HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2003 Május
Az újság oldalainak lapozásaFőszerkesztői levél
Hírek
Díjlovaglás, Mesterek tornája, Kaposvár A képlet a régi
Díjugratás, Mesterek tornája, Kaposvár, Megtornásztatott mesterek
Díjugratás
Sztárinterjú, Beszélgetés Bessenyei Ferenccel
WESTERN, Tiszta Amerika
WESTERN, Avagy tereplovaglás a lovaspályán, Trail I. rész
Western A legújabb szakág büszkeségei Western tabló 2003
Tavaszi hendikep, Rossz időben , jó időben
Galopp, Indul a galoppszezon, Kapunyitó "Beat Zenére"
Távlovaglás, Komondor Tours Kupa, Kerekegyháza
Kórház a városszélén
Utazás lóháton
IFiatal tehetségek, fj Juhász László
Ugrassunk , de hogyan. A kezdő ló tréningezése alacsony akadályokon
ITenyésztés, Mének és tények
Ménesbemutató, Dióspuszta, A hagyomány folytatódik
Hasznos tanácsok, Tereplovaglás
Fajtakalauz, A holsteini ló, Ugrózsenik északról
Andalúz lovakkal Spanyolországban, Három évem a spanyol ló közelében
Dallos Gyula Lovasiskolája, A fokozások
Állatorvos, A mesterséges megtermékenyítés
kastélyok, Játék a kastélyban (Hőgyész, Gróf Apponyi kastélyszálló)
Turisztika, Villám lovasiskola, Turistaparadicsom Díszelen
Lovardák, Tiborcz tanya, Csabdi, Lovarda a Vértes tövében
Alfa Romeo 156 GTA SW
Apróhirdetések
SzerkesztőségTávlovaglás
Komondor-Tours Kupa, Kerekegyháza
Verseny a javából

Elôre is elnézést kérek az olvasótól ezért a tudósításért. Nem tudok ugyanis a külsô szemlélô higgadtságával beszámolni a távlovas bajnokság elsô fordulójáról. Az elmúlt két évben lassan megismerkedtem a versenyzôkkel, lovaikkal, még a családtagokkal is. A szakág jelenlegi elnökével, Bányai Bélával elôször 2001-ben Perugiában az Európa- bajnokságon találkoztam. Azóta tudom, hogy mekkora elszántsággal akarja bizonyítani, hogy a magyar távlovasok képesek megállni a helyüket nemzetközi versenyeken is. Tavaly novemberben a szakág elnökévé választották, és az elmúlt fél évben sikerült a távlovasokat a fenti cél érdekében maga mellé állíta-nia. Az új elnökség számos határozatot
hozott.


o Elhatározták, hogy a legjobbak résztvesznek az ifjúsági világbajnokságon, és lehetôség szerint a felnôtt Európa- bajnokságra is lesz magyar nevezés.
o Meghirdették, hogy az ifjúsági válogatóverseny Ostoroson lesz 120 km-en, a felnôttekét pedig Bükkösdön rendezik június 27-29-én 2 x 100 km-en.
o Fölkérték Dr. Demszky Gábort, hogy legyen a szakág társadalmi elnöke. A fôpolgármester örömmel vállalta a feladatot.
o Javaslatot tettek egységes öltözet kialakítására.
o Közös edzést szerveztek, és megindult az egyesületek között a tapasztalatcsere.

A nagy cél ugyan növelte az összetartozást és az együttmuködést, másrészrôl azonban fokozta a versenylázat is. Ilyen elôzmények határozták meg a rajt elôtt az év elsô versenyének hangulatát.
Szombaton került sor a 120 km-es és a középtávú versenyre 90 km-en. A fôtávon nyolc egyesület 11 versenyzôje indult. A múlt évi bajnok, Bányai Gábor Gazallal most apai támogatás nélkül vágott neki a távnak. A tavalyi ezüstérmes, Mihók Virág megint Vándorsólyom hátán indult. A középtáv bajnoka, Ódor Enikô pedig Géza nevu lovával egy kategóriával feljebb lépett. A Garancsi Lovasklub nagy meglepetésre két versenyzôt is nevezett: Sopronyi Jánost Robinnal és Hidas Szabolcsot Seniorral. A távlovaglás két "öregje", Lázár Tanár Úr és Hörnyéki József is rajthoz állt. A start után négy lovas állt az élre: az idôsebb Hörnyéki, az ifjabb Bányai, Mihók Virág és Ódor Enikô. Az elsô szakasz után látszott a lovakon, hogy az év elsô versenyén az élen állókban nagy nyerési vágy dolgozik. Jellemzô volt, hogy Lázár Tanár Úr ugyan az élbolytól 13 perccel lemaradva az ötödik helyen érkezett meg, de lova rendkívül jó állapotban volt, és perceket nyert az orvosi vizsgálaton.

Idôközben elindultak a középtáv versenyzôi is. Összesen 13 versenyzô nevezett. A tavalyi mezôny alaposan átrendezôdött. A rövid táv két kategóriájának gyôztese, Ódor Gergô és Hosszú Zoltán mellett Sipos Stella és Csincsák Réka is feljebb lépett. Velük szemben a középtáv specialistái, Divinyi Krisztina, Peter Kullier, Forgó Katalin, Divinyi István vették föl a küzdelmet. Az "öregeket" Mihók Csaba és a szakág elnöke, Bányai Béla képviselte.

A középtáv rajtja után összesurusödtek az események. Mindkét távon gyakran változott a sorrend. A hosszú távon az elsô szakaszon kialakult vezetô négyes a harmadik 30 km végére szétesett, és csak Ódor Enikô és Bányai Gábor maradt versenyben az elsô helyért. Idôsebb Hörnyéki ugyanis feladta, Mihók Virág pedig jelentôs hátrányba került. Az idôjárás egyre inkább téliesre fordult. Az erôs szél fölkapta a homokot, ami a pusztai szakaszokon nagyban nehezítette a résztvevôk dolgát. A középtávú versenyt többeknek föl kellett adniuk.

A hosszú táv utolsó szakaszában Ódor Enikô elhúzott, és senkitôl nem zavartatva lassú ügetéssel elsôként érkezett a célba. Néhány perccel késôbb Bányai Gábor és meglepetésre Varga Katalin tunt föl a célegyenesben. Végül a múlt évi bajnok erôs vágtával megszerezte a második helyet.
Középtávon Ódor Gergô szintén jelentôs fölénnyel gyôzött, a második helyen Hosszú Zoltán végzett.
Vasárnap reggelre az áprilisi tél minden képzeletet felülmúló támadást intézett a távlovasok ellen. Az orkánszeru szélben mínusz öt fok alá csökkent a hômérséklet, a homokviharban alig lehetett látni. A rövid távú résztvevôk lelkesedésére jellemzô, hogy mégis 26 lovas vágott neki a 60 km-es távnak. Más kérdés, hogy az irreális körülmények miatt végül csak a mezôny fele tudta eredményesen befejezni a versenyt. Ódor Enikô az elôzô napi 120 km után, mintegy levezetésként, ebben a számban is elsô lett. A második és a harmadik helyet is a törékeny hölgyek szerezték meg: Vinkovics Klaudia ezüst, Kiss Anikó bronzérmet nyert.

A távhajtó bajnokságban egyelôre úgy látszik, hogy Pöppl József verhetetlen. Nagy küzdelmet vívott ugyan Molnár Lajossal, végül azonban a második napi biztos versenyzéssel ismét gyôzött. A harmadik helyen Parti Imre végzett. Az ô szereplése különösen nagy öröm a távlovaglás szempontjából, hiszen végre egy nagy ménes is beszállt a versenyzésbe. Jó lenne, ha más tenyésztôk is követnék a példáját.
A verseny végére az indulók, a bírók, az állatorvosok, a segítôk és a nézôk mind átfagytak. Az orkán miatt zárt helyen kellett eredményt hirdetni. Most elôször osztották ki a legjobb kondíciójú ló díját, amit Ódor Enikô Géza nevu lova kapott. Ez pedig azt jelentette, hogy a Formás Lovas SE mindent megnyert. Már tavaly az utolsó fordulóban látni lehetett, hogy Ódor Lajos, ennek a családi lovasklubnak az elnöke tud valamit a sportról, a sportolók fölkészítésérôl. A Testnevelési Fôiskolán szerzett tudását mostanra sikerült a lovakra is alkalmaznia. A többi távlovas egyesületben viszont született lovászok és trénerek dolgoznak. Ezután a bajnokság sorsa a sporttudomány és a lovas hagyományok között fog eldôlni. Azt hiszem, a többi forduló is versenyt hoz a javából.

Dr. Vida Imre
(A szerzô fotóival)Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites