HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2003 Május
Az újság oldalainak lapozásaFőszerkesztői levél
Hírek
Díjlovaglás, Mesterek tornája, Kaposvár A képlet a régi
Díjugratás, Mesterek tornája, Kaposvár, Megtornásztatott mesterek
Díjugratás
Sztárinterjú, Beszélgetés Bessenyei Ferenccel
WESTERN, Tiszta Amerika
WESTERN, Avagy tereplovaglás a lovaspályán, Trail I. rész
Western A legújabb szakág büszkeségei Western tabló 2003
Tavaszi hendikep, Rossz időben , jó időben
Galopp, Indul a galoppszezon, Kapunyitó "Beat Zenére"
Távlovaglás, Komondor Tours Kupa, Kerekegyháza
Kórház a városszélén
Utazás lóháton
IFiatal tehetségek, fj Juhász László
Ugrassunk , de hogyan. A kezdő ló tréningezése alacsony akadályokon
ITenyésztés, Mének és tények
Ménesbemutató, Dióspuszta, A hagyomány folytatódik
Hasznos tanácsok, Tereplovaglás
Fajtakalauz, A holsteini ló, Ugrózsenik északról
Andalúz lovakkal Spanyolországban, Három évem a spanyol ló közelében
Dallos Gyula Lovasiskolája, A fokozások
Állatorvos, A mesterséges megtermékenyítés
kastélyok, Játék a kastélyban (Hőgyész, Gróf Apponyi kastélyszálló)
Turisztika, Villám lovasiskola, Turistaparadicsom Díszelen
Lovardák, Tiborcz tanya, Csabdi, Lovarda a Vértes tövében
Alfa Romeo 156 GTA SW
Apróhirdetések
SzerkesztőségTavaszi Hendikep,
Bródy János Emlékverseny
Rossz időben, jó időben


A Tavaszi Hendikepet az elsô tavaszi hétvégén, általában az elsô márciusi vasárnapon szokták futni, ez idén valamiért szombatra került. Mindenesetre valóban gyönyöru, tavaszias napsütés fogadta az Ügetôpálya látogatóit ennek a kedves emléku futamnak a napján. A futam jelentôsége a bécsi Marz Hendikephez hasonlóan az egykori szezonkezdô jellegében volt, amikor a téli szünet után ezzel a versenynappal indult az ügetôévad.

A folyamatos, egész éves versenyüzem bevezetése óta inkább a hagyományok tisztelete, no és egy ügetôs tavaszköszöntô rítus megtartása miatt ôrzi népszeruségét.

A nevébôl is látszik, hogy hendikep, vagyis esélykiegyenlítô verseny, így sportérték szempontjából nem volna helye a kiemelt futamok között, ám mégis, az év végi négyezer méteres Baka Hendikeppel együtt odasoroljuk, jelentôségét a szakma és a közönség egyaránt elismeri. Bár kiírása szerint mindenki számára nyitott, de feltételei alapján az eddig sokat nyert lovak nem nagyon élhetnek meg benne, oly sok térhátrányt kapnának. Az utóbbi tíz év nyerôi között így is megtaláljuk a kiváló Unokát, Zádort vagy Diktátort, de ôk késôi lovak lévén négyévesen, sikeres pályájuk kezdetén indultak a futamban, a többi nyerô a hendikep kategóriából került ki. Nagy készülôdés elôzi meg a Tavaszit, nem ritkán nagy meglepetések, kiemelkedô kvóták teszik emlékezetessé, máskor meg, mint az említett esetekben, egy késôbbi klasszis "bemutatkozására" kerül sor. Ezekre ráérezni a fogadás muvészete, no és persze a terjedô információk helyes értékelése is szükséges a sikerhez.
Idén tizenkét ló készült megszerezni a tiszteletdíjat gondozóinak, igaz, a futam elôtt egyet lejelentett az állatorvos, így tizenegyen vágtak neki a 2100 méteres távnak. Igazán esélytelennek látszó nem volt, az igazi esélyeseket is nehéz volt kiválasztani. A nyilatkozó trénerek-hajtók közül legtöbben First Love-ra tippeltek, és ez a kitunô küllemu és kondíciójú kanca valóban méltó lehetett volna a sikerre, mellette a négy gyôzelem után induló Eperfát várták legtöbben, és persze mindenki bízott saját lovában. Sajnos, a pálya talaja kritikán aluli volt. Túl azon, hogy a folyamatosan napirenden lévô költözködés miatt már hosszú évek óta semmiféle érdemi karbantartási-felújítási tevékenységet nem végeztek (arra a kis idôre?), most az idôjárás is "besegített": a befutóegyenes a napos, enyhébb idôben már korábban fokozatosan felengedett, és a verseny napjára kissé sarasan, de elfogadható minôségben várta a lovakat, ám a temetôoldal, ami többnyire árnyékban van, csak most, a versenynapi igazán enyhe idô hatására kezdett olvadni, és itt sártenger fogadta a mezônyt.
A lovak nehezen viselték ezt a változatosságot, és a fél mezôny hibázott is a mély pályaszakaszon, köztük az egyik nagy favorit, a jól zárkózó First Love is, elveszítve ezzel minden esélyét. Flashville Star (Huszár László) és Edgár (Vezér Emese) vezette az élbolyt, mögöttük elsôsorban a szintén élrôl indultak voltak, de az elsô kör végére jól felzárkózott a negyven méter elônyt adó Diabolo és Eperfa is. Edgár a második körben sem akart fáradni, meglepetésre nagyon szívósan tartotta pozícióját, ám a temetôoldali nagy sárban hatalmas lendülettel megindult a hatvan méter hátránnyal indult Dömös (Fazekas Imre), és a puha pályát kedvelô ló pillanatok alatt az élen termett, legyurte a szívósan védekezô Edgárt, és biztosan megnyerte a futamot. Eperfa (Szabó Krisztina am.) biztos második lett, míg Edgár a befutóban elkészült erejével, hibázott, így a harmadik díjat istállótársa, a nagyon könnyen zárkózó E.T. (Csordás Emil) szerezte meg Eliza (ifj. Füredi Emil) elôtt.
A hatéves Dömös (Yankee Yankee-Pöstyén) a mezôny legjobb lova volt, ezért is adott fel hatvan méterig elônyöket, négy hónapja futott utoljára. A térhátrány és a hosszú kihagyás egyaránt óvatosságra intette a játékosokat, ám Fazekas Imre felkészítésben és hajtásban is nagyszerut produkált, egyébként ez volt pályafutásának 900. gyôzelme. A több istállót megjárt mén jelenleg Fülöp Gyula tulajdona, úgy tunik, megszerzése még ebben a korban is jó vételnek számít. Eperfa négy nyerés után futott, esélyéhez mérten is kitunôen helytállt. E.T. szintén hosszú pihenô után mutatkozott itt be, könnyu helyezése további sikereket sejtet, egyébként szintén Fülöp Gyula lova. A lefutási idô 1:25.6, a pályaviszonyok miatt nehezen értékelhetô.
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites