HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2003 Május
Az újság oldalainak lapozásaFőszerkesztői levél
Hírek
Díjlovaglás, Mesterek tornája, Kaposvár A képlet a régi
Díjugratás, Mesterek tornája, Kaposvár, Megtornásztatott mesterek
Díjugratás
Sztárinterjú, Beszélgetés Bessenyei Ferenccel
WESTERN, Tiszta Amerika
WESTERN, Avagy tereplovaglás a lovaspályán, Trail I. rész
Western A legújabb szakág büszkeségei Western tabló 2003
Tavaszi hendikep, Rossz időben , jó időben
Galopp, Indul a galoppszezon, Kapunyitó "Beat Zenére"
Távlovaglás, Komondor Tours Kupa, Kerekegyháza
Kórház a városszélén
Utazás lóháton
IFiatal tehetségek, fj Juhász László
Ugrassunk , de hogyan. A kezdő ló tréningezése alacsony akadályokon
ITenyésztés, Mének és tények
Ménesbemutató, Dióspuszta, A hagyomány folytatódik
Hasznos tanácsok, Tereplovaglás
Fajtakalauz, A holsteini ló, Ugrózsenik északról
Andalúz lovakkal Spanyolországban, Három évem a spanyol ló közelében
Dallos Gyula Lovasiskolája, A fokozások
Állatorvos, A mesterséges megtermékenyítés
kastélyok, Játék a kastélyban (Hőgyész, Gróf Apponyi kastélyszálló)
Turisztika, Villám lovasiskola, Turistaparadicsom Díszelen
Lovardák, Tiborcz tanya, Csabdi, Lovarda a Vértes tövében
Alfa Romeo 156 GTA SW
Apróhirdetések
Szerkesztőség
Indul a fogathajtóidény

Idén ismét a kettesfogat-hajtóké a fôszerep, hiszen szeptember 16-21 között, a franciaországi Jardyban rendezik meg a X. világbajnokságukat. A viadalon háromfôs magyar csapat vehet részt, amelybe a hagyományok szerint a három hazai válogatóverseny alapján lehet bekerülni. Az elsô megmérettetésre május 1-4 között Fábiánsebestyénben kerül sor, majd május 28 és június 1-je között Vecsés, végül pedig július végén augusztus elején Szilvásvárad következik.

A címvédô jogán Lázár Vilmos automatikusan meghívást kapott a világbajnokságra, így ô a válogatóversenyek eredményétôl függetlenül utazhat Franciaországba.  Ennek ellenére nincs könnyu helyzetben, hiszen miután 1999-ben Kecskeméten, majd két évvel késôbb Riesenbeckben is megszerezte az aranyérmet, minden vetélytársa ôt fogja figyelni és valamennyien ôt is szeretnék megverni. Tervei szerint egyébként fogatának "gerince" továbbra is az eddig négy világbajnokságon részt vett szép szürke Mithos lenne.
A válogatottba kerülésre - immár hat-hét éve változatlanul - Lázár Zoltánnak, az 1997-es világbajnoknak, valamint Nyúl Zoltánnak van a legnagyobb esélye. Nyúl Zoltán két egyéni vb bronzérmet és csapataranyérmet mondhat magáénak. Érdekes, hogy tervei szerint a világbajnokság után négyes fogatba ül át azzal a céllal, hogy részt vegyen a 2004-es magyarországi négyesfogathajtó-világbajnokságon. Ismeretes, hogy a vb helyszíneként eredetileg Kaposvárt jelölték ki, azonban ott nem történt semmiféle elôrelépés a jelentôs nemzetközi fogathajtó-esemény infrastruktúrájának kialakításában. Végül idén év elején új döntés született, és Kecskemét kapta meg a rendezés jogát..


Magyarok a világranglistákon

A FEI által nyilvántartott BCM díjlovagló világranglistán a Xenophon LK lovasnôje, Dallos Zsófia a kilencvenharmadik helyet foglalja el. Ez óriási sikernek számít a magyar díjlovas történelemben, hiszen magyar lovasnô még soha nem vívott ki helyet magának az elsô száz között a világranglistán. Dallos Zsófia az utóbbi évek legeredményesebb magyar díjlovasává lépett elô. A világranglistán a korábbi években, sôt évtizedekben a legjobb helyen jegyzett magyar díjlovas Dallos Gyula (Zsófia édesapja és egyben edzôje is) jelenleg a kétszázkettedik helyen áll. A díjugratók Gandini-világranglistáján a magyar lovasok közül a legelôkelôbb - százhuszonhatodik - helyezés Túri Józsefé, aki pályafutása során már volt az elsô negyven között is. A mosonmagyaróvári Grundtner Gábor pedig elôször szerepel az elsô háromszázban, a kettôszázhuszonötödikként jegyezve.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lukács Edina a legnagyobb magyar "igazoló". Az ifjúsági válogatott tagja, a még csak tizenhat éves lovasnô, a 2003-as szezonban új egyesületbe igazolt. Rövid pályafutása során a Zagyvarékasi LK, az Ôzike LK és a Ruttner Farm LK után, most a Technotext Lovas Klubhoz csatlakozott. A lovasnô a téli idôszakra elhagyta zagyvarékasi istállóját, és a tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark minden igényt kielégítô lovardájába költözött lovaival. Itt a válogatott lovas edzéseit Hargitai János irányítja.


Fein Cera új gazdáknál, Hassmannál a "Patron"

A 2002-es jerezi világbajnokság egyéni küzdelmeinek bronzérmesének, az amerikai Peter Wylde-nak meg kellett válnia elsôszámú lovától, Fein Cerától. A Harm Thormälen által Németországban tenyésztett pej kanca a világbajnoki négyes körbelovaglás legjobb lova volt. A kanca új lovasa Sarah Willeman, egy fiatal, tehetséges amerikai lovasnô. Peter Wylde a Las Vegas-i Világkupadöntôn még utoljára Fein Cerával lovagolhat, mert új lovasa, Willeman kisasszony a tél folyamán lovasbalesetet szenvedett, és hátsérülésébôl várhatóan csak májusban épül fel. Egy másik kitunô ugróló, Le Patron is lovast cserélt. A "fedeles specialista" pej herélt, aki korábban a német Rene Tebbellel Münsterben, Berlinben és Dortmundban is Nagydíjat nyert, most honfitársához, a világranglista nyolcadik helyezettjéhez, Toni Hassmannhoz került.

Döntô a háború ellenére is

A Las Vegas-i Világkupadöntô rendezôi kijelentették, hogy a versenyt az iraki háború ellenére is biztosan meg fogják tartani. A rendezvény megvalósítására már másfél millió dollárt fordítottak, így legvégsô esetben az sem kizárt, hogy csak amerikai lovasok részvételével folynak majd a küzdelmek. Az 1994-es Világkupadöntô gyôztese, a holland-belga Jos Lansink kijelentette, hogy nem szeretne versenyezni egy olyan országban, amely háborút folytat. Két minôsült lovas, Sören von Rönne és Malin Baryard már le is mondták a részvételt. Egy másik német lovas, Christian Ahlmann lovának, Cösternek a tulajdonosa, Marion Jauss pedig speciális biztosítást kötött lovára, egy esetleges terrortámadás esetére.

Werth a hazai olimpiáig
folytatja


A négyszeres olimpiai bajnok díjlovas, Isabell Werth kijelentette, hogy pályafutását 2012-ig folytatná, amennyiben az olimpiai játékok rendezését Düsseldorf vagy valamely másik német város kapná meg. Werth addig mindenképpen a nemzetközi élvonalban akar maradni, minôsülni szeretne a 2004-es athéni olimpiára, bár az még kérdéses, hogy melyik lovával: Apache-csal, Satchmóval vagy esetleg egy másik lóval.


Világsztár a Tattersallban

Április másodika nyugodt napnak indult. Délután kaptuk a hírt, hogy az 1996-os atlantai és a 2000-es sydneyi olimpia csapat olimpiai bajnoka, Lars Nieberg Magyarországra érkezett. A német lovas a Frankfurt közeli waldershauseni ménes vezetôje, és több éve állnak fiatal lovai a Bakonyban lévô kerteskôi ménesben. Niebergnek két fedezôménje is ismert Magyarországon, hiszen elsô számú lova, Fighting Alpha több éven át fedezett hazánkban, míg a számtalan nehézkategóriás gyôzelmet arató Faustus Fellini jelenleg is a magyar tenyésztôk rendelkezésére áll. Ez alkalommal saját maga szállította lovait, s hogy utazását egyéb céljaival is összekösse, ellátogatott a budapesti Nemzeti Lovardába. Nieberg szerdán, késô délután két lovat próbált ki a tattersalli tréningpályán: a még csak hatéves Pride-ot és az egyik legnagyobb ígéretnek kikiáltott Colonadót. Azok a szerencsések, akik ott, a helyszínen nézhették végig a jelenlegi világranglista hetedik helyezettjének munkáját, amint kipróbálja a lovakat, nagy élménnyel gazdagodva térhettek haza. Az Eurosport esti közvetítése pedig mintegy megkoronázta a délutáni eseményt, mivel a vasárnapi, göteborgi Világkupát mutatták felvételrôl, ahol egyszer csak ismét Lars Nieberg tunt fel Fighting Alphával.

Szotyori Nagy Kristóf, Vonczem Gabriella
Fotók: Juszel Béla, Seipert Judit
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites