Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2013 Május


Tartalomjegyzék VOGEL-NOOT TerraDig középmély és mélylazítók A műtrágyázás szerepe a népesség élelmiszer-ellátásában Utolsó lap

A durumrozsra épülő tudatos táplálkozás

Elindult a „Vetőmagtól a terített asztalig…” program

 
A Nyíregyházi Főiskola és a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága Mezőgazdasági Szakbizottságának védnökségével workshopot szervezett 2013. április 4-én Nyíregyházán a Vetőmagtól a terített asztalig…, Tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért címmel. Az eseménynek a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karának Dékáni Tanácsterme adott otthont. 

 

Hungaro durumrozs  fehérlisztből készült pékáruk
Hungaro durumrozs  fehérlisztből készült pékáruk
 
Megnyitójában Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke ismertette többek között, hogy a megye gazdaságának a GDP-ből való részesedésében a mezőgazdaság lényegesen fontosabb szerepet tölt be, mint máshol az országban. Az egészséges táplálkozás világtendenciájába - a kiváló termelési adottságai révén - jól illeszkedhet be ez a térség. Az itt élők életminőségének javításához képes hozzájárulni a helyi terméknek számító Hungaro durumrozsra épülő tudatos táplálkozás program, ezért a Nyíregyházi Főiskola ilyen területen körvonalazódott innovációs igényeit minden bizonnyal  támogatni tudják majd az Európai Unió következő, hét éves költségvetési ciklusában. Ez jövőre, 2014-től fog elkezdődni, s mint közismert, ekkor a megyék teríthetik szét majd a brüsszeli források egytizedét.
Ezután dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a hazai biogazdálkodás egyik legismertebb szakembere A magyarországi ökológiai gazdálkodás jelene és jövője címmel tartott nagy sikerű előadást. 
Ezt követően dr. Kelemen Béla mérnök-közgazdász - aki a tanácskozás moderátori tisztjét is betöltötte, s aki A tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért alcímet viselő program egyik szervezője - szólt a táji értékek, a fogyasztói preferenciák és a globalizáció diszharmóniájáról. Elmondta többek között, hogy a most induló Vetőmagtól a terített asztalig… című programmal, melybe már eddig is jelentős szellemi energiák kerültek befektetésre, a durumrozsnak a társadalmasítását kívánják megoldani, mert ez egy értékes élelmiszer termék. A hitelesség bizonyításában az a világszínvonalú, tudományos igényű labor-háttér, amit Nyíregyházi Főiskola biztosított, nélkülözhetetlen elem.
A Hungaro durumrozs szem-, és liszt összetétele (Prof. Győri Zoltán, Debreceni Egyetem) vizsgálatai alapján:
A Hungaro durumrozs összetételét a búzával megegyező, vagy annál magasabb fehérjetartalom jellemzi, és ebben a fehérjetartalomban az esszenciális aminosavak mennyisége, különösen a lizin, a metionin és a cisztein magasabb. 
Az ásványianyag-tartalom tekintetében jellemző a búzánál magasabb P, K, Ca, Mg, Zn és Cu-tartalom, amelyek segíthetnek a szervezet ásványi anyag és mikroelem bevitelének növelésében. 
A vitaminok közül az E, B1, B2 és B6 vitaminokból kétszeres mennyiséget tartalmaz, mint a búza. A táplálkozás-élettani jelentőségét fokozza, hogy rost-tartalma több, mint kétszerese a búzának, az összes szénhidráttartalma viszont közel 10%-kal alacsonyabb, így ezzel arányosan alacsonyabb energiatartalma is. 
A Hungaro durumrozs nemesítője és fajtatulajdonosa, Dr. Kruppa József tiszteletbeli egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár, a Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft ügyvezetője „A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése” című előadásában teljes körű tájékoztatást adott a témakörben. Ismertette, hogy a külföldi szakirodalmakban is előrevetítik a tritikálé várható elterjedését az étkezési gabonatermelésben és az élelmiszerként történő felhasználásban. Ez előnyös lehet az egészségmegőrzésben, termesztése pedig környezetbarát és így fenntartható. Ennek eddig több akadálya is volt, például a fajták alacsony vagy hiányzó sikértartalma, a gyenge lisztminősége, sütőipari értéke, s az, hogy nem ismert a malom- és sütőiparban, illetve, hogy a fogyasztók idegenkednek a név hallatán. A magyar elnevezését Dr. Bóna Lajos szegedi nemesítő is szorgalmazta – igaz, ők rozsbúza néven kívánják forgalmazni a saját fajtáikat. 
 
Ezért is döntött úgy a nemesítő, hogy a Hungaro tritikále fajtáját legalább az étkezési vonalonHungaro durumrozs magyar néven forgalmazzák, így már a durumrozs név hallatán is információhoz jut a fogyasztó, hogy mi is ez valójában, hiszen utal az eredetére. Mint búza x rozs fajhibrid növény elsősorban a durumbúza és rozs genomját és tulajdonságait egyesíti magában (AABBRR), de néhány kedvező sütőipari tulajdonságot (lisztminőség, síkértartalom) az étkezési búzától (D-genomból) is örökölt. A magyar elnevezéssel tudományosan is egyetértett Prof. Heszky László akadémikus, aki megerősítette a nemesítőt abban, hogy a durumrozs egy szakmailag is helyes, jó magyar elnevezése a tritikálénak. 
 
Az volt a nemesítési célkitűzésük, hogy környezetbarát agrotechnikával a gyenge termékenységű talajokon is (pl. a Nyírségben) eredményesen termeszthető, étkezési tritikálé (durumrozs) fajta jöjjön létre, melynek segítségével új, alternatív és egészséges élelmiszerek előállítása váljon lehetővé. Dr. Kruppa József ismertette, hogy a Hungaro az 1. étkezési célra is elismert keményszemű tritikálé (durumrozs) fajta. Hexaploid, közepes-magas szalmamagasságú, öntermékenyülő őszi fajta, a termőképessége a legjobb standard takarmány fajták termésszintjét (6-8 t/ha) is eléri. A tritikálé fajták közül a legjobb sütőipari tulajdonságokkal rendelkezik, lisztminősége B2, magas fehérje (14-16%)- és sikértartalmú (16-28%). A lisztharmattal szemben rezisztens, a rozsda ellenállósága jó, a gyomelnyomó képessége pedig kitűnő, sőt a fuzáriummal szemben a búzáknál ellenállóbb. Kiválóan alkalmas fajta ökológiai termesztésre is. A Hungaro durumrozs kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt új, egészséges élelmiszerek (pékáruk, tészta) előállításában alternatívát jelenthet a hagyományos gabonafélék mellett. A jelenlegi magyarországi takarmány-tritikálé termesztés vezérfajtája (a legnagyobb területen szaporított és termesztett fajta) a Hungaro, de biológiai alapjaiban rejlő lehetőségei még nincsenek kellően kihasználva. Környezetbarát (integrált és öko) agrotechnikával is eredményesen termeszthető.
A rendezvényen megszemlélhetők és meg is kóstolhatók voltak a Hungaro durumrozs termékek, melyeket Tóthné Sík Ilona és Tuboly Csaba mérnök és technológus szakemberek készítették. Ők azok a kiváló sütőipari szakemberek, akik az eddigi több helyen végzett és több éves próbasütések eredményeként a legjobbat ki tudták hozni – adalékanyagok hozzáadása nélkül – a Hungaro durumrozsból. Az ő szaktanácsadásuk mellett lesz lehetősége az érdeklődő pékségeknek elindítani ennek az ígéretes fajtának a lisztjéből készült termékek (pékáruk, sütemények) gyártását. A Durumrozs liszttől a pékáruig - jövőbeni specifikus technológiai innováció – címet viselő előadásukban ismertetésre került, hogy tervezik teljesen bio (öko) vonal elindítását is, amely a biotermesztésből származó Hungaro durumrozsot használ, és abból adalékanyagok nélkül készít élelmiszereket (pékárut). 
Ebben az elsők között Erdődi Imre debreceni biogazdával kívánnak együttműködni, aki jelen volt ezen a rendezvényen is, és aki az itt megkóstolható teljes kiőrlésű lisztből készített termékek alapanyagát – a bio Hungaro durumrozsot termelte. De Dr. Kelemen Béla tarpai biogazda kapcsolatrendszerére is építkezni akarnak, aki eltökélt híve és szószólója az egészséges táplálkozásnak – így a durumrozs fogyasztásának is. 
S hogy miért is érdemes foglalkozni e fajta bio-termesztésével? Mert egy jól kiépített integráció keretein belül biztosítva van a kellő piaci háttér, s mert a konvencionális módon termesztett növényekkel szemben várhatóan jóval magasabb árat lehet majd realizálni az értékesítésnél.
Nádasi ZoltánHirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01