Agrárágazat főoldal   Agrárágazat 2007 November


Tartalomjegyzék A napraforgó növényvédelmének fontosabb szempontjai Traktorok kiválasztási szempontjai X. Utolsó lap

Növekvő Fendt eladások


Az év végéig a Fendt megközelíti az egy milliárd eurós forgalmi határt  mutatott rá örömmel Hermann Merschroth, a Fendt elnökhelyettese, a 2007. évi nemzetközi sajtókonferenciájukon, melyet először rendeztek meg az új Fendt Fórumban, Marktoberdorfban. A rendezvényen az AXIÁL Kft., a Fendt traktorok magyarországi forgalmazója jóvoltából lapunk is résztvett.
Termelés a legnagyobb fordulatszámon

A Fendt gyár 767 traktorral többet állított elő 2006-ban, mint az azt megelőző évben. Ezt a 6,7%-os növekedést, amivel a gyár elérte a 12.157 darab eladott traktort – mindenek előtt a Németországban, Hollandiában, Skandináviában és Közép-Európa többi részén (beleértve a FÁK államait is) bekövetkezett gyors fejlődésnek köszönhette a német márka. A 2007-re eredetileg 12.400-ra tervezett eladási darabszámot a Fendt-nek már tavasszal 13.400-ra kellett növelnie.

 

A legnívósabb tervezői díjak

A Fendt az elsők között áll a vevői értékelési rendszerben. Ez olvasható a Német Mezőgazdasági Vállalkozók „image” barométerén és a nemzetközi kitüntetéseken is. A sikeres munka legjobb példája a Kutatás és Fejlesztés kategóriában, és a mezőgazdasági műszaki technikában is egyedülálló: elsőként a legmagasabb nemzetközi tervezői kitüntetést a Fendt kapta meg az új 900-as Vario sorozatért. Ahhoz, hogy a sikereket megtartsák, az AGCO konszern továbbra is nagy összegeket fektet be a prémium-márkájába – a Fendt-be. Tavaly összesen 29 millió €-t fordított fejlesztésre, amit 2007-ben tovább növelt 31 millió €-ra. A befektetések oroszlánrészét a továbbiakban a termelés kibővítésére és megújítására fordítják - 2006-ban 35 millió €-t fordítottak erre a célra. Az idei évben a Fendt cég további 23%-os növekedést tervezett - 43 millió €-t fordít kapacitásnövelésre. Ahhoz, hogy az állandóan növekvő termelést biztosítani lehessen, újabb megmunkáló központokat építettek fel a hajtóműgyártás részére. A szerelési folyamatban az anyagok bejutásának optimalizálása révén most 75 traktor/nap teljesítmény érhető el. Ez az intézkedés a „Fendt Ahead“ jövőprogram keretein belül önmagában is mintegy tizenkét százalékkal javította a termelékenységet.

 

Széles típusválaszték

A Fendt 300 Vario sorozat egyesíti magában egy kompakt- és egy csúcstechnikával készült traktor előnyeit. A sorozat legmodernebb hajtástechnológiája és egyszerű kezelése révén tűnik ki. A 95 és 125 LE közötti teljesítmény szegmensben a 300-as Vario a legnagyobb termelékenységet kínálja, speciálisan a közepes méretű mezőgazdasági üzemek és termelők számára. A Fendt cég most az egész sorozatot a Vario-TMS csomag opcióval kínálja, amely más Vario sorozatoknál már bizonyított a gyakorlatban. A csomag olyan vonzó elemeket tartalmaz, melyek jelentősen növelik a kezelési és utazási komfortot. Gazdaságos haladási módszert céloz meg a Fendt a traktor-managment-system (TMS) segítségével, amelyet a 300-as Vario-nál a többcélú kijelzőn keresztül vezérel. Aktív TMS üzemmódban a traktor elektronikája átveszi a motor és a hajtómű vezérlését. Ez hihetetlen komfortnövekedést jelent a traktorvezető számára, neki csak a kívánt haladási sebességet kell megadni, a többit elintézi a TMS. Sík területen a traktor csökkentett motorfordulatszámmal halad, hegyvidéken, ha a terhelés nő, a TMS automatikusan növeli a fordulatszámot. Amint a terhelés csökken, a befecskendezett üzemanyag mennyiséget a rendszer ismét visszaveszi. Mivel a TMS a traktort a lehető legalacsonyabb fordulatszámon tartja, a gazdaságos haladási mód tartása egyszerű.

Ahhoz, hogy a rendelkezésre álló vonóerőt a nehéz talajművelésnél optimálissá tegyük, és a rakodási teljesítményt a homlokrakodónál tovább növeljük, a Fendt cég az összes 300-as Vario-nál új pótsúlyozási rendszert kínál a hátsó tengelyhez. A 34 és 38 collos felnikhez 200 kg-os kerékpótsúlyok kaphatóak, melyek a jelenlegi és bevált Fendt pótsúlycsatlakozó rendszerre épülnek.

 

Fendt 400 Vario

A 400-as Fendt Vario sorozattal a Fendt tökéletes összkerékhajtású traktort kínál a vegyes tevékenységű és a zöldtakarmányt előállító üzemek számára. Könnyű, kompakt és fordulékony – ez jellemzi a díjazott, fokozatmentes hajtástechnológiával rendelkező Vario sorozatot, a 115-155 LE közötti közepes teljesítmény tartományban. Opcióként a sorozat minden traktorát a felső középosztály és a nagytraktorok csúcstechnológiájával lehet felszerelni. Széles alkalmazási spektruma lehetővé teszi a Vario 400 számára a pótlólagos leterhelést bérmunkában, vagy más területeken – kompromisszumok nélkül.

Ahhoz, hogy a nehéz vontatási munkák során a jövőbeni követelményeket is megfelelően teljesítsék – a Fendt a hátsó emelőmű emelőerejét az összes 400-as sorozatú traktornál 14%-kal megemelte – azaz 65,2 kN-ról 74,5 kN-ra növelte.

 

Ehhez kívánságra mellső hárompontfüggesztés kapható, beépített helyzetszabályozóval. Ezáltal a munkagépek pontos és egyenletes magasság illetve mélység szabályozása érhető el. A helyzetszabályozás nemcsak a munka minőségét teszi optimálissá, hanem növeli a kezelési komfortot és lehetővé teszi a mellső emelőmű univerzális alkalmazását. Opcióként a Fendt a 400-as Vario-hoz új pótsúlyokat ajánl a hátsó tengelyre.

 

Fendt 700-; 800 Vario

Az 1998-as bemutatkozása óta, a Fendt 700 Vario a Fendt cég legnagyobb darabszámban eladott, fokozatmentes hajtóművel rendelkező traktorává nőtte ki magát. A négy - összkerékhajtású - típus, melyek maximális teljesítménye 130 és 180 LE közötti, példaképe az erős hajtásrendszer és a csekély fogyasztás kombinációjának. Az alaptraktor rendelkezik a Variotronic összes alapfunkciójával és egyedileg felszerelhető a nagytraktorok komfort funkciójával is.

Mindegy, hogy a közepes méretű, vegyes profilú mezőgazdasági üzemekben vontatási munkákra vagy a nagyüzemekben szántásra használják a 700-as Vario sorozat traktorait, mind műszaki, mind mezőgazdasági szempontból kitűnő választást jelentenek ezek a traktorok.

A nagytraktorok teljesítőképessége és csúcstechnológiája, kombinálva a középosztály traktorainak fordulékonyságával és áttekinthetőségével – ezt jelenti a Fendt 800 Vario sorozat két modellje. A kompakt nagytraktorok szériafelszereltsége a Variotronic technológia és a TMS csomag, mely kedvező önsúllyal és kis fordulókörrel párosul. A 700-as és 800-as sorozatok különböző alkalmazási követelményei alapján, és a teljesítmény növelése céljából a Fendt fejlesztőmérnökei a pótsúlyozási rendszert is továbbfejlesztették.

 

Fendt 900 Vario

A 900-as Vario sorozat a 926-os Vario premierje óta több, mint tizenkét éve szinonimája az útmutató innovációs erőnek a nagytraktorok gyártásában. A mindig növekvő szállítási útvonalak és az emelkedő költségek olyan keretfeltételek, melyekkel a mezőgazdászoknak és bérvállalkozóknak meg kell küzdeniük. Ehhez és a jövő további kihívásaihoz a Fendt válasza a 900-as Vario nagytraktor széria. Ez a széria 220 és 360 LE közötti maximális teljesítménnyel hatékony és költségorientált megoldásokat nyújt mind a szántóföldön, mind a közúton. A 2007-es innováció részei az automatikus, kormányzott tengelyreteszelés, a Fendt biztonsági rendszer – amely személygépkocsi szintű biztonságot nyújt – és a Fendt-Stability-Control (FSC).

 

Újdonságok a Fendt 400 – 900 Vario sorozatoknál

A traktorral és nagy térfogatú pótkocsikkal végzett szállítások száma egyre nő. Ezáltal növekszik a kereslet a nehéz, kényszerkormányzású pótkocsik iránt, melyek mind nagyobb terhelést jelentenek a vontató járműre. A Fendt egy, a 400-as Variotól a 900-as Varioig terjedő koncepciót kínál az új, alsó bekötésű pótkocsi vonóhorog rendszerrel.

Az ajánlatban egy gömbfejes vonórendszer, egy Piton Fix (heavy duty – erősített kivitel) és egy kihúzható lengő vonórúd szerepel. A 6-hengeres traktoroknál a támterhelés értéke a gömbfejes vonórendszernél és a Piton Fixnél - nagyobb sebességeknél is - 4 tonnáig mehet fel (a BRD és az EU esetében 3 tonnáig). A vízszintes és a függőleges erők szétválasztása és a traktortörzsbe történő bevezetése révén, a haladási stabilitás és a biztonság optimálissá vált a nehéz pótkocsikkal történő munkavégzés esetében is. Nagy vevői szabadságot nyújt ehhez a sorozatot (400-as Variotól a 900-as Varioig) átfogó új és innovatív alsó bekötésű pótkocsi vonóhorog rendszer cserélhetősége.

Tekintettel a kényszerkormányzású pótkocsik számának erős növekedésére, a Fendt gyári ISO/DIS 26402 szabvány szerinti csatlakozási pontokat kínál megoldásként a kényszerkormányzáshoz. Ezek balra, vagy mindkét oldalra felszerelhetőek és szabványos gömbfejjel vannak ellátva.

 

A Vario-Doc, az elektronikus táblanapló bejegyzési funkcióit a Fendt a 400-as Vario sorozattól (opció) bocsátja rendelkezésre. Ezáltal a traktorvezető az összes munkát egyszerűen, közvetlenül a Vario Terminálon, kényelmesen dokumentálhatja. Az irodai személyi számítógéppel történő szinkronizálás során az összes feljegyzés automatikusan bezár, és mentésre kerül.

Végül, de nem utolsó sorban: a Fendt cég az Agritechnica 2007 Szakvásáron, mint első traktorgyártó mutat be egy gyárilag repceolaj hajtásra kialakított traktort, a 820 Variogreentec típust.

 

Az új elgondolás, melyet a Fendt a motorgyártó Deutz céggel együtt fejlesztett ki, szelepvezérlésű, kéttartályos rendszeren alapul. Ez egy 340 literes repceolaj és egy lényegesen kisebb, 80 literes dízelolaj tartályból, továbbá a költséges szeleptechnikából áll. A tartályok térfogatait 80%-os repceolaj üzemre tervezték, mindenekelőtt azon járművek számára, amelyeket főként nagy motorterheléssel üzemeltetnek.

 
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01