HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2002 Február
Az újság oldalainak lapozásaFajtakalauz Criollo
Nem csak kezdőknek   Futószárazás
Western egyszeregy  Versenyek és bemutatók
Idegen tájakon  Hegyi mentők öszvérháton
A megigéző westernlovaglás
Néhány gondolat a suttogásról
Szilveszter az ügetőn
Galopp  Fantastic Light a világ legjobb lova
Hírek
Lóvásárlás  Lovat venni nem nehéz...?
Hírességek nyeregben dr. Hecker Walter
Portré Ugróedzés Ludger Beerbaumnál
Póni expressz

 
Mi történt az Ügetőn?
Szilveszter az Ügetőn

Szöveg: Gál László
Fotó: Seipert Judit

A decemberi versenyek sportszempontból különösebb érdekességgel nem bírnak, az első hétvégén esedékes Baka Hendikepen kívül ilyenkor jelentősebb esemény már nem történik a Kerepesi úton. Nincs már az egykori "Hármaspróba" (Lánchíd Díj), amikor ugyanaz a mezőny három egymást követő hétvégén, különböző távon, azonos feltételekkel mérkőzött, sőt, idén már az emberemlékezet óta megszokott "Galopposok hajtása" (galopp trénerek, lovasok vendégszereplése a sulkyban) is elmaradt (miért?!). Egyedül a szilveszteri versenynap jelent némi változatosságot, ami korábban is különlegességnek számított, ma pedig egyike azon kevés dolgoknak (mondhatni egyedül ez az), ami az utóbbi években sikeresebben működik, mint régebben.Persze nem lehetett felhőtlen az örömünk, és kezdjük is mindjárt a kivetnivalókkal, hátha így a végén nem lesz oly rossz a szájízünk. Elmaradt a karácsony másnapi hagyományos versenynap, ami - legalábbis a közönség szempontjából - nagyon fájó hiányt jelent. Jó hangulatú, amolyan igazi ünnepi versenynap szokott lenni ekkor, régi sporttársak örömmel teli szívvel üdvözölték egymást, így utólag kívánva kellemes ünnepeket egymásnak, egy igazi versenylátogató számára a szép családi "összetartás" után méltó lezárása volt az ünnepnek. A versenyek mai szervezői, úgy tűnik, családszeretőbbek, és úgy dönthettek, hogy nemcsak az ünnepen, de a két ünnep között sem akarnak lóversennyel foglalkozni. Így aztán a szilveszteri versenynapra a pálya állapota egybehangzó vélemények szerint kritikán aluli lett, az eredményjelző nem működött (a tömegben, zajban, a folyamatos programok között szinte az egyedüli információforrás lehetett volna), de a legérthetetlenebbnek az tűnt, hogy a program már karácsony előtt megjelent, annak ellenére, hogy három munkanap volt a két ünnep között! Borítékolni lehetett, hogy a -20 és +8 fok közötti időjárási viszonyok a lovakra is hatással lesznek, lett is tíz lejelentés, vagyis a Kft. az ünnepi versenynap sikerét saját maga rontotta ebbéli hanyagságával. Ezek a dolgok, valamint a szerdai versenynapok további "lenyelése" (az első januári versenyt 13-ára írták ki) azok igazát látszanak alátámasztani, akik a lóversenyélet folyamatos leépítését látják a mai gyakorlatban.
Ezeken túlmenően a szilveszter ismét jól sikerült az Ügetőn. Mintegy öt-hatezer ember tolongott, koccintott, fogadott, szórakozott jókedvűen, már puszta jelenlétével is nagyszerű hangulatot teremtve. A program bár tartalmas volt, de a kívánatosnál hosszabb, legalábbis elég későn, nyolc óra után fejeződött be, mégis meglepően sokan tartottak ki az alkalmi vendégek közül is. Kivetítőn láthatták az elmúlt év legnagyobb galopp- és ügetőversenyeit, volt ünnepélyes dísztakaró-rátétel az "Év lovára", a telivér Akitóra és az ügető Butterflyra, köszöntötték mindkét versenyág championjait, mindeközben a rettentő hideg és a szél ellenére hősiesen helytállt a Beat Boksz együttes hangulatos örökzöld rock and roll zenével.
A főverseny a Lovaregyleti Díj (Diamond River nyerte Nagyváry Andreával), a nap igazi sportbéli látványossága azonban kétségkívül a színészek-sportolók hajtása volt. Sulkyba szállt Kállai Pál kivételével (ő idén az emlékplaketteket adta át a résztvevőknek) a teljes tavalyi mezőny, itt volt a verseny egyik szervezője, Kaszás Gergő, hajtott Józsa Imre, Epres Attila, a Cotton Club Singers-ből László Boldizsár, a tavalyi győztes Bubik István, Pintér Tamás (Oroszlán), Székely Zoltán egykori vívó világbajnok, Martinek János olimpiai bajnok és Balogh Gábor világbajnok öttusázó, Lázár Zoltán és Lázár Vilmos fogathajtó világbajnokok.
A verseny két egész évben nyeretlen ló küzdelmét hozta. Martinek János nem sokat "cicózott", a gyors kezdő Bermudával hamar élre állt, és végig vezetve nyerte a futamot. A gyors kezdők közül többen hibáztak az erősnek tűnő kezdeti tempóban, egyedül Usgyi maradt versenyben Bubik István határozott hajtásával. A befutóban Usgyi támadott, de Bermuda Martinek erős hajtói segítségével szokásával ellentétben nem állt meg, így a Bubik fogat második helyen végzett. Messzi harmadiknak Csúcs (Lázár Vilmos) ért be, miután kivédte Signore (Kaszás Gergő) erős támadását. Az élen végzettek produktuma hajtói tehetséget sejtet, Martinek János finishajtása igen meggyőző volt, míg Bubik István az egész lényéből sugárzó magabiztosságot, már második évben bebizonyosodik, hajtóként is tudja érvényesíteni.
Összességében elmondhatjuk, hogy jól sikerült a szilveszteri buli, a már említett hiányosságok ellenére is, véleményünket fenntartva ugyan, de gratulálhatunk a szervezőknek. Ez a hagyomány megtartandó, hisz már számít rá a város, híre van, hogy itt meg lehet alapozni a szilveszteri jó hangulatot. A lóverseny konzervatív, hagyománytisztelő sport, mondhatni a hagyományok éltetik - őrizzük, ápoljuk őket, újakat, régieket egyaránt!

Victory Tilly duplázott!

2000. évi sikere után 2001-ben is a kitűnő svéd ügető, Victory Tilly nyerte az Európai Körversenyt. Az "UET Grand-Circuit International" néven ismert versenysorozat idén 12 futamból állt, és csak az utolsó futamban dőlt el az összesített elsőség. A milánói nagydíjig a francia Gobernador és az olaszok nemzeti büszkesége, Varenne két-két győzelemmel 10 pontot szerzett (5-3-2-1 pontozásnál), Victory Tillynek ugyancsak 10 pontja volt, de ehhez csak egy versenyt nyert, ám két harmadik és egy negyedik helyezés is hozott neki pontokat. Az utolsó futam megnyerésével szerzett újabb öt pontot a hatéves svéd herélt, így a tavalyi fölényes, négy futamgyőzelemmel elért első helye után idén is biztosan nyerte az összesítést. A képhez tartozik, hogy a szenzációs évet produkáló Varenne tizenhárom idei startjából tizenkettőt megnyert, vélhetően amerikai programja és egyéb terminus-nehézségek miatt nem tudott több körverseny-futamban részt venni.
Az Európai Körversenyt 1956 óta írják ki, az első 33 évben nyomasztó volt a francia fölény, négy olasz és három svéd győzelem mellett 26 francia diadalt számolhatunk. Ebben az időszakban nyertek 3-3 alkalommal a legendás franciák: Roquepine, Une de Mai és Ideal du Gazeau. Az utóbbi 15 évben színesedett a paletta, de az idei eredménnyel ezen időszak hetedik svéd győzelmét jegyezhetjük.
Victory Tilly (Quick Pay-Icora Tilly) hároméves kora óta 59 versenyben indult, ebből 43-at megnyert. Különösen impozáns négy- és ötéveskori teljesítménye, ekkor 30 startból 26 győzelmet aratott. Érdemes megjegyezni, hogy kétévesen csak két kvalifikációs startja volt, akkori rekordja 1.24,6! Legjobbját, az 1.10,5-ös rekordot 2000-ben futotta, az eddigi nyereménye több mint 21 millió svéd korona. Idomárja a méltán nagynevű Stig-H Johansson. Victory Tilly herélt lévén képességeit a tenyésztésben nem tudja örökíteni, de közvetlen családja nyilvánvalóan felértékelődik. Pedigréjének érdekessége, hogy anyai nagyapja, a kitűnő Fakir du Vivier francia vérű ügető. Az amerikai és a francia (anglo-norman) vér keresztezésére nálunk is vannak kísérletek, elsősorban francia anyakancák tenyésztésbe állításával. Eddig közülük a legeredményesebbnek a töki Dior (Crown Sweep-Oceanite), a 2000. évi Szent István Díj nyerője bizonyult.

Ügető-championok

Minden év végén a versenyek statisztikája alapján kerülnek meghatározásra a champion címek. Hajtó-champion az, aki a legtöbb versenyt nyerte, idomár-champion, akinek az istállója a legtöbb pénzt nyerte. Külön értékelik a legtöbb amatőrversenyt nyert hajtót, illetve a legtöbb versenyt nyert segédhajtót is. Az értékelés abszolút számok szerint történik, tehát nyilvánvaló, hogy akinek több lehetősége van (több trenírozott ló vagy több hajtás), az előnyt élvezhet másokkal szemben, ám a több vagy jobb lehetőség egy egészségesen működő versenyüzemben többnyire nem véletlenszerűen alakul ki, hanem korábbi érdemek alapján. Így nem nevezhetők érdemtelennek az e módon megszerzett champion címek, ám mi mégis készítettünk két viszonyszámokon alapuló táblázatot is.

AZ IDOMÁRI ÉS A HAJTÓ CHAMPION CÍM 2001-ben egy helyre került, Fazekas Imre érte el őket. A népszerű Pimri 11 éve idomár, ebből kilencszer(!) volt idomár-champion és ez a harmadik hajtói championátusa. Mint sokan mások, ő is a galoppon kezdte lovas pályafutását, tehetséges zsokénak indult, de az elnehezedés áthozta az ügetőre. A galoppon Stircula Józsefnél kezdett, majd Papp Sándor lett az istálló trénere, tőlük tanulta az alapokat, a lóval való bánásmódot, az istállózást. Az ügetőn Gurbel Lipót istállójába került, nála lett segédhajtó, majd hivatásos hajtó. Az első ló, amely saját felkészítésével igazán eredményes volt, a Moszkvai Díj-nyerő, derby-helyezett Natív volt, bár őt nagyversenyekben - segédhajtó lévén - még nem hajthatta. Később hivatásos hajtóként 29, idomárként 31 kiemelt versenyt nyert, ilyen dicsőséglistája csak nagyon keveseknek van. A legtöbb nagydíjat - eddig hetet, köztük a legnagyobb dicsőséget jelentő Derbyt - Detroittal érte el, Zala Szépe hat, Zádor öt kiemelt versenyben győzött, de emlékezetes sikereket ért el Salus-szal és Speedy Fosterrel is. Az idei év sikere a nagy istálló kiegyensúlyozott, jó teljesítménye mellett nagyrészt Detroit diadalmenetének köszönhető, négy versenyt nyert, és közel 3 millió Ft-ot "termelt".
Fazekas Imrét kétségtelen tehetsége mellett rendkívüli szorgalma és hallatlan munkabírása emeli a legjobbak közé. Hajtóként a kevesek egyike, akinek "nyerés van a kezében", tud annyi többletet adni lovának, amivel nem egyszer versenyek dőlnek el. Mestere az ügetősportban igen nagy fontossággal bíró patkolásnak, ezt a képességét "másodállásban" a legeredményesebb galopp lotban, Bagi Imrénél is kamatoztatja. Nagy létszámú istálló munkáját irányítja, a napi üzemben családjából nemcsak felesége, az amatőrhajtó Nagyváry Andrea van segítségére, hanem már lányuk, Andrea is, aki a hírek szerint örökölt lószeretetet, tehetséget egyaránt.
A helyezettekről: Jáder László istállója a legnagyobb lottal, de klasszis ló nélkül érte el az idomári második helyet. Sok startjukból az idomár csak átlag minden ötödikben vállalt hajtást, eredményük a szorgalom diadala. Tolnay László az idomári statisztikában 3., hajtóként 2. helyen végzett. Ő néhány éve még kezdő amatőr volt, mára az egyik legnagyobb és legsikeresebb istálló vezetője. Nagy számú hajtói szereplése során kellő rutint szerzett, mára már a megbízható hajtók közé tartozik. Az istálló húzó lovai: Derengő, Cinema és Erzsébetváros. Huszár László mindig az élbolyban szerepel, a hajtói harmadik helyezést az utolsó két napon elért 5 győzelmével szerezte meg.

AZ UTÁNPÓTLÁST az ügetőn a segédhajtók jelentik, az ő eredményességüket külön is értékelik minden évben. 2001-ben az utánpótlás-champion címet Kolozsi László nyerte 19 győzelemmel Komáromi Krisztina (10) és Tolnay Zoltán (9) előtt.
Kolozsi László 22 éves, az Ügetőpálya az első munkahelye. Két bátyja, András és József a galoppon próbált szerencsét (nyertek versenyeket, Andrásnak voltak kifejezetten sikeres évei), a lóhoz való kapcsolat tehát adott volt. Vicen Pál istállójában tanulta az alapokat, majd Borbély Jánosnál dolgozott, idén került a Jáder istállóba. Tehetsége korábban is nyilvánvaló volt, nyugodt, biztos kezű, jó ütemérzékű hajtó, aki a finisben is kellő eréllyel tud támogatni. Eddig 39 versenyt nyert, ennek csaknem felét a tavalyi évben. Jó szereplését nagyban segítette az istálló bizalma, mind Jáder László idomár, mind a tulajdonosok, elsősorban Koncsik Béla szívesen bíztak rá lovat, de kapott hajtást más istállókból is. Eddig legtöbb versenyét a Jónás Lajos tréningjében álló Diabolóval aratta, szám szerint nyolcat, a legértékesebb versenyeket pedig B. B. Actionnal nyerte. Nagy ígéret, ha így halad előre, ebben a sportban szép jövő előtt áll ez a csendes, szerény fiatalember.
Komáromi Krisztina már jó ideje a versenyek rendszeres résztvevője. Hajtásaira jellemző a megbízhatóság, ami a közönség szempontjából talán a legfontosabb elvárás. Tolnay Zoltán sikereit szinte kizárólag a Fotex istálló lovával, Deer Dust-tal érte el, amíg tartotta formáját, lehetett rájuk számítani.

AZ AMATŐRSTATISZTIKÁBAN egymás után harmadszor végzett az élen Szabó Krisztina. Ő hobbilovasként ismerkedett a lovakkal, az Ügetőre is úgy került, hogy itt délutánonként lehet lovagolni, aztán megszerette ezt a sportot, és itt maradt. Ma már saját tréningtelepén készíti lovait Ladánybenén. Bár gyors munkára alkalmas tréningpálya itt nincs, a 10-14 lóval rendszeresen foglalkoznak az erdei pályán, ebben nagy segítségére van mostani társa, Tóth László. A rendkívül csinos ifjú hölgy 1993 óta hajt versenyekben, első versenyét Namjokkal nyerte. Kedvencei közül elsősorban Olíviát említi, de Olló és a két ma is futó "öreg", Zeolit és a kiemelt versenyt (Köztársasági Díj) nyert Üzér is közel áll hozzá. Ismét igen sikeres évet zárt, ha az amatőr és profik közti szereplését összevonjuk, 100 hajtásból 27 győzelmet ért el, ami nagyon jó teljesítmény. Nagyváry Andrea lett a második, a championátus kettejük küzdelmében dőlt el. Ő is eredményes a profik közt is, megnyerte Detroit-tal az Őszi Kísérleti Versenyt. Tóth Gábor az utolsó napon igen jól sikerült hajtással saját lovával, Valangassal nyerve vette el a 3. helyezést Hegedűs Sándortól.

A RELATÍV STATISZTIKÁK célja, hogy a száraz, abszolút számokon alapuló sorrendet az alapadottságoktól (lólétszám, hajtási lehetőségek) többé-kevésbé független értékekkel átsorolja. Az idomári sorrendet ilyenkor magától értetődően a lot nagyságához viszonyítva kellene meghatározni, ám az évközi jelentős mozgások miatt erre megfelelő adatunk nincs, ám úgy gondoljuk, a startok száma elég pontosan utal a lólétszámra. Az első két helyezett istálló igen kevés lóval dolgozott, így az egy-egy klasszis (Diktátor, ill. Elegant Yankee) hatása felértékelődött. Ezzel együtt Varga Sándor első helyei önmagukért beszélnek, különösen a hajtási statisztikai fölénye magas szintű szakmai produktumot dokumentál. Fazekas Imre jó helyezései azért rendkívül értékesek, mert az ő idomításában ötször-hatszor több ló áll, mint az előtte végzettekében, és belátható, hogy minél nagyobb egy istálló, a teljesítmény átlag annál inkább húz a közepes felé. Elért helyezése bizonyítja, nem került méltatlan helyre a championi cím. Csordás Emil és Huszár László nagy lotjuk ellenére a relatív statisztikában ugyanúgy az élbolyban maradt. Mindkét relatív táblázatban feltűnő Marschall István jó helyezése, ő ilyen értékelésnél mindig az élbolyban van, és a relatív mutató alapján ifj. Füredi Emil is előkelő helyen végzett.

Idomárok össznyereménye (MFt, kerekítve)
Fazekas Imre 17
Jáder László 14,2
Tolnay László 13,1
Huszár László 11,8
Csordás Emil 9,3
Varga Sándor 8,8
Nagy Ferenc II 7,5
Török István 6,5
Marschall István 6,2
Dénes Áron 4,2

Hajtók I. helyezései
Fazekas Imre 73
Tolnay László 46
Huszár László 41
Csordás Emil 40
Varga Sándor 30
Lakatos Csaba 26
Nagy Ferenc II 20
Jáder László 19
Kolozsi László 19
Ifj. Füredi Emil 14

Amatőrök
Szabó Krisztina 19
Nagyváry Andrea 16
Tóth Gábor 5

Idomárok egy startra eső nyereménye (kerekített eFt)
Varga Sándor 78
Dénes Áron 38
Fazekas Imre 30
Csordás Emil 23
Marschall István 22
Huszár László 19
Török István 18
Nagy Ferenc II 17
Fábián Zsolt 16
(legalább 1 MFt nyeremény)

Hajtók nyerési/hajtási százaléka
Varga Sándor 30,3
Fazekas Imre 22,5
Huszár László 20
Csordás Emil 18
Ifj. Füredi Emil 17
Marschall István 15,5
Kolozsi László 14,8
Szabó Krisztina am. 13,8
Fábián Zsolt 13,2
Tolnay Zoltán 12,3
(legalább 50 hajtás)Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites