Agrárágazat főoldal   Agrárágazat-2006-Május






Tartalomjegyzék Eső előtt köpönyeg A kálium szerepe a szőlőtermesztésben Utolsó lap

Kerti tanácsadó

Szerző: Káity Kornél

Munka után jöhet a pihenés és az is egyre fontosabb, milyen környezetben töltjük szabadidőnket. Sorozatunk segítséget kíván nyújtani a ház körül kertészkedőknek, díszkert tulajdonosoknak, hogy otthonosabban mozogjanak a témában, több örömüket leljék növényeikben. Sorra vesszük a fákat, cserjéket, örökzöldeket, virágokat, a gyümölcsfákat, bogyós növényeket, a kert mind-mind fontos alkotóelemét.




A CSERESZNYE

Hazánkban a cseresznye őshonos, vadon élő fajai, fajtái is léteznek. Azonban megállapítható, hogy a téli kemény hidegek gátolják eredményes termesztését. Vesszői, rügyei ilyenkor erősen károsodnak. Nehezen tűri a hőmérséklet jelentős ingadozásait. Nem csapadékigényes, sőt virágzáskor, terméskötődéskor, érés idején jelentős a csapadék károkozása. Viszont a virágzás utáni hirtelen meleg, a kellő mennyiségű nedvesség hiánya korai vörösödést, gyümölcshullást okozhat.

Ez a jelenség hűvös tavaszok után léphet fel, a hideg talajban lévő gyökerek nem tudnak elegendő vizet juttatni a fa számára, a növény „eldobja” gyümölcsét. Ezért déli fekvésbe, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, középkötött talajba ültessük. Homokos vályog, agyagos talajok is megfelelnek számára, de a talajvíz szintje 3-4 m-nél ne legyen magasabb. Összességében megállapítható, hogy a cseresznye igényes növény, csak alkalmas helyre ültessük.

Cseresznyefajták

1. Jaboulay: Régóta ismert fajta, május közepétől érik, gyümölcse friss fogyasztásra alkalmas. Középnagy szemű, gyorsan puhuló.

2. Bigarreau Burlat: Ismert francia fajta, friss fogyasztásra alkalmas, középkorai érésű. Bogyója nagy, ropogós, bordós piros. Jó termőképességű, erős ágrendszerű, a téli fagyokat jól viseli. Értékes májusi gyümölcsöt adó fajta.

3. Szomolyai fekete: Középkorai, közepes bogyójú fajta, feketés piros, vastag héjú. Mélyhűtésre kiválóan alkalmas. Termőképessége jó, esős érési időben könnyen reped. Kiegészítő fajtaként használható.

4. Szomolyai kemény: A Germersdorfi és a Szomolyai fekete hibridje. Gyümölcsei középnagyok, színük bogár-fekete, erősen festő levű, íze és aromája kiváló. Korán és rendszeresen terem.

5. Szomolyai nagy kavics: A Germersdorfi és a Budakalászi helyi fekete fajták hibridje. Gyümölcsei nagyok, igen kemények, sötétbordók. Késői érésű, rendszeresen bőven terem.

6. Solymári gömbölyű: Középérésű, júniusi fajta. Későn virágzik, fagyok nem károsítják. Nagy gyümölcsű, kárminpiros, kemény húsú, gyengén maghoz kötött. Erős, széthajló növekedésű, jó termőképességű.

7. Germersdorfi óriás: Legelterjedtebb fajtánk, középkései érésű. Gyümölcse nagy, igen nagy, nyomott gömb alakú, színe sötét bordó, íze harmonikus, édes-savas. Erős növekedésű a fája, termőképessége gyenge-közepes, télállósága kiváló. Klónjait szaporítják: Germersdorfi 3, Germersdorfi 57. Mindenféle felhasználási célnak megfelel.

8. Van: Középkései érésű, középnagy gyümölcsű, feltűnően kemény húsú. Feketéspiros bogyója éretten is roppanó, mégis lédús. Fája viszonylag kicsi, jó télálló, csapadékos vidékre nem ajánlott fajta.

9. Hedelfingeni óriás: A legkésőbbi fajta, középnagy gyümölcsű, kiváló termőképességű. Féléretten kesernyés ízű. Nagy, széthajló koronát nevel.

10. Vega: Sárgáspiros színű középérésű fajta, bőtermő. Korábbi neve nálunk Fertődi borostyán.

11. Stella: A világ első öntermékeny cseresznyefajtája. Gyümölcse középnagy, félkemény, szív alakú, sötétbordó, édes-savas. Jó pollenadó.

12. Katalin: Hazai fajta, nagy gyümölcsű, fényes bordó színű. Húsa kemény, ropogós, finom. Szülője a Germersdorfi. Sokrétűen felhasználható.

13. Linda: Gyümölcse nagy, vállas, gömbforma. Húsa kemény, roppanó, kellemes ízű. Sokáig a fán érlelhető, rendszeresen és igen bőven terem.

14. Margit: A Germersdorfi szabadon keletkezett magonca, ahhoz hasonló tulajdonságokkal, korán fordul termőre.

Mivel a cseresznyefajták egy kivételével önmeddőek, porzóra, másik fára van szükségük ahhoz, hogy a virágok gyümölcsöt érjenek. Lássuk melyik fajta melyikkel kombinálható eredményesen.

Fajta

Alkalmas pollenadó

Termőképesség

Koronaforma

1. Jaboulay

2. 3.

Bőtermő

Csüngő gömb

2. Bigarreau burlat

1. 3.

Bőtermő

Széles gömb

3. Szom. fekete

1. 2.

Közepes bőtermő

Nyúlt gömb

4. Szom. kemény

7. 8. 9. 11. 12.

Rendszeresen bőtermő

Széthajló

5. Szom. nagy kavics

4. 6. 7. 8. 9. 11. 12. 13.

Igen bőtermő

Sűrűsödő

6. Solymári

3. 7. 8. 9. 11. 12. 13.

Bőtermő

Laza kúp

7. Germersdorfi 3

4. 6. 8. 9. 11. 12. 13.

Közepes-gyenge termő

Széles gömb

8. Van

5. 6. 7. 9. 11. 12. 13. 14.

Igen bőtermő

Laza kúp

9. Hedelfingeni

4. 7. 8. 11. 12. 14.

Bőtermő

Lehajló gömb

10. Vega

7. 8. 9.

Bőtermő

Széles gömb

11. Stella

ÖNTERMÉKENY

Rendkívül bőtermő

Gúla

12. Katalin

4. 5. 7. 8. 9. 11. 13. 14.

Igen bőtermő

Széthajló kúp

13. Linda

5. 6. 7. 8. 9. 11. 12.

Igen bőtermő

Széthajló

14. Margit

4. 7. 8. 9. 11.

Közepes bőtermő

Széles gömb

A cseresznye telepítése előtt győződjünk meg, hogy azon a területen nincs-e pangó víz, esetleg magas talajvíz. Nyílt fekvést válasszunk számára, fülledt, fagyzugos területen károsítja a fagy és a monília is. Mint minden fa telepítése előtt, ássunk 1x1 m-es gödröt, alsó felét töltsük meg trágya, némi tőzeg valamint föld 40-10-50% arányú keverékével. A felső részben csak a gyökerektől távol eső széleket trágyázzuk kissé, nehogy a hajszálgyökerek megégjenek. A facsemetét karózzuk az első évben, míg jól megerősödik. A cseresznye termetes fává nő, ezért legalább 6 m-t hagyjunk el mellette minden irányban, ne kerüljön villamos felső vezeték alá sem.

Első ősztől rendszeresen, minden ősszel és tavasszal alkalmazzunk lemosó permetezést, lombot, gallyat, szemetet ne hagyjunk a fa környékén, ezeken telelnek át a kártevők. A termő cseresznyefa nehezen tűri a metszést, a törzseken, az ágakon bekövetkezett sérülés mézgásodáshoz vezethet. Általában a természetes koronaalakulás megfelel a céljainknak, ha a fa sűrűsödik, meredek belső ágakat nevel, kopaszodnak ágai, akkor viszont be kell avatkozni. Ilyenkor mérsékelten ritkítsunk, alkalmazzunk visszavágást. Az erőteljes, növekedésben lévő fákat tavasszal, az idősebbeket szeptember elején metsszük.

A különböző fajták érési folyamata eltérő, ezért a termés betakarítása során figyelembe kell venni annak sajátosságait. Az elnyúló érésű fajták termését több szakaszban, a felhasználási cél figyelembe vételével kell leszedni. Az éppen érett, világosabb színárnyalatú termés alkalmas piaci értékesítésre, befőzésre, fagyasztásra; a közép és túlérett gyümölcsöt fogyasszuk frissen vagy lé formájában, gyümölcsleves és krém is készíthető belőle.

Káity Kornél

növénytermesztő mérnök

06-20/252-8470








Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása

Agagrárágazat Archívum, év/hónap
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12
11 10 10 11 11 11 11 11 11 11 11 10
10 09 09 10 10 10 08 10 10 10 09
08 08 09 09 08 06 09 09 09 09 08
06 06 08 08 06 05 08 08 08 08 07
05 05 06 06 05 04 06 06 06 06
04 04 05 05 04 03 05 05 05 05 05
03 03 04 04 03 02 04 04 04 04 04
02 01 03 03 02 03 03 03 03 03
01 02 02 02 02 02 02 02
01 01 01 01 01