HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Február
Az újság oldalainak lapozása


Tartalomjegyzék 2001/02

Fajtakalauz
A haflingi ló


Haflingi lovak Magyarországon

Sitting Bull vendége voltam

Távlovagló világbajnokság

Villanások az elmúlt évből
Fotóalbum


Mi lesz a sorsa?
A Szenttamási Ménes

Lóversenyről kezdőknek 1. rész
Lósportok és lovssportok


Szilveszter az ügetőn

Ügető- championok

Hírek

Gödöllői anziksz

Az állatorvos üzeni
A lovak immunrendszere


Egy kocsiló halálára

Fajtalexikon tartalomjegyzéke


Fajtalexikon


Hírességek nyeregbe
mindenhol kinevettek bennünket...

"Póni Expressz"

Galopp- hírek
Építkezés a Kincsem parkban
A 2000. év ügetős championjai

Minden évben az éves statisztikák alapján kerülnek megállapításra az évkönyvekbe is bekerülő és így dicsőséget jelentő championi címek: champion az (ne tessék lefordítani bajnokra, ez így magyarosodott a lósportban), aki adott évben a legtöbbet nyeri.Külön cím az idomár-champion, ezt az a tréner kapja, akinek az idomítottjai a legtöbb pénzdíjat nyerték az év során, hajtó-champion viszont az lesz, aki a legtöbb versenyt nyerte. Az embersporthoz szokott olvasónak furcsa lehet, hogy az ott megszokott, legalábbis formálisan egyenlő feltételek szerinti versenyzés helyett itt a körülményeket figyelembe nem vevő abszolút számok szerint történik az értékelés. Az egyes trénerek gondozottjai között ugyanis nemcsak minőségileg, de mennyiségileg is óriási különbségek lehetnek, a nagyobb istállók létszáma többszöröse lehet egy kisebbének, így az idomárok nagy része gyakorlatilag esélytelen a championságra. A hajtó-championságot is a nagyobb istállók trénerei vagy az átlagnál jobban foglalkoztatott hajtók egymás közt intézik el. Persze egy egészséges lóversenyéletben ez az esélykülönbség nem véletlenül alakul ki: az kap több bizalmat a futtatóktól, aki már bizonyított és folyamatosan bizonyít, az ilyen trénerre (hajtóra) a tulajdonosok saját érdekükben egyre több lovat bíznak, tehát a kiválasztottság általában valós érdemeken alapul.

Az idei idomár-champion a 43 éves Fazekas Imre lett. Neki szinte bérlete van erre a címre, hisz tíz éves idomári szereplése alatt nyolcszor nyerte el, az utóbbi hét évben megszakítás nélkül csak ő nyert. A népszerű Pimri 1971-ben kezdte lóverseny pályafutását a galoppon, ám a korai elnehezedés miatt, mint oly sokan, átjött az ügetőre 1979-ben. Öt év után segédhajtói engedélyt kapott, 89-re kinyerte a hatvan versenyt, hivatásos hajtó lett, így a rendszerváltással kezdődő privatizációs folyamatok már pozícióban találták. Élt a lehetőséggel, 91-től idomár, méghozzá a legsikeresebb. Szakmai ismeretei és kétségtelen tehetsége mellett hallatlan szorgalma emeli a többiek fölé: rendkívüli igyekezetét, munkabírását még ellenfelei is nagyra értékelik. Az istálló sikeréhez a jól szervezett csapatmunka mellett hozzájárul az is, hogy a mester az ügetősportban oly nagy jelentőséggel bíró patkolásnak elismert szakértője. Fazekas Imre nemcsak a futtatók, hanem a közönség körében is népszerű, kis és nagyversenyekben egyaránt lehet rá számítani. Ő jelenleg a magyar ügetősport legmeghatározóbb alakja.

Jáder László évek óta az idomárgárda élvonalában van, a championátusban is rendszeresen az élmezőnyben végez, 1993-ban champion is volt. Szintén nagy munkabírású, igyekvő tréner, aki hajtóként is az elismertek közé tartozik. Huszár László a fiatalabb nemzedék képviselője, az őt megelőzőknél kisebb létszámú lottal érte el harmadik helyezését. Ő is évek óta az élvonalban van. Súlyos, gerincsérüléssel járó balesete óta hajtásban kevesebbet vállal, de felkészítésben, különösen a kétévesek terén a legeredményesebbek közé tartozik.

Ifj.Bisbac Dániel harmadik éve őrzi a hajtó-championi címet. A 25 éves fiatalember mindössze öt éve hajt versenyben, és ebben a sportban szokatlan az ilyen gyors karrier. Nemrég még közel ennyi istállószolgálat kellett ahhoz, hogy valaki egyáltalán segédhajtói engedélyt kapjon, és így versenyekben próbálkozhasson. Ahogy sajtónyilatkozataiban szimpatikus szerénységgel maga is szokta említeni, még nem tartja magát kiforrott hajtónak, az e sportban töltött rövid idő nem is teszi ezt lehetővé. Sikereiben nagy része van édesapjának, a magyar ügető legjelentősebb futtatójának, aki megengedheti magának, hogy a nem egészen piaci alapú magyar viszonyok között fia eredményességét minden elé, még a gazdasági megfontolások elé is helyezze, rendkívül nagy számú lehetőséget biztosítva neki a sikeres szerepléshez. A lehetőséggel persze tudni kell élni, és "Kisdani" élt is vele. Tehetséget bizonyított, mikor viszonylag hamar megtanulta a hajtás alapjait: frontban vagy várásra hajtani, a finisben támogatni. A versenyeket neki kellett megnyerni, és ő tavaly majd minden negyedik hajtására (23,5%) nyert is. A problémás lovak, különösen a kétévesek még néha kifognak rajta, ezekhez több idő és nagyobb munka-praxis kell, ám ha a versenyeiben példamutatóan sportszerű fiatalember végleg felvállalja ezt a mesterséget, további sikerek előtt állhat.

Fazekas Imréről a tréneri cím kapcsán már írtunk, tehetsége, igyekezete és lehetőségei révén állandó esélyese a hajtó-championátusnak is, korábban kétszer, 1992-ben és 1997-ben már el is nyerte. Rá mindig számíthat a közönség, finisei látványosak. Pozitív változás nála, hogy az elmúlt évben sokkal kevésbé támaszkodott az ostorra, mint régebben, mikor némi visszatetszést keltett ebbéli túlzott határozottsága. Nagy Ferenc II nem először ér el helyezést az éves összesítésben, istállója évek óta egyenletes színvonalon teljesít. Tavaly lovai a megszokottnál talán kissé többet bizonytalankodtak, de összességében így is jól szerepelt.

Szabó Krisztina megvédte tavalyi amatőr-champion címét. A rendkívül népszerű, csinos, fiatal hajtónő, aki 1993-ban kezdett el hajtani, a profik közt is helytállt, az ottani összesítésben negyedik lett. Eredményességéről még ennél is többet mond, hogy ha a profik közti és az amatőr szereplését összevonjuk, akkor több mint 30%-os nyerési arányt kapunk, ami egészen kiváló teljesítmény (majdnem minden harmadik startjára győzött)! Lovait nagyrészt maga készíti vidéki tréningtelepen, ez tovább növeli sikereinek értékét. Hegedűs Sándor második éve hajt, tavaly nyerte első versenyét, és mindjárt második lett az amatőrstatisztikában. Az ügetősportba futtatóként és szponzorként is invesztáló fiatalember a természetes kezdeti bizonytalanságok után hajtóként is egyre megbízhatóbb teljesítményt nyújt. Nagyváry Andrea hosszú évek óta az egyik legjobb amatőrnek számít, Szabó Krisztinához hasonlóan a profiknak is egyenrangú ellenfele. A sportsajtóban, az amatőrsportban és férje, Fazekas Imre istállójának irányításában is szerepet vállaló hölgy a magyar ügetősport egyik mindenese.

Idomárok
1. Fazekas Imre 15.4 MFt
2. Jáder László 12.2 MFt
3. Huszár László 11.9 MFt

Hajtók
1. ifj.Bisbac Dániel 72 győzelem
2. Fazekas Imre 57 győzelem
3. Nagy Ferenc II 32 győzelem

Amatőrök
1. Szabó Krisztina 15 győzelem
2. Hegedűs Sándor 13 győzelem
3. Nagyváry Andrea 9 győzelem

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites