HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Október
Az újság oldalainak lapozásaFajtakalauz
A camargue
"Go West!" Western 1 x 1
Csikósbravúr Gyulán
Ismeretlen ganglófajták
Nem csak az izlandi póni képes a töltre...
Hírek
Díjugrató Országos Bajnokság, Basaharc
Királymező lett a király

Anglia gyöngyszeme, a chesteri pálya
Takarmányozás
Répa, retek, mogyoró... - mit egyenek télen a lovaink?
Galopp
Akito nyerte a Kincsem Díjat

Lázár Vilmos és a magyar csapat duplázott a világbajnokságon
Kettős siker Riesenbeckben
Mi történt az Ügetőn?
Lefutották a Szent István Díjat
Kassai Lajos: Lovasíjászat
Lótartás
Az éltető víz

Pataiskola 3.rész
Lovak és újságírás
- gondolatban, szóban és cselekedetben
Póni Expressz 
Galopp
Akito nyerte a Kincsem Díjat

Szöveg: Vonczem Gabriella
Képek: Seipert Judit, Vonczem Gabriella

A Derby mellett a Kincsem Díj napja a mindenkori galoppévad legjelentősebb versenynapja, ugyanis ekkor találkoznak a legjobb háromévesek az idősebb lovakkal a tenyésztési szempontból meghatározó 2400 méteres távon. Ezúttal a négyéves Akito bizonyult a legjobbnak Saugerties és Rodrigo előtt. Ugyanezen a napon Waters Edge biztosan nyerte a legjobb középtávú telivérek mérföldes Imperiál Díját.


Annak ellenére, hogy a Kincsem Díj volt az elmúlt hónap legkiemelkedőbb versenye, az azt megelőző hetekben is több kiemelt versenyt futottak. Augusztus 20-án, 2200 méteren rendezték meg a 731 ezer forint összdíjazású Szent István Díjat, amiben az idei és az elmúlt szezonra jellemzően meglehetősen foghíjas mezőny állt starthoz. Az öt induló között azonban a legjobb hosszú távú telivérek közül jó néhányat ott találhattak a nézők. A hatéves Menedzser (Horatio Luro-Must) hároméves korában Derbyt, majd egy évre rá Kincsem Díjat nyert, idén pedig már három győzelmet szerzett. Rodrigo szintén derbynyerő, méghozzá a múlt évről. Prometheus pedig az idén lett második a Derbyben, míg Yennifer hasonlóan végzett a Kanca Díjban.
Az indítás után Menedzser és Prometheus állt az élre, akiket hamarosan Rézpatkó is utolért. A 800 méteres célegyenesbe érve Menedzser Varga Zoltánnal fokozatosan gyorsított és csak Rézpatkó tudott lépést tartani a másik sárga ménnel. Rövid nyakhosszra meg is közelítette vetélytársát Rézpatkó, azonban megelőzni nem tudta. A harmadik helyre - az elsőktől tíz hosszal lemaradva - Rodrigo érkezett be, és ezzel sokaknak csalódást okozott, hiszen ezúttal az idei leggyengébb formáját mutatta. A két hároméves szintén jól lemaradva ért célba, a negyedik és ötödik helyen.
Egy héttel ezután a legjobb rövidtávú lovak kerület sorra, akik 1200 méteren, a Kozma Ferenc Emlékversenyben mérték össze a tudásukat. A verseny névadója a magyar lótenyésztés egyik legkiemelkedőbb alakjának számít. Kozma Ferenc az 1800-as évek végén a Földművelésügyi Minisztérium lótenyésztési főosztályának vezetőjeként, így a magyar királyi ménesek kezelőjeként játszott meghatározó szerepet a magyar telivértenyésztésben. Nevéhez fűződik Mezőhegyes, Bábolna és Kisbér felvirágoztatása is. A mostani emlékversenynek megfelelő díjat 1933-ban Hatvani Díj néven alapították. A háború után 1951-től futották újra. A futam célja az lenne, hogy a kétévesek megmérkőzzenek az idősebb lovakkal, így össze lehessen hasonlítani a különböző évjáratok sprintereit. Ebben az évben azonban egyetlen kétéves sem indult. A hároméveseket is mindössze egy ló, az idén eddig már öt versenyt nyert Black Rose (3stpk, Horatio Luro-Black Cat) képviselte. A szintén gyér, ötlovas mezőnyben Black Rose és az ötéves Korálka vette a legjobb startot. Pikeur annak ellenére, hogy ezúttal sem indult túl jól, hamarosan felzárkózott az élmezőnyhöz. A vezetést azonban nem tudta a Kovács Sándorral a nyergében végig élen galoppozó Black Rose-tól elvenni, aki könnyedén, három hosszal nyert és megszerezte idei hatodik első helyét. Pikeur mögött, szintén három hosszal lemaradva, Főispán szerezte meg a harmadik helyet.
Ezek után, szeptember 2-án került sor a Kincsem Díjra, amit ebben az évben meglehetősen szokatlan időpontra írtak ki, mivel évtizedek óta mindig egy hónappal a Derby után futották. Ennek a versenynek az a feladata, hogy kiderítse, mennyire jó a hároméves évjárat az idősebb lovakkal összehasonlítva a tenyésztés szempontjából meghatározó hosszútávon, vagyis a Derbyvel azonos 2400 méteren. A győzelmet általában az érettebb, idősebb lovak szerzik meg, de azért kivételek is akadtak. Ilyen volt a tavalyi év is, amikor a hároméves Ámor nyert, habár ezután nem is tudott igazán többet versenyezni. (Igaz, egyszer idén is starthoz állt, azonban szereplése egy Kincsem Díj-nyerőhöz méltatlan volt.) Idén mindössze egyetlen hároméves, Rea képviselte a derby-évjáratot. A jó származású, de küllemre nem sokat mutató kanca idén eddig több mint 680 ezer forintot keresett, és negyedik helyet szerzett a Kanca Díjban, valamint ötödik lett a Derbyben. A hét induló között viszontláthattuk a két héttel korábbi Szent István Díj első három helyezettjét: Menedzsert, Rézpatkót és Rodrigót. Rajtuk kívül a tavalyi St. Leger és Nemzeti Díj nyerő Akito, valamint a hétéves Saugerties állt starthoz. A szakemberek előzetesen Menedzser és Akito csatáját várták.
A startot követően Menedzser vezette a mezőnyt Rea és a többiek előtt. A Szent István Díjhoz hasonlóan a jó tempóban haladó Menedzser mögé a kanyarban Rézpatkó zárkózott fel. A nyomukban azonban ott volt Akito, Saugerties és Rodrigo is. Az egyenesben egyedül Rea szakadt ki a mezőnyből, míg a többiek mindannyian versenyben maradtak. Az élen Menedzser hamarosan elfáradt, és az addig az élen haladók mögött utazó Akito (4stpm, Horatio Luro-Assunta) átvette a vezetést és magabiztosan haladt a cél felé. A többiek felváltva próbálták utolérni, azonban ez egyiküknek sem sikerült, így győzelemével 1,66 millió forinttal gazdagított tulajdonosát. Az üldözők közül Saugerties tudta leginkább megközelíteni a győztest, akit a harmadik helyen Rodrigo, majd pedig Menedzser és Rézpatkó követett. A nyertes ló lefutási ideje a nehéz alagi pályán 2:31.30 perc.
Ugyanezen a napon a múlt század leghíresebb magyar lováról elnevezett Imperiál Díjban a legjobb mérföldes telivérek csaptak össze. A hat induló között jobbnál jobb lovak gyűltek össze. Waters Edge (6pk, Saddler's Hall-Irish Impulse) azonban a versenyben kitűnt közülük. A várásra lovagolt kanca az egyenesben folyamatosan hagyta ott ellenfeleit és Pető Sándorral a nyergében olyan játszi könnyedséggel ért három hosszal a többiek előtt a célba, hogy senkinek nem maradt kétsége, ezen a távon ő a legjobb.A Kincsem Díjban a pálya legkitűnőbb lovait láthatta a közönség, azonban ez nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a versenynapnak a hangulata akárcsak kis mértékben megközelítse a korábbi évek, évtizedek Kincsem Park-i versenyeink hangulatát. Sajnos a versenyrendező "jóvoltából" folyamatosan romlik a lóversenyzés színvonala. Furcsa dolog, ha valakiknek ez nagyobb örömet okoz, mint a sikeres működés. Aki valaha átélte a nagyversenyek előtti izgalmat, a tolongást a jártató körüli tömegben, a levegő bizsergését, csodálta a lovak szőrének csillogását, érezte a start előtti feszült csöndet, a győztesek kitörő örömét, és látta a lovak szemét, halotta a szuszogásukat a verseny után, az soha nem felejti el ezeket a pillanatokat. Akinek azonban nem volt ilyen szerencséje, annak, ha így folytatódik, talán soha többé nem lesz alkalma erre.
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites