LUPE Magazin,
A vizuális kommunikáció magazinja
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


2003 - 4
LUPE Magazin,
A vizuális kommunikáció magazinjaSzerkesztőség: 1051 Budapest, Hercegprímás u. 10
E-mail: lupe@lupe.hu

Kiadja: a LUPE vállalkozás
Kiadóvezető: Münnich Dénes
Szerkesztőségvezető: Orosz Mária
Művészeti vezető: Flórián Gábor

www.lupe.hu

Levilágítás: Levyngton Stúdió
Nyomtatás: Grafit Pencil Kft
ISSN 1587-6357
A terítés művészete

Különleges alkalomra készülődve ünneplőbe öltöztetjük testünket-lelkünket, szépen becsomagoljuk ajándékainkat, s nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön.

De gondoltak-e már arra, hogy a szépen megterített és "becsomagolt" asztal is az ünnepek tartozéka?Az elsődleges öltözék, illetve "csomagolás" az asztalterítő, amellyel egyébként meglehetősen sokféle stílust alakíthatunk ki. Lehet bohém, játékos és színes egy gyermekzsúrra, vagy szolidan, harmonikusan összeállított ünnepi. Az első esetben élénk színű, könnyen mosható pamutvászon, molinó, illetve len anyagú abrosszal fedjük a kerek vagy négyzetes asztalt. Három-négy szín alkalmazásával erős kontrasztokat alakíthatunk ki - használhatunk például alapszíneket: vöröset, sárgát, kéket; vagy kiegészítő színpárokat: vöröset zölddel, kéket naranccsal, lilát sárgával. Papírhajtogatással dekorációt, színes művirágokat, gyümölcsből állatfigurákat készíthetünk - ízlés szerint. Társíthatunk hozzájuk figurális gyertyákat, ollóval színes papírból pedig mintásra vágott poháralátéteket is kreálhatunk.

Ha sok gyermeket látunk vendégül, vidám ültetőkártyákat helyezhetünk az asztalra, amelyek éppolyan színesek és mókásak lehetnek, mint a többi dekoráció. Arra azonban ügyeljünk, hogy drága porcelánok helyett inkább élénk színű fajansz-, vagy eldobható papírtányérokkal terítsünk. A szetteket és szalvétákat ugyanabból az anyagból is készíthetjük - más és más színben, esetleg szaténszalaggal szegve, mintázva. Kevésbé maradandó, de szellemes dekoráció a gyümölcsökből, zöldségekből faragott virág- vagy állatfigura. Szalvétatartót, kis edényeket sókerámiából is rögtönözhetünk; az üvegedényekbe tetszés szerint tehetünk színes cukorkát, gyöngyöket, vagy gyertyát.

Az asztaldíszítés stílusát nemcsak a meghívottak korosztálya, hanem az ünnepi alkalom is meghatározza. Karácsonykor az egész házat díszbe öltöztethetjük. Érdemes előre eltervezni, hogy milyen színeket használunk majd, hiszen akár évente más-más hangulatot varázsolhatunk. Meghitt alkalmakhoz egyaránt ajánlható a fehér-arany vagy az ezüst-kék kombináció, illetve a vörös-zöld-arany, vagy a csontszín-lila-arany színhármas.

Bár nem olcsó mulatság, a harmóniához elengedhetetlen, hogy a kiválasztott színkombinációhoz illő porcelánokkal terítsünk, s hozzájuk való dekorációs elemeket használjunk. Kék-fehér-ezüst étkészlethez fehér terítőt ajánlunk, kék gyertyával és kék szalvétával. Kiegészítőnek ezüst csillagokat, ezüstözött gyertyákat, fenyőtobozokat tehetünk az ünnepi asztalra. Ha porcelánkészletünk fehér, akkor vele az arany-vörös színkombináció érvényesül igazán, hiszen hozzájuk tökéletesen idomul a fenyő zöldje. Ha a fenyőfa közel van az asztalhoz, a színeket érdemes összehangolni. Az asztalközépre állíthatunk olyan fenyődekorációt, amely mintegy a karácsonyfa részleteként ékesíti a vacsoraterítéket. Ha az adventi koszorút középre helyezzük, akkor a kör lehet a rendező elv. Téglalap alakú asztal közepére hosszúkás asztaldísz kerülhet; a további tárgyak rendje ehhez igazodik majd. Ha olyan dinamikus motívumot választunk, mint például a karácsonyi csillag, akkor melléje beszerezhetünk csillag alakúra formázott gyertyát, alátétekként kivághatunk papírcsillagokat, s teríthetünk csillagmintás abrosszal.

Gyertyacsokorral kellemes hangulatot teremthetünk. Középre hosszú, utána rövidebb, s végül apró mécsesekkel keretezett kompozíciót alkossunk. A gyertyák színe a teríték árnyalataihoz és a karácsonyfa alaphangulatához igazodjon. Az asztal díszítése megismétlődhet az ebédlőszekrényen, frízként folytatódhat az ajtó- és ablakkeretek fölött. Az üveggömbökön túl mézeskaláccsal, habkarikával, szárított fügével, narancskarikákkal, aszalt gyümölcsökkel, szaloncukorral, kis kosár almával fokozhatjuk az ünnep hangulatát.
Mivel a dekoráció nem egy alkalomra szól, számítsunk arra, hogy az ehető díszek a napok múlásával megfogyatkoznak, ezért pótoljuk a hiányokat, vagy rendezzük át a kompozíciót.

Az üveg fontos csomagolóanyag, a poharak pedig mindennapjaink kellékei, s egyben az ünnepek elengedhetetlen tartozékai. A különféle italokhoz és a terítés stílusához illő üvegpoharak kiválasztása mégsem egyszerű feladat. A minőségi különbségek az anyag megmunkálási módjából adódnak. Az értékesebb darabokat kézi pipával fújják, csiszolt peremükkel jóval nemesebb darabok, mint préselt társaik.
A legmagasabb, illetve a leghosszabb szárú poharakba gyümölcslé, limonádé, ásványvíz kerülhet. A söröspoharak mindig szélesek, öblösek és hatalmasak, hogy a habkorona szabadon gyöngyözhessen a borostyánszín nedű tetején. Mondhatnánk, hogy bor - s csakígy borospohár is - annyifajta van, mint égen a csillag. A nagyobb űrtartalmú, hasas poharak a vörösborok illatának és bukéjának előcsalogatására szolgálnak. Fehérborokat kisebb pohárban, alacsonyabb hőmérsékleten célszerű kínálni. A rosék és rizlingek szelíd zamata úgy bomlik ki a nyelven, ha a nedű szélesen áramolhat, ezért ezeket kifelé hajló peremű kelyhekben kínálják. A pezsgőspoharak karcsúan elegánsak, szájuk összeszűkül, hogy az italból ne illanjon el hamar az élvezet alapélményét nyújtó szénsav.

Amikor főétkezéshez terítünk, és az asztalra többféle pohár kerül, ügyeljünk arra, hogy azonos készletből származzanak, de legalábbis formai rokonság akadjon közöttük. Ha az egyik metszett vagy csiszolt, akkor a másik semmiképpen ne legyen sima, fújt üveg. Fontos kiegészítő a terítő védelmét szolgáló poháralátét.

Befejezésül a Vendégvárás Művészete Egyesület egyik alapgondolatát idézzük: "A megterített asztal étkezési kultúránk esztétikai megfogalmazása, amelynek művészete kifejezi az együttlét örömét és az egymáshoz tartozás fontosságát."

Cikkünk Gulyás Judit hasonló című munkájának adaptációja


A felvételeket Primusz Péter a Hilton Hotel, Budapest szállodában készítette.

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites