HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Március
Az újság oldalainak lapozásaTartalomjegyzék 2001/03

"Webes" vágta fotók korábbi nagy versenyekről

1. Fajtakalauz
A fríz ló
2. Bryan Neubert - a musztángokkal táncoló

3. Idegen tájakon "Izlandon jártam..."
4. CSI Zürich Pénz, siker, lovaglás felsőfokon
5 .Egy igazi "szamaras" Vendégségben Szamaras Lászlónál
6. Lóversenyről kezdőknek 2. rész
7. Lóversenyhírek
8. Lovas Paradicsom"beszélgetés a thai hercegkisasszonnyal,
9. Hírek
10.Arab szépségek a királyi kertben Asil World Cup 2000
11.Fogathajtó versenynaptár Tizenkét országos verseny 2001-ben
12.2000 méter Kisfilm egy galoppfutamról
13.Olvasóink írják
14.Hírességek nyeregben Kaszás Gergő
15.Lovasbál Gödöllőn
16.Monty Roberts: Az igazi Suttogó
17.Póni Expressz"Lovas Paradicsom"
- beszélgetés a thai hercegkisasszonnyal
Cziglányi Béla
Nagy lett az öröm a helybeliek között, amikor kitudódott, hogy Ő Királyi Fensége, a thai hercegkisasszony is részt vesz az idei "Lovas Paradicsom" díjugrató versenyen. Az esemény Thaiföldön az év egyik legnagyobb rangú lovas megmozdulása. .
Ez évben január 13-án, szombaton rendezték meg a szokásos helyszínen. Bhajarakittiya, a magas származású versenyző hölgy a sokezres nézősereg lelkesedését csak fokozta kiváló lovas tudásának bemutatásával. Ilyen nagy létszámú közönség előtt csak három évvel ezelőtt szerepelt, egy CSI-B kategóriájú versenyen, Garden Cityben. A bemutatott teljesítménye alapján azt gondolhatnánk, most egy másik lovast láttunk. Hiszen ezúttal a legnehezebb számokban versenyzett, két lova közül hol egyiken, hol másikon indulva sikerrel vette az 1,10-1,20-as pályákat.


Könnyedén nyerte a nap fő számát, az 1,10-es versenyt, melyet az ellenfelei csak hibával tudtak teljesíteni. Ennek az úgynevezett "Lovas Paradicsom" versenyszámnak az összevetésében a csapat utolsó indulójaként tulajdonképpen ő nyerte meg csapatának az aranyérmet. Rajta kívül csak egyetlen lovas merte megkockáztatni, hogy az utolsó akadályra röviden forduljon, de csak a hercegnőnek sikerült hiba nélkül teljesíteni azt.


A hercegnő az "Equestrian Paradise",
vagyis a Lovas Paradicsom versenyen.

Komoly thai szakértők a hat éve lovagló úri dámát az ország legkeményebben edző lovasának tartják. Az 1997-ben mutatott, és a mostani teljesítménye közötti különbség véleményük szerint egyszerűen lenyűgöző.
A versenyen elért siker - egy beszélgetés erejéig - közlékennyé tette Ő Királyi Fenségét. Kedves Olvasóink ennek kivonatát olvashatják az alábbiakban.


A válogató versenyek mindig nagy érdeklődés közepette zajlanak, hiszen a tét nagy: kijutni a térség legnagyobb versenyére, a Dél-Kelet Ázsiai Játékokra. A képeken a régió két neves versenyzőjének egy-egy szép ugrása látható

Tavaly Thaiföldön Ön az 1,1 m-es kategóriában az első számú lovasnak számított. Ez valóban csodálatos. De mik a tervei a 2001-es évre? Saját magával szemben milyen elvárásai vannak?
Szeretnék a thai díjugrató csapat tagjaként részt venni a Dél-kelet Ázsiai Játékokon (SEA Games. A szerk). Remélem, helyet kapok a csapatban.

Úgy tudom, a résztvevőket egy 12 fordulós válogató verseny-sorozat végén választják ki az eredmények alapján. Ennek első állomása a január 29-i "President's Cup, vagyis az "Elnök Kupa"…
Valóban. Minden versenyzőnk nagyon keményen dolgozik a sikerért. Van olyan társunk, aki a cél érdekében még új lovakat is vett magának.

És Ön? Vett lovat az Ázsiai Játékokra gondolván?
Tavaly áprilisban Ausztráliába mentem Maree Hewitt-tel, az edzőmmel. Részt vettem néhány edzésen is, de egyúttal vásároltam pár lovat. Sajnos nem mindegyik volt szerencsés választás. Épp az, amelyiket kifejezetten azért vettem, hogy majd a Játékokon vele induljak, most egy gyulladásos betegségben szenved. Még nem döntöttem el, de valószínűleg egy másikat fogok venni a SEAG-ra.

Ez tehát azt jelenti, hogy ismét Ausztráliába megy?
Igen, valószínűleg. Ott ugyanis nemcsak jó lovak vannak, de módom van Hans Horntól, a holland válogatott korábbi edzőjétől néhány ugróleckét venni. Ezt a lehetőséget szeretném kihasználni.

Most hány lova van a Királyi Istállóban?
Összesen? Várjunk csak, azt hiszem tizenhat. Néhányuk az enyém, a többit a hadseregtől kölcsönzöm.

Milyen munkát végeznek ezek a lovak?
Általában 1,10-1,20-as munkára használom őket, most ugyanis ebben a kategóriában versenyzek. Néha persze előfordul, hogy magasabb akadályokon is megyek velük.

Van közöttük kedvenc?
Természetesen. Montana és Joseph. Ez utóbbit különösen kedvelem, kész egyéniség.

A Játékokon eddig mindig magasabb volt a követelmény, mint amilyen magasságon Ön most készül. Már megbocsásson Királyi Fenség, de nem gondolja, hogy erre az 1,30-1,40-es versenysorozatra kicsit kevés az Ön által begyakorolt magasságon készülni?
Remélem, a szint csak 1,20-1,30 lesz. És nem csak magam miatt. Egész Thaiföldön ez az elfogadott magasság a díjugratásban. Úgy gondolom, a régió lovas fejlődésének jobban használna, ha a versenyeken fokozatosan tennék egyre feljebb a mércét, nem pedig hirtelen emelnék magasra.

A SEAG utáni időszakra milyen lovas tervei vannak?
Nos, majd meglátjuk. Jelenleg egyetemre járok, most fejezem be a Thammasat Egyetem jogi karát. Azt tervezem, a szakvizsgáimat Amerikában teszem le, s emiatt ősszel már ott szeretnék kezdeni. Ha sikerrel veszek részt a Játékokon, az ütemezést persze át kell gondolnom.

Hogyan látja a lovassport helyzetét Thaiföldön?
Nagyon szeretem ezt a sportot. Szeretném, ha jobban elterjedne nálunk. Most ugyanis szinte mindig ugyanazok versenyeznek, ugyanaz a néhány arc látható minden eseményen. Feltétlenül több lovasra van szükségünk.

Az Ön versenyzői mivolta biztosíték a sport népszerűségének növekedésére. Hiszen minden versenyen, amin elindul, lelkes közönséget vonz már maga a jelenléte is. Ebből mindenkinek csak előnye származhat…
Igen, én is azt remélem, hogy ezáltal többen fogják megszeretni ezt a sportot. Ugyanakkor szeretném a lótartási kultúrát is magasabb szintre emelni. Az istállózással, állatorvosi ellátással, a takarmányozás színvonalával kapcsolatban még mindig sok megoldandó feladat van.

Például?
Meg kell értetnünk a lótulajdonosokkal: nem elég egyszerűen csak megvenni egy drága lovat, azt megfelelően el is kell látni ahhoz, hogy a benne rejlő képességek előjöjjenek. Remélem, ez, és még sok minden más fejlődni fog nálunk, a jövőben, a lovassportban.

Fenség, köszönöm a beszélgetést, és gratulálok a lovas tudásában elért nagyarányú fejlődéséhez.
Én is köszönöm.Thaiföldön, január 31-én rendezték meg az Elnök Kupát. Az egynapos verseny válogatóként is szerepelt az idei Dél-Kelet Ázsiai Játékokra. A versenyt 1.20-on "Mike" Karittipoom Kreepkrang nyerte ( képünkön ), míg Őfelsége Bhajarakittiya hercegnő második lett.
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites