Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2012 Október


Tartalomjegyzék Az élelmiszeripar fejlesztése lehet az egyik kiút a válságból A MAGYAR PAPRIKA NAPJA Utolsó lap

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Hírek:
Műtrágya:
Az őszi műtrágya kereskedelmi időszak végéhez érve elmondható, hogy a gyenge indulás után egy vártnál kissé gyengébb, de nem rossz szezont tudhatnak maguk mögött a kereskedők, forgalmazók. Ahogy azt egy hónapja elemeztük lassan indult a szezon, melynek fő oka a szárazság volt.

 
 

Hírek:

Műtrágya:

Az őszi műtrágya kereskedelmi időszak végéhez érve elmondható, hogy a gyenge indulás után egy vártnál kissé gyengébb, de nem rossz szezont tudhatnak maguk mögött a kereskedők, forgalmazók. Ahogy azt egy hónapja elemeztük lassan indult a szezon, melynek fő oka a szárazság volt. Az őszi vetések elhúzódtak, és ezzel együtt a műtrágyák iránti kereslet is időben kitolódott. Egyes szakértők most arra számítanak, hogy a vártnál kevesebb őszi értékesítések miatt a tavaszi szezon hamarabb kezdődhet, illetve vannak, akik már november – decemberi várható értékesítésékkel kalkulálnak. A szárazságból adódó terméskiesésre és az abból fakadó pénzhiányra gyógyír lehet egyrészről a magasabb gabonaárak, illetve az, hogy megkezdték a földalapú támogatásra az előlegek kifizetését. Így a termelők pénzhez tudnak jutni, amit vélhetően input anyagok vásárlására is fordítanak.

A Nitrogénművek kiadta új árait, melyek szerint az ammónium nitrát árát 85.000 forintban, míg a kálcium ammónium nitrát árát 77.000 forintban állapították meg, leszállítva az ország területén belül. Ezeknél az átlagáraknál esetenként lehetett jobb kötésekről is hallani, de nagyjából az import árak is ezeken az árszinteken mozogtak. A hó második felére a forint erősödése segítette az import áruk mozgását, de október végére a forint újfent gyengülésnek indult és visszaesett a szeptemberi átlagár szintjére.

A foszfor, kálium és NPK piacokon nem történtek az elmúlt hónapokban kiemelkedő ármozgások, tulajdonképpen elmondható, hogy a piac nem változott.

A hazai megmaradt műtrágya gyárak közül továbbra sincs hír a peremartoni üzem újbóli üzemeltetésével kapcsolatban, de több forrásból is lehetett tervekről, esetleges tovább értékesítéséről hallani. A hazai termelőknek örömhír lenne, amennyiben a peremartoni termelés újból beindulna, mert az esetleges kedvezőbb árakon kívül az ellátásbiztonságot is segítené.

Műtrágya

2011. november

2012. szeptember

2012. október

AN

Ammónium Nitrát, big-bag

88.000 Ft/t

84.000 Ft/t

85.000 Ft/t

CAN

Cálcium Ammónium Nitrát, big-bag

76.000 Ft/t

71.000 Ft/t

77.000 Ft/t

MAP

Mono Ammónium Foszfát, ömlesztett, FCA Záhony

182.000 Ft/t

165.000 Ft/t

165.000 Ft/t

MOP

Kálisó, ömlesztett, FCA Záhony

105.000 Ft/t

110.000 Ft/t

110.000 Ft/t

NPK 3x15

ömlesztett

120.000 Ft/t

123.000 Ft/t

123.000 Ft/t

Termény:

A Chicagoi Árutőzsdén a szeptemberi áresés októberre megállt, és a piac korrigált (1-es ábra). A hó folyamán a kereskedés USD 7,30 és 7,70 között mozgott vékánként.

