Amióta kijárok az ügetőre, összesen hatszor hajtottam, ebből kétszer nyertem és kétszer második helyezést értem el. Úgy vettem észre, mintha mostanában durvábbak lennének az amatőr versenyek. Talán, azért mert kevesebb pénz van bennük, és azt mindenki mindenáron meg akarja nyerni.

Pesti srác vagy. Hogyan kerültél közel a lovakhoz?
Tizenhárom éves koromig szinte csak képen láttam lovat. Majd 1978-ban a nagyapám testvére - aki valamikor huszártiszt volt - indított egy gyereklovaglási tanfolyamot az Állatkertben, a tengelici kisló néven kitenyésztett fajtán. Biztosan sokan emlékeznek rá, ez abban a körben folyt, ahol a pónilovagoltatás is volt. Később ezt a tevékenységet a fia vette át, és elkezdték a lovastorna sportot meghonosítani Magyarországon. Az első két országos bajnokságon benne voltam a győztes csapatban, és egészen 17 éves koromig rendszeresen lovagoltam is. Közben egy évig lovászkodtam is.

Csak úgy elszegődtél lovászlegénynek, hogy kitanuld a mesterséget?
A már említett nagyapám testvére vezette a verőcemarosi Express tábor lovasiskoláját, ahol vágóhíd előtt álló elhasznált, de rutinos lovakon folyt a bérlovagoltatás. Bizony elég nehéz meló volt egy magamfajta 16 éves 40 kilós legénynek, de végigcsináltam. Aztán az érettségi, valamint a Színház- és Filmművészeti Főiskolára történő felvételim miatt elszakadtam a lovaktól. Ez a szünet, majdnem tíz évig tartott.

Hogyan keveredtél újból vissza?
Pintér Tamás "Oroszlán", aki akkoriban a kaszkadőrök főnöke volt, elhívott egy-egy filmhez statisztálni. Nem kellett bonyolult mutatványokat végrehajtanom, ezért elvállaltam, csak hogy lovak közelében lehessek.

Milyen jeleneteid voltak?
Kisebb esések lóról, mozgó vonat tetején átugrálni egyik kocsiról a másikra stb.
Egyszer, egy szügyig érő vízben ügető lóról, hátrafelé kellett lebukfenceznem a tizenkét fokos tóba. Nem volt kötelező elvállalnom, de én mégis megcsináltam!

Hogyan kezdődött itteni, ügetői "pályafutásod"?
Régebben nagyon megvetettem ezt a stílust. Nem értettem, miként lehet az, hogy ilyen gyors tempóban erre a kényelmetlen jármódra kényszerítik a lovakat. Ellenben később ahogy beletanultam, megtudtam, hogy már kétszáz éve erre tenyésztik őket, és nekik ez nem olyan kényelmetlen, könnyen megszokják. Aztán 1994-ben amatőrként elkezdtem hajtani, majd '96-ban én is vettem egy kancát.

Hol tartod?
Egy ideig Lóska János barátomnál volt a Szirák melletti birtokán. Jó pár éve ő a legeredményesebb kisbéri félvér-tenyésztő hazánkban. Sokat köszönhetek neki. Jelenleg pedig Rádiházán van a kancám, mert ott ügetőt tenyésztenek, és van állandó orvosi felügyelet is. Most tavasszal születik majd az ötödik csikója Ariennel I. T.-nek. Sajnos elég ritkán jutok le hozzá, de eladni nem akartam. Igazi kapcsolatom akkor kezdődik lovaimmal, amikor másfél évesen felkerülnek ide a pályára, és elkezdenek edzeni-dolgozni. Itt pedig Marschall István idomár foglalkozik velük, akinek Kakucson van egy tanyája és lószállítóval hozza-viszi őket. Annak ellenére, hogy nincsen autóm, oda már gyakrabban lejutok. Ide, az Ügetőre, pedig hetente kétszer-háromszor kijárok reggelenként hajtani.

Te tudományosan is foglalkoztál a lovakkal.
Igen, amikor elkezdtem ügetőzni, akkor beiratkoztam a kaposvári Pannon Agrártudományi Egyetem lótenyésztő szakmérnöki szakára, levelező tagozaton.

Mi motivált arra, hogy színészi diplomával, akkoriban éppen a Katona József Színház tagjaként, elkezdj egy második diplomáért teljesen mást tanulni?
Én nem csak hobbilovakat szerettem volna, hanem mindent tudni róluk és tenyésztésükről.
Ezen kívül, annak ellenére, hogy nagyon szeretem a színházat, sajnos szinte mindenkivel csak erről tudtam beszélgetni. Úgy éreztem, hogy kezd beszűkülni az érdeklődési és a baráti köröm. Végül az egyetemen a másoddiplomát nem szereztem meg, amiért nagyon mérges vagyok magamra.

Miért nem?
A főiskola kétéves volt. Ezalatt nagyon keveset dolgoztam, mint színész. Aztán úgy adódott, hogy az államvizsgák előtti időszakban újra kaptam szerepeket, megbízatásokat, szóval elindult a szekerem. Dr. Hecker Walter, aki ezt a Lovasakadémiát vezeti, azóta is unszol, hogy készítsem el a diplomamunkámat, mert már csak az hiányzik.

Hol láthatunk a közeljövőben az Ügetőn kívül?
Tavaly forgattunk egy filmet Szabó Ildikó rendezésében, melynek még tartanak az utómunkálatai. Ez egy cigány történet, amelyben van romantika, szerelem, Habsburg herceg stb. Ebben én játszom az egyik főszereplő cigányfiút. A film egyelőre még csak a "Chacho rom", azaz "Igazi cigány" munkacímet viseli. Januárban volt egy színházi bemutatónk a Buda Stage-ben Egymásban címmel, és természetesen "hajózom" tovább a Bárkában, ahol Arthur Miller Salemi boszorkányok című darabját mutatjuk majd be.
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites