Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2012 Március






Tartalomjegyzék Húsliszt: etetni vagy égetni? -	interjú Mézes Miklós takarmányozástan professzor A fejőgumik evolúciója Utolsó lap

Mangalica - ennivaló nemzeti kincs





Az egyre komolyabb külföldi érdeklődés hatására mi is növekvő készséggel tartjuk életben a mangalica mítoszát, lelkesen soroljuk koleszterin-mentes és márványozott húsának érdemeit, büszkén meséljük a fajta kihalásra ítélt, ám mégis megmentett történetét, de pénztárcánkat már aligha nyitjuk szélesre érte. A sertéstartók helyzete egyre kilátástalanabb, a hazai fogyasztók szeretetéből pedig jelenleg nem élnek meg.

Imázs: hagyomány, minőség, hungarikum

A lakosság körében a mangalica megítélése egyértelműen pozitív, hiszen egészséges, környezetbarát és megbízható élelmiszert jelent, ami leginkább a hagyományhoz, a minőséghez és a magyar eredethez kapcsolható. Míg a régen kifejezetten zsírja miatt tenyésztett és tartott jószág majdhogynem népélelmezési cikk volt, a mai lakosságnak mindössze 3%-a engedheti meg magának a fogyasztását. Beszerzését pedig közvetlenül a termelőtől, hús szaküzletekből (a Közép-Magyarországon és a dunántúli régiókban, a megyeszékhelyeken élő diplomások) és bio- és reformboltokból (magasabb képzettségű nagyvárosi nők) intézik.

Mítosz és valóság

Ez a vásárlói tudatosság azt a mítoszt tartja életben, amiben a mangalica húsa egészségesebb, könnyebben emészthető, kevesebb benne a koleszterin, és az ember számára létfontosságú telítetlen zsírsavat tartalmaz, szalonnája pedig alacsonyabb hőfokon olvad, a zsírja libazsír-szerű és ízletesebb a többinél. Az alapvetően erre épült „wellness-es” szemléletnek – a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) szerint – nincs valóságalapja, hiszen a mangalica zsírjának koleszterintartalma megegyezik bármilyen más sertésével, mivel az állat zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha rideg tartásban nevelik és hagyják saját ütemében növekedni. Kaposvári kutatók a mangalica hátszalonnájának zsírsavösszetételét összevetetették más fajtákéval (Magyar nagyfehér, Magyar lapály, Duroc), és azonos értékűnek találták.

Az ősi eredet is mítosz, mivel ez a fajta mindössze 180 éves. Az első kisjenői tenyészetben 1833-tól keresztezték a helyi állományt a szerb fehér, göndör szűrű állatokkal, az abból kialakult, leginkább az alföldi körülményekhez alkalmazkodott, viszonylag egységes populáció pedig néhány nemzedék alatt vált igazi magyar fajtává.

Azt is rosszul gondolják, hogy egészségesebb, ellenállóbb a fehérhús-sertésnél. A közhiedelem úgy tartja, hogy ellenáll a betegségeknek, de ez nem igaz. Az viszont igen, hogy nincs benne antitest, mert a tartási körülményei okán nem találkozik azokkal a kórokozókkal, de ha elkapja, akkor a mangalica is elhullik - mondta Tóth Péter, a MOE elnöke, aki az eladási tévhitekkel kapcsolatosan is elárulta az igazságot. - Közismert az a fajta lendület, amivel mindenki az őshonosokról és a mangalicáról beszél, de ezernyi társadalmi ok miatt ez többnyire csak beszéd, amitől az árut még nem viszik. Ugyanis az összes mangalica termékből csak mintegy 100 kg/hét az eladás. A vevők ismerik, asszociálják is a minőséget, de 6000 Ft-ért nem vásárolnak belőle.

Az azonban már tény, hogy a mangalica márványozott húsban és szalonnatermelésben világrekorder. (Zsírral való átszőttségét talán csak a Kobe marha múlja felül kicsit.) A világ gourmet éttermei sorban állnak érte, japánban a legmagasabb áron kél. Eladásban mi főként a spanyol piacra építünk, mivel a világhíres serrano sonka a mi mangalicánkból készül.

Újjáéledés

A spanyol sonka és a mangalica esete a legenda legismertebb része, ami marketing szempontból nagyot dob a külföldi érdeklődésen. A fent említett Tóth Péter 1991-ben még egyetemistaként ismerte meg a spanyol Juan Vicente Olmos Llorentét, akivel egy igen zsíros, ridegen tartható, ősi magyar sertést kerestek magas minőségű sonka- és karajfélék alapanyagának. Így szedték össze az országban még fellelhető utolsó példányokat, és az Olmos és Tóth Kft.-t megalapítva láttak munkához. Az állomány 198 kocából dúsult a mai 8600 szigorú törzskönyvezésű tenyészállattá, aminek ellenőrzését az 1994-ben alakult MOE végzi. Az egyesület 2003-tól a fajtafenntartói jogkört is megkapta, legnagyobb kihívásukat mégis a termékek eredetigazolási rendszere és a fajta nemzetközi védettsége jelentik, mivel a mangalica 95%-át Magyarországon tenyésztik (a környező szláv országokban és Svájcban is tőlünk terjedt el). Az Unió támogatja az őshonosokat, az elmúlt 5 évben minden igazolt származású mangalica koca 20.000 Ft/év juttatást kapott, amit 2014-ig megdupláznak. A hazai sertéstartók helyzete ettől még nem javul, a rendkívül magas takarmányár sok állományt számolt fel. Az Olmos és Tóth ezt az exportra termeléssel védte ki úgy, hogy a 25 ezres nagyüzemi állomány nevelése és feldolgozása itthon történik, és csak a sonka és karaj jut külföldre.

Nomád kincs

A rendkívül intelligens, nagy mozgásigényű és viharedzett mangalica élettartama legelőn tartva hosszabb, mint istállózási közegben és 25%-kal alacsonyabb takarmányköltséggel tarthatók. Az – eredetileg négy színváltozatban létező (szőke, fecskehasú, vörös és a már kihalt fekete) – gyapjas disznó 114 napos vemhesség után természetes úton és problémamentesen hozza 5-8 malacból álló szaporulatát, a házi sertések közül egyedüliként csíkos hátú malacokkal. Gyarapodásuk a legelőn 20%-kal jobb, az elhullás 42%-kal kevesebb, a malacok pedig 24-28 napra leválaszthatók.

Mivel az előállítási árak szintjén már csak egyre nagyobb küzdelmek árán tudunk fennmaradni, a regionális- és világpiacon lévő versenytársakkal szembeni egyedüli előnyünk az lehet, hogy magas minőségű és különleges termékekkel rukkolunk elő, amire a mangalica minden szempontból tökéletesen alkalmas, és még versenytársa sincs ezen a piacon. Értékeit egyszer már majdnem veszni hagytuk, egy újabb hasonló tévedést azonban már vele együtt mi sem élnénk túl.

Jellemző

Mangalica

Magyar nagyfehér

Nevelési idő, hónap

13

6

Vágási súly, kg

130

100

Szaporaság, db

6

8

Szalonnavastagság, mm

40

20

Izomvastagság, mm

28

46

Színhús, %

37

52

Csomós Éva








Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01