LUPE Magazin,
A vizuális kommunikáció magazinja
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


2003 - 2
LUPE Magazin,
A vizuális kommunikáció magazinjaSzerkesztőség: 1051 Budapest, Hercegprímás u. 10
E-mail: lupe@lupe.hu

Kiadja: a LUPE vállalkozás
Kiadóvezető: Münnich Dénes
Szerkesztőségvezető: Orosz Mária
Művészeti vezető: Flórián Gábor

www.lupe.hu

Levilágítás: Levyngton Stúdió
Nyomtatás: Grafit Pencil Kft
ISSN 1587-6357Ghyczy György
festőművész


Szerigráfia a művészetben

Az ezeréves ősi kínai művészeti technikát, a selymen keresztül történő nyomtatást a második világháborús propaganda tette tömegessé a plakátok és szórólapok nyomtatásában.A szitanyomást vagy szerigráfiát (a kifejezés a latin sericum = selyem szóból ered) a grafikusok, festők a múlt század negyvenes éveitől napjainkig előszeretettel használják grafikai lapok készítésére. Egyszerű, viszonylag olcsó grafikai eljárás a kis példányszámú sorozatok nyomásánál; s ami nagyon fontos, nem igényel nyomdagépet, mint például a rézkarc, a litográfia vagy a linóleummetszet. Modern berendezésekkel az ipar üvegek feliratozásához, vagy textilek, pólók, akár kerámiák színezéséhez is használja. A műalkotások eredetijét a művészek általában manufakturálisan, a hagyományos technológia alkalmazásával teremtik meg.
Az eljárás lényege egyszerű. Keretre feszítjük a sűrű szövésű szitaanyagot, amelynek azt a részét, ami a rajzot, grafikát vagy tónust tartalmazza, tisztán hagyjuk, a többi felületet pedig valamilyen szövetzáró anyaggal kezeljük. Így ezen a felületen a festék nem képes áthatolni, csak a tiszta rajzi részeken.

A mai művészek a sziták elkészítéséhez egyszerű fototechnikai eljárást alkalmaznak. A keretre feszített szitát fényérzékeny anyaggal kenik vagy vonják be, majd megszárítják. Ezután a pauszra vagy filmre vitt rajzot ráhelyezik a szitára, üveglappal rögzítik, és ötszáz- vagy ezerwattos halogénizzóval körülbelül egy méter távolságról megvilágítják, a fotoemulzió fajtájától függően öt-húsz percig. A szitanyomat előhívása többnyire vízzel történik.

A megvilágított szitát addig kell mosni, amíg a rajz élesen átlátszó nem lesz. Utána a vizet fel kell itatni a szitáról, majd tökéletesen megszárítani. Ezután következik a kisebb-nagyobb hibák fotoemulzióval történő javítása. Száradás és újabb megvilágítás után a szita kész a nyomtatásra.

A szita alá papírt helyeznek, a belsejébe festéket; és egy éles gumilemezzel a festéket végighúzzák a szita belsején. A nyitott, átlátszó felületeken (a rajzon) a festék átnyomódik az alá helyezett papírra. Így születik meg a szitanyomat. Persze ez még csak egyetlen szín. A különböző színeket egymás után nyomtatják - minden alkalommal új szitával - ugyanarra a lapra, így akár hat-tíz szín is kerülhet a grafikára. Ennek remek példája Hundertwasser 10002 példányszámú szitanyomata, amelyet úgy kombinált fémfóliával és litográfiával, hogy minden nyomat különbözött egymástól, tehát egyedinek minősült. Ezt természetesen nem saját kezűleg, hanem egy velencei nyomdában nyomtatta.

Az itt közölt illusztrációk a kiváló grafikusművész, Győrffy Sándor, valamint két fiatal grafikusjelölt, Ghyczy Csongor és Petróczki Ákos munkái, akik az óbudai képzőművészeti szakközépiskolában tanulnak. Ezeken a lapokon igen sok szín nyomását fedezhetjük fel.

Egy olyan munkát is bemutatok (a sajátjaim közül) amely vegyes technikával (monotípia és szerigráfia) készült. A monotípiával készített színtónusra egészen egyszerű rajzot nyomtattam szitával. Vasarelyre is jellemző, hogy egy színt nyomtat. A szitanyomásnak technikailag még sok egyszerű változata létezik, például a kifedéses, a kivágásos, a kimosásos technika, attól függően, hogyan készítjük a sablonokat, a színbontást a szitához. A szitát egy kimosási eljárás után újrahasznosítják, újra nyomtathatnak vele. Többek között ezért is előnyös egy kis grafikai műhelyben.

Ghyczy György
festőművész


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása
powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites