Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2008 október


Tartalomjegyzék A targoncák felhasználási lehetőségei a mezőgazdaságban Teendő a szármaradványokkal Utolsó lap

GPS a mezőgazdaságban


A GPS rendszerek fejlődése, a készülékek árának folyamatos csökkenése, egyben számuk növekedése egyre újabb ágazatok szárára tette lehetővé azok alkalmazását. A GPS-ből kapott adatokat ún. Földrajzi Információs Rendszerekben (Geographic Information System, GIS) használják, amely segítségével digitális térképen megjeleníthető a GPS vevő földrajzi helyzete, valamint a koordinátákhoz további adatok rendelhetők.
 

 A mezőgazdaságban a parcellák azonosítására, a területek meghatározására használják e lehetőségeket, így egy adott táblánál meghatározhatók a tábla méretei, területe, hozzárendelhető a tábla tápanyagtérképe, a hozamtérképe, a növényen végzett kezelések, stb. A jól kialakított térinformatikai rendszer segíti a gazdálkodót a döntései során.

 

Flottakövetés.

A szállítmányozási ágazatban jelentkezett először az igény arra, hogy a központban pontosan ismerjék a járműpark mozgásának helyzetét, ami elősegíti a fuvarszervezés hatásfokának növelését. A rendszer továbbfejlesztésével a gépjárművek bejárt útvonala mellett egyéb adatokat is eltárolnak, pl. egy tartályautónál regisztrálják, mikor, hol történik kivétel a tartályból. A flottakövetést egyre több mezőgazdasági vállalkozás is alkalmazta, elindítva ezzel a mezőgazdasági alkalmazások rendkívül sokrétű fejlesztését.

 

Integrált gépjármű-kontrolling

A magyar mezőgazdaság sajátosságit és igényeit figyelembe véve a DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft, az AGROORG Kft. és az ITineris Informatikai Kft. közös fejlesztésének eredménye az Integrált gépjármű-kontrolling rendszer.

Az ITineris Kft. fejlesztette a gépjárműmodult, amely tulajdonképpen egy kisméretű fekete doboz.

Ezt az egységet szerelik a járműbe. A készülékbe épített GPS-vevő segítségével folyamatosan rögzíti a jármű földrajzi koordinátáit, a jármű sebességét és haladási irányát. A járműmodulhoz kapcsolhatók különböző érzékelők, pl. a jármű üzemanyagszint-érzékelője, hőmérséklet-, motorüzem-mérő, stb. A járműmodul kijelzője lehetőséget ad a járművezető és az erőgéphez csatlakoztatott munkagép azonosítására, továbbá az elvégzendő munkafolyamat kiválasztására is.

A gyűjtött adatokat a készülék a saját memóriájában tárolja, folyamatos használat mellett egy-két hétig visszamenőleg is lekérdezhetők az adatok. A tápfeszültség megszűnése után is képes még egy napig adatot gyűjteni. A készüléket szabotázsvédelemmel is ellátták.

A beépített GSM modem GPRS kapcsolat felhasználásával biztosítja az adatátvitelt a központi szerverekre. A GPRS szerverek a járművekből érkező adatokat feldolgozzák, biztonságosan tárolják és interneten keresztül a jogosult felhasználók hozzáférhetnek az adatokhoz. A rendszer egyik nagy előnye, hogy nem szükséges semmilyen adathordozó az adatok áttöltéséhez. A központban elég egy átlagos teljesítményű PC és internet kapcsolat, és a flotta valamennyi járműve elérhetővé válik. Az adatok áttöltése után a rendszerben tárolt összes adat – a járművek, a járművezetők, és a járművekről érkező mérési adatok – ezután már a felhasználó számítógépén könnyen elérhetők.

A gépjárműmodult nem szükséges minden nap kiolvasni, visszamenőleg is megtekinthetők a bejárt útvonalak, a táblán végzett munkák, stb., de lehetőség van a keresett gépjármű helyzetét valós időben is meghatározni és térképen megjeleníteni. A helymeghatározás pontossága 2-3m, haladó jármű esetén 1-2 perc elteltével hozzáférhetők a jármű adatai.

A járműkövetésből letöltött és a felhasználó számítógépén tárolt adatok – útvonalak, munkafolyamatok, járművezető és munkagép azonosítások – automatikusan felkerülnek a Digiterra Track-be, illetve az AGROORG integrált rendszerébe.

 

A DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. DigiTerra Explorer térinformatikai szoftvere igen népszerű a gazdálkodók körében. A programmal a felhasználók egyszerűen elkészíthetik az általuk művelt táblák és parcellák digitális térképeit, a program alkalmas terület- és táblahossz mérések és térképezési feladatok elvégzésére. A szoftver jelenleg az 5. verziónál tart, és a saját felmérések mellett külső forrásból származó térképi adatállományokat is képes feldolgozni (Földhivatal, MVH, FÖMI), a táblatörzskönyv valamennyi adatát kezelni és megjeleníteni.

 

A DigiTerra Track szoftver az erőgépbe szerelt járműmodul által szolgáltatott adatokból és az Explorer 5-tel felmért digitális térképekből készíti el a kimutatásokat. A szoftver a felhasználó és saját adatbázisából dolgozik, és a gazdálkodó egyik számítógépén működik. Az adatbázis elérhetősége belső hálózaton vagy a szerverhez való távoli hozzáféréssel is lehetséges.

Az adatfeldolgozás történhet egy adott erőgépre, egy adott időtartamra, vagy egy adott dátumtartományra. A feldolgozott adatok megjeleníthetők a térképen, ellenőrizhető a járművek útvonala, az elvégzett munkaművelet, a munkaműveletenkénti átlagos üzemanyag-fogyasztás. Minden térkép azonnal nyomtatható és – természetesen – továbbszerkeszthető. (3. ábra)

 

A térképes kimutatások mellett az információk táblázatban is megjeleníthetők. Ekkor részletes információ kapható egy-egy gép adott időszakra vetített menetleveléről. A kimutatások készíthetők parcellára, erőgépre illetve járművezetőre is, továbbá összesítő kimutatások az elvégzett munkákról, a munkavégzés helyéről.

A feldolgozott adatok kinyomtathatók, és Excelbe exportálhatók. Egyedülálló tulajdonsága a programnak, hogy a táblára és parcellára vetített munkavégzési adatok átadhatók az ügyvitel számára.

 

Az AGROORG Kft. ügyviteli rendszerébe integrálta a DigiTerra Track adatainak feldolgozását, ezzel lehetővé vált a Növénytermesztési rendszer- azon belül a Táblatörzskönyv és Gazdálkodási napló, a műveleti napló - automatikus adatfeltöltése.

Az adatok segítségével kimutathatók a mezőgazdasági területen elvégzett munkaműveletek, annak időpontja és időtartama, a munkát végző személye, a munkát végző erő- és munkagép, az elvégzett munka mennyisége és a művelethez felhasznált üzemanyag mennyisége. Ellenőrizhető, hogy a gép mikor, hol, mennyit dolgozott, a gépkezelő betartotta-e a technológiai előírásokat, a gépi munkához mennyi üzemanyagot használt fel, a felhasznált üzemanyag mennyisége és a tankolt üzemanyag mennyisége mennyiben tér el egymástól, továbbá az eltérés indokolt volt-e. Az adatbázis lehetőséget nyújt a dolgozók teljesítménybér alapú elszámolásához, az erő- és munkagépek üzemeltetési költségeinek, a gépi munkák és a termesztés költségeinek egyszerű elszámolásához.

 

A GPS technológia, a térinformatika és mezőgazdasági integrált információs rendszer együttes alkalmazása biztosítja a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően dokumentált események és adatok automatikus rögzítésével a mezőgazdasági számviteli alkalmazások új lehetőségeit.

 

Deákvári József – Kovács László

FVM MGI
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01