AGRÁRÁGAZAT, Mezőgazdasági havilap 2002 December
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.huLapzártától lapzártáig
A Budapesti Agrárkamara életéből
Firestone gyártmányú...
Aktuális növényvédelem
Jubileumi CLIMMAR konferencia
Folyamatosan fejleszt a KÜHNE
Jaguárok a lóversenypályán
Bayer CropScience...
Hogyan takarmányozzuk a kancákat és a csikókat?
A 60-90 kW teljesítményű...
Gabonatárolók...
Szarvasmarha-istállók és telepek
Baromfi tartástechnológiák
Malacok veleszületett...
Hogy a csibe túlélje...
Egy kis áttekintés...
Vágóállat és Hús Terméktanács
Több mint fél évszázad...
A bor kiszerelésének...
Szőlő és borágazat...


Aktuális növényvédelem

Novemberben rekord meleg volt, és a havi átlaghőmérséklet is magasabb a sokéves átlagtól. Nagy mennyiségű csapadék sem volt, mindez igen kedvező a mezei pocok felszaporodásához. A károsító veszélyre már többször felhívtam a figyelmet, de ezt nem lehet eleget ismételni. Vetéseinket hetente szemlézzük át alaposan. Ha lyukakat és károsítást (rágást) találunk, fel kell mérni a lakott lyukak számát. 10x10 méteres területet cövekekkel jelöljünk ki, és az ezen belül található lyukakat tapossuk be. Másnap a kibontottak jelzik, hogy az lakott. Ősszel már 2-3 lakott lyuk/100 m2 már indokolttá teszi a védekezést. Az utóbbi években a hasznos ragadozó madarak felszaporodóban vannak. 2-2,5 m magas T alakú ülőfák kihelyezésével, leszállóhelyet biztosítva a területre szoktatva elvégzik a védekezést.

A REDENTIN 75 RB csak lucernában van engedélyezve. Az ARVALIN-ból 2-3 szemet kell a lyukakba behelyezni (0,2-0,4 kg/ha), és nem szabad azt betaposni. Mivel ez erős méreg, lakott területen nem használható, és a védőeszközök használata (munkaruha, védőkesztyű, légzésvédő) elengedhetetlen.

A gabonafutrinka lárvája (csócsároló) a kalászos után vetett kalászosokban okoz foltszerű kipusztulásokat. Mivel egész télen aktív, most a havazások előtt kell védekezni.

A gyümölcsösökben a kerítések javítása, folyamatos felügyelete nagyon fontos a vadkár megelőzés érdekében. 1-2 nyúl vagy őz, ha nem talál más táplálékot, és a jelenlétüket nem fedezzük fel időben, a kéreg megrágásával nagy károkat tudnak okozni. Főleg fiatal ültetvényekben ajánlatos az egyedi favédelem. A műanyag védőrács ára megtérül. Gondot okoz, ha a hó magassága 0,5 m feletti, a nyulak a felfelé ritkuló (vadháló) drótkerítésen be tudnak jutni, illetve elérik az alsó vázágakat. Ezért ilyen esetben sűrű szövésű (ideiglenes) hálóval meg kell akadályozni a bejutást, illetve a vázágakat is egyedi védelemmel kell ellátni, ami aprólékos munka, de csak ez ad hatékony védelmet. A vadriasztó szerekről a korábbiakban bővebben írtam.

Gondolnunk kell a hasznos segítőtársainkra, az énekes madarakra. Minden kertet, növényt szerető ember örömmel látja, ha a fákon, bokrokon levő fészkek benépesülnek, és a madárpár fáradhatatlanul hordja fiókáinak a kertben összeszedett hernyókat, bogarakat, kukacokat. Nem is gondolnánk, hogy ez mekkora segítség számunkra. Ha azt vesszük figyelembe, hogy egy cinege naponta kb. a testsúlyával egyenlő mennyiségű rovart fogyaszt el, és az évi szaporulatuk 18-20 fióka, akkor egy év alatt 50-60 kg káros rovar elpusztításával számolhatunk. Az egyoldalú, kémiai növényvédelemmel a madarak élettere és egyedszáma csökkent, és sajnos sok faj ki is pusztult. Az integrált és bio védekezésnél alapvető szempont az élő környezet védelme. Természetesen ezen túlmenően úgy segíthetjük őket, hogy nyáron fészkelési lehetőséget biztosítunk, télen pedig etetjük a madarakat. Madáretetőt vásárolhatunk, vagy mi magunk is elkészíthetjük. Erre a célra megfelel egy oldalán kivágott műanyag flakon is. A madáretetőt a hideg idő beálltával folyamatosan kell ellátni eleséggel, mert a rendszertelen etetéssel többet ártunk, mint használunk, mivel sokszor a madarak messziről keresik fel a biztosnak vélt táplálékot. Ha az etetőt üresen találják, ez a nagy hidegben a pusztulásukat okozhatja.

Madáreleséget vásárolhatunk, vagy készíthetünk. Az úgynevezett madárkalács olvasztott marhafaggyúba kevert napraforgómagból áll, de tehetünk bele még dióbelet (akár férgeset is), tökmagot is. Kihűlés után kössük fel madzagra fűzve faágra, egyéb olyan helyre, ahol szabadon himbálózhat. Ezen a cinege meg tud kapaszkodni, de a háziveréb nem. A cinegék kedvenc tápláléka még a kiakasztott tepertő, vaj, margarindarab, szalonnabőr, félbe vágott dió. Természetesen a helyet úgy kell megválasztani, hogy a macskák ne férjenek hozzá.

Vannak olyan madarak, amelyek nem szívesen szállnak az etetőre, és némelyik még a magvakat sem szereti. Ezeknek az eleséget ne a hóra szórjuk, hanem a földre, tisztára sepert, hómentes helyre. A feketerigók és az itt maradt vörösbegyek sokféle konyhai maradékot, apróra tört, főtt burgonyát, reszelt almát, sárgarépát, sajtot, túrót, nyers húsdarabkákat kedvelik.

A pintyek, sármányok, pipiskék tápláléka a földre szórt ocsú, köles, napraforgó, kukoricadara, vegyes madáreleség, magtári hulladék.

Lényeges dolog, hogy az etetéssel egy időben a madarak itatásáról is gondoskodni kell. Az itató tálkába langyos vizet öntsünk, amit naponta többször is megismételhetünk, ha a nagy hideg miatt a jegesedés gyorsan bekövetkezik.

A télen madáretetőre szoktatott madarak tavasszal rendszerint eltávoznak, mert gyümölcsfáinkon nem találnak a költéshez megfelelő költőüreget, odút. Mesterséges fészekodú kirakásával állandó otthont biztosíthatunk kedvenc madaraink számára. Vásárolni is lehet, de néhány deszkadarab, eternitcső felhasználásával mi magunk is készíthetünk odút. Lényeges szempont, hogy a tető jól zárjon, de könnyen leemelhető legyen, hogy ősszel kitakarítható legyen. Az odút még a télen, a költési idő előtt, legkésőbb februárban kell kihelyezni, hogy a madarak időben oda szokjanak, és többen összebújva, egymást melegítve átvészeljék a hideget. Az odú mindig függőlegesen, esetleg kissé előre döntve álljon, hogy a csapadék ne jusson be, mert az átázott fiókák elpusztulnának.

A cinegék kedvelik az alacsonyan levő költőhelyeket, ezért 32 mm röpnyílású „B” típusú odúkat 2 m magasan helyezzük el, ugyanígy a 25 mm röpnyílású „A” típusú odúkat is. Ez a kistermetű barát- és kékcinege „lakása”. Ez utóbbiak nem szívesen költenek kertekben, ezért erdő közelében lévő öregebb gyümölcsösökben, hétvégi telkekben próbáljuk betelepíteni őket.

A házi rozsdásfarkú és a barázdabillegető részére készülő 5x7 cm röpnyílású „C” típusú odúkat a gyümölcsösök szélső fáira, tóparti fákra, erdőszélre, patakparton 3-4 m magasra függesszük, vagy csűrök, pajták, présházak, hétvégi házak eresze alá rakjuk. A nagyméretű, 8-12 cm röpnyílású „D” típusú odúból is egyet-egyet kirakhatunk a kertbe, a gyümölcsösbe, hogy a banka is megtelepedhessen, ahol a kisebb baglyok (pl.a kuvik) is lakóhelyet találnak.

A kertünk zavartalan részében megmaradt, vagy visszaültetett bokrok (orgona, bodza stb.) odacsalogatják a rigókat, poszátákat és a többi kis énekesmadarat is.

Közeleg a karácsony, ez alkalommal kívánok minden kedves olvasónknak szeretetteljes, kellemes ünnepeket, és sikerekben gazdag, boldog új évet!

Kassai Miklós

BKKm-i NTSzTop 100 Best Websites Monitored by: InternetSeer - Web Site Monitoring

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@axelero.hu