HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Február
Az újság oldalainak lapozása


Tartalomjegyzék 2001/02

Fajtakalauz
A haflingi ló


Haflingi lovak Magyarországon

Sitting Bull vendége voltam

Távlovagló világbajnokság

Villanások az elmúlt évből
Fotóalbum


Mi lesz a sorsa?
A Szenttamási Ménes

Lóversenyről kezdőknek 1. rész
Lósportok és lovssportok


Szilveszter az ügetőn

Ügető- championok

Hírek

Gödöllői anziksz

Az állatorvos üzeni
A lovak immunrendszere


Egy kocsiló halálára

Fajtalexikon tartalomjegyzéke


Fajtalexikon


Hírességek nyeregbe
mindenhol kinevettek bennünket...

"Póni Expressz"

Galopp- hírek
Építkezés a Kincsem parkban
Távlovagló világbajnokság


A franciáké lett az arany, az ezüst és a bronzérem is

Kép és szöveg: Doris Melzer

A Kiabálás, nevetés, biztató fütty és féktelen tapsvihar hallatszik az ausztrálok asztalánál. Közben az oroszok homáros szendvicset falatoznak az ínyenc, francia büfében, az olasz tévéstáb végigszáguld az összes rendezvény- és étterem sátrakon, hogy le ne maradjon valamiről. Ami pedig a nagy nemzetközi sporteseményeken szívesen látott, kedves szokás, az itt sem maradhat el: a verseny után a résztvevő nemzetek sportolói pólót cserélnek egymással.

Amint egy fiatal ausztrál hölgy leveszi nyomott mintás pólóját, hogy egy tüzes szemű jordán fiúval cseréljen, a hangulat már kezd a tetőfokára hágni…

Egyébként végig remek hangulat jellemezte a Franciaországban rendezett nyolcadik távlovagló világbajnokságot. Az ausztráloknak pedig úgy tűnik, megérte, hogy lovanként 50 000 ausztrál dollárért Franciaországba utazzanak: övék lett a csapat aranyérem! A résztvevők között egyébként voltak türkmén, malayziai, japán és több egzotikus ország sportolói is.A kemény próba

Még sötétben, reggel hatkor indult útnak a 34 nemzet 142 lovasából álló mezőny a Compiegne-i hippodrom versenypályájáról. 568 pata dübörgött egyszerre végig a füvön, hogy elinduljanak észak-keleti irányba. Fehér mészkő, táblák és világító oszlopok szegélyezték az utat. A lovasok lámpát rögzítettek a bukósisakjukra.
Az első tíz kilométeren már történt baj - egy dán lovas lány leesett a lováról. Egy segítő megpróbálta megfogni a lovat, az azonban eltiporta és így csonttöréssel kórházba kellett szállítani. Ettől a balesettől eltekintve más váratlan történés nem zavarta meg a világbajnokság eseményeit.
Akik részt vettek a próba-világbajnokságon is, azok már tudták, hogy a szakaszok közül az első - amely hat erős kanyarral tűzdelt - a legnehezebb, így legtöbbjük igyekezett inkább visszafogni lovát az első szakaszon. Nem úgy a címvédő Valerie Kanavy (USA) Chabriel hátán, valamint honfitársnője, Jan Worthington, aki Brown R Timothy nevű lován vágtak neki az útnak. Ők, valamint a próba-világbajnokság győztese, Hassan bin Ali (Egyesült Arab Emirátusok) LR Forgeymmel 17,8 km/órás iramot diktálva elsőként érkeztek a 33,4 km-nél lévő első Vet Gate-hez, vagyis állatorvosi ellenőrző állomáshoz.
A későbbiekben többen elvéreztek a nehéz terepen. Így például a német csapat két tagja, Melanie Arnold Simple The Best nevű angol telivérjével, valamint Belinda Hitzler Experiment nevű arabjával szorosan az élmezőny mögött haladt. Melanie-nak azonban pechje volt. A 24 éves egyetemi hallgató nagy reményekkel indult osztrák tenyésztésű angol telivér heréltjével a versenyre. A csapat edzője, Reinhard Knittel azzal a tanáccsal indította el, hogy a verseny elejétől kezdve nagy iramot lovagoljon. Simple The Best azonban szerencsétlenül egy kőre lépett és a harmadik Vet Gate-nél kizárták a további versenyből. Belinda is 20 km-rel a cél előtt volt kénytelen feladni a versenyt. Sántaság miatt lovát kizárták, akivel pedig nemrég a nehéz, 160 km-es Göttinger versenyen a második helyezést érte el. Ezzel a csapat-remények elszálltak.
De a legesélyesebbeknek sem volt ezúttal szerencséjük. A negyedik állatorvosi kapuhoz érve Valerie Kanavy már csak ex-világbajnok volt, és a próba-világbajnokság győztese, Hassan bin Ali is kiesett a versenyből. A rekkenő hőség, a sok emelkedő és meredek lejtő, a helyenként szinte járhatatlan pálya és az erdős vidéken vezető szakaszok sokat kivettek a versenyzőkből. Több ló is a súlyos kimerültség tüneteit mutatta, így nem sokkal a cél előtt néhány résztvevő feladni kényszerült a versenyt.
A májusi próba-világbajnokságon szerzett tapasztalatok azonban az óvatosabbaknak javára szolgáltak. Aki tudta, mikor jönnek a meredek kaptatók, ott leszállt lova hátáról és vezette azt, így a sík szakaszon a pihent lóval újra "gázt" adhatott.

