HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Március
Az újság oldalainak lapozásaTartalomjegyzék 2001/03

"Webes" vágta fotók korábbi nagy versenyekről

1. Fajtakalauz
A fríz ló
2. Bryan Neubert - a musztángokkal táncoló

3. Idegen tájakon "Izlandon jártam..."
4. CSI Zürich Pénz, siker, lovaglás felsőfokon
5 .Egy igazi "szamaras" Vendégségben Szamaras Lászlónál
6. Lóversenyről kezdőknek 2. rész
7. Lóversenyhírek
8. Lovas Paradicsom"beszélgetés a thai hercegkisasszonnyal,
9. Hírek
10.Arab szépségek a királyi kertben Asil World Cup 2000
11.Fogathajtó versenynaptár Tizenkét országos verseny 2001-ben
12.2000 méter Kisfilm egy galoppfutamról
13.Olvasóink írják
14.Hírességek nyeregben Kaszás Gergő
15.Lovasbál Gödöllőn
16.Monty Roberts: Az igazi Suttogó
17.Póni Expressz"Olvasóink írják…

Különös vadászlovaglás (1. rész)

Nagyapa, miért vágtázik cikk-cakkban az a lovas a fák között?" "Kisunokám, ne kérdezz semmit, csak adogasd a töltényeket!" Az elferdített vicc, lehet, kissé erős. Úgy tűnik azonban, vannak olyan lovasok, akiknek a fentihez hasonló élmény szinte mindennapos.
Legalábbis egyik olvasónk erről írt nekünk. A levélíró arról panasza szerint kilovaglásai alkalmával az erdő hivatalos őrei sokszor üldözőbe veszik, ráfogják a puskát, sőt már egy-két lövés is eldördült. Vajon a golyók szándékosan, vagy csak a szerencsének köszönhetően nem okoztak eddig bajt, nos, a menekülő lovas kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy az ügyet tüzetesen kivizsgálja.
Mivel kissé hihetetlennek tűnt, hogy a XXI. század elején ilyesmi még előfordulhat, személyes találkozót kértünk. Ekkor megtekinthettük az esettel kapcsolatos jogi procedúrák papírjainak másolatait is. A részletek megismerése után a probléma valósnak tűnik. Ezért megkérdeztünk pár embert mindkét táborból, mert szerettük volna megtudni, menyire elszigetelt, eseti ez a jelenség. Mintha csak darázsfészekbe nyúltunk volna. Mivel elképzelhető, hogy hasonló eset sokfelé előfordul, elhatároztuk, a kapott levelet gyakorlatilag változatlan formában közreadjuk. Tesszük ezt azzal a nem titkolt céllal és kéréssel: írják meg kedves olvasóink, ha hasonló eset megtörtént Önökkel. Akár lovasként, akár gyalog, akár mint puskás ember kerültek szembe a másik féllel. Tudassák velünk azt is, ha bármilyen véleményük, esetleg megoldásnak szánt ötletük van.
Törekedni fogunk arra, hogy a lovasok és a nem lovasok táborából is mindenfajta vélemény hangot kaphasson. Ennek érdekében mi magunk is meg fogjuk keresni a közvetlen érintetteket éppúgy, mint a magasabb beosztású felelős vezetőket. És természetesen nekünk magunknak is vannak rendes erdész ismerőseink, reméljük, ők vannak többen.
Viszont, mivel sokakat érint az ügy, nagyon reménykedünk abban: a cikksorozat végül is a lovas kultúra előnyére válik majd, és hozzájárul a két tábor közeledéséhez.
Hozzászólásaikat a szerkesztőség címére küldött levélben (1061 Budapest, Andrássy út 7.), vagy e-mail címünkre (lovasmagazin @ posta.net) várjuk .

Tisztelt Szerkesztőség, Kedves Olvasók!

Ezt a levelet egy kétségbeesett olvasójuk írja, aki reméli, hogy a közeljövőben talán akad megoldás a problémájára. Végzős egyetemista lány vagyok, Budapest határában egy erdő szélén lakom, mely a Pilisi Parkerdő Részvénytársasághoz tartozik. A családom több mint tíz éve tart itt lovakat. Egész pontosan van két hobbilovunk, akikkel rendszeresen kilovagolunk a telkünk határán kezdődő erdőbe. Számomra ez a hobbi az évek során életformává vált, a lovak pedig családtagnak számítanak.
Sajnos ez az idilli történet az 1996-os erdőtörvény hatályba lépésével véget ért. Akkor szereztem tudomást először erről a törvényről, amikor a helyi erdész puskával a kezében elém állt, és közölte, hogy többé nem lovagolhatok az erdőben. Én el sem hittem, hogy komolyan beszél, azt mondtam, hogy majd utánajárok ennek a törvénynek. A legközelebbi találkozásunkkor kértem, hogy adjon tanácsot, hol van Magyarországon kijelölt lovas út, amire nem tudott válaszolni, de hogy még egyszer ne merjük betenni a lábunkat az erdőbe, felém fordította a puskáját és közvetlenül mellettem a levegőbe lőtt. Persze szegény lovam halálra rémült, én meg majdnem leestem.
Mivel a környékünkön nincs sem lovas pálya, sem szántóföldek, az autóúton pedig igazán nem lovagolhatok mások veszélyeztetése nélkül, nincs más választásom, mint hogy nap mint nap bemerészkedjek az erdőbe, noha tudom, hogy ez milyen veszélyekkel járhat rám és lovamra nézve. Többen tanácsolták, hogy adjam el a lovakat és hagyjak fel a lovaglással, de én erre nem lennék képes. Ez olyan lenne, mintha a legjobb barátaimtól kellene megválnom, eddig az egész életem e körül a hobbi körül forgott. Sok a szívfacsaró történet arról, hogy hogyan próbálták a magyar parasztok menteni lovaikat a beszolgáltatás elől a 60-as években, most úgy érzem, a lótartók megint kényszerhelyzetbe kerültek. Akik eddig boldogan járták az erdőket, egyik napról a másikra törvényen kívüliek lettek.
A környékbeli lakosok közül sok olyat ismerek személyesen, akinek kutyáját mellőle lőtték ki, de feljelentést egyikük sem mert tenni. Ők már tudták azt, amit én akkor még nem, hogy az ilyen eseteket nem lehet bizonyítani, hiszen a kiránduló vagy a lovas legtöbbször egyedül van. Azóta többször találkoztam ezzel az erdésszel, aki nemegyszer közvetlen közelről rám fogta megtöltött vadászfegyverét, pedig volt, hogy nem is lovon, csak gyalogosan jártam az erdőt. Az egyik ilyen eset után fel is jelentettem, de sajnos ez számára semmilyen következménnyel nem járt.
Mivel arra képtelen lennék, hogy örökre lemondjak a lovaglásról, számomra csak egy lehetőséget hagytak, mégpedig azt, hogy minden nap, akaratlanul is, de megszegjem a törvényt. Tudom, hogy ezzel a saját és a lovam életét és is kockára teszem, de semmilyen más kiutat nem látok. Nemegyszer előfordult már, hogy amikor megláttam egy erdészeti terepjárót, szegény bemelegítetlen lovamat sebes vágtára fogtam, hogy így meneküljünk előlük. Más esetekben, ha nem vettem észre őket időben, a hátam mögött eldördülő lövések úgyis eszeveszett száguldásra késztették a szerencsétlen megrémült állatot, tehát a végeredmény mindig ugyanaz volt. Sokszor gondolkoztam azon, mit tennének velem, ha egy ilyen alkalommal leesnék, hiszen biztos vagyok benne, hogy a lövések valódi célja ez, de talán jobb ebbe nem belegondolni. Mindenesetre remélem levelem megjelenik, még mielőtt ez megtörténne.
Ezúton kérem mindazokat a lovasokat és kerékpárosokat (hiszen rájuk is ugyanaz a törvénycikkely vonatkozik, noha a legtöbben nem is tudják) akiket e miatt az erdőtörvény miatt sérelem, kár, vagy csak bosszúság ért az erdészek túlkapásaiból kifolyólag, írják meg történetüket a szerkesztőség címére. Úgy gondolom, ezek az esetek mások számára is tanulságosak lehetnek, de tudom, hogy a legtöbben nem merik történetüket elmesélni, hiszen az áldozatok maguk is törvénysértőnek érzik magukat, noha nincs is más lehetőségük, mint megsérteni ezt a képtelen törvényt, nem beszélve arról, hogy fegyvertelenül nincs esélyük a védekezésre egy fegyverrel fenyegetőző erdésszel szemben.
Olvastam, hogy Horváth László országgyűlési képviselő, egyben a Magyar Lótenyésztő és Lovassport Szövetség alelnöke tervezi, hogy hamarosan képviselői indítványt nyújt be az országgyűlés elé a jelenlegi erdőtörvény módosítására. Ezúton tisztelettel megkérem őt, hogy ha benyújtja tervezett indítványát, ne csak a külföldi turisták szabad lovagoltatására gondoljon, hanem a magyar hobbilovasok egyre népesebb csoportjára is. Ők azok, akik a leginkább a szívükön viselik a lovak és a természet sorsát, amellett nagyon kedves színfoltját alkotják az országnak. Kár lenne, ha a helyzetük teljesen lehetetlenné válna. Remélem hamarosan megoldás születik erre a majd minden lovast érintő problémára.

Üdvözlettel: O. Zs.
(név és cím a szerkesztőségben)

Ui.: Elnézést kérek, hogy nevemet nem hoztam nyilvánosságra, de akire már vadásztak puskával, az megérti, ha azt mondom: FÉLEK !!!
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites