Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2012 Március


Tartalomjegyzék Újabb FAO szárító kezdi az idei szezont Pályázati aktualitások Utolsó lap

Lapzártától lapzártáig

UniTech Online Mérnökverseny a „jövő kombájnjával”

Az UniTech Online Mérnökversenyre immár harmadik éve azon mérnökhallgatók jelentkeznek, akik szeretnek versenyezni és nem riadnak vissza a változatos, „életszagú” feladatoktól sem.

Az idei verseny támogatója, az online fordulók és a döntő feladatainak összeállítója a CLAAS Hungária Kft. volt. A törökszentmiklósi gyár évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megismertesse termékeit, technológiáját az iránta érdeklődő mérnök hallgatókkal. A cél most is az volt, hogy a mezőgazdasági gépgyártást megismertessék a hallgatókkal, megmutassák nekik, mennyire komplex és szép hivatás egy-egy ilyen gép tervezése, elkészítése.

A versenyre háromfős csapatok regisztráltak, amelyből a négyfordulós online selejtezőkön 177 csapat vett részt. A jelentkezők az ország szinte valamennyi műszaki felsőoktatásából kerültek ki: BME, SZIE, Debreceni Egyetem, Kecskeméti Főiskola, Miskolci Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécs, Szeged, Győr szintén képviseltette magát. Ebben az évben először erdélyi fiatalok is résztvevői voltak a versenynek. Novemberben négy alkalommal kaptak a versenyzők a CLAAS Hungária Kft. mérnökei által összeállított kvíz kérdéseket és több részfeladatból álló számítási feladatokat.

A döntőre 2012. február 6-án került sor a Budapesti Kongresszusi Központban. A 10 csapat, amelynek tagjai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem hallgatói, egy egész napos megmérettetésen vett részt. A döntőben egy egyetemi professzorokból álló szakmai zsűri előtt mutatták be, hogyan képzelik el a jövő kombájnját 2030-ban. Az új, kreatív műszaki ötleteket is felvonultató prezentáció után egy pneumatikus kapcsolási feladat megoldása várt a versenyzőkre. A mérnökök egy napját szimuláló feladatot követően egy CLAAS specifikus alkatrész összeszerelése jelentett kihívást a csapatoknak.

A magas műszaki színvonalú megoldásokat értékes tárgyi jutalmakkal értékelte a zsűri. Az első helyezett csapat minden tagja egy iPad 2-vel és egy, a CLAAS németországi központjába tett tanulmányúttal lett gazdagabb. A második helyezettek egy-egy iPhone-t kaptak, a harmadik helyezett csapat könyvjutalomban részesült. A dobogóról lecsúszott csapatok sem szomorkodhattak, hiszen a CLAAS őket is meginvitálta a törökszentmiklósi gyárába, hogy közelről is láthassák a „jövő” kombájnját.

Magyar pontyok Indiába

Indiában az egyik legfontosabb népélelmezési fehérjeforrás a hal, ezért nagy jelentőségű az akvakultúra, a pontygenetika és az édesvízi haltenyésztési programok területét érintő megállapodás, melyet Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Prabeer Kumar Basu, az Indiai Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkára írt alá Indiában a Magyar-Indiai Mezőgazdasági Munkacsoport ülésén.

A magyarországi génbankok és tenyésztési ismeretek felhasználásával a magyar pontyfajták indiai tenyésztése kiváló eredményeket hozhat. Az együttműködési megállapodások gyakorlati megvalósításáról a Halászati és Öntözési Kutatóintézet és az indiai Édesvízi Akvakultúra Központi Intézete gondoskodik.

A magyar Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet valamint az indiai Nemzeti Tejkutató és Állati Gén Erőforrás Intézet kétoldalú mezőgazdasági együttműködése kiterjed az állati génmegőrzés, valamint a tejelő szarvasmarha tenyésztés korszerűsítésére.

A magyar és az indiai államtitkár tárgyalt a cukorcirok technológiákkal és a burgonyatermesztéssel kapcsolatos tudományos munka támogatásáról. A programokban a Pannon Egyetem, Agrártudományi Központja és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet működik közre az indiai társintézetekkel.

Megállapodás jött létre a Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar és az Indiai Nemzeti Kertészeti Kutató Intézet között, a növényélettan, molekuláris biológia, genetika és az alkalmazott kertészettudományok területén. A találkozón növényvirológia és az agrárgazdaságban fontos növényfajok genetikai kutatásáról szóló új projektek kidolgozásáról, valamint kertészeti tudományos képzési programok bővítéséről is tárgyaltak.

Több lehet a hamis növényvédő szer és vetőmag a magyar piacon!

Az Europol arra hívja fel a figyelmet, hogy Európában az idén az eddiginél is több hamisított és egyben életveszélyes növényvédő szer kerülhet forgalomba. Az illegális előállítás döntően Indiában és Kínában történik, míg a szervezett bűnözés kezében van a szerek terítése és értékesítése. Az európai rendőrség szerint az európai növényvédő szerek piacának 5-15 százalékát ellenőrizheti a maffia, de akad ország, ahol akár a 25 százalékot is elérheti a hamisított, vagy illegálisan forgalmazott mérgek aránya. Az életünk a tét! Ugyanis e szerek többsége rég betiltott hatóanyagokat, oldószereket tartalmaznak, ráadásul olyan mennyiségben, mely a felhasználónak, de a fogyasztónak is életveszélyt jelenthet.

Erre példák: egy nemzetközi cég egy adott termékére európai szintű vizsgálatot végzett. Kiderült: a termékek 6%-ában nem volt benne az abamektin hatóanyag, 3%-ában magas, +60%, illetve alacsony, -80% hatóanyagot találtak, a minták harmadában 10% feletti vagy alatti volt a hatóanyag tartalmára vonatkozó eltérés. Mindezek a fogyasztókra is kockázatot jelenthetnek: a túl magas hatóanyag-tartalom miatt a növényből nem tud kiürülni a szer, így a szermaradvány akár életveszélyt is jelenthet. A túl alacsonynál viszont a gazdálkodót éri tetemes veszteség. Tipikus jel a hamisításra a felhasznált oldószerek milyensége: ez a vizsgálat során 90%-ban mutatott eltérést. A hamisítványokat előállítók a legtöbb esetben itt követik el a természet és az ember elleni legdurvább támadást, általában toxikus, Európában betiltott oldószerek alkalmazásával. A fenti vizsgálatban a termékek negyedénél fordult ez elő.

Egy másik példa a hamisítás működésének méreteire: tavaly 28 tonna peszticid érkezett Hamburgból Litvániába. A szállítmányban világcégek hamisított szerei sorakoztak, természetesen felcímkézett hamisított palackokban, dobozokban, kísérő okmányokkal ellátva. A célpiac Ukrajna volt, ahol - mint később kiderült - a termés 15%-a lett oda. Spanyolországban 2006-ban 20 millió euró – 6 milliárd forintnyi – értékű zöldséget kellett megsemmisíteni kétes szerek használata miatt. Néhány éve a szlovéniai Kooperben egy 300 tonnás tétel, 2009-ben Ferihegyen 28 tonnánnyi hamisítványra bukkantak, majd az USA-ban akadt horogra nagyobb tétel. Mindhárom esetben az exportáló cég ugyanaz a kínai cég volt.

Mire kell figyelni?

Csak ismert forgalmazótól, boltostól vásároljunk, a piacon, alkalmi árustól soha! Nézzük meg jól a dobozt, palackot, s ha feltűnően gyenge minőségű a csomagolóanyag, ne vegyük meg azt! Ha valaki gyanúsan olcsón árul növényvédő szert, ne engedjünk a csábításnak!

Nem lehetnek nyugodtak a termelők a vetőmag vásárlásakor sem!

A Vetőmag Szövetség és Terméktanács, az MgSzH, a GOSZ már évek óta folytat kampányt arról, miként kerülhető el a milliárdosra becsült hamis vetőmagüzlet. A mostani árakkal számolva akár százezer forintot is lehet veszíteni egy hektáron, amennyiben a gazda tudatosan, vagy a hamisított vetőmagvak neppereinek áldozataként nem ellenőrzött vetőmagot használ, s így jócskán elmarad termésének minősége és mennyisége a várhatótól.

Itthon évek óta jó üzlet a kukorica és napraforgó vetőmag hamisításával és azok forgalmazásával foglalkozni. A csalók és nepperek azt próbálják kihasználni, hogy a kevés tőkével rendelkező gazdálkodók próbálnak ott spórolni, ahol tudnak. Ezért kínálják a hamis vetőmagot féláron piacokon, teherautókról, csomagtartókból. És ez az első komolyan jel, mely arra utal, hogy valószínűleg hamisított vetőmaggal akadt dolguk a termelőknek. Ne engedjenek a csábításnak, ilyen magot ne vegyenek! – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

Mi a veszélye az utánvetett, vagy hamisított vetőmag használatnak? A terméskiesés, ugyanis a mai árakkal számolva a hamisítványt használók akár 100 ezer forintot is bukhatnak hektáronként. A fémzárolt, ellenőrzött szaporítóanyaggal szemben a hamisítványok akár 40-60, sőt 100 százalékos terméscsökkenést is okozhatnak. Utóbbi eset is előfordulhat, amennyiben a vetőmag egyszerűen nem kel ki!

Mit tehet a gazdálkodó, ha el akarja kerülni a becsapást?

Ismert, megbízható kereskedőtől kell vetőmagot venni, illetve a fémzárszámot és a címkesorszámot ellenőrizni. Továbbá kérjen számlát a vetőmagról, hiszen csak annak segítségével tudja a későbbi vitás esetekben bizonyítani a vetőmag származását! Amennyiben valaki gyanús esettel, vetőmaggal találkozik, akkor értesítse az MgSzH megyei Vetőmagfelügyeleti Osztályát (06-1/336-9000), a Vetőmag Szövetséget (06-1/332-5755). Az MgSzH-nál telefonon, illetve a honlapon online módon – http://vigor.mgszh.gov.hu:8080/VigorServerUly/okmany.html – is lekérdezhető a fémzárszám, és a címkesorszám, amely alapján ellenőrizhető a vetőmag eredete. Nem magyar tételek adatait a rendszer nem tárolja. Amennyiben valaki utólag jön rá, hogy hamisítványt vett, akkor Hatósági Jegyzőkönyvet kell felvenni, mely elengedhetetlen a későbbi bizonyításhoz!

A Magyar Agrárkamara felhívja a figyelmet, hogy mind a hamisított növényvédő szerrel, mind a hamisított vetőmagvakkal kapcsolatban fontos információk, fotókkal illusztrált példák találhatók a GOSz honlapján: http://www.gabonatermesztok.hu/hu/node/176 (Forrás: Magyar Agrárkamara)

Kedvezően hatott a tavalyi termés a lízinghitelekre

A tavalyi alacsony szerződésszámhoz képest tovább csökkent a hazai nagyvállalatok érdeklődése a lízingszerződések iránt, ugyanakkor a kis- és középvállalkozásoké erősödött - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a sajtó képviselői előtt. A mintegy 76 ezer darab új szerződés keretében összesen 361 milliárd forint járult hozzá a lakosság és a vállalkozói szektor befektetéseihez, fejlesztéseihez. A lízingpiaci szegmensek közül a gépek és berendezések csoportban 45,3 százalékkal bővült 2011-ben a kihelyezett összeg nagysága. A kereken 112 milliárd forint a négy évvel ezelőtti adatokat idézi, ez jelentősen elmarad a 2007 és 2008 esztendő eredményeitől. A csoporton belüli ágazatok súlya változatlan maradt. A mezőgép alszegmensben a kihelyezés 70 százalékkal nőtt, a szerződések száma pedig 57 százalékkal, de 28 milliárd forint körül tetőzött.  A rövid futamidők miatt tavaly is csökkent a portfólió mértéke, egy év alatt 11,5 százalék volt a visszaesés. A kedvező tavalyi termésre alapozva a Lízingszövetség szerint erősödhet a gazdálkodók érdeklődése a gépvásárlások iránt, de a meggyengült bankrendszer ugyanakkor vissza is foghatja.

Kérdésünkre Hanczár Zsolt szövetségi elnök kifejtette: a gazdák géppark fejlesztésit erősen befolyásolja az elnyerhető uniós és hazai támogatás. Annak akadályozása, befagyasztása esetén a szükségesnél kevesebben igényelnek pénzintézeti hitelt, illetve operatív vagy nyíltvégű lízinget. Gyakori hiba, hogy a valós piacok igényelte termelési mennyiségeket messze meghaladó teljesítményre képes berendezéseket és gépeket állítanak üzembe. Kedvező jelenség, hogy kissé élénkült az úgynevezett másodlagos piac, itthon és külföldön emelkedett a használt gépek iránti kereslet. Ez növeli a pénzintézetek aktivitását, illetve csökkenti a gazdák félelmeit, hiszen eséllyel tudják értékesíteni a feleslegessé vált, vagy a cserére szoruló berendezéseiket.

Az agrárágazatban tevékenykedő vállalkozások is élénken érdeklődtek tavaly az IT berendezések lízingelése iránt. A pénzintézetek lízingkihelyezése egy év alatt 86 százalékkal emelkedett, csaknem 15 milliárd forint volt. Rekord magas az operatív lízing aránya. Erre utal, hogy a futamidő végével az „elavult” eszközt a szerződők csaknem 70 százaléka nem kívánja megtartani, visszaadja. Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára arra figyelmeztet, egy IT eszköz lízingelésekor is érdemes teljes körűen megközelíteni a fejlesztést, s ne csak a főnök, főnökök személyi számítógépéről gondoskodjunk. (Forrás:Bálint Tóth János)

Forrás: MTI, VM, Szerkesztőség

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01