Hazai pálya a franciáknak

A franciák szintén jól felmérték a pályát. A vendéglátó nemzet jogán tizenkét lovast indíthattak, közülük tizenegy indult el. Délután hét óra két perckor a hangulat a tetőfokára hágott a hippodrom zsúfolásig megtelt nézőterén, amikor a két francia hölgy, Maya Killa Perringerard, Varoussa hátán és Cecile Miletto, Dynamik nyergében, kéz a kézben bevágtatott a célba. A szabályok szerint célfotó választotta el a két barátnőt első és második helyezetté: a dél-franciaországi Montauban-ból érkezett 23 esztendős, bolíviai születésű mérnök, Maya Killa Perringerard nyerte el a világbajnoki címet. Perringerard a kondíció-, hegyi- és vágtaedzésekkel már hat hónapja Cevennen-ben készült a mostani versenyre. 16,96 km/órás átlagsebességgel lovagolt, akárcsak Cecile Miletto, a Languedoc-Roussillon tartománybeli ápolónő. Ő lett a második helyezett. A tomboló közönség előtt a hangosbemondó ezt kiabálta a mikrofonba "les casques bleus", amikor körülbelül két perc múlva a versenypálya túlsó végén ismét egy kék kobak vált felismerhetővé (ugyanis a francia csapat tagjai viseltek kék kobakot). A szőke állatorvosnő, Dominique Payen, a Rhone-Alpes tartományból, 11 éves szürke kancájával, Nidával áthaladt a patkó alakú célon. A háromgyermekes anyukát boldogan fogták körbe a gyerekei. Dominique Payen egyébként szinte "kívülállónak" számított ezen a világbajnokságon, hiszen csupán tizennégy nappal a verseny előtt került be a francia csapat tagjai közé.
Ez volt az első alkalom, hogy Franciaország világbajnoki címet nyert távlovaglásban, és ezzel megtörték az amerikaiak 1986 óta tartó veretlenségét. Mindhárom egyéni érem francia kézbe került. A tizenegy francia induló közül hatan bekerültek az első tíz közé. A negyedik helyen az ausztrál Martin Parker végzett.
A csapat világbajnoki címet az ausztrálok nyerték, a britek lettek a másodikak és a svéd csapat érdemelte ki a bronzérmet.

Elismerések és díjak

A csillogó aranyérem mellett számos további díj is átadásra került. Az újdonsült világbajnoknő és szürke arab telivér kancája, Varoussa kapták a legjobb kondícióért járó díjat is. Varoussa és a második helyezett Dynamik testvérek, apjuk a híres Persik.
A verseny nehézségére jellemző, hogy a 142 induló közül mindössze 50 értékelhető eredmény született.
Ugyancsak átadták a FEI World Ranking Lista győztesének járó díjat, melyet H.E.Sheikh Rashid Bin Mohamed al Maktoum, az Egyesült Arab Emirátusok versenyzője érdemelt ki. Az elismerés átvételekor a versenyző az 50 000 dolláros díjat a lovak védelmére létrejött nemzetközi szervezetnek ajánlotta fel.

Arab "flair"

A világbajnokságon az Egyesült Arab Emirátusok színeiben Rashid és öccse, Hamdan mellett négy további lovas indult. Míg Rashid a múlt évi Európa-bajnokság győztes lovával (lovasa akkor Miguel Vila volt), Diango-val indult, Hamdan az Ausztráliában vásárolt Park Fyre-t tudhatta magáénak. A két hihetetlenül gazdag ifjú lovas körülményein látszott, hogy itt sem voltak távol a mesés-kelettől…
Rashid a remek hetedik helyen végzett, őt követte a testvére, Hamdan, aki tizennégy másodperces hátrányával a tizedik helyre került. A verseny előtt és után a Maktoum család igazán jól szórakozott népes kíséretük, saját filmes stábjuk körében. Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, hazája honvédelmi minisztere, Rashid és Hamdan édesapja a nemzetközi távlovas sport egyik legfőbb támogatója.
Bo Helander, a FEI-főtitkára, beszédében ezt mondta: "A FEI támogatja, hogy a távlovaglás is bekerüljön az olimpiai sportágak közé." Ezt mi is reméljük!

Komoly sport - komoly pénz

A Párizstól északra fekvő Compiegne-ban már a távlovagló világbajnokság előtt egymillió dollárt ajánlottak mindkét győztes francia lóért. Amióta az arab országokbeli gazdag sejkek - főként az Egyesült Arab Emirátusokból - érdeklődnek a távlovaglás iránt, mesés összegekről esik szó.
Az Emirates Airlines által szponzorált világbajnokság egyébként is a szuperlativuszok versenye volt - 39 nemzet nevezett be, amely több, mint amennyi eddig részt vett világversenyen, és több, mint ahány nemzet részt vett Sydney-ben, az olimpián! Ez pedig valóban alapot ad arra, hogy a távlovaglás is az olimpiai játékok részese legyen.


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites