HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2003 Augusztus
Az újság oldalainak lapozásaHírek
Aachen, CHIO 2003 Ulla, a legyôzhetetlen
Aachen, CHIO 2003 Ludger ismét bizonyít
Díjlovaglás, Junior és Fiatal Lovas Országos Díjlovagló Bajnokság Díjlovagló TOP 9
Díjlovaglás, Díjlovagló Országos Minôsítô verseny, Basaharc
Díjugratás, Gróf Széchenyi István Emlékverseny Stangel a nyerô
"A" kategóriás díjugratóverseny, Kecskemét "Hejdeszép"-gyôzelem
Nemzetközi és hazai díjugratás
Sztárinterjú, Szöllôsi Györgyi a HírTV híradósa Hírek szerelmese
Western Reining, II. rész Westernlovaglás felsôfokon
Military, Bajnoki forduló Pápán, "Ígéret" és bizonyíték
Újra szállt a Pillangó
Fogathajtás, Seregélyes Tét nélkül...
Galopp, Óriási meglepetés a 81. Magyar Derbyben Rodolfo bűvészmutatványa
IInterjú, Sven Rothenberger Négyszög és galopp
IPraktikák, Lómosás Ahogy a profik csinálják 
Fiatal tehetségek Stöckler Ingrid
Tenyésztés, Cordalmé Z Négyláb-kesely sikersztori
Ménesbemutató, Ahol a múlt utat mutat
Fajtakalauz, A furioso-north star fajta, Hagyomány és érték
Dallos Gyula lovasiskolája, Tizenegyedik rész, A passage
Állatorvos, A legszükségesebb gyógyszerek, Patika az istállóban
Lovarda, Díjlovas paradicsom Hidegségben
Lóerő, Land Rover Freelander Társ a városban és a terepen
Szerkesztőség

Díjlovaglás

Junior és Fiatal Lovas Országos Díjlovagló Bajnokság

Díjlovagló TOP 9

Az idei évben elôször rendezték meg a Junior és Fiatal Lovas Országos Díjlovagló Bajnokságot Hidegségen, Ilona Majorban. Nyugodt, csendes, tiszta környezet és jó szervezés várta a verseny résztvevôit a nagycenki Horváth László új létesítményében. A következôkben bemutatjuk azt a kilenc lovast, akik teljesítményükkel kiérdemelték a 2003. év bajnoki címeit és érmeit. Ôk a ma korosztályos bajnokai, a holnap reménységei..


A
Komáromi Anikó -Richbourg

A 2003. év Fiatal Lovas egyéni (133,624%) és csapat magyar bajnoka.

Klubja: Xenophon LK.
Edzôje: Dallos Gyula.
A mindössze huszonegy éves Komáromi Anikó neve már tiszteletnek örvend a hazai lovasok körében. A tizedik éve lovagló budapesti lány közel egy évig tartó hullámvölgy után most már biztonsággal visszatért az élvonalba. Kétszeres junior egyéni magyar bajnok és háromszoros fiatal lovas egyéni magyar bajnok. A korosztályos magyar bajnokcsapatnak hat alkalommal volt meghatározó tagja, Európa-bajnokságon (Iserlohn, Lipica) két alkalommal is szerepelt, idén Saumurbe utazik a magyar csapat tagjaként. A 2003. évi lipicai Világkupán mind a három napon 4. helyezést ért el a kiskörben, 66% fölötti teljesítménnyel. Célja az eredményes hazai és nemzetközi versenyzés - mivel a jövô évtôl már felnôttnek számít - Nagydíj szinten is.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
Ulla Salzgeber Rustyja.
Mit tudhatunk Richbourgrôl? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Tizenhat éves vesztfáliai pej herélt Renoir I. és Fiala után. Kedves, vicces, vidám ló, a többi lóval igen barátságos. A munkában azonban sokszor "túl okos" és rafinált, néha makacs, beképzelt. Talán a "régi idôk emléke" miatt, de elôfordul, hogy elmegy a kedve, ha négyszöget lát. Persze odafigyeléssel, tudatosan felépített munkával ki lehet engesztelni, no és, mint minden lónál, nála is beválik a répa, az alma és a legelés.


Nagyházi Júlia - Remis

A 2003. évi Fiatal Lovas Bajnokság egyéni ezüstérmese (119,702%) és csapat magyar bajnoka.

Klubja: Xenophon LK.
Edzôje: Dallos Gyula.
A tizenkilenc éves lány tavaly még hivatalosan a junior korosztályban, középosztályú szinten versenyzett. Az idei évben az érettségi miatt kevés bemutatkozási lehetôsége volt, de az ob-t semmiképpen nem szerette volna kihagyni. hétéves kora óta lovagol, naponta 1-2 órát. 2002-ben tagja volt a korosztályos bajnokcsapatnak, egyéniben harmadik helyezést ért el, a Pest Megyei Bajnokság junior korosztályának gyôztese. A Brnóban megrendezett nemzetközi versenyen a Szent György Díj szintu kurben hatodik helyezést ért el, továbbá minôsült az Európa-bajnokságra kötelezô korosztályánál eggyel magasabb szinten, nehézosztályban.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
Egy Inara nevu kanca Linaro után. Aachenben láttam Martina Hannöver-Sternberg alatt. Ugyan még csak a kiskörben ment, de teljesen elvarázsolt.
Mit tudhatunk Remisrôl? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Remis kilencéves dán tenyésztésu szürke herélt a holsteini Resident és a trakehneni Donna után. Tenyésztôje Birgit Padersen. Könnyen ápolható, nyugodt ló. Ha eleget dolgozik, jó vele a munka. Egy gyengéje van: az utazás. Az teljesen elveszi a kedvét. Csak akkor megy fel a szállítóra, ha kedve tartja. A szénával viszont teljesen le lehet venni a lábáról, fôleg ha kedvére vizezheti, és áztathatja magának mielôtt megeszi.

Pataki Zsófia -Johnnie Walker

A 2003. évi Fiatal Lovas Bajnokság egyéni bronzérmese (111,911%), csapat ezüstérmese.

Klubja: Ceglédi Lovas Klub.
Edzôje: Lovász József.
A tizenkilenc éves Pataki Zsófia tíz éve lovagol, ez az elsô kötelezô éve nehézosztályú szinten. Az idei évben a tanulás miatt a bajnokság volt az elsô versenye. A tavalyi évben kötelezô korosztályánál egy kategóriával feljebb, a Fiatal Lovas Országos Bajnokságon 4. helyezést ért el egyéniben. Az Állatorvos Tudományi Egyetem jövôre már másodéves hallgatója, emellett azonban minden nap szakít idôt a lovaglásra.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
Wahajama, két éve láttam a hannoveri árverésen, ahol bemutatót tartottak vele. Álomgyönyöru mozgása volt. Most Ann Kathrin Linsenhoff lovagolja.
Mit tudhatunk Johnnie Walker-rôl? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Tizenhárom éves mecklenburgi tenyésztésu sárga herélt, Joun után. Barátságos, aranyos ló, azonban néha túlzottan ideges. A monoton munka elveszi a kedvét. Persze ô is csak ló, sárgarépával bármikor kiengesztelhetô.

Kósa Edina - Candy

A 2003. év junior egyéni (134,871%) és csapat magyar-bajnoka.

Klubja: Kecskeméti Lovas Club.
Edzôje: Dallos Gyula és Fülöp Noémi.
A mindössze négy éve versenyzô, 17 éves Kósa Edina már rutinos lovasnak számít. Az immár háromszoros junior magyar bajnok már a verseny elôtt azt nyilatkozta, hogy szeretné megvédeni a címét. Ez magabiztosan, több mint 8%-os fölénnyel sikerült is. A kecskeméti lány szerepelt a 2002. évi Olaszországban megrendezett Európa-bajnokságon Candyvel. Idén újra tagja a Saumur-be utazó magyar csapatnak. Másik lovával Remeberrel pedig a Fiatal Lovak Világbajnokságán szeretné megállni helyét.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
Ulla Salzgeber Rustyja.
Mit tudhatunk Candyrôl? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Tizenkét éves, fekete, holsteini mén Calypso I. és Valencia II. után. Kedves, együttmuködô, nyugodt ló, akivel igazán jó együtt dolgozni. Sajnos azonban nem igazán barátkozó, nem közvetlen természet. A rovarokat és a legyeket nehezen viseli, erre mindig figyelnem kell. Mindenféle finomságokkal tudok a kedvében járni. Érdekes, hogy Remember pont az ellentéte. Ô egy vicces, barátságos ló, akinek semmivel, de igazán semmivel nem lehet elvenni a kedvét.

Kafka Zsófia -Luisiana Lady

A 2003. évi junior bajnokság egyéni ezüstérmese (126,155%).

Klubja: Monori Hotel Nyerges SE.
Edzôje: Alois Goldberger (AUT) és Pachl Péter.

A tizenhét éves monori Kafka Zsófia négyévesen barátkozott elôször a lovaglással, tizenhárom éves kora óta pedig versenyszeruen uzi a sportot. A 2002. évi Challenge Cup "B-Test"-jében elsô helyezést ért el, két alkalommal (2001., 2002.) volt tagja a korosztályos országos bajnokság aranyérmes csapatának, a 2001. évben pedig Általános Iskolás Magyar Bajnok volt. Az idei évben az Oisnitzben megrendezett CDN-A-B verseny középosztályában 63,5%-kal 8. helyezést ért el.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
Willibald's Don Giovanni és Egalité.
Mit tudhatunk Luisiana Ladyrôl? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Tizenegy éves dán tenyésztésu pej kanca. Csupán május óta dolgozunk együtt. Fáradhatatlan, könnyen kezelhetô, munkaszeretô ló. Komoly negatív tulajdonságát még nem tapasztaltam, csak akkor nyugös kissé, ha nem a megszokott idôben kap enni. Ha egy feladat végrehajtása után jutalmazom, igazán örül neki, látszik, hogy értékeli, hogy a kedvében járok.

Vági Emese - Perseus III.

A 2003. évi junior magyar bajnokság bronzérmese (133,624%) és csapat magyar bajnoka.
Klubja: Sóskúti LK.
Edzôje: Fazekas Károly.

A tizenhét éves gödöllôi lány napi két órát edz a galgamácsai lovardában. Szerepelt már a junior Európa-bajnokságon. Az idei évben is a franciaországi Saumur-ben megrendezésre kerülô Eb-re utazó csapat tagja. 2002-ben nyerte a Középiskolás Bajnokságot, és kétszer szerzett már második helyezést a junior ob-n. Vágya, hogy egyszer tudása, lova és lehetôsége legyen ahhoz, hogy részt vegyen az olimpián.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
Egy ma már nem versenyzô ló a kedvencem, Isabell Werth Gigolója.
Mit tudhatunk Perseus III-ról? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Tizennégy éves vesztfáliai pej herélt Pilot után. Az elôzô tulajdonosával kvalifikálódott a sydneyi olimpiára. Rengeteget tanulok tôle. Nagyon barátságos természetu ló, viszont néha ô is, mint én, elég akaratos. A négyszöget nem mindig szereti. Az alma és a répa a kedvence.

Jakus Zsófia - Weinkönig

A 2003. évi junior országos bajnokság egyéni 4. helyezettje (124,608%) és csapat bronzérmese.

Klubja: Veno Kft.
Edzôje: Komjáthy György.

A tizenöt éves bábolnai lány kilenc éve lovagol, versenyszeruen két éve sportol. Elôször a díjugratás tetszett meg neki, ahol a Gyôr-Sopron Megyei Bajnokságban a kezdô lovasok között 3. helyet szerzett. Az idei évtôl átnyergelt a díjlovagló szakágba. Májusban megnyerte a móri Országos Minôsítô verseny könnyu osztályú versenyszámát. Szerencsésnek érzi magát, mert iskolája a gyôri Apor Vilmos Gimnázium támogatja ambícióit. Szüksége is van rá, hiszen a lovassport nem kevés idôt és kitartást igényel. Célja, hogy 2004-ben, de legkésôbb 2005-ben képviselhesse Magyarországot az Európa-bajnokságon.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
Isabell Werth Satchmója.
Mit tudhatunk Weinkönigrôl? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Tizenegy éves hannoveri fekete mén, Weltmeyer után. Szép küllemu, kedves ló. Munkában okos, intelligens, nyugodt, könnyen ráérzek vele a feladatok lényegére. Sokat javított az ülésemen is. ôszibarackkal és banánnal szoktam a kedvében járni.

Horváth Ágnes -Diamand

A 2003. évi junior magyar bajnokság 5. helyezettje (124,507%) és csapat magyar bajnoka.

Klubja: Horváth és Lukács LK.
Edzôje: Dallos Gyula.

A tizenhat éves nagycenki lány kilencéves kora óta lovagol. Makkos Vilmos szerettette meg vele ezt a sportot. Azóta négy saját lova van , és napi négy órát tölt edzéssel. A tavalyi évi Tanintézetek Országos Bajnokságán korosztályában második helyezést ért el, 2001-ben és 2002-ben megyei junior bajnok, 2002-ben megyei abszolút bajnok. Célja a Nagydíj szintu tudás elsajátítása.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
A Nadine Capellmann által lovagolt Farbenfroh.
Mit tudhatunk Diamandról? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Pej, herélt, tizennyolc éves holland tenyésztésu sportló Ariban xx és Sindy után. Kedvelem, mert nagyon jó a hozzáállása a versenyzéshez. Sajnálom azonban, hogy már nem olyan fiatal. A mindene a karámozás és a fürdetés. Kiköveteli magának a jutalmazást is.

Turcsány Diána -Ramiro's Dancer

A 2003. évi junior bajnokság egyéni hatodik helyezettje (121,197%) és csapat ezüstérmese.

Klubja: Eclipse LK.
Edzôje: Ács József és Lovász József.

A tizenhat éves Turcsány Diána nyolcéves korában ismerkedett meg a lovaglással. Elsô edzôje Hézsô Emese volt. Jelenleg egy saját lova van, de más lovakkal naponta három órát tölt lovaglással. 2002-ben a Pest-Somogy Megyei Bajnokság ifjúsági 3. helyezettje, könnyuosztályban megyei versenyen 1. helyezést ért el, a korosztályos bajnokságban csapatban bronzérmes. Vágya, hogy idôvel magas szinten lovagoljon Nagydíjat, és elsajátítsa a belovagláshoz szükséges tudást is.
Melyik jelenleg versenyzô, reflektorfényben lévô ló testesíti meg az álmaid?
Szeicz Erika Furmintja.
Mit tudhatunk Ramiro's Dancerrôl? Hogyan jellemeznéd ôt? Mik az erôs és a gyenge pontjai?
Tizenegy éves holland tenyésztésu pej herélt Ramiro után. Tulajdonosa Arnold Winter. Hálás vagyok neki, mert saját lovam, Aczidos sérülése miatt tôle kaptam versenyzési lehetôséget ezen az ob-n, azzal, hogy itt hagyta nekem Ramiro's Dancert Magyarországon. Jó mozgású, munkában nagyon segítôkész ló, néha azonban kiszámíthatatlan. A túlzott büntetéssel teljesen el lehet venni a munkakedvét. Hatalmas a lelke, sokat kell vele foglalkozni, hogy közel kerüljek hozzá.

Szucs Gáspár Kinga
Fotók: S. A.

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites