LUPE MAGAZIN 2009 Május


Tartalomjegyzék Négy kérdés, négy válasz Szentendrei nyár 2009 Utolsó lap

Konzultáció a Libri vezetőivel

MKKE  Rendkívüli elnökségi ülés
Szerző: Zentai Péter László

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöksége az elmúlt hetekben fellángolt árrésvita okán egyeztetésre hívta meg a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezetését. Balogh Ákos, a Libri tulajdonos-elnöke és Walitschek Csilla, a cég nemrégiben kinevezett ügyvezető igazgatója elfogadta a meghívást, így a résztvevők a MKKE rendkívüli elnökségi ülése keretében közösen elemezték a kialakult helyzetet, valamint annak következményeit.
 

 

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöksége az elmúlt hetekben fellángolt árrésvita okán egyeztetésre hívta meg a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezetését. Balogh Ákos, a Libri tulajdonos-elnöke és Walitschek Csilla, a cég nemrégiben kinevezett ügyvezető igazgatója elfogadta a meghívást, így a résztvevők a MKKE rendkívüli elnökségi ülése keretében közösen elemezték a kialakult helyzetet, valamint annak következményeit.

A Libri vezetői megerősítették: készek arra, hogy – új kondíciók mellett – tárgyalóasztalhoz üljenek mindazokkal a könyvkiadókkal, akik a néhány héttel ezelőtti szerződési feltételeket elfogadhatatlannak tartották. Az összejövetelen a tiltakozást kiváltó árréskérdés mellett napirendre került a magyar könyvszakma szinte minden lényeges problémája, így az iparág finanszírozhatósága, elképzelhető üzletpolitikai stratégiája, a kiadói és a könyvkereskedelmi szereplők együttműködési kényszere, egymásrautaltsága, az égetően szükséges szakmai szolidaritás és bizalom újbóli megszilárdítása, a kiadói túltermelés és a túlzott bolthálózat-fejlesztés veszélye, a könyvtípusokhoz igazodó differenciált árrésrendszer kialakításának szükségessége, a szerződési fegyelem, a fizetési készség és hajlandóság normalizálása, s végül, de nem utolsósorban a kereskedelmi szolgáltatások és információk számottevő javításának szükségessége.

A Libri ügyvezetése ígéretet tett: informatikai rendszerének fejlesztésével belátható időn belül a könyvkiadók legszélesebb köre számára lehetővé teszi, hogy hálózata minden boltjában – akár heti gyakorisággal – pontosan nyomon követhessék könyveik eladási adatait.

A konzultáció igazolta, hogy a könyvpiacon talán soha nem volt még ilyen szükség arra, mint most, hogy a felmerülő konfliktusokat, problémákat az érintettek alaposan kivesézzék, s megtalálják azokat a kompromisszumokat, amelyek minden érintett, egymással üzleti kapcsolatban álló cég érdekét figyelembe veszik. Erre megfelelő fórumnak bizonyult a Könyvfesztiválon tartott rendezvény és konzultáció, amelyen számos kérdés felmerült. Ezeknek azonban csupán egyike volt az árrésről folytatott disputa, úgyhogy célszerű volna újból életre hívni a szakma kötetlen beszélgetésre lehetőséget adó vitafórumát, a Gutenberg Klubot, hiszen az évente két alkalommal megtartott, kötött napirendű taggyűlés erre kevésbé alkalmas.

 

Zentai Péter László igazgató

Magyar Könyvkiadók és

Könyvterjesztők Egyesülése

Forrás: www.mkke.hu

 

 


 

XVI. Könyvfesztivál

 

Hatvanegyezernél is többen keresték fel az idei seregszemlét, amelyen a legtöbb érdeklődőt a Gyermek(b)irodalom vonzotta – közölte a könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

Zentai Péter László igazgató szerint a könyvfesztiválon egyelőre nem érezni a válságot. „Sejtettem, hogy sikeres lesz a könyvfesztivál, hiszen semelyik nagy nemzetközi könyves seregszemlén nem volt érezhető a gazdasági válság” – mondta az igazgató. Hozzátette: a látogatói csúcs minden bizonnyal a Millenáris Fogadóban berendezett Gyermek(b)irodalomnak köszönhető, amelynek programjaira több ezren voltak kíváncsiak.

Az igazgató sikeresnek értékelte a díszvendég ország, Románia bemutatkozását. Szerinte az idén két célcsoportot sikerült megszólítani a rendezvénnyel: a világhírű Ljudmila Ulickaja – a fesztivál első női díszvendége – jelenléte az úgynevezett magas irodalom kedvelőit vonzotta az eseményre, míg a filmcsillag Tony Curtis azokat, akik szerették volna testközelben látni a Van, aki forrón szereti magyar származású amerikai sztárját.

Az MKKE igazgatója kiemelte: a könyvfesztivál négy napja alatt a nyolc teremben reggeltől estig telt házzal négyszáznál is több program zajlott le.

 

Forrás: konyves.blog.hu

 További információk: http://www.mkke.huHirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása