Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2011 Augusztus






Tartalomjegyzék Hibridek között 	parcellabejárás a Pioneernél BASF Szántóföld napja 2011 Utolsó lap

A szója nem csak szója





Annak ellenére, hogy a világon mindenhol széles körben használnak szója fehérje termékeket, számos téveszme létezik az állati takarmányozásban betöltött szerepével kapcsolatban. Manapság a takarmánykeverők – főleg Európában – a növényi fehérjeforrások használatának előnyeit kutatják, amely garancia a jelenleg elérhető szója fehérje termékek legfrissebb adatainak használatára, mint a minőségi jellemzők és a különböző takarmánykeverékekben alkalmazható bekeverési arányok.

A bőséges ellátás különleges kombinációja, a versenyképes árak és a magas tápérték a szóját nagyon vonzó alapanyagnak minősíti takarmányozási szempontból. Öt különböző takarmányminőségű szója fehérje terméket különböztetünk meg (lásd táblázat).

 

Általános típusú szójafehérje termékek analitikai tulajdonságai

 

 

Termék típusa

 

 

FFS

 

SBM

 

BSPP

 

SPC

 

SPI

Fehérje, %

40

48

56

65

85

Sztachióz, %

4-4.5

4.5-5

<0.5

1-3

<0.2

Raffinóz, %

0.8-1

1-1.2

<0.1

<0.2

<0.1

Tripszin inhibitor TIA, mg/ g fehérje

3-25

4-8

2-3

2-3

1-7

Β-konglicinin, mg/g

50-100

10-50

0.002

0.002

0.002

Lektin, ppm

50-200

50-200

<1

<1

<1

Foszfort kötő phytic sav, %

0.6

0.6

0.4

0.6

-

FFS- full-fat szója, SBM- zsírtalanított szójadara, BSPP- biológiai úton előállított szója fehérje termék, SPC- szója fehérje koncentrátum, SPI- szója fehérje izolátum

Full-fat szója (FFS) és zsírszegény szója (SBM) a leginkább ismert árucikkek, amelyet a takarmánykeverők használnak baromfi, kérődző, növendék és hízó sertés takarmányban, illetve a háziállat és hal takarmányokban. Amíg a FFS és az SBM minőségi szempontból elfogadható, addig versenyképes áruk miatt előtérben maradnak.

Azonban az FFS és SBM káros összetevőket is tartalmaz – úgynevezett anti-nutritív faktorokat (ANF) – amely korlátozó tényezőként szerepel az igényes takarmányok tekintetében, mint például a választáskori malacok takarmánya, illetve a tejpótlók. Az ANF további feldolgozási folyamatok során eltávolítható, amely tökéletesebb szója fehérje terméket eredményez (lásd táblázat):

-       Szója fehérje koncentrátum (SPC), alkohol-víz lepárlással előállított termék

-       Szója fehérje izolátum (SPI), víz lepárlással, üllepítéssel és oldással előállított termék

-       Biológiai úton előállított szója fehérje termék (BSPP), szabadalmaztatott biológiai feltárással készül

Azonkívül, hogy mint fehérjeforrás használatos más táplálkozási és működési szempontok is befolyásolják ezen termékek alkalmazási potenciálját. Minden terméknek és termék típusnak megvannak a maga érdemei. Annak érdekében, hogy a legmegfelelőbbet válasszuk ki adott alkalmazás tekintetében, fontos, hogy tisztában legyünk a különböző termékek tulajdonságaival.

A szója tulajdonságai

Általában az SPI előállítási költsége nagyon magas, ezért takarmányokban történő alkalmazása kizárólag különleges követelményeknek megfelelő termékek előállításakor indokolt. Példaként tejpótlót említhetünk, ahol a teljes oldódás alapkövetelmény, mivel az itatási folyamat statikus, nem kevert technológián alapul.

Az SPC a magas energia tartalmú lazac takarmányok gyártásakor lehet a legjobb választás. Ilyen takarmányokban ugyanis alig van hely bármilyen „töltelék” anyagra, és gazdasági szempontból az SPI nem a célnak megfelelő termék. Takarmányozási kísérletek bebizonyították, hogy az SPC 75% halliszt fehérjét képes helyettesíteni ilyen receptekben.

Habár a halaknak nagyon gyenge a szója poli-szacharid hasznosítása, azért új kísérletek bizonyították a szója koncentrátum és szabadalmaztatott BSPP előnyeit monogasztrikus állatok tekintetében. Ily módon borjaknál stimulálja a koncentrátum felvételt, ezáltal növeli a testtömeg-gyarapodást és elősegíti a folyékony tejpótlóról való átállást a száraz takarmányra. Hasonlóképpen malacoknál prebiotikus hatása van az emésztőrendszerre.

A háziállatok takarmánya egy másik potenciális felhasználási terület. Sajnos azonban a szója úgy tűnik nagyon rossz hírnévnek örvend, legalábbis az európai állateledel gyártók körében. A mai változatos szója fehérje kínálat mellett ez nem indokolt és valószínűleg a következőkre vezethető vissza:

-       naprakész adatok hiánya – számos receptkészítő és tanácsadó szerint a szója sajnálatos módon még mindig egyet jelent az alapanyag típusú zsírtalanított, pörkölt szójadarával (SBM)

-       rossz tapasztalatok – költségkímélés miatt a SBM túl nagy arányban kerül felhasználásra, különösen a háziállat eledelekben, amely kevésbé ízletes és székrekedést okozó terméket eredményez

Továbbá a genetikailag módosított szója piacra kerülésének következményeként néhány állateledel gyártó kivette azt receptjeiből. Ennek oka, a GM tartalom címkén történő feltüntetésének szigorú követelménye, és a fogyasztók várhatóan negatív reakciója. A BSE (kergemarhakór, szivacsos agyvelőgyulladás) krízis után Európában azonban megújult az érdeklődés a fejlesztett szójatermékek iránt az állateledelekben történő felhasználás kapcsán, főleg, hogy igazoltan GM mentes szójatermékek is elérhetővé váltak. A különböző alkalmazásoknak a feltárása még folyamatban van, azonban az új termékek fejlesztése is mutatja a szója fehérje termékek potenciálját.

  1. Malac takarmányok halliszttartalmának teljes kiváltása

Számos kísérlet bizonyította, hogy a kiemelt szója fehérje termékek kiválthatják a fölözött tejport és hallisztet, lehetőleg más növényi fehérje kombinációkkal együtt. A vásárlóknak fenntartásuk van a minőség és a törvényhozási szigorítások tekintetében a halliszt használata kapcsán, ami jelenleg olyan kísérletek kivitelezéséhez vezetett, amelyben a dán LT hallisztet (alacsony hőmérsékleten szárított) teljes egészében kiváltják. A kísérlet, amelyet egy jól szervezett dán farmon kiviteleztek 900 malacot foglalt magába (két csoportban, 3 ismétlés), 24 napra választották, 7.7 kg súlyban.

A kontrol adag 7.5% hallisztet és 10% BSPP-t tartalmazott, míg a kísérleti adag összes halliszt tartalmát 2% búza gluténnel, 3% burgonya fehérjével és 2.1% BSPP-vel helyettesítették. (1-2 diagram)

A teljes periódusra számolva az átlagos napi takarmányfelvétel (ADFI) 682 g/nap volt a kontrol csoport, és 782 g/nap a kísérleti csoport esetében. Ugyanakkor a testtömeg-gyarapodás 20%-al, a takarmányértékesítés 4%-kal javult.

  1. Ileális emésztési együtthatók malacok esetében

Az alapanyagok, malactakarmányok optimalizáláskor használt ileális emészthetőségi adatai fehérje és aminosav tekintetében idősebb malacokra, 40-50 kg, vonatkozóan vannak meghatározva. Az idősebb malacoknak sokkal fejlettebb emésztőrendszerük van, amely a választáskori malacok emésztési tulajdonságainak túlértékeléséhez vezet. Sajnos a malacokra vonatkozó kiterjedt ileális emészthetőségi adatok listája még hiányzik.

Ennek a kihívásnak eleget téve a Hamlet Protein A/S együttműködve a Hohenheim-i Egyetemről (Stuttgart, Németország) R. Mosenthin professzorral egy doktori szintű projektet indított el fehérje és aminosav ileális emészthetőségi adatainak felállítására, 4-8 hetes malacok in vivo vizsgálata során. A projekt mögé az Amerikai Szója Egyesülés és a legtöbb nagy fehérje szállító is felsorakozott, így a kísérletben minden típusú fehérje kiegészítő részt vesz. Az publikálható eredmények valószínűleg 2014-ben várhatóak.

  1. Új fehérje termék a tejpótlókban

Cégünk mostanában mutatta be különleges új fehérje termék-skáláját tökéletesebb ásványi anyag emészthetőséggel, amelyek főleg a haltakarmányok bekeverésének szempontjait figyelembe véve kerültek kifejlesztésre. Azonban más lehetőségek keresésekor azt találtuk, hogy az újonnan kifejlesztett BSPP meglepően jól teljesített a növekedés és egészségi állapot tekintetében borjúnevelés és itatásos borjúhízlalás esetén is. A pozitív hatást mindkét esetben megfigyelhető volt és vélhetően az ásványi anyag jobb elérhetősége eredményezte.

A vásárlók alternatív minőségű fehérje források iránti kereslete miatt újra értékelődött a szójafehérje. További termék-fejlesztéseket fogunk végezni a vásárlók igényeinek megfelelően. A szójafehérje iparnak további kiaknázatlan potenciálja áll a növekedés mellett, olyan szegmens, amelyből az innovatív termékek fognak előtörni. Az ilyen saját fejlesztésű termékek – mint BSPP – mindinkább kiesnek a klasszikus generikus kategóriából specifikációjuk fizikai és organoleptikus tulajdonságaik lévén.

Ole Kaae Hansen








Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01