1-es ábra: A decemberi lejáratú, új termésű kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

1-es ábra: A decemberi lejáratú, új termésű kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

Egyes elemzők annak ellenére is elképzelhetőnek tartanak további gyengülést, hogy az októberi USDA riportban újfent csökkentették a várható átmenő készlet nagyságát. A világ zárókészlete ezek szerint 117 millió tonnához közelít majd, ami közel 7 millió tonnával kevesebb az egy hónappal korábban kalkulált értékhez képest. A legnagyobb csökkenések Brazíliát és az USÁ-t érintették, hiszen a kialakult világpiaci kínálat alapján többet fognak exportálni, mint azt korábban számították. Az EU kukorica termését is tovább csökkentette az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal, így az októberi jelentés számításai alapján 55,61 millió tonna tengerire számíthatunk a 2012/13-as szezonban. Nem csökkentették azonban a zárókészletek nagyságát, úgy kalkulálnak, hogy a kieső két millió tonnát a 27 tagú Unió importból megoldja.

A magyar árak csökkenést mutattak október során. Ennek két oka volt, egy részről valóban euró alapon is érzékelhető volt a gyengülés, illetve az erősödő forint is segített a forint alapú árak lejtmenetének. Miután az idei szezonban a kukorica a hazai piacokra elegendő, de nem rendelkezünk jelentős export felesleggel, így a magyar árszinteket nem tudja az exportra számított árszint olyan mértékben befolyásolni, mint a más piacokról bekerülő kukorica árszinje. Feltehetően az idei szinteket, így a hazánkba érkező import árak irányítják majd, amire már példákat is láthattunk az elmúlt hónapban, hiszen mind Lengyelországból, mind Ukrajnából jött be áru Magyarországra. Az Ukrán árszintek a határ túloldalán 58-59.000 forintos szinten mozogtak, amire még ráadódik a széles nyomtávú vagonok átrakodásának költsége és egyéb járulékos költségek. Így alakult ki az októberi árszint az országban 62.000 forintos szinten az ország keleti részén, 65.000 forintos szinten a Duna környékén, és 67-68.000 forintos szinten az ország dél-nyugati részén.

Tovább tart a Párizsi Árutőzsdén a malmi búza oldalazása. Október folyamán is a 255-265-ös sávban mozgott a búza az irányadó európai MATIF-on (lásd 2-es ábra).

2-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

2-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

Az októberi USDA jelentés alapján a búza zárókészletek is csökkentek az egy hónappal korábbo számításokhoz képest. Az átmenő készletek nagysága így 173 milliót mutatnak, ami tulajdonképpen megfelelt az elmúlt években a világ USA-n kívüli országainak a készleteivel, azaz ebben a szezonban elveszített a világ egy teljes amerikai zárókészletet. A csökkenés elsősorban a nagyobb búzatermelő országok csökkenésének az eredménye. A jelentés alapján az USA, Ausztrália és Oroszország készleteit csökkentették, de az Európai Uniót majdhogynem változatlanul hagyták, igaz ezt úgy kalkulálták, hogy az EU exportra szánt mennyiségét 1 millió tonnával redukálták.

A hazai árszinteken a takarmány búza és az árpa ára is csökkent a korábbi csúcsokhoz képest. A 13-as fehérje mellett a malmi búza ára 248-250 euró körül alakult október végére.

Termény (országos átlag)

2011. november

2012. szeptember

2012. október

Búza

49.000 Ft/t

67.000 Ft/t

67.000 Ft/t

Árpa

51.000 Ft/t

66.000 Ft/t

63.000 Ft/t

Kukorica

46.000 Ft/t

68.000 Ft/t

64.000 Ft/t

Napraforgó

105.000 Ft/t

136.000 Ft/t

135.000 Ft/t

Repce

120.000 Ft/t

134.000 Ft/t

132.000 Ft/t

Takarmány:

A szójadara ára a Chicagói Árutőzsdén a szeptemberi lejtmenet után októberben érte el a kötések alját 450 dolláros szinten (3-as ábra). Mint ismeretes az amerikai tonna nem egyenlő a metrikus tonnával, annál kevesebb. Amennyiben át akarjuk számolni az értékét, akkor 1,10231-gyel kell megszorozni, így 496 dolláros árat kapunk. Ez persze nem sokat jelent még az európai piac szempontjából, mert szállítási költségeken kívül az európai piaci árat az is befolyásolja, hogy honnan importáljuk az árut, Dél-Amerikából, vagy Észak-Amerikából. Azonban miután az EU fehérje importra szorul, így az esetek döntő többségében magasabb lesz az árszint az amerikainál, ami exportáló ország. A Chicagói Árutőzsde áralakulása egyértelműen irányadó a szójadarák világpiacán, így érdemes folyamatosan követni az áralakulását.

3-es ábra: Az októberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

3-es ábra: Az októberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

Miután az EU fehérje importra szorul, így várva várja, már mindenki mi történik végre a húslisztek háza tájékán. Mikor engedi meg végre az Európai Bizottság újból azok használatát. Tulajdonképpen a világon csak az EU nem engedélyezi a húslisztek takarmányozási célú felhasználását baromfi és sertés takarmányokban, ami versenyhátrányt okoz az európai gyártóknak, gazdáknak. Az elmúlt időszakban a szójadara árával egy időben megindult a húslisztek árának emelkedése is. Az EU-ból a húsliszteket már Kínába és egyéb desztinációkba is exportálják, ahol megéri a felhasználásuk. Sajnálatos, hogy a fehérjeszegény EU még a saját termelését is értékesíti, hogy utána drágább szójadarát tudjon vásárolni.

A várható trendek szójadara fronton kedvezőek, bár jelentősebb árcsökkenés a dél-amerikai aratásig nem várható. A hazai kereskedők október végére az első negyedéves árakat 147.000 forint körül értékesítették, míg a második negyedévre vonatkozó piaci árak 127 ezer körül alakultak, azaz majdnem 100 dollárral olcsóbbak voltak. Amennyiben fedettségen gondolkodunk most nem sok szakértő javasolja a május-júniustól távolabbi hónapokra az üzletek megkötését, azaz a piac várhatóan további gyengüléssel számol. Nem kell elfelejteni, hogy ez azért még hónapokkal odébb van, így érdemes folyamatosan figyelemmel kisérni az időjárás piacot.

Az foszfátok ára hónapok óta stabil, nem mutatkoznak nagy mozgások, októberben kisebb enyhülést lehetett ugyan érezni euró alapon, de az utóbbi hónapokra elmondható volt, hogy inkább a hazai fizetőeszköz árfolyamalakulásának volt köszönhető az ármozgások nagy része. Egyes piaci szereplők további, enyhe csökkenést várnak a foszforok szezonalitásából adódóan az MCP/DCP piacon január hónapig.

Takarmány

2011. november

2012. szeptember

2012. október

Szójadara

46%-os, brazil, Gépkocsira rakva dunai kikötőben

96.000 Ft/t

152.000 Ft/t

148.000 Ft/t

Napraforgódara

Országos átlag

45.000 Ft/t

85.000 Ft/t

74.000 Ft/t

Repcedara

Országos átlag

55.000 Ft/t

82.500 Ft/t

78.000 Ft/t

MCP

EUR, leszállítva

570 Ft/t

550 Ft/t

540 Ft/t

Végtermék:

Október folyamán nem jogerős határozatban felszámolás alá helyezte a Gyulai Törvényszék a Gyulai Húskombinátot. A hazai húsipart sajnálatosan érintő hírt a cég 400 dolgozója még közelebbről követi figyelemmel. Október végére várható a részvényesi döntés arról, hogy fellebbez-e a cég a határozat ellen. Amennyiben nem, úgy a határozat jogerőre emelkedik, és a Húskombinátot átveszi a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. A továbbiakban ez a törvényszék által kijelölt felszámoló dönti el, hogy leállítja-e a céget, vagy esetlegesen tovább üzemelteti.

Az alacsony hús felvásárlási árak tovább csökkenthetik az állatlétszámot több faj esetében is. A sertések száma a KSH adatai alapján 2,9 millióra csökkent a tíz évvel ezelőtti 5 milliós populációról. Több megyében gondot okoz a tejelő tehenek tartása is, és jelentős csökkenésekről adnak hírt az elmúlt 10 év során. A baromfi ágazat a mostani magas takarmányárak és alacsonyabb felvásárlási árak miatt éppen költségek fedezetén szűkölködik. Mindezeket felismerve az Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatosan kommunikálja a fejlesztések szükségességét, és a hazai állattenyésztés megmentését. Legutóbb megtudtuk, hogy a sertésprogramra 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre. A kérdés csupán már az, hogy mikor kezdődnek ezek az állattenyésztést megmentő programok, illetve mik azok a konkrét lépések, amik segítik majd a hazai termelést. Statisztikailag az EU-ban az állattenyésztés aránya 43 százalék körül mozog. Hazánkban ez a szám tavaly 32% volt, az elmúlt öt év átlaga pedig 37%, azaz továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Ezek alapján az adatok alapján egyelőre csak azt lehet észrevenni, hogy az ágazat növekedési irányát még nem sikerült lefektetni.

Végtermék

2011. november

2012. szeptember

Csirke

Vágóbaromfi havi termelői ár

255 Ft/kg

278 Ft/kg

Pulyka

Vágóbaromfi havi termelői ár

364 Ft/kg

374 Ft/kg

Kacsa

Vágóbaromfi havi termelői ár

291 Ft/kg

331 Ft/kg

Sertés

Termelői ár hasított meleghúsban

465 Ft/kg

518 Ft/kg

Bárány

Az élőbárány termelői ára

982 Ft/kg

807 Ft/kg

Szarvasmarha

Vágótehén ára hasított meleghúsban

667 Ft/kg

701 Ft/kg

Vágóüsző ára hasított meleghúsban

707 Ft/kg

722 Ft/kg

Fiatal bika ára hasított meleghúsban

749 Ft/kg

789 Ft/kg

Tej

Nyerstej havi termelői átlagára

91,62 Ft/l

81,51 Ft/l

Tojás

18,95 Ft/db

24,40 Ft/db

Valuta:

Augusztus 29-e után szeptember 26-án újabb kamatcsökkentést hajtott végre a magyar jegybank. A szeptember végi kamatvágás nagysága megegyezett az egy hónappal korábbi 25 bázisponttal, így az alapkamat mértéke 6,5%-ra mérséklődött. A forint ennek ellenére meg tudta tartani jó piaci hangulatát, és októberben a szeptember végi 285 forintos szintről a 280 forint alá erősödött. Hó vége felé azonban az erősödés megtorpant, és pár nap alatt újból a 285-ös szintig gyengült a hazai fizetőeszköz. Ennek oka elsősorban a nem túl kedvező piaci híreknek volt köszönhető, ami szerint az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat Magyarországgal. Igaz ezt mindkét tárgyalófél, mind a Magyar Kormány, mind az IMF másként interpretálta a sajtó felé. Miután az EU, azon belül is az euróövezet több országa is bajban van, így kifejezetten biztonságot ad egy IMF nyújtotta háló hazánk számára. Jelen pillanatban az ország meg tudja oldani finanszírozását az IMF nélkül is a piacokról, de a kérdés, hogy mi történik akkor, ha az európai válság tovább élesedik. Ezért is szeretnék a befektetők egy megállapodás tényét nyugtázni. Az IMF hitel egyébként olcsóbb forrásnak számít, mint a piacokról bevont források, de ahogy már az elnyúló tárgyalások során tapasztalhattuk cserébe igényekkel lép fel a hitelt nyújtó, biztosítékokat szeretne, amik a saját szájízének megfelelnek. Ezzel ellenben a piacok nem szólnak ilyen mértékben be egy ország belső gazdaságpolitikájába, ott egyszerűen beárazzák a ténykedést. Sajnos hazánk folyamatos hitelfelvételre szorul. Szinte minden évben nő a hazai hitelállományunk, ami miatt a finanszírozás kérdését előre meg kell tervezni biztonsági rátartással, illetve közben folyamatosan rendbetenni a költségvetést, megoldani, hogy „addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér”. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kéne hitelt felvenni, hiszen vannak megtérülő beruházások, ami kiadások csökkenéséhez vezet, vagy esetleg a gazdaságélénkítés hatására magasabb bevételekhez. Ezeket kell értékelnie egy kormányzatnak, a viták persze abból adódnak, hogy mindenki másként értékeli egy döntés jövőre vonatkozó pozitív, vagy esetleg negatív gazdasági hatásait. A hazai fizetőeszköz értékére visszatérve, a fentiek alapján nehéz elképzelni, hogy a forint erősödésnek indulna, amíg a kormányzat kommunikációja az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban nem változik addig a gyengülésre nagyobb esély mutatkozik, mint az erősödésre. Amennyiben a forint áttöri a 285-ös szintet, akkor feltehetően a 290-es szintekig is tovább gyengül, míg egy pozitív, korrigáló kommunikáció megállíthatja a gyengülést és megtarthatja nemzeti valutánkat a 280-as szinteken.

Valuta

2011. november

2012. szeptember

EUR/HUF

309,80

284,07

USD/HUF

228,58

221,01

Időszaki áttekintés:

Tovább súlytja a hazai gyártó és termelő cégeket, gazdaságokat a magas alapanyagárak, illetve takarmányárak. Ahhoz, hogy a nyereséges termelés fent tudjon maradni további áremelkedésekre van szükség. Ilyenkor a termelőknek meg kell vívniuk a csatát az élelmiszer láncokkal, és érvényesíteniük kell a magasabb árakat, amiket persze ezek a láncok nem akarnak elfogadni. Egyrészről nem örül senki sem a magasabb élelmiszer áraknak, a fogyasztók sem szeretnének a stagnáló fizetésükből több pénzt költeni élelmiszerre, másrészről viszint az sem megoldás, hogy a hazai termelők, illetve gyártó cégek működését veszélyeztetik a csökkenő árrésük miatt. Az is előfordul persze, hogy maguk az üzletláncok nem érvényesítik rögtön a magasabb árakat a vásárlók felé, hogy a vevőiket ne veszítsék el és az alapvető élelmiszerek alacsonyabb áraival nyerjék meg vásárlóik bizalmát, akik feltehetően ezt meghálálva más, amúgy szükségtelen termékek vásárlásával megteremtik a boltok nyereséges üzemeltetésének feltételeit. Az 1-es grafikon megmutatja az Agrárkutató Intézet gyűjtött adatai alapján nyolc budapesti üzletlánc kiválasztott üzleteiben a baromfihúsok fogyasztói átlagárát (Ft/kg), míg a 2-es grafikon ugyanígy a tojás fogyasztói átlagárát (Ft/db).

1-es grafikon: Forrás: A szerző saját munkája, AKI adatai alapján

1-es grafikon: Forrás: A szerző saját munkája, AKI adatai alapján

1-es grafikon: Forrás: A szerző saját munkája, AKI adatai alapján

2-es grafikon: Forrás: A szerző saját munkája, AKI adatai alapján

Ezek alapján elmondható, hogy a lakosság egyelőre nem érzékelte még a magasabb előállítási költségek hatását. Ugyan enyhe emelkedés érzékelhető volt a baromfi húsok esetében az ősz folyamán, de ez az emelkedés jelentéktelen ahhoz képest, ahogy a gabona, illetve fehérje árak emelkedtek. A tojás áralakulásában pedig a kezdeti ketrec átállási és ellátási problémák okozta emelkedés után a 34 hétre tulajdonképpen visszatértek az árak az év eleji szintekre, majd szeptember–október folyamán emelkedést mutattak, mely mértéke elenyésző a tavaszi emelkedéshez képest, és szintén nem fedi a magasabb tartási körülmények és takarmányárak hatását.

Érthető, hogy a közvetlen a fogyasztókkal kapcsolatban álló piaci résztvevők, az üzletek nem szeretnének rögtön nagy mértékű emelést végrehajtani a lakosság felé, hiszen félnek az elpártolástól. Erre próbálnak kormányzati segítséget is kérni, mi szerint az ÁFA csökkentés esetében a vásárlókat nem érintené súlyosan a magasabb árszint, elvégre akkor az adó mértéke csökkenne. Ez tulajdonképpen egy 22-es csapdájának tünik, de valójában nem az, hiszen a láncban egy-két résztvevő azonnal érvényesíti a magasabb árakat, ezek pedig a növekvő gabonaárak, fehérjenövény árak, illetve a takarmányárak. Nehezebb dolguk van az üzletláncokkal tárgyalóknak, szokták mondani. A tojásárak pontosan megmutatták az idén, hogy mi történik akkor, amikor a piac egyszerre lépve nem adja, nem tudja már olcsóbban adni a termékét, abban az esetben a tojást. A tavasszal az üzletláncok nem tudtak mást csinálni, csak elfogadni és érvényesíteni a magasabb árszinteket.

Tömösi Attila
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01