Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2012 Október


Tartalomjegyzék Időjárás kontra mezőgazdaság Traktorok gumiabroncsozása Utolsó lap

Termelés és szolgáltatás minőségi gépparkkal

Valószínűleg nincs olyan mezőgazdasággal foglalkozó termelő, gazdálkodó vagy cég Hajdúböszörményben és környékén, aki ne ismerné a Kardos-Farm Kft. -t. A cég ügyvezető igazgatója ifjú Kardos Ferencagrármérnök, növénytermesztés szakirányon végzett a Nyíregyházi Főiskolán, valamint közgazdász végzettséget is szerzett vállalkozásszervező szakirányon a Szent István Egyetemen Gödöllőn. Telephelyükön, a hajdúsági városban a munkájukról, a fejlesztési koncepciójukról és a magyar agrárium jelenlegi helyzetéről beszélgettem vele.

Az őszi betakarítás munkái a Kardos Farmon- Miért a mezőgazdaságot választotta hivatásának?

- Nálunk ez családi hagyomány, édesapám 1990 óta foglalkozik a mezőgazdasággal, innen az indíttatás. Cégünk alapvetően szántóföldi növénytermesztést végez, és a saját termékeit értékesíti. A fő növényeink a kukorica, a repce és a szója. Miután a vetés-szerkezetünkben elhelyeztük a legjövedelmezőbb növényeket, a maradékot feltöltjük a vetésforgót segítő növényekkel, pl. kalászosokkal vagy borsóval. Általában a vezér-hibrideket választjuk, de mindig kipróbálunk új fajtákat is. A kukorica esetében a hosszú tenyészidejűek közül szoktunk választani. Az együttes vetésterületünk, ami több mint 800 hektárt tesz ki, jellemzően a központunk körül képzeletben meghúzható 50 kilométeres sugarú körben helyezkedik el, tehát Hajdúböszörményben, Polgáron, Görbeházán, Hajdúnánáson, Folyáson és Tiszakeszin.

 - Milyen egyéb tevékenységeket folytatnak még?

- Mivel megfelelő gépparkkal rendelkezünk, szántóföldi szolgáltatásokat is nyújtunk, pl. talajművelés, vetés, permetezés, aratás, kaszálás, szárítás, tisztítás, gyepek, kaszálók gondozása. Ez utóbbi esetben mintegy 460 hektár az az állandó gyepterület, amit folyamatosan mi gondozunk. Végzünk input-anyag-, termény- és takarmánykereskedelmet is, három szarvasmarha telepnek vagyunk az állandó beszállítói. Több mint 600 hektár az a terület, amelyen a talajműveléstől a betakarításon át egészen az értékesítésig mindent mi csinálunk. A szárítótelepen (silótornyok, magtárak) összesen 8.500 tonna tárolókapacitásunk van.

- Hogyan látja a mai magyar mezőgazdaság helyzetét?

- Idén az agráriumunkat nagyon a szélsőséges időjárás sújtotta, ezt mindenfelé érezni lehetett. Ha nincsenek ilyen extrém körülmények, véleményem szerint meg lehet belőle tisztességesen élni, bár eléggé érezhető a multiknak való kitettség, főleg az értékesítés terén. Én nyugati gondolkodáson nőttem fel, s azt vallom, jobbtól tanulni sosem szégyen, s ha valami jót lát bárhol az ember, azt igyekezni kell itthon is megvalósítani. Ezért is vásárolunk nyugati gépeket, folyamatos szakmai innováció zajlik nálunk.

- Mi alapján választanak a különböző gépforgalmazók között?

- A gépparkot folyamatosan újítani kell, s mi mindig minőségi gépeket veszünk. Az AXIÁL Kft.-vel egy sajátos kapcsolatunk alakult ki, mert az első CLAAS kombájnt mi vásároltuk meg tőlük. Lényegében ez volt az első CLAAS gép, amit az Axiál hazánkban értékesített. A kapcsolatunk azóta is kiváló velük, több gépet is vettünk tőlük, többek között pl. CLAAS Mega 204-es kombájnt, FENDT 412-es traktort, MONOSEM vetőgépet, CLAAS körbálázót, két MONOSEM sorközkultivátort, váltva forgató ekét, CLAAS SCORPION rakodógépet, és nemrégen egy csomagban vettünk egy komplett zöld gépsort, azaz CLAAS DISCO front- és hátsó függesztett kaszát, QUADRANT 3300 RFT szögletes nagybálázót és egy LINER 1650 TWIN rendképzőt.

- Mit tart dominánsabbnak, a cégvezetési vagy a szakmai ismeretek meglétét?

- Én mindenesetre megtanultam mindkettőt. Az agráriumban is csak kellő szakértelemmel lehet és szabad tevékenykedni, s ne felejtsük el, hogy végső soron mindig a vezető a felelős mindenért. A cégvezetési ismereteket talán fontosabbnak tartom, a szakértelem ennek az egésznek kisebb része. Szerintem ezt nem lehet a nulláról kezdeni. Meg kell találni mindenben a megfelelő arányokat, például a gépeinkre elsősorban a saját földjeinken van szükségünk a növénytermesztésben, de a jobb kihasználtság érdekében a szolgáltatásokat is meg kell szerveznünk úgy, hogy a partnereink is mindig elégedettek legyenek.

- Köszönöm a beszélgetést, és további eredményes munkát kívánok! 

A Quadrant 3300 RFT szögletes nagybálázó

nagybálázó

A termény egy 2,35 m széles rendfelszedővel kerül felszedésre. A duplafogas, vezérelt ujjas rendfelszedő sima és gyors anyagáramlást tesz lehetővé. Az új rendfelszedő teljes biztonsággal továbbítja akár a törött szalmát is. A terménytovábbítás az új kialakítású, gyorsabban forgó rotornak köszönhetően még megfelelőbb. Mindez nagyobb teljesítményt, jobb bálaminőséget és kisebb bálaszennyezettséget eredményez.

A QUADRANT 3300 egy új fejlesztésű előtömörítő rendszerrel rendelkezik, amely vagy automatikusan vagy a kezelő által vezérelhető. Ennek köszönhetően különböző rendszélesség esetén is optimális eredményeket érhetünk el.

A tömörítő villák egy excenter pályával vezéreltek, így a villa egy optimalizált mozgással rendelkezik a rövid ciklusban és az előtömörítő kamra is egyenletesen töltődik. A feltöltési ciklust egy munkahenger és az előtömörítő villák tengelye vezérli.

A CLAAS COMMUNICATOR használatával három különböző fokozatban, hidraulikusan vezérelhető a vezetőfülkéből az előtömörítés. Ezzel a vezérléssel időt takaríthatunk meg és növelhetjük a gép hatékonyságát.

További műszaki paraméterei:

- HIGH SPEED BINDING kötözőrendszer,

- az előtömörítés elektronikus felügyelete,

- a fülkékből beállítható, hidraulikusan vezérelt és kapcsolható előtömörítő kamra,

- interaktív rotor-és raffer védelem,

- hat darab csúcsteljesítményű CLAAS kötözőfej,

- TURBO FAN tisztító rendszer,

- 46 dugattyúlöket / perc,

- 120 x 90 cm keresztmetszetű és 300 cm hosszúságú bálacsatorna. 

A LINER 1650 Twin rendképző

rendképző

A masszív, túlméretezett négyszög keresztmetszetű fővázzal és külön főfutóművel rendelkező gép gondozásmentes, folyékony zsírral töltött, öntött rotor hajtóműházában a vezérpálya is védett és kent. Csekély hozam esetén egy nagy rendet, míg bőséges hozam esetén két kisebb rendet tud készíteni. Munkamagassága manuálisan vagy hidraulikusan állítható, így kizárjuk a talajjal való keveredést vagy épp az elmaradást. 

A Disco front- és hátsó függesztett kaszák

kasza

Mindegy, hogy a traktor első- és hátsó hárompont felfüggesztésére vagy mindhárom kaszatag a hátsó hárompont felfüggesztésre kerül fel, a DISCO kaszák minden helyzetben jól működnek. Nem újdonság, de minden DISCO kasza P-Cut kaszasínnel szerelt. Ez a gerendely kialakításának köszönhetően javítja a takarmány minőséget illetve biztosítja a termelékenységet mindenféle időjárási körülmény esetén.

A front függesztett kaszák a Profil kinematikával készülnek. Az ismert elv szerint ugyanis a talaj vezeti a kaszát, nem a traktor, talajközeli csuklópontjának köszönhetően ugyanis a kasza hosszanti és kereszt irányban is billen.

A tehermentesítés mind a front- és a hátsó függesztésű kaszák esetében lehet rugós vagy hidropneumatikus (Active Float) rendszerű. Utóbbinak már jól ismert előnye, hogy a tehermentesítés bármikor az aktuális talaj feltételekhez igazítható. Ennek a száraz és nedves körülmények közötti gyors váltásnál van jelentősége, használatával kíméljük a talajt, megelőzhető a takarmányszennyeződés és igazolhatóan 20%-al csökken az üzemanyag fogyasztás.

A SAFETYLINK biztonsági modulnak köszönhetően, ha a kaszatárcsa akadályba ütközik, és a tengelye elnyíródik, az integrált hatlapfejű csavarnak köszönhetően a tárcsa a helyén marad. A sérülés veszélye ez által gyakorlatilag nulla. A hátsó függesztett kaszák központi kaszasín rögzítésének köszönhetően valódi 3 dimenziós mozgást végez munka közben.

 

Nádasi Zoltán
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01