AGRÁRÁGAZAT, Mezőgazdasági havilap 2005 Március
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.huLapzártától lapzártáig
LEADER+
Nemzeti sertés program
Aktuális növényvédelem
Mezőgazdasági erőgépek,traktorok kiválasztása
A cukorrépa gyomirtása
Első gépkiállítás és -vásár az Agroker Kft...

A tápanyagellátás és a termésminőség összefüggése...

Az MGBSZ által javasolt 2005. I. félévi szolgáltatási tarifák
Hullámpapírlemez: volt, van … és még több lesz
Csomagolástechnika a borászatban
Csapadékvíz hasznosítása az öntözésben
Rendszerváltás az öntözésben I.
Az öntözés a hatékony gazdálkodás biztosítéka
A versenyképesség aktuális kérdései a magyar hústermékpályán
MINŐSÉG PIRAMIS AZ ÉLELMISZERIPARBAN
A tárolás, a marketing és a logisztika...
A struccok rendellenes viselkedéséről…
Európai Mikotoxin Szeminárium Sorozat az Alltech szervezésében
Aktuális kutya-témák
Egyszerű és elnyűhetetlen
Lovardák, istállók tervezése, építése

Csomagolástechnika a borászatbanKiállítás a XXVII. országos szőlész-borász tanfolyamon

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége, az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Badacsony valamint a Pelsovin az idén ismét megszervezték az Országos szőlész-borász tanfolyamot. A ma már hagyományosnak mondható rendezvényt Balatonfüreden, a Hotel Füredben tartották 2005. január 31. és február 3. között. A továbbképzésen szőlészek, borászok, borkereskedők és szaktanárok vettek részt. A tanfolyamon a nemzetgazdaság és az agrárszektor egészét érintő kérdések mellett megvitatták a szőlő-borágazat aktuális kérdéseit is.

A fakultatív programokkal együtt egy hetes rendezvényen előadások hangzottak el az agrárágazat nemzeti stratégiájáról, a bekövetkezett törvénymódosításokról és az új rendeletekről, a magyar bor világpiaci esélyeiről valamint az átalakult intézményrendszerről, a 2005. évi agrártámogatásokról és a bormarketingről. A tanfolyam előadói neves szakemberek, az ágazatirányítás, dolgozó közismert és elismert személyek voltak.

A tanfolyam kísérőrendezvénye a február 2-3-án megtartott gépkiállítás és termékbemutató volt. A Hotel Füred előtt sorakoztak a szőlőművelés nagyméretű gépei, a szálloda halljában, pedig a szőlőtermesztésben és borászatban használatos kisebb gépek, berendezések és segédanyagok gyártói és forgalmazói mutatták be termékeiket, kedvezményes helyszíni vásárlási lehetőséggel. Az ágazat számára egyre fontosabb az igényes, szakszerű, versenyképes, esztétikus csomagolás. A kiállításon bemutatott csomagolóanyagok és csomagolóeszközök közül ismertetünk néhányat.

Enolmatic vákuum-töltőgép

A nagy borászatok mellett a kis családi vállalkozások számára is fontos a bor megfelelő, szakszerű, higiénikus töltése. A Bravur Kft. standján az Enolmatic márkanevű töltőgépét mutatták be, amelyet kifejezetten a kisvállalkozások számára fejlesztettek. A kis gép annyira népszerű volt a kiállításon, hogy a prospektus már az első napon elfogyott. A standon bemutatták és ismertették a töltőgép
működését és előnyeit: a töltés gyors és tiszta, nem fordulhat elő túltöltés, garantált az állandó töltési szint, a töltősebesség szabályozható, a töltőtartály teljesen kiüríthető, a töltőtartály akár négy méterrel mélyebben lehet, mint a töltőszelep, az egyenletes áramlás megakadályozza a tartályba való visszafolyást.

A töltőgép működtetése egyszerű: a töltőgép kiszívja a levegőt az üvegből, a létrejött vákuum jóvoltából az üveg megtelik a megfelelő szintig, és a folyadék nem érintkezik közben mechanikus alkatrészekkel. A töltési szint beállítható. A gép tisztítása egyszerű, elegendő, ha a töltés befejezésekor egy üvegbe tiszta vizet töltünk a géppel. Szűrőegység alkalmazásával a szűrés és töltés egy műveletben végezhető. A gépet nem csak bor, hanem más folyadékok töltésére is ajánlják.
Bag-in-Box

A bor csomagolására alkalmas csomagolást a Karis Kft. mutatta be a kiállításon. A csomagolás nevét (zsák dobozban) nem érdemes magyarítani, így terjedt el a szakmában, így ismerik világszerte. Már évek óta kapható a kereskedelemben, hiszen a nyugat-európai bortermelők felismerve ennek a csomagolásnak az
előnyeit, elég gyorsan bevezették a bag-in-box rendszert. Más márkanévvel is létezik, pl.Cubitainer vagy Elbatainer, de mindegyiknek ugyanaz a szerkezete. A csomagolás lényege, hogy a tetszetős grafikával készült dobozban („boksz”) 3 vagy 5 literes rendkívül erős, nagy szakítószilárdságú, hajlékonyfalú műanyagtartály („bag”) rejtőzik, amelynek töltőcsonkja és csapja van. Alkalmazása viszonylag egyszerű, mert a gyártó használatra kész állapotban szállítja a csomagolást. Töltéskor a műanyagtartályt a töltőcsonkon keresztül megtöltik, majd lezárják, és a dobozba helyezik, ezt követően lezárják a dobozt. A kiskereskedelmi forgalomba általában a 3 és 5 literes méretek vannak. A vendéglátóipar inkább a 20 literes térfogatot igényli, létezik nagy térfogatú, 220 literes tartály is, amelyet főleg élelmiszeripari termékek, gyümölcspulp, paradicsompüré vagy sűrítmények szállítási csomagolására alkalmaznak.

A bag-in-box csomagolásnak számos előnye van a töltőnél, a kereskedelemben és a fogyasztónál egyaránt. A csomagolóanyag tárolása nem helyigényes, a késztermék szállításánál és tárolásánál a térkihasználás optimális. A csomagolás tömege lényegesen kisebb összehasonlítva az üveggel. Nincs gond a visszaváltással, hiszen a csomagolás egyutas. Nem kell dugóhúzó, sem erős férfi, aki az üveget kinyitja, hiszen könnyen, gyorsan csapraverhető. Környezetvédelmi szempontból, pedig ideális, hiszen a doboz és a műanyagból készült tartály illetve zsák újrahasznosítható.

A borászatok számára - amelyek a bag-in-bo x csomagolás bevezetésének gondolatával foglalkoznak - előnyt jelent, hogy az egyetlen hazai gyártó, a Karis Kft. kíváló minőségben tudja gyártani nemcsak a csomagolást, hanem a töltőgépet is.

A cég munkatársai Neckernusz Józsefné és Csihi Pál termékmenedz serek meg voltak elégedve a kiállítás látogatottságával, régi partnerekkel is találkoztak és több új érdeklődővel tudtak tárgyalni.
Műanyagdugók

Több standon is kínálták, illetve bemutatták a parafa dugó helyett alkalmazható
műanyagdugót. Az utóbbi években különböző gyártók, különböző márkaneveken megkezdték a parafa dugók kiváltására fejlesztett dugók gyártását és piaci bevezetését. A Pack Report német csomagolási szaklap (2004. 6. szám) az Alcoa CSI üveg és műanyagdugóiról szóló ismertetését azzal kezdi, hogy, vajon engedélyeznék-e ma egyáltalán a parafa dugót élelmiszerekhez. A parafa dugó gyakran okoz dugó mellékízt, és ezen kívül nem megbízhatóan azonos minőségben áll rendelkezésre. Az Alcoa CSI a minőségi borokhoz az üvegdugót ajánlja, az egyéb borokhoz plexiből gyártanak dugót három különböző kivitelben és árfekvésben.

Alternatív dugót gyárt koextruziós technológiával „Vinotop” márkanéven a multinacionális RPC csoporthoz tartozó Bramalage Kork. A dugók felületét rotációs technikával nyomtatják. Ezt a dugót Magyarországon a Dobosi Pincészet forgalmazza.

A kiállításon már több kereskedő is kínálta a műanyagdugókat. Többek között a Sweet 2000 Kft, az osztrák kereskedő cég az engl-pridt, amely különböző méretű dugózó gépeket is bemutatott.
Kapszulák

A jó dugón kívül a szép kapszula is fontos kelléke a borcsomagolásnak. A Sweet 2000 Kft. standján, az olasz gyártmányú kapszulákból igen nagy volt a választék. Közel hetven alapszínből lehet választani. A kapszulák műanyag fóliából, PVC-ből, PET-ből vagy polylaminátból készülnek, lehetnek egyszínűek, nyomatlanok de a megrendelő igénye alapján gyártják akár négy színnel nyomtatva, felirattal, logoval, vagy akár árnyalatos grafikával.

A technológia egyszerű felhelyezés után hővel zsugorít a palackra, originalitást biztosít és esztétikai funkciója is van.
Boroscímkék, címkézőgépek

A vevő gyakran a címke alapján dönt a bor megvásárlásáról. A jó bornak is kell cégér, a borosüvegen a címke a cégér, illetve a lehetséges kommunikációs eszköz a bor és a potenciális vevő között. Ezt felismerve foglalkozik a B+K Kft. boroscímkék gyártásával és címkézőgépek forgalmazásával. A kiállításon bemutatták a SEMKET® német gyártmányú címkenyomtató és címkéző rendszert. A cég standján ifj. Hanuszek Béla (a családban hagyomány a nyomdászat) mutatta be a SEMKET termo-transzfer címkenyomtatót. A kis gép alkalmas kis és közepes példányszámban hagyományos és öntapadós címkék gyártására.

Az alappapír színének változtatásával variációs lehetőségeket nyújt. A gép alkalmas fényes arany vagy ezüs t nyomtatásra is. A papíron kívül nyomtatható a géppel karton alapanyag 250 g/m˛-ig és PVC, PP, PE műanyag fóliák is. A címkenyomtatóhoz különféle nyomtatásra alkalmas sztenderd méretű öntapadó tekercses nyomatlan címkét is szállítanak raktárról.

A SEMKET üvegcímkéző gép rendkívül egyszerű elő és hátoldali címkézésre, valamint a második címke pozícionált felvitelére is alkalmas. Az italos üvegek és más henger alakú tárgyak, félautomata címkéző berendezése tovább építhető, teljesen automatizálható. A kis gép egyszerű kialakítása könnyű kiszolgálást tesz lehetővé. Egyszerű beállítással a címke az üvegen a megfelelő helyre kerül. Új címkeméretre való átálláskor a címkét a gép memóriája tárolja. A gépek kezelése egyszerű, könnyen, gyorsan megtanulható.
Boroshordók

A hordó is csomagolás, a kiállításon nagy választék volt. Az egyszerű és viszonylag olcsó hordóktól a különlegesen megmunkált és díszített hordókig minden jelen volt a kiállításon. A Flink Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. hordói különös figyelmet érdemelnek. A különleges minőségi borok jó minőségű hordót igényelnek. A cég hordói kizárólag magyar zempléni tölgyfából készülnek. A hordók gyártására sűrű egyenes szálú, minimum 24 hónapon át levegőn száradt faanyagot használnak. A hordókat saját anyagából rakott tűzön történő hajlítással, ezt követő pörköléssel készítik. A pörkölés különböző fokozatú lehet. A hordókat a gyártás végén többször ellenőrzik majd nyomáspróbának vetik alá.
Eiler OlgaTop 100 Best Websites Monitored by: InternetSeer - Web Site Monitoring

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@axelero.hu