Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2008 Augusztus


Tartalomjegyzék ÚJ SZERVESTRÁGYÁZÁSI ALTERNATÍVA A MEZŐGAZDASÁGBAN A TALAJMŰVELÉS TECHNOLÓGIÁJA AZ OMIKRONTÓL Utolsó lap

A tárolás szerepe az őszi zöldségbetakarítási időszakban


Az őszi betakarítási idény számos értékes, kedvelt zöldségféle megjelenését tartogatja számunkra. Az ipari célú felhasználástól eltekintve, a friss állapot, a jó minőség viszonylagos megőrzése, a veszteségek érdemi csökkentése egyaránt célja, feladata a hűtőtárolási szektornak és a kereskedelmi hálózatoknak. Közleményünkben ezúttal olyan termékek tárolhatóságát és az ezzel kapcsolatos követelményeket mutatjuk be, amelyek a klasszikus téli zöldségek tárolási ismeretanyagában legtöbbször kevés figyelmet kapnak, de amelyek egyébként népszerűek, kurrens kereskedelmi árunak számítanak ősszel, sőt néhányuk még jóval később, télen is.
Görögdinnye

A görögdinnye édes ízével, omlós, lédús állományával, kellemes illatával közkedvelt, csaknem kizárólag friss, nyers állapotban fogyasztott zöldségféleség. Fontos exporttermékünk. Piaci jelenléte a hazai szabadföldi termesztés szezonjának vége után is szükségesnek látszik. A mai termesztésű görögdinnyefajták a közhiedelemmel ellentétben a szezonon túl, a tárolás alatt és után kellemes ízüket és illatukat sokáig megőrzik. A görögdinnye érése nem mutat klimaktérikus jelleget, etiléntermelése szerény és meglehetősen hidegérzékeny termék.

 

Tárolási potenciálját elsősorban a dinnyehéj egészséges állapota, továbbá az ehető hányad szárazanyag-tartalma, konzisztenciája valamint cukorháztartásának változása határozza meg. A szabadföldi eredetű, fajtaazonos görögdinnye teljesen beérett állapotban alkalmas tárolásra. A legkedvezőbb betakarítási időpont pl. Crimson Sweet fajtánál az oldható szárazanyag-tartalommal is (9-11%) is jellemezhető. Betárolás előtt célszerű 10-12 óra alatt 10 °C-ra lehűteni a terméket. A tárolóban való elhelyezése történhet zöldséges rekeszben és tartályládában.

Tárolási feltételek szabadföldi, hosszú tenyészidejű görögdinnye fajtáknál: hőmérséklet: 7-8 °C, páratartalom: 85-90%, légmozgás: mesterségesen áramoltatott levegő, eltarthatósági idő: 2-3 hét. A görögdinnye (Crimson Sweet) szabályozott légterű tárolása sokféle előnnyel jár. Üzemi alkalmazásra ajánlott gázösszetétel: 6 - 7% O2 + 2% CO2. A tárolás egyéb feltételei azonosak a fentiekkel. A jellegzetes dinnyeíz megtartásával a tárolhatósági idő 40-45 napra növekszik, a hidegérzékenységre utaló hajlam előfordulása minimális, a cukor- és szárazanyag-veszteség több mint 10%-kal alacsonyabb, mint normál légtérben. Káros állományváltozás CA térben 28-30 nap után az ehető dinnyerész középső hányadában jelentkezik. A méret és a tömeg nincs hatással a tárolási veszteségre.

Az export célú görögdinnye kitárolását válogatás, osztályozás, és csomagolás követi. Az idevonatkozó előírások a vevő igényétől függnek.

 

Karfiol

Virágzatának és levélzetének egyidejűleg való eltartása, ezeknek a növényi szerveknek eltérő életfunkciója és szövetszerkezete miatt a káposztaféléken belül sajátosnak mondható. Nyersanyagigények: a virágzat sérülés- és fagyáskártól mentes, egészséges legyen. Követelmény a fajtára jellemző fehér, vagy a fehér különböző árnyalatának megfelelő színű karfiolrózsa. A sárguló szín nem csak napfényártalmat jelez, hanem az öregedés, a túlérés kezdetére is figyelmeztet. A virágzat csúcsain megjelenő barna, fekete foltosodás a betárolásból kizáró tényező. A borítólevelek megfelelő állapota szintén fontos a betárolás előtt, mert a rózsa számára természetes védelmet nyújtanak, valamint hozzátartoznak a kitárolt termék piacképességének megítéléséhez. Legjobb, ha a levél ép, egészséges, mélyzöld és keménytapintású.

 

Az őszi termesztésű, 90-140 napos érésidejű, hosszú tenyészidejű fajták tárolhatók a legjobban. 1 hónapon túli tárolásra főként az első szedésből származó karfiol alkalmas.

Hűtőtárolásra nagyrészt „tisztított karfiol” kerül. Teljes levélzettel, vagy levélzet nélkül, apró rózsákra bontva ritkán tárolják. A tisztított karfiol tárolásra 90%-os gazdasági érettségben a legalkalmasabb. Ennek a stádiumnak legfontosabb tulajdonsághordozói: a rózsa színe, állománya és szárazanyag-tartalma. A tárolási célokat szolgáló kézi szedésénél az ideális összes szárazanyag-tartalom 8,5-9,5%.

 

A szedést követő válogatás és tisztítás után zöldséges ládában kerül. Az intenzív légzés és az enzimaktivitás miatt fontos a gyors lehűtése. Léghűtéses viszonyok között lehűtésének felezési ideje (Z) teremben, zöldséges ládában, raklapozva 45-50 óra. Több országban ismert és alkalmazott vizes, ritkábban vákuumban történő lehűtése.

Az őszi, késő őszi karfiol normál légtérben optimálisan a következő tárolási feltételeket igényli: hőmérséklet: 0-+0,5 °C, páratartalom: 90- 95%, légmozgás: áramoltatott levegő. Tárolhatósági idő: 3-4 hét. A légzési és a transzspirációs veszteség a tisztítási hányaddal (levélnyesedék, stb.) együtt a betárolt terménytömeg 15-20%-át is elérheti.

 

A tisztított karfiol szabályozott légtérben történő tárolásának előnyei:

·                    az eltarthatósági időtartam két-háromszorosára növelhető, néhány késő őszi fajtát 3 hónapon át is lehet tárolni;

·                    a romlási, tisztítási, valamint a légzési és a transzspirációs veszteség együttesen – azonos tárolási időszakra vonatkoztatva – 45-60%-kal alacsonyabb;

·                    a levélzet színe, állapota kiválóan megőrizhető. A klorofill-tartalom lebomlása 30-35%-kal mérsékelhető.

Hátrány:

·                    a karfiolrózsa fehér, fehéres sárga színe viszonylag jól megőrizhető, de az enzimes eredetű színváltozásokkal szemben az eljárás kevésbé hatásos;

Optimális gázösszetétel: 3-8% O2 + 3-5% CO2, eltarthatósági idő: 9-12 hét. A kívánt oxigén mennyiségét a termény érettségi állapota szabja meg.

A tisztított (tonzúrás) karfiolon annyi egészséges, zöld levelet hagynak meg, ami a rózsák védelméhez elegendő. A csomagolás, és az áruelosztás során a termék sérülését kerülni kell.

 

Kínai kel

Lágy és kellemes íze, sokoldalú felhasználhatósága miatt egyre népszerűbb zöldség. Sokhelyütt keresettebb, mint a fejes saláta. Tárolásra a középhosszú, főleg azonban a késői fajták alkalmasak. Egészséges, fajtaazonos, jellemző méretű és teljesen beérett, kézzel szedett nyersanyag kerül a tárolóba. A nyersanyag gyors lehűtése (12 óra alatt 5 °C alá) feltétlenül ajánlott. Célszerű, ha zöldséges ládában tároljuk.

Tárolási feltételei normál légtérben: hőmérséklet: -0,5-+0,5 °C, páratartalom: 90-95%, légmozgás: áramoltatott levegő, tárolhatósági idő: 60-80 nap. Ügyelni kell az etilénérzékenységre és a felületen fellépő kiszáradás elkerülésére.

A kínai kel sikeresen tárolható szabályozott légtérben. A szén-dioxid-érzékenysége 5% felett kezdődik. A betárolást követően a „sokkszerű” CO2 kezelés (10-30% CO2-tartalom 5-10 napon át) a tárolás második felében jelentkező ún. fekete bordázottság ellen hatástalan. Károsodás nélkül tárolható 1-2% O2-tartalmú térben is. Feltételrendszer: hőmérséklet: 0-1 °C, páratartalom: 93-98 %, légmozgás: áramoltatott levegő, levegő-összetétel: 2% O2 + 4-5% CO2, tárolhatósági idő: 120-150 nap. Utótárolási idő, hűtés nélkül: 4-5 nap. A szabályozott légtérből januárban kitárolt magyar eredetű kínai kel újdonság lehetne a zöldségkereskedelemben.

 

Póréhagyma (téli)

Növekvő népszerűsége következtében tárolása az utóbbi időben gyorsan terjed. Tárolásra a késő őszi, de a tavaszi fajtakínálat is megfelelő. A szedési minőség: a levéllemez mélyzöld, öregedésre utaló foltok nélkül, bojtos gyökérzete felett a száralap 2-3 cm-re már fehér színű. Hidegtűrése –2 °C-ig terjed. A póréhagyma a légtér szén-dioxid-tartalmának növelésére nézve az egyik legtoleránsabb zöldségfaj.

Tárolási feltételei: hőmérséklet: 0-1 °C, páratartalom: 95-98%, légmozgás: áramoltatott levegő, eltarthatósági idő: 60- 80 nap. A hagymafélékkel tárolható közös légtérben. Az etilénre nagyon érzékeny. Szabályozott légterű tárolása igen előnyös. Alkalmazott gázösszetétel: 1% O2+10 % CO2, a többi feltétel az előzővel azonos. Eltarthatósági idő: 100-130 nap. Ez a tárolási mód jól konzerválja a termék küllemi tulajdonságait, jelentősen csökkenti a termék légzési, apadási és tisztítási veszteségét. Kitárolása előtt kb. 1 héttel visszaállítjuk a normál légtérösszetételt és 5 °C-ra emeljük a tárolókamra hőmérsékletét. Kitárolást követően válogatjuk, osztályozzuk. A póréhagyma a kereskedelmi elosztásban is hűtésigényes.

 

Zellergumó

A nyers zellergumó tárolásának színvonala, konyhai felhasználásának népszerűsége külföldön sokkal magasabb, mint hazánkban. A jó minőségű zellergumó gömb alakú, kevés az oldalgyökere. Fagyérzékeny, ezért a fagyok beállta előtt kell betakarítani még akkor is, ha a lomblevelei teljesen zöldek. A legalkalmasabbak a közép-nagy, fásodástól (öregedéstől) mentes gumók. Betároláskor lomblevelétől teljesen megtisztítjuk, az oldalgyökereket ekkor még meghagyjuk. A tárolás előtti mosása, enyhe fungicides oldatba mártása ritkán fordul elő. Betároláskor figyelemmel kell lennünk arra, hogy a szedést követő napokban – a zöldségfélék közül egyedi módon – igen intenzív légzésintenzitást mutat, ami azonban később hirtelenül visszaesik. A később jelentkező romlási folyamatok miatt erőteljes légcserét illetve levegőátforgatást kell alkalmaznunk néhány napig. Fontos a gyors lehűtés, a felezési idő: 26-28 óra. A zellergumót legtöbbször tartályládákban tároljuk.

Tárolási feltételek normál légtérben: hőmérséklet: 0-1 °C, páratartalom: 95-98%, légmozgás: áramoltatott levegő, eltarthatósági idő 4-5 hónap. Előnyös és gyakori szabályozott légterű tárolása, bár a megnövelt szén-dioxid-koncentrációra a gumó nagyon érzékeny (szövetbarnulás, üregképződés). Gázösszetétel: 2% O2+0,5-1,0% CO2, tárolhatósági idő: 5-6 hónap. Tárolásának ez a módja különösen Ausztriában, Németországban terjedt el.

Kitárolásakor válogatni, osztályozni, export célokra csomagolni kell.

 

Sütőtök (Cucurbita maxima)

A kulináris ranglétrán elfoglalt helye a gazdasági helyzettől függően az étkezési csemege, a takarmány és a szegény ember étele között ingadozott. Feledésbe merülése után ma ismét erősödő érdeklődés mutatkozik hasznosítására. A sütőtök szín- és formagazdagsága más haszonnövényekhez képest példátlanul nagy. Tápértéke gazdagabb, mint a spárgatöké.

A sütőtök fogalomkörében hazánkban a híres Nagydobosi fajta a legelterjedtebb. Kisebb fogyasztói körben ismert az Orange fajta, továbbá a banán-, a sonka- és a vajtök (utóbbi kettő: Cucurbita moschata).

Tárolási, hosszabb eltartási célra az őszi, de különösen a téli fagyok megjelenése előtt leszedett sütőtök alkalmas. Teljesen beérett állapotban és száraz kocsánnyal együtt szedjük fel. Heterogén minőség esetén a betárolás előtt válogatni kell.

A sütőtök kedvező, természetes tárolási potenciállal rendelkezik. Mesterséges hűtés nélkül száraz, hidegérzékenysége miatt fagymentes helyen januárig jó minőségben eltartható. Hűtött környezetben optimálisan 10-14 °C között, 60-70% relatív páratartalom mellett, mesterségesen áramoltatott levegőben (fajtától függően) 3-6 hónapos tárolhatóság is elérhető, a külső minőség és az érzékszervi, valamint összetételbeli jellemzők kedvező megőrzésével. A romlási folyamatok a kocsány felőli oldalon kezdődnek. A hűtéssel a kórokozók okozta betegségek fellépése időben kitolható.

A sütőtök a téli időszak kedvenc csemegéje lehet(ne).

 

Sáray Tamás Dr.

 
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01