AGRÁRÁGAZAT, Mezőgazdasági havilap 2003 Április
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


Lapzártától lapzártáig
Aktuális növényvédelem
Uniós hírek
A csatlakozási tárgyalások eredményei...
A KAP (Közös Agrár Politika) reformja 10 lépésben
Ha Lajosmizse, akkor AXIÁL SZAKMAI NAPOK
Lehetőségeink a búzatermesztésben
90 éves a kiskunhalasi...
A 60-90 kW teljesítményű, univerzális traktorok kiválasztása
A fejes saláta téli termesztése
Kitekintés a világ burgonya termesztésére
Vetőmag-felügyeleti ellenőrzés a burgonya ágazatban
A BIOMIT PLUSSZ alkalmazása és gyakorlati tapasztalatai
Anyagmozgatási folyamatok a mezőgazdaságban
Mikroszórófejes öntözés az ültetvényekben
Csapadékvíz hasznosítás
Szántóföldi kultúrák öntözése
Az esőszerű öntözés
Energia és víztakarékos öntözőrendszerek
Mi legyen a mezőgazdaságban felgyülemlő szennyvízzel, trágyalével?
Mezőgazdasági létesítmények
A juh és a legelő
A tej vertikum helyzete és lehetőségei
Miért éppen strucchúst?
X. Derecskei Gépesítési Napok

Miért éppen strucchúst?

Látva, a strucchús népszerűségének növekedését a jelenleg még csak 15 országból álló EU-ban 1995-98 között 19 szakértői csoport tollából jelent meg tanulmány, amelyben ennek az új piaci terméket vizsgálták. 1999-ben már 11 ilyen munka született.
Nem tekinthetem tehát feladatomnak, hogy erre rálicitáljak, ezért csak a legfontosabb indokokat sorolom fel e rendkívül tetszetős megjelenésű, egészséges vörös hús mellett.
1997-ben az Adams, Brittin, Hoower kutatócsoport vizsgálatokat végzett a strucchúson Warner-Bratzler-shear érték (WBS-value) megállapítása érdekében. Mind a 60, 66 és 75 0C-on végzett főzés alkalmával azt tapasztalták, hogy a WBS érték < volt, mint 0,05. Ennek oka a strucchúsban található kedvező fibrinogén /thrombin, algin/ calcium-lactate, phospahate/NaCl hányados. Magyarul ez azt jelenti, hogy a strucchús porhanyóssága, omlóssága mérhetően bizonyítható.
Sales és Hayes 1999-ben az irányban kezdett vizsgálódni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a strucchús a legkülönbözőbb elkészítési módszerek után is megőrzi azt a semmivel össze nem téveszthető tulajdonságát, hogy az elfogyasztása, rágása közben észrevehetően szaftosabbnak, lédúsabbnak, teltebbnek, teljesebbnek, "kerekebbnek" tűnik. A kísérletek során arra a megállapításra jutottak, hogy a strucc húsának víztartalma 77%, a marhahús 71%, a csirke 75%-os víztartalmával szemben. Igen fontos, hogy ennek a 77%-os víztartalomnak túlnyomó többsége celluláris víz, azaz magában az izomsejtben található, s mivel a strucchús ezt a víztartalom-különbség-előnyt a főzés során is megőrzi a végső kulinarisztikai termék, tehát amit a szánkba veszünk, megrágunk és elfogyasztunk, mindvégig megmarad nagyobb élvezeti értéket és lényegesen könnyebb emészthetőséget biztosítva. Ez az oka annak is, hogy több száz önkéntes jelentkező - aki "degeszre" tömhette magát strucchússal - sem panaszkodott a nagy mennyiségű hús fogyasztása után tapasztalható nehéz, nyomott teltségérzésre. Ez ugyan szubjektív megítélés kérdése, de a fent említett ünnepek utáni csömör érzését már a legtöbben megtapasztalták.
Marais és Kruger 1999-ben összehasonlító vizsgálatokat végzett különböző húsféléken, melynek eredményét a következő táblázat jól demonstrálja:Látható, hogy vannak állatfajok, amelyek például a fehérje viszonylatában magasabb értéket mutatnak a struccnál, de a fehérjét alkotó aminosavak tekintetében a strucc az esszenciális, tehát életfontosságú, a szervezet által elő nem állítható fehérjealkotókat részletesen vizsgálva kedvezőbb összetételt tükröz.


Quarantelli 1999-ben vizsgálta a különböző állatfajokból származó húsok zsírsavarányát.Függetlenül attól, hogy a strucc húsa a magasabb árkategóriába sorolható, például Németországban 20-25 euro, Franciaországban 30-35 euro, Portugáliában 20-22 euro, Spanyolországban 18-20 euro, Olaszországban 15-20 euro, a skandináv országokban 15-20 euro kilója, a fogyasztás például Spanyolországban egy év alatt közel hétszeresére nőtt, de világszerte a keresletnek csak körülbelül 10%-át tudják biztosítani. A fogyasztók körében különösen a BSE-től való félelem miatt érthetően egyre nő a kíváncsiság és kereslet egy megjelenésében mégis a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb hús iránt, és azok, akiknek választása a strucc- és emuhúsra esett, nemhogy nem csalódtak, hanem kellemes meglepetésben volt részük, és újra meg újra a strucchúst emelik le az áruházak polcairól.
A fentiek alapján bátran ajánljuk bárkinek, de fogyasztása feltétlenül javasolt várandós, szoptatós édesanyáknak, gyerekeknek (magas vas és fehérjetartalom), diétázóknak, sportolóknak, szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomásban szenvedőknek (alacsony zsír, koleszterin-tartalom). Emésztési zavarokkal, gyomor- és bélpanaszokkal küszködő embereknek, könnyű emészthetősége miatt feltétlenül javasolt.

Dr. Balogh Sándor
Országos Futómadár Terméktanács
elnök

Top 100 Best Websites Monitored by: InternetSeer - Web Site Monitoring

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@axelero.hu