HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 December
Az újság oldalainak lapozásaFajtakalauz
Pónik A-tól Z-ig
Western egyszeregy
Hogyan kezdődött

Veronában jártunk
Fieracavalli 2001.

A Magyar Westernlovas Egyesület hírei
Hubertus-lovaglás Szirákon
Közép-európai Breeders' Cup
Mi történt az ügetőn?
Galopp
Év végi nagy versenyek
Amíg az állatorvos megérkezik
Elsősegély nyújtás

Steve harris
A szeretet érintése

Hírességek Nyeregben
Stohl András

Póniverseny Borneón
Póni Expressz

 
Hírességek nyeregben
Nyeregből nyeregbe

Máté Endre

Nem volt könnyű összehozni találkozásunkat Stohl András színész, műsorvezetővel. Aki személyesen szeretne vele beszélgetni, az bizony jó, ha uzsonnát, meleg ruhát és esernyőt is bepakol a táskájába, és úgy ered Stohlbuci nyomába, ugyanis szinte állandóan úton van


 
. A reggeli, Reggeli c. tévéműsor után színházi próba, délután szinkron, este pedig fellépés. Tetézi a problémát az, hogy a találkozást nem vele, hanem az ügynökével kell egyeztetni. András, amióta elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát - ennek 12 éve -, végig a Katona József Színház tagja volt. Idén ősszel, fájó szívvel, de meg kellett válnia szeretett társulatától. Jelenleg szabadúszó, de ennek a szabadságnak ára van: sokkal többfelé hívják szerepelni, jövő év márciusáig szinte egyetlen szabad estéje sem lesz.

Hogyan bírod az állandó rohanást?
Gyors motoromnak köszönhetően viszonylag jól. Annál kevésbé viseli el a feleségem és a két kislányom.

Az utóbbi években készült szinte valamennyi nagysikerű magyar filmben játszottál. Az Európa Express, a Presszó, a Rosszfiúk és a Meseautó után miben láthatunk legközelebb?
Koltai Róbert új filmjében, a Csocsóban játszom egy labdarúgót. Ez a film az 50-es évek paródiája. Ezen kívül van egy kisebb szerepem a nemrég nálunk forgatott, Napóleonról szóló filmben is.

A Buci nevet kitől kaptad?
Már a múlt homályába vész. Talán a főiskolán kezdődhetett. Szerintem Kaszás Gergő vagy Gazdag Tibor barátom lehetett a névadó. Valószínű, hogy a Bandi, Bendi, Bundi és végül Buci volt a név fejlődésének útja.

A műsorvezetést-riporterkedést tanultad valahol?
Sehol. Úgy estem bele, hogy hétfőn volt egy próbafelvétel, szerdán pedig már adásban voltam. Persze nem is azt várják tőlem, hogy profi újságíróként vagy riporterként kérdezgessek, bár előbb-utóbb bizonyos típuskérdések rám ragadnak, hanem úgy beszélgessek az illetővel, ahogy magánemberként is tenném.

Hol ismerkedtél meg a lovaglással?
Az első lovas élményeim Kislődhöz kötnek. Ezen a Bakonybeli településen laktak nagyszüleim. A faluban leginkább igáslovak voltak, de nekem borzasztóan tetszettek. Szüleim feltettek a ló hátára és lefényképeztek. Azután körülbelül 15 év szünet következett, majd a főiskolán Pintér Tamás "Oroszlán" tanítgatott minket az alapokra a Tatterban. Ez kezdetnek jó volt, de igazából Unger Béla kaszkadőr segítségével készültem fel egy-egy filmre. Egy ilyen alkalommal a Cyrano című film forgatása alatt szerelmes lettem Béla Pici nevű lipicai lovába, amit a ló is "viszonzott". A forgatás végén nagyon nehéz volt az elválás tőle, és eldöntöttem, hogy ha egyszer megengedhetem magamnak, akkor nekem is lesz egy lovam.

Mára pedig megengedhetted magadnak…
Inkább a "lett" az, ami fedezi az igazságot, persze addig még telt-múlt az idő, és én folyamatosan jártam lovagolni. Rettentő sokszor feltörte a hátsó felemet a nyereg, és nem is kicsi, hanem legalább tízcentis nyílt sebek voltak rajta. Képzelheted, mit éltem át a színpadon, hogy a mozgásomon ezt ne lássák a nézők! Aztán családommal kiköltöztünk Fótra, ahol a szomszédomnak volt egy fekete magyar félvér lova, a két és fél éves Sprint. A szomszédom nagytermetű ember, a ló viszont 163 cm-es marmagasságával nem tartozik az óriások közé. Vékony, hosszú állat. A szomszédom nem érezte jól magát rajta, ezért vett egy másik lovat magának, ezt pedig nyergestül, szerszámostul, mindenestől nagyon kedvezményes áron felajánlotta nekem megvételre.

Hol tartod Sprintet?
A fóti Gyermekvárosban van egy Attila nevű lovarda. Eredetileg is itt lakott a ló. Nagyon kedvesek a tulajdonosok, rendes, lelkiismeretes a lovászfiú is, így hát meghagytam ott. Már ugratni is megtanította a lovat, sőt hibátlan pályát is ment.

A családod hogyan viszonyul a lovagláshoz?
Imádják! Talán ez az egyetlen olyan elfoglaltságom, ami semmiféle ellenérzést nem kelt a feleségemben, mert a másik hobbimmal, a vadászattal szemben, ezt csak helyben folytatom.
Így ebbe a gyerekeket is be tudom vonni, akik rajonganak Sprintért. Talán egyszer nekik is tudok venni egy lovat.

Merre vadászol?
Egy környékbeli vadásztársaságnál vagyok tag. Vadászterületünk a Gödöllői-dombság Aszód-Hévízgyörk-Domony által határolt körzete. Ez ugyan vegyesvadas terület, de más vadásztársaságoknál lévő barátaim meg szoktak hívni magukhoz nagyvadazni is.

Gondoltál-e már lovas vadászatra?
Bizonyos vadfajokra nem lehet lóval vadászni, mert éjszakai állatok. Viszont a nappal is mozgó őzek lényegesen közelebb engedik magukhoz a lovast, mint a gyalogost. Ennek ellenére nálunk még nem terjedt el a lovas vadászat. Ehhez külön be kell tanítani a lovat, hogy szokja a lövést, mert ha a ló a lövés előtti utolsó pillanatban ellép, akkor annyira áthelyeződik a célponton a szálkereszt, hogy a lövéssel csak súlyos sérülést okozna a vadnak. A vadat egy lövéssel kell leteríteni. Szerintem lóról lőni nem praktikus és nem is etikus dolog.

A lovad és a motorod jól "kijönnek" egymással?
A motorozást jóval előbb kezdtem, mint a lovazást. Mostanában sokszor próbálgatom a motoron, hogy milyen, ha összeszorítom a térdemet, lenyomom a sarkamat, áthelyezem a súlypontomat. Sok a hasonlóság. Az ember azt hiszi, hogy ha a motorozás jól megy neki, akkor a lóval is egyszerű. Pedig pont az a csodálatos, hogy egy élőlény van alattad, akinek lehet rossz napja, vagy csak szórakozik veled, és nem olyan, mint egy motor, hogy befordítod a kormányt, bedőlsz, és arra megy, amerre akarod.

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites