HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Nemzetközi Lovas Magazin, 2001 Május
Az újság oldalainak lapozása


Fajtakalauz
"Extrákkal felszerelt" lovak

Natural Horsemanship
Pat Parelli Európában

Utazás 2001"

Stübben úr Budapesten

Idegen tájakon
Provence-i kirándulás


Lovas világkiállítás?
EQUITANA!


Tallózó
Tavaszi versenyek


Fiatal és tehetséges
A marokkói Aziz Chouchi


Lóversenyről kezdőknek 4. rész
Az ügető


Mi történt az ügetőn?
Bródy János Emlékverseny


Galopp
Késői szezonkezdés Alagon


Eladják az alagi tréningközpontot?

Árvíz
Kinn vagyunk a vízből…


Mentőöv az állatoknak

Hírek1

Hírek 2

Olvasóink írják
Különös vadász-lovaglás 3.rész


Állatvédők munkában
Lubica története


ApróhirdetésekMi történt az ügetőn?
Bródy János Emlékverseny
Gál László

vissza
Mivel tavaly márciusban nem voltak versenyek, a tavalyi Bródyt utólag, novemberben futották, így nemrég, januári számunkban írtunk bővebben a futamról. A verseny névadójáról most röviden csak annyit ismételnénk meg, hogy Bródy Sándor író fia a Magyar Ügetőverseny Egyesületnek a háború utáni első elnöke volt, és ebben a minőségében a katasztrofálisan lecsökkent versenyló- és tenyészállomány kiegészítésére fantasztikusan sikeres importot bonyolított le. Az amerikai ill. a dániai behozatal nemcsak mennyiségével tette lehetővé az ügetőversenyzés folytatását, hanem minőségileg is előrelépést jelentett, máig virágzó kancacsaládok alapítói kerültek akkor az országba
Barewalls.com
Barewalls.com

A verseny négyéves és idősebb lovak számára van kiírva, egy térhátránnyal, vagyis az idei kiírás szerint az utolsó három évben 3 millió Ft alatt nyertek indulhatnak a 2000 méteres alaptávról, míg a többet nyertek húsz méterrel hátrábbról startolnak. Élről indult a nem igazán esélyes Eleganten és Big Boy Star mellett a nagyversenyekben helyezésekre képes Zuboly és Világjáró, valamint az eddig szintén csak helyezésekig jutó, de kitűnő munkahírek után idén most bemutatkozó Ámokfutó. Hátulról startolt az idei tél sztárja, Betolakodó, a legjobbak közt is állandóan esélyes Zöld Király, az ebben az évben először startoló, de tavaly a pálya egyik legjobbjaként szereplő Butterfly, a kitűnő formában lévő, "téli lóként" ismert Zanussi, az idei első kiemelt versenyt, a februári Sennyei Géza Emlékversenyt nyerő In Time November és a régi formáit még csak keresgélő Zádor.

A start elég zavarosra sikeredett, de végül érdemi hátrányba senki sem került. Sokáig Eleganten vezetett, ám a második körben Ámokfutó élreállt, és Butterfly kíséretében elhúzott a mezőnytől. A befutóban Csordás Emil mindent megpróbált, hogy utolérjék a vezetőt, de százzal a cél előtt megtört Butterfly lendülete, és így meg kellett elégednie a második díjjal. Ámokfutót általában a befutóban nemigen lehet már megverni, fiatal hajtója, az élete eddigi legnagyobb sikerét elérő ifj. Füredi Emil határozott támogatásával biztosan nyerte a futamot. A leszakadt mezőnyből többen küzdöttek a harmadik helyért, amit végül In Time November (Lakatos Csaba) szerzett meg a fej-fejt célba érő Betolakodó, Zuboly és Zöld Király előtt. Zádor verseny közben durván hibázott. A lefutási idő 1.19,7, ami az erős szélben igen jónak mondható.

A hétéves, rádiházi születésű Ámokfutó (Witsend's Speedy-Rohanj!) nem tartozik a szerencsés lovak közé. Mivel későn érő típus, háromévesen a Derbyben még nem játszott komoly szerepet, de a Négyévesek Nagydíjában már kiemelkedő favorit volt, ám egy durva hiba megfosztotta a dicsőségtől. Ötévesen a legjobbak között a pályán megnyerte a Ménesek Díját, de a doppingkontroll fájdalomcsillapítót mutatott ki a vérében, így utólag diszkvalifikálták. Csak most, hétévesen sikerült megnyernie az első kiemelt versenyt, ám ambiciózus tulajdonosának, Hajnal Tibornak a látottak alapján még sok örömet szerezhet. Butterfly igazolta klasszisát, elsőre fantasztikus formát futott, ám Necz István kitűnősége most nem adhatott húsz métert legyőzőjének. In Time Novembertől idomárja, Huszár László inkább rövid távon várja a jó szereplést, Gyimesi Lajos és Varga Lajos nagy reményű import kancája így is jól helytállt.

Az idén nyolc éves Zádor (Endless Sands-Carma Sylvia) 5-6 évesen a pálya egyik királya volt. Tavaly bár veretlen maradt, de nagyon keveset futott, az év nagy részében laborált. Idén már gyógyultan újra starthoz állt, ám nehezen kapott lábra ötször futott helyezetlenül, míg végül hatodik startjára, jó lovaknak feladva negyven métert, látványos finisben győzött. Varga Lajos kitűnősége reméljük, végleg visszanyerte menőkedvét, akárcsak trénere, az év első negyedében kisebb hullámvölgyben lévő Fazekas Imre.

Zacharides (Optician-Modell), a Büki istálló nyolcévese a kevesebbet futó ügetők közé tartozik, aggályos lábai nehezen bírják az erősebb munkát, a gyakori futást, valós képessége így vélhetően örökre rejtve marad. Ezért is feltűnő, hogy a látványos küllemű, nagy testű, sötétpej mén idén mind a négy startjára győzött, negyedszerre már 1.19,9-et ügetett. Jó szereplésében bizonyára nagy szerepe van a tulajdonos Hajdú Bíborka kitartó törődésének és megszokott hajtója, Göböly Zoltán türelmes, nyugodt stílusának.

Az ötéves Csillár (Surefire Lobell-Laterna) utolsó öt futásából négyet megnyert ifj. Füredi Emillel kocsijában. Idei két versenyében olyan fölényesen győzött, hogy az igen szép reményekre jogosíthatja föl tulajdonosát, Hajnal Tibort.


A közeljövő kiemelt ügetőversenyei:
05.05. Májusi Nagydíj
Kétfutásos pontverseny 4 éves és idősebb lovaknak
05.12. Tavaszi Díj
3 éves lovaknak
06.02. Nemzeti Díj
3 és 4 éves méneknek és kancáknak


Itt van Amerika?

A Nemzeti Lóverseny Kft mint a versenyek szervezője közzétette a 2001. évi kiemelt ügetőversenyek határnapjait. Az idei közlemény sajátossága, hogy számol az új "elkészültismegnemis" pályára való átköltözés lehetőségével, és így a versenyek távja mind a két változatra meg lett határozva. Erre azért volt szükség, mert míg a mai pálya 1000 méteres, addig az új 1200 méter hosszú, és hogy a hosszabb pályán se kelljen kanyarból startolni, a kiírható versenyek távját meg kell változtatni.
A versenytávokat három csoportba sorolhatjuk: rövid, közép és hosszú táv. A Kerepesi úton a rövid táv 1600 méter, középtávhoz soroljuk a 2000-2200 méteres versenyeket, hosszú távúnak pedig a 2600 méteres vagy hosszabb futamokat nevezzük. A tervek szerint az új pályán nem lehet rendezni 1600 méteres versenyt (világstandard!), itt a rövid táv az 1800-1960 méter, középtáv a 2400-2560 méter, míg hosszúnak a 3000 méteres vagy hosszabb versenyek minősülhetnek. Ez azt jelenti, hogy a versenytávok mintegy 300 méterrel meghosszabbodnak, ami vagy szerencsés vagy nem, de az új pálya adottságaiból következik.
A versenytitkárság azonban nem ezen az elven módosította a kiírást. Igyekezett a jelenlegi távokhoz abszolút mértékben közelíteni, és így az új pálya lehetőségei közül a hozzá távban legközelebb esőre módosította a régi kiírásokat. Ez azt eredményezte, hogy az 1600 méteres futamok értelemszerűen hosszabbak lettek, ám a középtávúak lerövidültek, A tizenkét középtávú futamból tíznek a távja 2000 méter alá került! Huszonöt kiemelt verseny van, de mivel kettő kétfutásos, ez összesen 27 futamot jelent. A módosult kiírásban félelmetesen eltorzultak az arányok. Míg a mai pályán a 27 futam rövid/közép/hosszú megoszlása 10/12/5, addig az új pályára ugyanez 20/5/2 arányra van tervezve!
Nemcsak arról van szó, hogy egyes versenyek közti arányok eltorzultak, pl. az Ügetőderby távja rövidebbre van tervezve, mint a hagyományosan rövidtávú Szent István Díj. A változás a versenyszerkezet teljes deformálódásához vezet. A közép- és hosszú távú versenyek elenyésző száma előbb a tréneri felkészítő kedvet fogja visszavetni, később a tenyésztést is arra irányítja, hogy a távbírás kikerüljön az értékelendő és így a megcélzott paraméterek közül. Amerikában, tudjuk, ma már csak 1600 méteres (ill. egy mérföldes) versenyeket rendeznek. A magyar ügetősport is, ha egyszer tényleg átköltözik a Kincsem Parkba és ha ez a kiírás érvényben marad, megteszi az első komoly lépést a teljesen egysíkú, csak a gyorsaságra kiélezett versenyzés felé. Kár volna.


Szabad-e nyerni, kérem szépen?

A Magyar Turf közölte a galopp versenyintézőség irányelveit, a vétségekhez kötődő büntetési tételeket. Kétségtelen, hogy az előre megszabott feltételek jelentenek némi biztonságot, kiszámíthatóságot, ha a Versenyintézőség a szabálytalanságok észrevételében, értékelésében kiegyensúlyozott, következetes működésre lesz képes. Kérdés persze, hogy az ostorhasználat bonyolult új szabályait, különösen az alagi látási viszonyok között mennyire lehet következetesen számon kérni, és így ilyen feltételek között szerencsés-e ennyire kötött szabályokkal dolgozni.
Nem tartom jónak azt sem, hogy eltűntek a figyelmeztető jellegű, első-másod fokozatú, mindenki számára egységes hatású egy-két napos eltiltások. A pénzbüntetés a mai viszonyok, a jövedelmek és a versenydíjak ilyen alacsony szintje mellett szélsőségesen különböző hatással bírhat. Biztos van olyan, akinek a tíz- vagy húszezer forint kifizetése különösebb problémát nem jelent, de lehet, hogy másnak esetleg kenyérgondot okoz.
Van azonban egy olyan eset felsorolva, aminek a szankcionálása ellentétes a lóversenyzés alapelveivel: a "feltűnő formaváltozás". Régen, a szocialista versenyüzemben a névleges díjak és a teljesítmény-visszatartó versenyrendszerek korában a futamok részben tudottan álversenyek voltak. A kilengések lenyesegetésére találták ki akkor ezt a versenyzéstől teljesen idegen fogalmat, hogy aki megszegi az íratlan szabályokat (vagy aki nem tetszik a hozzá nem értő, inkorrekt V.I.-nek), az bűnhődhessen. Formaváltozáson persze a javulást értették, a váratlan nyerést büntették ezzel az ürüggyel. De hát a javulás a versenyzés célja! Nyerni, a nyerésre törekedni minden résztvevő kötelessége!
A feltűnő formaváltozás mint büntetendő vétség, ráadásul hatalmas pénzbüntetéssel fenyegetve azt jelenti, hogy vannak lovak, amiknek nem szabad nyerniük. Fog ezeknek a zsokéknak szólni a V.I., hogy "engedjék le" a lovat? Esetleg bejelentik, hogy a közönség se veszítse el a pénzét, vagy tán a totalizatőr nem fogad el ezekre a lovakra téteket? Régen a rossz forma után "illett" ún. átmenetet lovagolni, vagyis a helyezettekhez közel, de helyezetlenül végezni, és majd csak ezután a javult forma után volt célszerű nyerni. De hisz ez intézményesített csalás volt! Ezt akarja most visszaállítani a V.I.? Honnan fogja tudni a zsoké, hogy az előző rossz futás(ok) okát (ezer lehet: bezárták, fellökték, megtorpant, esetleg csak rossz napja volt a lónak a zsoké minden igyekezete ellenére) ismeri, méltányolja a V.I., ha most sikerülne jól szerepelni? Vállalja majd a kockázatot, vagy inkább "eldugja" a lovat, végső soron károsítva a közönséget?
A versenyintézőség selejtjének a korrigálásáról van itt szó. Nyilvánvaló, nem az a baj, hogy most nyert a ló, hanem az, miért futott rosszabbul legutóbb? Ám ha szándékos manipuláció van a rossz futás mögött, akkor ezt legutóbb kellett volna észrevenni! Utólag büntetni, akkor, mikor végre jól megy, ellentétes minden elvvel, ami a normális lóverseny élet elvárása. Meg fognak szűnni az egészséges meglepetések, nagy kvóták, mert félni fog az is, akinek nincs rá oka (lehet, hogy a mai V.I. jobb, mint régen volt, de azért jobb félni, mint megijedni).
Tisztelt Versenyintézőség! Jó lenne, ha a "feltűnő formaváltozás" címszót törölnék a büntetendő vétségek listájáról, lehetőleg nyilvánosan. A versenyek tisztaságát elsősorban a megfelelően ösztönző versenydíjak, ennek híján kétségtelen, a megfelelően felkészült versenyintézőség kell, hogy garantálja. A feladat persze nem könnyű, a szubjektív megítélés módszere alapos megfontolásra és körültekintésre int. Ez a kitétel azonban félelmet, sokszor alaptalan félelmet kelt. Márpedig nem az a jó versenyintézőség, amitől félni kell, hanem amiben bízni lehet.Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites