HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Február
Az újság oldalainak lapozása


Tartalomjegyzék 2001/02

Fajtakalauz
A haflingi ló


Haflingi lovak Magyarországon

Sitting Bull vendége voltam

Távlovagló világbajnokság

Villanások az elmúlt évből
Fotóalbum


Mi lesz a sorsa?
A Szenttamási Ménes

Lóversenyről kezdőknek 1. rész
Lósportok és lovssportok


Szilveszter az ügetőn

Ügető- championok

Hírek

Gödöllői anziksz

Az állatorvos üzeni
A lovak immunrendszere


Egy kocsiló halálára

Fajtalexikon tartalomjegyzéke


Fajtalexikon


Hírességek nyeregbe
mindenhol kinevettek bennünket...

"Póni Expressz"

Galopp- hírek
Építkezés a Kincsem parkban
A szenttamási ménes


Mi lesz a sorsa?


Szöveg: Vonczem Gabriella
Fotók: Juszel Béla

Az 1963-ban alapított telivér ménes két évtizeddel ezelőtt élte fénykorát, amikor 1980-ban a ménesben született Aréna megnyerte a Magyar Derby-t, majd egy évvel később a szintén Szenttamáson világra jött Turbó a Magyar és az Osztrák Derby trófeát is elhódította. Ma viszont a nagy sikerek elkerülik a mintegy százhúsz telivérnek otthont adó ménest.
Ennek első számú oka a pénztelenség. Ez az oka annak, hogy régóta elmarad az elfáradt génanyag felfrissítése, az istállók, a kiszolgáló épületek és a gyönyörű Almásy kastély felújítása, folyamatosan csökken a ménesben dolgozók száma, és mindezt természetesen a lovak sínylik meg leginkább. A fő tulajdonos ÁPV Rt. szerint a megoldás abban rejlik, ha a kastélyt a ménessel együtt eladja, azonban a megfelelő vevőt évek óta nem találja.
A tavalyi év végén harmincadik alkalommal gyűltek össze Szenttamáson a ménes vezetői, dolgozói, támogatói, az itt nevelt telivérekkel foglakozó trénerek, lovasok, lovászok és mindenki más, aki fontos a ménes számára. Ez a találkozás nyújt alkalmat arra, hogy visszatekintsenek az elmúlt szezon eseményeire. "Könnyen elképzelhető, hogy ez volt az utolsó ilyen közös ünnepünk, a ménes gazdájának számító mezőgazdasági részvénytársaság hatalmas vesztségei miatt, vagy mert eladják a ménest" - jegyezte meg Babochay György, a ménes vezetője.

Az alapítás

Kezdetben minden bíztatóan indult. A Törökszentmiklósi Állami Gazdaság telivér ménesét a várostól nyolc kilométerre fekvő ősgyepen, az Imre majorban alapították meg 1963-ban. A ménesbe nem hazai kancák kerültek, hanem külföldről hoztak be jó származású vemhes és vehem nélküli anyakancákat, melyeket a későbbiekben magyar tenyésztésű ménekkel kívántak fedeztetni. A kancákon kívül a következő években külföldön született yearlingek is érkeztek Szenttamásra.
Az akkori Német Demokratikus Köztársaságból vásárolt a magyar állam húsz anyakancát - közöttük Adriánt - és yearlingeket (Grünrock, Seebirk, Muskátli) a ménesnek. Oroszországból is érkezett még szintén húsz kanca és tíz csikó, amelyek közül kiemelkedik Avance, Ara, Ermitage vagy Tribunka. Ara többek között a derbynyerő Aréna és a Kincsem Díjban győztes Arszlán anyja, Tribunka pedig Turbót hozta világra. Ezekben az években még Olaszországból és a Angliából is ide került néhány tenyésztésre szánt telivér.

Nagy sikerek korszaka

A fiatal lovak kiválasztása olyan jól sikerült, hogy az alapítást követő négy-öt éven belül már kiemelt tenyészversenyeket nyertek a Szenttamáson felnevelt lovak. Közéjük tartozik Seebirk és Muskátli is. Az 1965-ben született Seebirket még yearling korában vették meg Németországban. A fekete mén hároméves korában a Káposztásmegyeri Díj, az akkori Munka Ünnepe Díj (ma Batthyány-Hunyadi Díj), és az Alagi Díj mellett megnyerte a Magyar, valamint az Osztrák Derbyt, illetve Baden-Badenben a Fürstenberg Rennent és a Preis der Stadt Baden-Badent. A szenttamásiak sajnálatára fedezőménként csak életének utolsó éveiben került vissza a méneshez.
Muskátli anyja vemhesen jutott Németországból Magyarországra, és a kis pej kanca Seebirkhez hasonlóan 1965-ben látta meg a napvilágot. Pályafutása során győzött a legnagyobb kétéves versenyekben, majd megnyerte a Magyar Kanca Díjat, a Gróf Széchenyi István Emlékversenyt, a Ménesek Nagydíját (ma Lovaregyleti Díj) és a Budapesti Díjat.
A saját tenyésztésű telivérek az 1970-es és 1980-as években érték el legnagyobb sikereiket. A ménes alapítása utáni időszakban nehezítette az állami kézben lévő ménes tenyésztését, hogy kiváló származású kancáikhoz nem kaptak igazán eredményes fedezőméneket. Ezekben az években Imperiál számított a legjobb magyar fedezőménnek, azonban egyetlen szenttamási kancát sem fedezhetett.
Később azonban Indikátor és a Kincsem vérvonalat képviselő Rustan is Szenttamásra került. Mindkét mén után született egy-egy derbynyerő: Aréna és Turbó. Aréna (Indikátor-Ara) 1980-ban a Magyar Derby mellett a Váci, a Nemzeti és a Kincsem Díjat is megnyerte. Turbó (Rustan-Tribunka) 1981-ben a Magyar és az Osztrák Derby-n kívül olyan kiemelt versenyekben is győzött, mint a Nemzeti és az Alagi Díj, valamint az Osztrák St. Leger. Ezután két évig német pályákon futott szép eredményekkel, majd fedezőménként visszakerült Magyarországra.
A ménes ekkori egyeduralmát mutatja az is, hogy az 1981-es Magyar Derby hét indulója közül öt Szenttamáson született, és a szezon húsz kiemelt versenyéből tizenhármat a ménes lovai nyertek meg. Két-három évtizeddel ezelőtt számos nagyon jó telivér született Szenttamáson, amelyek közül kiemelkedik Muskátli Kanca Díj nyerő unokája, Mende, Arszlán és Talár is.

A legutóbbi évtized a versenypályán

Az elmúlt tíz évben már csak kisebb sikereknek örülhetett a szenttamási ménes. Ezek közé tartozott, amikor Muscadin (Turbó-Muszlin) 1994-ben harmadik helyet szerezett a Magyar Derbyben. Hasonlóan szerepelt 1998-ban Grémium (Turbó-Great) is, ő azonban néhány hónappal később a magyar St. Legerben már győzni tudott. Kiemelt versenyt (Kozma Ferenc Emlékversenyt) nyert még 1996-ben Martinien (Ukaab-Melitta), aki mögött ebben az évben szintén egy szenttamási ló, Komár (Atist-Komédia) végzett. Martinien egy évvel később pályarekordot állított fel a Kincsem Parkban 1300 méterre, amit máig sem tudtak megdönteni.
Jelenleg Muscadin és Komár a ménesben fedez, de egyelőre nem kaptak túl sok kancát. Eredményességükről még nem lehet beszámolni, mivel első csikóik még nem futottak versenyben. Grémiumot hároméves korában megvásárolta egy angol lókereskedő, majd kiherélte és ugróversenyekben futtatta. Martiniennek a ménesben már született csikója, a következő utód pedig idén tavaszra várható.
Az elmúlt szezonban harmincegy Szenttamáson született telivér futott a versenypályákon, ami hat-hét éve jellemző szám. Igaz, évekkel ezelőtt az is előfordult, hogy a ménesnek nyolcvan lova is versenyzett. Tavaly a négy idomárnál álló harmincegy ló mindössze tizenöt versenyt nyert, aminek díjazása nem elegendő a ménes és a versenylovak fenntartására.

Jelen és jövő

Ezután nem csoda, hogy a 97%-ban az ÁPV Rt., két százalékban a dolgozók és egy százalékban a törökszentmiklósi önkormányzat tulajdonában lévő mezőgazdasági részvénytársaság - a lótenyésztési ágazat nélküli - százmilliós nagyságrendű múlt évi vesztségét minden eszközzel csökkenteni szeretné. "Ezt nagyon sajnálom, mert amellett, hogy sok ember rengeteg munkája fekszik a ménesben, a telivértenyésztés tette országosan is ismerté a társaságot" - jegyezte meg Babochay György.
A ménest a hozzá tartozó gyönyörű kastéllyal együtt eladásra hirdette meg fő tulajdonosa. Eddig azonban még nem találtak olyan vevőt, aki a kastély hasznosítása mellett a ménes további működtetésére is vállalkozna. Addig a spórolást úgy oldja meg a vezetőség, hogy száz alá csökkenti az itt élő lovak számát. Jelenleg azonban még százhúsz telivér "lakik" a ménesben, így néhánytól mindenképpen meg kell válni.
A ménes lovai közül harmincöt az anyakanca, amelyeket még általában tizenöt panziós kanca társaságában évente fedeztetnek. A 2001-es fedeztetési szezonban várhatóan Szenttamáson áll majd Andrásfi és Komombo, valamint a már említett Muscadin, illetve Komár. A ménesben tavaly huszonnégy yearling nőtt fel, amelyek egy része már tréningbe került az Alagi Telivér Tréningközpontban. A választott csikók száma tizenhat. Ők It's a Rippertől, Dembinszkitől, Muscadintól és Alhamadtól származnak.
A pénztelenség rányomja a bélyegét a ménes életére. Kancaállományuk alapját máig is azok a lovak adják, amelyeket 30-40 évvel ezelőtt hoztak be az országba. Vérfrissítésre azóta sem került sor, pedig három-négy generáció után erre mindenképpen szükség lenne.

A ménesben eddigi történte során soha nem állt átütő erejű fedezőmén. Az utóbbi években sem válogathatnak, kancáikat a világszínvonaltól messze elmaradó saját tulajdonú lovaikkal, illetve a jóformán véletlenül ide került jobb és kevésbé jó ménekkel párosítják. Ez azt is jelenti, hogy a tenyésztés tudatos alakítására alig van lehetőség, és könnyen elkallódhat az értékes kancaállomány is. Emellett a csikók felnevelésére, a dolgozókra, az istállók, a karámok, az irodáknak és a múzeumnak is otthont adó szép Almásy kastély karbantartására is keveset fordíthatnak. A kastély mindezek ellenére, König Róbert festőművésznek köszönhetően számos képpel gyarapodott. A festő a kastély kápolnáját is újjá varázsolta, miután a falakra a hajdani kastélytulajdonos, Almásy Imre emlékére Imre herceg, illetve tanítója, Gellért legendáját festette fel.
A ménes gazdájának rossz anyagi helyzete mellett a ménes bizonytalan sorsához az is hozzájárul, hogy az itt felnevelt telivéreknek nagyon szűk a piaca, a versenyzés pedig az alacsony versenydíjak miatt jóformán minden futtatónak csak vesztséget hoz. Hogy mi lesz a gyönyörű, máig is sok örömet és bánatot, sikert és kudarcot átélt ménes sorsa, azt egyelőre nem tudni. Remélhetően azonban túléli majd ezt a mostani válságot, és nem tűnik majd el olyan nyomtalanul, mint a kisbéri, az orosházi, a székkutasi vagy a sarlóspusztai telivér ménesek.
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites