HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Szeptember
Az újság oldalainak lapozásaFajtakalauz
Paso peruano

IV. Nemzetközi Lovas Fesztivál
Galileo - Üstökös Epsomban
Cziglányi Béla
Galileo még egyszer - Ascotban
Csillagok háborúja
Samsung Nemzetek Díja Budapesten
Balogh Eszter
Lótartás
Fáslik és ínvédők
Fogathajtás
Utolsó simítások a vb előtt
Közép-Kelet-Európai halálkaraván
Kamionturné az állatkereskedelem ellen nyolc országon át
Főszerepben a csikók
Mi történt az ügetőn?
Elegant Yankee nyerte a Magyar Ügetőderbyt
Nem csak kezdőknek...
Irány a természet!
Hírek
Tallózó
Kassai Lajos:
Lovasíjászat

Hírességek nyeregben
"Frissítőként kumiszt fogyasztunk..."
Póni Expressz 
Mi történt az ügetőn?
Elegant Yankee nyerte a Magyar Ügetőderbyt
Gál László

A Derby a lósport legnagyobb ünnepe, az adott évjárat legfontosabb rangsor-versenye. Eredete a galoppsportban keresendő (előző számunkban a galoppderby kapcsán írtunk erről), az ügető világában nem is mindenhol nevezik így ezt a versenyt. Míg a telivér sportban civilizáltnak tekinthető országokban mindenhol háromévesek részére van kiírva 2400 méterre (kivétel az USA, itt a "csúcs" Kentucky Derby csak 2000 méteres), addig az ügetőben néhol három-, máshol négyévesek futják, különböző távokon.


A hároméves derbyk általában rövidebb távúak (1600-2600 méter), a négyévesek inkább hosszabbra futják (2400-3200 méter). Mint arról korábban többször írtunk, Magyarországon ma háromévesek futják 2100 méteren.

A versenyre való minősítés az addig elért időteljesítmény alapján történik. Mivel sem nevezési díj nincs, sem előfutamok, így az a 12 ló szerez indulási jogosultságot, amelyik a futamig a táv és a startolás módja szerint korrigált legjobb időt futotta. Bár a módszer kétségtelenül demokratikus és áttekinthető, mégsem mondhatjuk tökéletesnek, hisz a legjobbak pontos formaidőzítését szinte lehetetlenné teszi. Jóval a Derby előtt csúcsformát kell igazolni, esetleg többször is, hogy egyáltalán elindulhasson a ló a versenyben, szélsőséges esetben pedig akár az addig legtöbbet nyerő, veretlen hároméves is kimaradhat, ha balszerencséjére többnyire nehéz, saras pályákon versenyzett.
Idén, úgy tűnik, minden esélyesnek megadatott a lehetőség jó pályán kvalifikálni magát, a pillanatnyi formák szerint nagy sanszú ügető nem maradt ki a futamból. A mezőny tizenkét lovából hét kanca és öt mén, közülük hármat Mezőhegyesen, hármat pedig Rádiházán tenyésztettek, a többi hat indulót más-más kistenyésztő nevelte. Apák szerint Witsend's Speedy és Endless Sands három-három, Grundy's Ebony két ivadékkal van képviselve, a többiek apái: Executive Way, Yankee Yankee, Dicső és Mill H.. A hajtók közül öten: Bisbac Dániel, Büki Gábor, Dénes Áron, Fábián Zsolt és Fazekas Imre nyert már korábban Derbyt.
Az esélyeseknek jól sikerült a start, de a többiek közül néhányan helyből lemaradtak. Már rendeződni látszottak a sorok, mikor a kasszafavorit Erika (Bisbac Dániel) hibázott, és jelentősen visszaesett. Entusiasto és Ebony Star kettes fogatként vezette a mezőnyt, de ott volt az élbolyban Erzsébetváros is, és Elegant Yankee sem volt messze. Másfél kör után Ebony Star elfáradt, Erzsébetváros vette át a helyét, Elegant Yankee külső pozícióban igyekezett felmenni a vezetőkhöz, látszólag nem túl meggyőzően. A befutóban Erzsébetváros élreállt, már-már nyerőnek volt gondolható, ám Elegant Yankee az egyenesben végre meglódult, és a tőle megszokott finissel a cél előtt utolérte és biztosan megverte a vezetőt. A fáradtan is küzdő Entusiastótól az ismét jól hajrázó Elegant Lady elvette a harmadik díjat.
Elegant Yankee (Yankee Yankee-Osztályzat) nemcsak látványos küllemével, de képessége alapján is méltó a kék szalagra. A lefutási idő kitűnő, 1.19,0, ennél gyorsabban csak az extraklasszis Belami tudott Derbyt nyerni (1.18,8). Dénes Áron kitűnő munkát végzett a ló felkészítésével, és átgondolt, szép hajtással realizálta lova esélyét. A tulajdonos Fekete László egyben tenyésztője is a nyerőnek, így megvalósította a legtöbb futtató álmát: saját tenyésztésű lóval nyert Derbyt. Az apa, Yankee Yankee a Négyévesek Nagydíját nyerő Diktátornak is apja, míg az anya, Osztályzat nem futott versenyben, ám a vér nem válik vízzé. Bár a második anya, Gépírónő minoris formával (1.31,1) került ménesbe, ám a harmadik anya, Felírónő korának egyik legsikeresebb anyakancája volt, elég, ha csak a külföldre került Táblát, a csodálatos Api mögötti örök második Almást, a derbynyerő Bárnőt említjük, vagy Almás fiát, a derbynyerő Hot-dogot.
Erzsébetváros (Witsend's Speedy-Óbuda) mezőhegyesi tenyésztésű ügető, Hegedűs Sándor tulajdona. Egy hónapja került Tolnay László istállójába, utolsó futásával a Derby egyik esélyesévé vált. Kitűnő futásával rácáfolt a kétkedőkre, jól átfutott versenyben csak az utolsó métereken szorult a második helyre. A rádiházi születésű, ménesi tulajdonban lévő Elegant Lady (Mill H.-Lady Flame) Fazekas Imre idomítottja, mostani versenyében Büki Gábor hajtotta. A nagyszerű Mill H. egyik utolsó klasszisa válhat belőle, hisz anyja a legsikeresebb anyakancák egyike. Egyenlőre versenyeiben hibátlanul végighajtani már bravúrnak számít. A negyedik helyezett Entusiasto (Dicső-Taps) utolsó nap került be a mezőnybe, Papp István kezében kitűnően helytállt. A verseny nagy vesztese Erika, magabiztos két nyerése után váratlan volt hibázása, kíváncsian várjuk, hogy a visszavágás - vélhetően a szeptemberi Hungária Díjban - hogy fog sikerülni számára, de Express és Effendi is lényegesen többet tudhat hiba nélkül.
A Kerepesi úti Ügetőpályát 1933-ban adták át, az első Derbyt itt a csodálatos Baka lánya, Primavera (Wiltshire) nyerte. Nagyon szomorú leírni, hogy a rendszerváltás utáni "tulajdonosok" a mindenkori menedzsment lelketlen hozzáállása és hozzá nem értése, vagy ami még valószínűbb, a lóversenyzés tudatos kisemmizése eredményeként ezt a pályát átjátszották külföldi bevásárlóközpont-építőknek, így minden valószínűség szerint Elegant Yankee volt itt az utolsó derbygyőztes.


A győztes hajtó

Dénes Áron 30 éves fiatalember, tizenöt éve él az ügető világában. Fazekas Imre istállójában ismerkedett az alapokkal, itt volt lovász, amatőrhajtó, később segédhajtó. Tudatosan készült a pályára, ezért többször külföldön vállalt munkát tapasztalatszerzés céljából. Svédországban és Németországban is dolgozott, így jutott el például a világhírű Wewering istállóba is. Mintegy hat éve tréner, lovait saját kakucsi idomítótelepén készíti, mint láthatjuk, nem akármilyen sikerrel. Ezalatt a rövid idő alatt négy derby-krekket nevelt: Andy Yankee 1997-ben biztos nyerőként hibázott az utolsó százon, 1999-ben Csábos Derbyt nyert, ugyanitt a másik idomítottja, Coral Star lett a második, idén pedig Elegant Yankee nyerte a kék szalagot. Ezen kívül is kiemelt versenyek sorát nyerte: Andy Yankee a Ménesek Díjával igazolta, hogy ő volt az évjárat legjobbja, Peki van Kemp FVM Díjat nyert, többször nyertek idomítottjai Kancadíjat, nyert Tavaszi Hendikepet, Derby Kísérleti Versenyt. A mai lóversenyzés zavart és ellentmondásos világára jellemző, hogy ezzel a nagyszerű eredménylistával is jelenleg csak 10 ló áll tréningben nála, ám úgy gondoljuk, hogy a bizonyított tehetség hatása előbb-utóbb a tulajdonosi bizalomban is megmutatkozik.


Derbytörténet

Derbyt nyerni minden tenyésztő, futtató, tréner álma, legfőbb célja. A díjazáson túl (idén egy és egynegyed millió Ft) a győzelem erkölcsi értéke pénzben ki nem fejezhető. Az első Magyar Ügetőderbyt 1884-ben futották (a kitűnő telivér, Andal nyerte), majd a századforduló után volt egy tizennégy és egy tizenöt éves szakadás is, aztán 1926-tól máig csak az 1945-ös maradt el. 1944-ig négyévesek futották többnyire 3000 vagy 3200 méteres távon, a háború után hároméveseknek írták ki 2600 méterre, a rendszerváltás után a táv tovább rövidült. Kovács II János nyerte a legtöbb Derbyt, 1934 és 1959 között hétszer győzött, Marschall József 1947 és 1973 között hatszor nyert, míg az első győztes, Hutschenreiter Antal még a XIX. században öt nyerőt hajtott. Háromszoros győztes Wiltshire György, Konta Dezső, Istók Ferenc, Ferge László és Eszes Mátyás. Bár néha nyernek szerencsés, mondhatni érdemtelen lovak is Derbyt, azért a legnagyobbak nevét nagyrészt ott találjuk a győztesek listáján. Csak a háború utáni időszakot nézve jó visszaemlékezni olyan klasszisokra, mint Recorder, Kabala, Super Hanover, Tóbiás, Api, Föl-le, Gábor, Jágó vagy Belami, igaz, hiányzik is néhány név, például a balszerencsés Zápolya vagy a későn érő Zádor is évjárata legjobbja lett, derbygyőzelem nélkül.


Ügetőhírek

Az Ügetőderby előtti utolsó jelentős esemény az FVM Díja. Ez a futam korábban a háromévesek felkészülésének jelentős állomása volt. 2200 méteres távjával közelítette az akkori derbytávot (2600 m), kiírása forint nyeremény alapján történt, de a hároméveseknek korengedmény járt. Jó lehetőséget biztosított a derbyévjárat éllovainak jó idősebbekkel való mérkőzésre, így nemcsak a fiatalok várható rangsorához adott támpontot, hanem segített elhelyezni az új évjáratot, hisz az igazi értékmérő az idősebbek elleni forma.
Mára a felkészülési funkcióját az újra felélesztett Derby Kísérleti Verseny vette át (előző számunkban számoltunk be róla), így az FVM Díja ma egyike a kevés előnyadásos versenynek, ahol az idősebb elit és a szorosan vett második vonal képviselői versenyezhetnek egymással. Bár háromévesek előtt is nyitva áll, de feltételei (három és fél millió Ft-ig egy helyről, efölötti eddigi nyereménnyel húsz méter hátránnyal indulnak a résztvevők) gyakorlatilag esélytelenné teszik, így lényegében kizárják a még csak kevesebb pénzhez hozzáfért fiatalokat.
A versenyt július 22-én futották, esőtől felázott, mély pályán. Az esélyes C'est la guerre-t sokan féltették, hogy a nehéz pályán és a szokottnál kissé hosszabb távon nem fogja adni jó formáját, ám ő alaposan rácáfolt a kételkedőkre. Hagyta magát vezettetni a gyors Árvácskától, majd az utolsó félkörben élreállt, és Marschall István magabiztos hajtásával előnyét fokozatosan növelve fölényes győzelmet aratott. Másodiknak a jól finiselő Belami (Varga Sándor) ért célba, míg harmadik a származása szerint is sártaposónak számító Zöld Király (Veres László) lett. A helyezettek mögött Tonio és Árvácska ért célba.
A nyerő C'est la guerre (Kalle Pil-Arienne I.T.) a Májusi Nagydíj után második kiemelt versenyét nyerte idén. A lefutási idő 1.22,1, ami a mély pályán rekord körüli teljesítménynek tekinthető. Kaszás Gergő ötéves, nagyszerű küllemű kancája idén ért élete topjára, most már egyértelműen a pálya szűk elitjébe tartozik, és amint bizonyította, nemcsak rövid távon. A második Belami (Philip Lobell-Rondina) biztatóan futott, Bisbac Dániel lova, az abszolút magyar rekorder (tavaly Németországban 1.13,8-at ért el) talán visszanyeri jó formáját. Rózsa Gyula Zöld Királya (Endless Sands-Ipolyság) nyolcévesen is minden távon hűségesen hozza formáját.
*
A Derby napján futották a Pannónia Díjat, ami Magyarországon született négy és ötéves lovaknak van kiírva. Bár kor szerinti a kiírás, mégis a négyévesek nem kapják meg a nekik ezidőtájt még egyébként járó húsz méter előnyt, autóstartos a futam, ennek ellenére a két évjárat fele-fele arányban osztozik a nyerőkön. Idén is négyéves ló, Detroit (Grundy's Ebony-Lady Flame) győzött nagyszerű, 1.17,1-es idővel. Ondrék András kitűnősége Fazekas Imrével fölényes nyerőnek bizonyult, ám legnagyobb ellenfele, a bomba formában lévő C'est la guerre a startnál durván hibázva elvesztette minden esélyét. A helyezéseken Cherokee Girl (Csordás Emil) és Cinema (Tolnay László) osztozott.
*
A derbynap televíziós nyilvánosságát használták ki végső elkeseredésükben a tulajdonosok és a szakma egy rövid demonstrációra. A nagy futam előtt transzparensekkel felvonultak az első helyi tribün elé, ahol Kaszás Gergő színművész, maga is futtató, olvasta fel a panaszaikat, sérelmeiket összefoglaló kiáltványt a Kft. vezetőinek, a meghívott vendégeknek és a megmozdulást rokonszenvvel fogadó közönségnek. Ebben számon kérték a lóverseny tönkretételét, az alkalmatlan vezetők kinevezését, a pazarló gazdálkodást, az egyre halmozódó, több hónapos versenydíj-hátralékot, a versenynapok önkényes csökkentését, a versenyzés érdekében született korábbi kormányrendeletek végre nem hajtását, de mindenekelőtt a lóversenyzés érdekeit semmibe vevő, az ingatlanvagyon felélését célzó spekuláns tulajdonosi hozzáállást. Ügyük, a lóversenyzés ügye nyilvánosságot kapott, ám senkinek ne legyenek illúziói, a nemzeti lóversenyzés érdeke fontosságban soha nem előzheti meg egy multinacionális cégét, a pálya, sőt, a pályák el fognak veszni.
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites