HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Március
Az újság oldalainak lapozásaTartalomjegyzék 2001/03

"Webes" vágta fotók korábbi nagy versenyekről

1. Fajtakalauz
A fríz ló
2. Bryan Neubert - a musztángokkal táncoló

3. Idegen tájakon "Izlandon jártam..."
4. CSI Zürich Pénz, siker, lovaglás felsőfokon
5 .Egy igazi "szamaras" Vendégségben Szamaras Lászlónál
6. Lóversenyről kezdőknek 2. rész
7. Lóversenyhírek
8. Lovas Paradicsom"beszélgetés a thai hercegkisasszonnyal,
9. Hírek
10.Arab szépségek a királyi kertben Asil World Cup 2000
11.Fogathajtó versenynaptár Tizenkét országos verseny 2001-ben
12.2000 méter Kisfilm egy galoppfutamról
13.Olvasóink írják
14.Hírességek nyeregben Kaszás Gergő
15.Lovasbál Gödöllőn
16.Monty Roberts: Az igazi Suttogó
17.Póni Expressz"HÍREK

A Rex Alapítvány - a lovakért is
Tőlünk nagyon távol, messze előttünk: Equador
Ikercsikók Magyarországon
Megkezdődött a fedeztetési idény
A Széchenyi-terv lovas turisztikai pályázatai
Jó tanuló és kiváló lovas
Sörivóknak való… .
A Rex Alapítvány - a lovakért is

A kiemelten közhasznú szervezetként működő Rex Kutyaotthon Alapítvány 1992 óta aktív résztvevoje a hazai állatvédelmi törekvéseknek. Állatvédelmi irodájukban működo munkacsoportjaik a hatóságokkal együttműködve az állatvédelem és természetvédelem különböző területeivel (társállatok, gazdasági állatok, egzotikus fajok, vadon élő állatok, kísérleti állatok, stb.) kapcsolatos ügyek hozzáértő intézésével foglalkoznak.
Felderíto körútjaik során a határállomásokon évek óta próbálnak javítani a nemzetközi éloállatszállítás körülményein. Az elmúlt év oszén - az európai állatvédelmi mozgalmak történetében eloször - sikerült élve megmenteniük egy Lengyelországból Olaszországba indított vágóló szállítmány súlyosan sérült tagját. Lubica - akit alapítványuk védnökénél, Sasvári Sándornál helyeztünk biztonságba - azóta teljesen felépült, és a vágóló kereskedelmet ellenzo nemzetközi állatvédo mozgalmak szimbólumává vált.
Alapelvük : segítségnyújtás minden bajba jutott állatnak egy megújult állatvédelmi mozgalom szolgálatában. Hosszú távú céljuk a Budapesti Állatvédelmi és Természetvédelmi Kultúrpark létrehozása, mely a helyes hazai állattartási kultúra kialakítását és az Európai Uniós lemaradásaink felszámolását egyaránt szolgálná.
A tervek szerint a többfunkciós központban helyet kap majd egy kutyaotthon és macskaotthon, egy csoportos foglalkozásokat biztosító oktatóközpont, egy oshonos háziállatokat bemutató tanya valamint a terület közepén életre keltett vizes élohely.
A késobbiekben szeretnének kialakítani egy terápiás lovardát is sérült gyermekek lovagoltatására, és reményeik szerint ez a hely alkalmas lesz lovak mentésére is.
A hiánypótló létesítmény az ott elhelyezendo gazdátlan állatok kultúrált ellátásán és örökbeadásán túl szemléletformálással szeretne hozzájárulni a napjainkra aggasztó méreteket öltött kóborállat létszám csökkentéséhez, és a gazdasági állatok vonatkozásában is szeretne segíteni a szakszerű állattartási ismeretek népszerűsítéséhez.

Mint arról a sajtó is beszámolt, a tervezett létesítmény alapko letétele 2000 oszén megtörtént, és ez év elején megkezdodtek az elokészíto tereprendezési munkálatok.
Honi állatbarátok jóindulatú támogatása és külföldi pályázatok elnyerése révén az anyagi feltételek biztosítottak az építkezés megkezdéséhez, a közel százmilliós nagyságrendű Központ teljes kivitelezése azonban - állami támogatás híján - csak kiterjedt társadalmi összefogással képzelheto el.

Aki szeretne segítséget nyújtani a Rex Kutyaotthon Alapítvány állatvédelmi törekvéseinben, és folyamatosan hírt szeretne kapni az Alapítvány munkájáról , valamint a Budapesti Állatvédelmi és Természetvédelmi Kultúrpark építésének eseményeirol, állatvédelmi irodájukban érdeklődhet telefonon, faxon vagy e-mailben.


Rex Kutyaotthon Alapítvány
Honlap: www.rex.hu
1046 Budapest Külso szilágyi út 104.
E-mail: rexiroda@elender.hu
Tel: 230-4080 Fax: 435-0533

Aki adománnyal, vagy a jövedelemadó 1%-ának felajánlásával támogatni szeretné az alapítvány munkáját, ezt az alábbi bankszámla számra utalhatja:
10402283 - 22802398 - 00000000
Adószám: 18015676-1-41Tőlünk nagyon távol, messze előttünk: Equador

A negyedik Momentum Nemzetközi Kupa megrendezésével a rendező Equador vezetői szeretnének rávilágítani az országukban élő mozgássérült lovas sportolók ugyancsak javításra szoruló helyzetére. Ezért már a Paralimpia ideje alatt bejelentették az ott tartózkodó állami vezetők a Kupa helyszínét, mely nem más, mint az ország belsejében a déli részen található Cuenca. Ahogy az Equadori Paralimpiai Bizottság vezetője, Manuel Cardenas hangsúlyozta, a sportesemény reményeik szerint Dél-Amerikában is előtérbe helyezi majd a lovas mozgássérültek helyzetét és az ügyükkel való nagyobb törődést, csakúgy, mint az Sydneyben történt a Paralimpiai Játékokon.
Az eseménynek külön aktualitást ad, hogy - nemrégiben hozott határozata szerint - a Kupa megrendezését nem hivatalosan támogatja a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is, sőt az amerikai földrész számára e rendezvény válogatóként szerepel a 2002-es japán világbajnokságra.
A bejelentéskor Cardenas aláhúzta: mélyen hisz benne, hogy a sport, így a lovas sport bemutatása is a legjobb módja annak, hogy megtanítsunk másokat a sérült emberekkel való bánásmódra: "A sport nagy erő, ráadásul az egyetlen út is ahhoz, hogy hozzászoktassuk a társadalmat a sérült emberek igényeinek kezelésére."
A Momentum Nemzetközi Kupa egyúttal oktatási és továbbképzési lehetőséget is kínál a mozgássérült lovasokkal foglalkozó edzők, illetve sport ügyintézők részére.
"Sok ember nem ismeri fel, és nem látja meg ezeknek a sportolóknak a tehetségét és nagyszerű képességeit. A Momentum nagy lehetőség, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét erre, de szeretnénk a kormány és a különböző paralimpiai szervezetek további támogatását is elnyerni." Equador jelenleg is kap némi támogatást az ENSZ-től, amely lehetővé teszi számára, hogy mozgássérültek részére különböző programokat indítson el, és fejlessze a számukra igénybe vehető sporteszközök tárát. Cardenas ez ügyben három, a Paralimpián részt vevő sportolójuk példáját említette, közülük is kiemelve egyiküket, aki - rászorultsága ellenére - életének eddigi 31 évéből az első húszat tolószék nélkül volt kénytelen eltölteni.

Ikercsikók Magyarországon

Szenzációs hír röppent fel az újév első napjaiban: ikercsikók születtek Magyarországon! S érdekes módon ugyanazon a napon nem is egy, hanem két tenyésztőt is dupla örömmel örvendeztette meg kancája: Váton, illetve Kemenesszentmártonban is ikercsikók jöttek a világra.
Az ikercsikók születése igen ritka, mert a legtöbb esetben - ha két petesejt termékenyül is meg - az egyik embrió rövidesen elhal, s csak a másik fejlődik életképes csikóvá. Ha mégis megmaradna mindkét embrió, de ultrahangos vizsgálattal időben észreveszik az ikervemhességet, az egyik magzatot általában abortálják, hogy a megmaradó embrióból biztosan egészséges csikó fejlődhessen - az ikervemhesség ugyanis túl sok kockázattal jár mind a kanca, mind pedig a magzatok számára.
Ez esetben azonban szerencsésen alakultak a dolgok: Vát községben Bíró András Lady nevű kancája egyszerre két, szinte egyforma, hókás, kesely lábú, egészséges csikónak adott életet. A fogathajtással foglalkozó gazda tervei szerint mindkét csikót megtartja, hogy felnőve majd egy fogatban versenyezhessenek.


Megkezdődött a fedeztetési idény

A tavasz kezdetét jelzi a hivatalos fedeztetési idény kezdete is. A tenyészteni is szándékozó lótartók a megyei lótenyésztési felügyelőkhöz fordulhatnak tanácsért, aki segít eligazodni a fedeztetési lehetőségek között. Mindenki óvakodjon attól, hogy a hivatalosan elismert fedezőmének helyett zugménnel fedeztessen: ugyanis hiába fedeztetünk látszólag olcsóbban a szomszéd szimpatikusnak tűnő, ám fedeztetési engedéllyel nem rendelkező ménjével, később jócskán megfizetjük a spórolás árát. A csikóbélyegzés így is, úgy is kötelező, de az ismeretlen származásúnak minősülő csikót - bármilyen tetszetős küllemű legyen is - csak a származási lappal rendelkező lovak piaci áránál jóval alacsonyabb áron lehet majd értékesíteni, ha egyáltalán akad rá vevő.
Ha kiválasztottuk a megfelelő mént, eldönthetjük, hogy természetes úton fedeztetünk (ekkor kancánkat el kell szállítanunk a ménhez), vagy a mesterséges termékenyítést választjuk (ez esetben az állatorvos vagy az inszeminátor a kanca tartási helyére szállítja a friss vagy mélyhűtött spermát, és mesterségesen termékenyíti a kancát). Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és a hátrányai is - ha nem tudunk dönteni, kérjük ki a megyében dolgozó lótenyésztési szakemberek tanácsát.


A Széchenyi-terv lovas turisztikai pályázatai

Bár már a tavalyi évben is jelentős támogatáshoz juthattak a lovas turizmussal foglalkozó vállalkozások, az idei esztendőben jóval bővebbek a lehetőségek, hiszen most vissza nem térítendő támogatás formájában juthatnak a kínálat színvonalának emeléséhez szükséges összegekhez a pályázók. Ezzel együtt természetesen a pályázati feltételek is igen szigorúak: a pályázni szándékozó lovas turisztikai vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább hat, lovagoltatásra illetve fogatozásra alkalmas lóval, illetve lovas szakképzettséggel rendelkező személyt is kötelező alkalmazni a vállalkozásban.
A lovas turizmussal foglalkozó vállalkozásokat a budapesti székhelyű Magyar Lovas Turisztikai Szövetség fogja össze, mely azonban régiónként is rendelkezik képviselővel, aki segít eligazodni a pályázattal kapcsolatos kérdésekben, valamint felmérést, minősítést készít a lovas létesítményről.
Aki szeretne részletesen tájékozódni a pályázati lehetőségekről, a pályázati kiírást megtalálhatja a Gazdasági Minisztérium internetes honlapján a www. gm. hu cím alatt, vagy részletes felvilágosítást, illetve a pályázathoz szükséges felmérés elvégzését kérheti az MLTSZ regionális képviselőitől:
· Budapest - Közép-Dunavidék: Magyar Lovas Turisztikai Szövetség titkársága, 1053 Budapest, Ferenciek tere 4., Tel.: (06-1) 266-8697, (06-1) 235-0745
· Észak-Magyarország, Tisza-tó: Lóska János, 2688 Vanyarc-Alsósarlóspuszta, Tel.: (06-32) 484-064, (06-20) 383-1143
· Észak-Alföld: Dr. Hanusz Árpád, Besenyei György Tanárképző Főiskola, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 30/a, Tel.: (06-42) 402-488
· Dél-Alföld: Kiss Zoltán, 6060 Tiszakécske, Szabolcska M. út 15., Tel.: (06-30) 289-7650
· Dél Dunántúl: Győrffy-Villám András, 8297 Tapolca-Diszel, Templom tér 4., Tel: (06-87) 413-943
· Balaton: Capári Róbert, 8330 Sümeg, Vároldal út 5., Tel.: (06-87) 352-367
· Nyugat-Dunántúl: Kocsis László, 8500 Pápa, Lovas u. 1., Tel.: (06-89) 311-684, (06-30) 942-7174
· Közép-Dunántúl: ifj. Dr. Papócsi László, Tel.: (06-20) 942-6658


Jó tanuló és kiváló lovas

Régi hagyomány, hogy a tanulásban és a sportban egyaránt kimagasló teljesítményt nyújtó diákok számára évről évre kiosztják a "Jó tanuló, jó sportoló" díjakat. E díj elnyeréséhez a kiváló bizonyítvány mellett a diákolimpián való jó szereplésre van szükség. Mivel azonban a diákolimpián a sportágak között nem szerepel a lovaglás, Komáromban úgy határoztak, különdíjjal jutalmazzák a megye igen tehetséges és eredményes általános iskolás díjugratóját, Márkos Albertet, a komáromi Szent Imre Általános Iskola tanulóját. A komáromi Lovarda SE versenyzője 4,7-es tanulmányi eredményével, a díjugrató versenyeken szerzett eddigi tizenhét első helyezésével és megyei ifjúsági bajnoki címével méltán vehette át "Jó tanuló, jó sportoló" különdíját.


Sörivóknak való…

2001. február 2-án tartotta éves közgyűlését a Hadtörténeti Múzeumban az immár 70 tagegyesületet tömörítő Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség. A kitüntetések átadása, a beszámolók, az új tagok felvételi kérelmének elbírálása és az egyenruhás tablókép elkészítése után az alapszabály módosítására került sor. Az ebédszünetet követően tisztújítás következett. A szövetség újraválasztott elnöke az ismert Tapolca-diszeli lovas szakember, Györffy-Villám András "hagyományőrző huszár alezredes" lett.
És bár a több mint tízórás ülésezés bágyasztó hatása látszott a küldötteken, annyira mégsem volt fáradt a jeles fórum, hogy ne fogadja el az úgynevezett "sörtörvényt". E szerint: Legyen bár valós alapja, vagy legyen csak kitaláció, hogy magyar ember az aradi kivégzésekre emlékezvén sörrel nem koccint; a legutóbbi időkben elterjedt 150 éves koccintási tilalom feloldását a M.H.K.H.Sz. semmisnek tekinti. Ennek rövid magyarázata, hogy egyrészt a szokások is kultúránk részét képezik, s a hagyományőrzők a kultúra megtartására, nem pedig felhígítására szövetkeztek, másrészt Arad emlékezete ezzel sem csorbítható. Az egyébként borivó katonai hagyományőrzők nem vetik meg a sörivást, de egy biztos: sörrel továbbra sem koccintanak.

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites