HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2003 Június
Az újság oldalainak lapozásaFőszerkesztői levél
In memoriam Turi József
Hírek
Díjlovagló Világkupadöntô, Göteborg
Stadl Paura, 2003. április 17-21. Verseny világsztárokkal
XXXIII. Nemzetközi Díjugratóverseny, Kiskunhalas
Díjugratás Húsvét Bugacon
Sztárinterjú Beszélgetés Barabás Kiss Zoltánnal Színházról, lovakról
WESTERN: TRAIL Avagy tereplovaglás a lovaspályán? II
Military Somogysárd Egynapos rekord
Fogathajtás Fábiánsebestyén Megkezdôdött a válogatás
Ügető, Pulay Kornél Emlékverseny, Májusi Nagydíj "Ámokfutás" a Pulay-ban
Galopp, Az elsô komolyabb erôpróbák Tavaszi klasszikusok
Lovaspolo, A lovaspóló alapjai Gyalog galopp
Ugrassunk, de hogyan? "A távolságot, mint üveggolyót.
Fiatal tehetségek, Garai Máté
ITereplovaglás Idomítás terepen
Interju: Britta Rasche barokk lovas Idôutazás spanyol lovak hátán
Tenyésztés Ugróló tenyésztés Normandiában A Brohier család
Ménesbemutató Ménes a Bakonyban
Fajtakalauz, A holland sportló, Tulipánország lovai
Dallos Gyula Kilencedik rész, A perdülés
Állatorvos, Férgesség, a lovak parazitái Hívatlan vendégek
Kastélyok, Puchner Kastély, Bikal
Turisztika, Sipito Pihenôpark Lovak zöld övezetben
Lovardák, Balázs Lovastanya
Kultúra A bayeux-i kárpit Háború anno 1077
Lotus Magyarországon
Apróhirdetések
SzerkesztőségÜgető
Pulay Kornél Emlékverseny, Májusi Nagydíj
"Ámokfutás" a Pulay-ban

A verseny névadója a XIX. század harmadik harmadában éledô magyar ügetôsport jeles képviselôje, irányítója, védelmezôje, szószólója volt. Az egykori komáromi polgármester, országgyulési képviselô az 1877-ben életre hívott "Lótenyésztés Emelésére Alakult Részvénytársaság" vezérigazgatójaként az elsô, rendszeresnek mondható ügetôversenyek szervezôje. Ôk építtették 1883-ban az elsô budapesti versenypályát, a 750 méteres futópálya a Tattersal melletti területen volt, a mai pálya I. hely elôtti részéig terjedt. A társaság 1892-ben feloszlott, de az ügetôsport alapjait lerakta.


AA 2100 méteres távú Pulay, hasonlóan több kiemelt versenyhez, eléggé értelmetlenül autóstartos futamként van kiírva, vagyis a résztvevôk kor vagy pénz alapú pönalizálás nélkül, egy helybôl indulnak. Idén starthoz állt ismét a több mint két évig szinte verhetetlennek tunô, de idén csak a kudarcokat halmozó Butterfly, az idei bemutatkozó versenyében durván akadályozott, de nagy formát sejtetô Ámokfutó, a szintén újra jó formát jelzô Diktátor, az idén elôször futó egykori derbygyôztes Elegant Yankee, a huséges Derengô, a Sennyeit nyerô Erika és egyetlen négyévesként az ide három nyeréssel, köztük a Bródy Sándor Emlékversennyel érkezô Frankenstein. Nagyon erôs mezôny!
A futamban Butterfly (Csordás Emil) félelmetes kezdôsebességét kihasználva élre állt, és erôs tempóban vezetett B.B. Action (Koncsik Béla am.) és Diktátor (Kolozsi László) elôtt, mögöttük az Elegant Yankee (Dénes Áron)-Ámokfutó (Fazekas Imre) páros helyezkedett, a második sorból startoló Frankenstein (Varga Sándor) a boly végén ügetett. A második körben, ötszázzal a cél elôtt Ámokfutó sebességet váltott, és külsô pozícióban fokozatosan megközelítette a vezetôt. A befutóba még Butterfly hozta a mezônyt, de Ámokfutó már mellette volt, és lehetett látni, hogy frissebben üget. A kilencéves mén könnyen élre állt, és biztos gyôzelmet aratott. Frankenstein is hatalmas hajrát indított az utolsó félkörben, igyekezett Ámokfutó után, Butterflyt könnyen megelôzte, de nagyon látványos finissel is csak két és fél hosszra tudta megközelíteni, igaz, hat hosszal a többiek elôtt végzett. Butterfly ilyenkor már (és általában) nem szívesen küzd, így ismét lemaradt még a harmadik helyrôl is, Diktátor is megelôzte rövid fejhosszal. A nyerô kitunô, 1:17,7-es km idôvel gyôzött.
Ámokfutó (Witsend's Speedy-Rohanj!) rádiházi tenyésztés, Hajnal Tibor lova. Évjáratának tán legjobbja, de késôi lévén a Derbyben még nem játszott szerepet, ám a Négyévesek Nagydíját csak balszerencsével vesztette el. Rendkívüli képességét már bizonyította, amikor négy éve a Ménesek Díjában kor szerinti feltételek mellett megverte a pálya legjobbjait, de vérében fájdalomcsillapítót találtak, így utólag diszkvalifikálták. Az utóbbi idôben Fazekas Imre tréningjében áll, és a mester kitunô munkát végzett a már nem fiatal ménnel, kilencévesen rekordot javítottak! Egész pályafutása során rendszeresen visszatérô patarepedés gátolta képességeinek kifejtésében, ha most egészségileg rendben tudják tartani, még örömet szerezhet ambiciózus, a versenysportért sokat áldozó tulajdonosának. Frankenstein tulajdonképpen esély ellen futott, hisz kor szerint a tenyészversenyekben a négyévesek még húsz méter elônyt kapnak az idôsebbektôl, második helye, a stílus és a futott forma (1:18,0, korosztályos pályarekord-beállítás) nagyszeru, ígéretes teljesítmény. Az ô igazi feladata a tenyészpróbákban lesz, Nemzeti Díj, Négyévesek Nagydíja, Hungária Díj, Ménesek Díja. Diktátorral, bár tavaly nem volt túl jó éve, úgy látszik, újra számolni kell, nagyon jó versenyt futott. Butterfly pedig? Talán majd rövid távon...
Májusi Nagydíj
A Májusi Nagydíj, melyet korábban május 1-ei terminussal Munka Ünnepe Díjként futottak, a jobb díjazású kiemelt versenyek közül való. Bár nem klasszikus futam, de két szempontból is ôriz valamit a hagyományok közül. Egyrészt térhátrányos kiírású, vagyis esélyhez juttatja a még kevesebbet nyert fiatalokat, illetve a másodklasszist is. Az idei kiírásban két térhátrány feltétel van, az alaptávhoz viszonyítva húsz méter hátránnyal indulnak a három milliónál többet nyertek, negyvennel a négy és fél millió felettiek. A másik régi idôkre utaló jellemzôje, hogy heatverseny, vagyis kétfutásos díj. Az elsô futamban 1600 méteren mérkôzik a mezôny, majd másfél óra elteltével változatlan feltételek mellett, de 2100 méteren. Régebben, az ügetô hôskorában a többfutásos versenyek mindennaposak voltak. Amerikában a húszas években 3-4-5 heateket tartottak, mára nálunk, ha jól számolom, mindössze három maradt, ezen kívül a dr. Vecseklôy József Emlékverseny és a Szent István Díj. Nincsenek elôfutamos versenykiírások, háromfutásos versenyek, pedig a heatversenyek mindig látványosságot, a visszavágás esélyével külön izgalmat jelentenek a közönségnek. Kár.
Az idei startnál láthattuk a négyéves évjárat három legjobbját, a derbynyerô Freyát, az ott második Friderikát és az idén már háromszor nyert, egyszer korosztályos pályarekorddal második Frankensteint, ô már húsz méterrôl startolt. Húszról indult Erika, B. B. Action és negyvenrôl Derengô, ôk mindig a jó szereplés esélyével startolnak, és ott volt a startnál új hajtóval Butterfly, valamint az Armbarco istálló új, német szerzeménye, a kilencéves, 1:12,2-es rekordú Francis Diamond. Ô egy hete 1:15,6-os, szenzációs formával debütált ezen a pályán. Papíron az Armbarco istálló három lova, Friderika, Frankenstein és Francis Diamond képviselte a legjobb esélyt, elég nagy biztonsággal nekik állt a verseny, ám meglehetôs izgalmak után alakult ki a végeredmény.
A rövid távú futamban meglepetésre a kisebb esélyt képviselô Ebony Star (Kumor Péter) kezdett leggyorsabban, és Freya (Vicen Pál) kíséretében vezette a mezônyt, Frankenstein (Fábián Zsolt) a startnál durván hibázott, és elvesztette minden esélyét. A befutóba is Ebony Star hozta be a lovakat, magabiztosan ügetett az élen, ám a hátvédbôl megjelent a várásra hajtott Butterfly (Fazekas Imre), és a célig elsétált az ellenfelek mellett, ha nem is sokkal, de nagyon biztosan gyôzött. Ebony Star közeli második lett, míg a harmadik és a negyedik helyre két Armbarco ló, Friderika (Paulovicz János II) és Francis Diamond (Varga Sándor) ért célba. A gyôztes idô 1:17,8, a mezôny képességéhez mérve jó közepesnek mondható, igaz, erôs szél volt egész nap.
A középtávú futamban, legalábbis az elsô heathez képest váratlan dolgok történtek. Az új, német szerzemény, Francis Diamond negyvenméteres hátrányból szédületes tempóban kezdve fél kör alatt élre állt, és elônyét növelve, ill. megtartva 1:20,9-es átlagidôvel nagyon könnyu gyôzelmet aratott. Butterfly ismét a végén jött, ám kiderült, hogy nincsenek csodák, középtávon, ugyanúgy, ahogy idén minden futására, a befutó közepén elfáradt, és szokás szerint "aki jött", az megverte. Az "aki jött" két ló volt, az elsô heat-beli formáját igazoló Ebony Star most a végén támadva lett harmadik, a második helyre pedig az utolsó százon szokásos ellenállhatatlan finisével a szokásához híven rosszul startoló Frankenstein érkezett, leszorítva ezzel Butterflyt a negyedik helyre, és biztosítva vele az istállótárs Francis Diamond összesített gyôzelmét. Így ugyanis a pontszámításkor két lónak volt egy-egy nyerése, ill. egy-egy negyedik helye, a pontazonosságnál pedig az dönt, hogy a mért összidô alapján melyik ló verte meg nagyobb különbséggel a másikat.
Az összesített gyôztes 9 éves Francis Diamond (Joie de Vie - Franceska Laukko) nem akármilyen sztárja volt a jó európai színvonalat jelentô német ügetôversenyzésnek. Ahogy a Magyar Turf ismertetôjébôl megtudtuk, háromévesen a Derbyben harmadik volt, négyévesen tizenhárom startból veretlen (!), ma is élô pályarekordot tart, nyolcvan-millió Ft körüli az átszámított életnyereménye, 1:12,2-es rekordja pedig önmagáért beszél. Az akklimatizálódás, az itteni környezet, a startrendszer megismerésének idôszakában Varga Sándor harmadik startjukra, úgy tunik, megtalálta az összhangot új idomítottjával. Ez a nem igazán kapitális méretu, de rendkívül "suru", ízig-vérig ügetôló küllemu mén igazi menôgépnek tunik. Tulajdonosa, Baranyák Lajos elsôsorban tenyésztési céllal vásárolta, de egy évig tréningben tartja, ezalatt, a látottak alapján még fog szerezni dicsôséget istállójának. Butterfly idei sikertelensége miatt tulajdonosa, Necz István új hajtóval próbálkozott, a number one Fazekas Imrét ültette a ló mögé. Fazekas valóban kabinethajtást produkált az elsô heatben, de a második futás bizonyította, a nyeréshez legalább annyit segített, hogy idén elôször futott rövid távon az egykori "király". Akár a korábbi, évi mintegy húsz starttal járó természetes kopás, akár pillanatnyi kondícióproblémák miatt, de Butterfly most nem a régi. A verseny kellemes meglepetése Ebony Star összesített harmadik helye. Pogány Gyula ötévese egy-egy futásakor eddig is mutogatta oroszlánkörmeit, úgy tunik, Kumor Péter kezében formája állandósulhat, és tartósan a jobbak közé kerülhet.

Gál László,
fotók: Seipert JuditHirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites