AGRÁRÁGAZAT, Mezőgazdasági havilap 2002 Április
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
e-mail: pointernet@axelero.hu


MAÉT hírek
A Budapesti Agrárkamara életéből
Az állattartás építészetének sajátosságai
Aktuális növényvédelem
Axiál szakmai napok Lajosmizsén
A kukorica termesztéséről
A szabadföldi paprika tápanyagellátása
Az EU szőlészeti- borászati szabályozása és a szőlő- bor ágazat felkészülése az EU- csatlakozásra
A tejpiac eseményei az évkezdet tükrében
Egy európai színvonalú húsipari vállalat
A Holstein- fríz Tenyésztők Egyesületének hírei (I.)
EMU- de mi is az EMU?
Öntözőberendezések a hajtatásban
Öntözésről felsőfokon...(II.)
Fél éve működik az Országos Futómadár Terméktanács
Legelők
Borozó

Féléve működik az Országos Futómadár Terméktanács

Tagjaink, leendő tagjaink és a szimpatizánsok figyelmébe!

Féléve, 2001. szeptember 7.-én 97 alapító taggal megalakult az Országos Futómadár Terméktanács (OFTT). Az alakuló ülésen a tagság 33 küldöttet, a küldöttség 17 fős elnökséget választott. Végül az elnökség megválasztotta az elnököt, 4 alelnököt és a titkárt. Valamennyi pozíció társadalmi megbízatásként került betöltésre.

Az elnökség az elmúlt időszakban sokszor ülésezett. Önkritikusan meg kell jegyeznünk, sajnos nem túlságosan nagy hatékonysággal, de hát, ahogy az új házasoknak, nekünk is össze kell csiszolódnunk. Támogatottságunk, megalakulásunk óta folyamatosan növekszik. Jelenlegi taglétszámunk 163 fő.

A következőkben beszámolunk az elmúlt hat hónapban történt fontosabb eseményekről.

Az elnökség szeptember folyamán elkészítette a cégbejegyzéshez szükséges iratokat és október 3.-án nyilvántartásba vétel céljából benyújtotta a Fővárosi Bíróság Alapítványi Irodájához. Október 18-19.-én részt vettünk a németországi Rheinmunsterben megrendezett Futómadár Világkongresszuson. Ez a két nap arról győzött meg bennünket, hogy a futómadár tenyésztésben jó lehetőségek vannak, de keményen kell dolgoznunk azért, hogy profitálhassunk belőle. A világ minden pontján, ahol ez az ágazat jól működik, államilag is támogatott.

A magyar futómadár tenyésztés - összehasonlítva, pl. a lengyelországi helyzettel - alaposan elmaradt a lehetőségeihez képest. Ott szintén 1992-ben jelentek meg az első állatok, de már 1997-től - a baromfiak mellé besorolva - haszonállatként tartják számon.

A tapasztaltak megerősítettek bennünket abban, hogy jó úton járunk, vagyis nagyon fontos volt a Terméktanács létrehozása az érintettek érdekeinek minél hatékonyabb érvényesítése céljából. A kongresszusról sok hasznos információval tértünk haza. Többek között hazahoztunk egy vágásról szóló, három kazettából álló videó filmet. Ezen kívül nem elhanyagolható az a sok személyes kapcsolat, amit kötöttünk.

November 19.-én a Fővárosi Bíróságtól megkaptuk az OFTT bejegyzéséről szóló értesítést, amely december elején jogerőre emelkedett. December 13.-án az FVM-be benyújtottuk miniszteri elismerésért folyamodó kérelmünket.

Gyetvai Aladár alelnökünk marha- és sertésvágóhídja engedélyt kapott struccvágásra is. Januárban az elnökség napirendre tűzte a vágási stratégia kidolgozását. Gyetvai Aladár a terméktanács részére felajánlotta megvásárlásra az Alsónémediben található vágóhídját. Becslés szerint az EU előírások eléréséhez 120-130 M Ft-os ráfordításra lenne szükség. Ezzel együtt döntés született arról, hogy február első felében ezen a vágóhídon próbavágást végzünk, vágóhídi tapasztalatszerzés céljából.

A próbavágásra a felvásárlási árat első menetben a 700-Ft/élősúly kg + ÁFA árban jelöltük meg a végtermék tovább értékesítésében meglévő bizonytalanságok (bőr, toll) miatt.

Február 15-én megtörtént a próbavágás, 10 db átlagosan másfél éves kakast vágtunk le. Ezek közül 1 madár elkobzásra került egy nappal a vágást megelőzően szerzett súlyos sérülés miatt. Az így maradt 9 madár átlagos súlya 120 kg volt, és átlagosan 22 kg zsiradékot tartalmazott. (Jó példa arra, hogy így nem szabad struccot tartani.) Az átlagban 120 kg-os állatok 31,7 kg filézett húst adtak. A német tapasztalatok szerint ekkora húsmennyiség egy 100 kg-os madárból nyerhető ki. Tapasztalataink is ezt látszanak alátámasztani, hiszen ha az élősúlyból levonjuk a zsiradékot, ugyanerre az eredményre jutunk.

A próbavágás tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy az általunk a vágóállat termelés jövedelmezőségéhez elengedhetetlennek tartott, min. 800 Ft/élősúly-kg felvásárlási ár minőségi állatok esetén tartható. Minden esetre szükséges egy korrekt vágóállat minősítési rendszert kidolgozása abból a célból, hogy se a tenyésztő, se a felvásárló ne fizessen rá a boltra.

Az egészséges izomkötegeket vákuum csomagolva, előhűtve ill. fagyasztva értékesítettük. A kisebb darabokból kísérleti céllal füstölt sonka és kolbász készült. A bőrök kikésztés alatt vannak.

Tárgyalást folytatunk két beruházói csoporttal is, új, az EU-s követelményeket kielégítő, zöldmezős vágóhíd létesítéséről. Az egyik Gödöllő, a másik Székesfehérvár közelében kerülne kivitelezésre. Mindkét vágóhíd tervezett induló kapacitása 8-10 madár/műszak (éves szinten 6000-7000 madár), ami az igényeknek megfelelően bővíthető lenne. A vágóhídhoz feldolgozói kapacitás nem tartozna. Erre a célra már mindkét fél megfelelő feldolgozói kapcsolatokkal rendelkezik. Ez a megközelítés nagymértékben a realitások talajára helyezi a minőségi vágás problémájának megoldását, hiszen az eddigi vágyálmokkal ellentétben nem többször százmilliós, hanem néhányszor tízmilliós beruházásokról szól a történet. A beruházók tervei és reményeink szerint 2002. őszén indulhatna a vágás.

Legsürgetőbb teendőink jelenleg a következők:

-Javasolt értékesítési árak kidolgozása

-A jelenleg vágásra szánt állatok vágásának megszervezése és folyamatossá tétele a meglévő kapacitások kihasználásával

-Tárgyalások folytatása az EU követelményeket kielégítő vágási lehetőségek mielőbbi megteremtése céljából

-Sajtótájékoztató

-Lobbizás az OFTT miniszteri elismeréséért

-Lobbizás a strucc és emu kiemeléséért a veszélyes állat kategóriából

A Terméktanács miniszteri elismerésével kapcsolatosan a következőket tudjuk elmondani. Az Agrárrendtartási Hivatal eddig kétszer kért tőlünk hiánypótlást. Ezeket mi igyekszünk mindenesetben a lehető legrövidebb időn belül pótolni. A dolog szépen halad előre.

Továbbra is kérünk minden kedves állattartót, ha még nem tette meg, lépjen be tagjaink sorába, és erősítse a Terméktanácsot. Minél többen vagyunk, annál nagyobb az esélyünk a miniszteri elismerésre. Mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy aki a terméktanácsot támogatja, magán segít. Mottónk: CSAK EGYÜTT JUTHATUNK ELŐBBRE.

Várunk minden, a közös ügyet előmozdító javaslatot és jobbító szándékot. Mindenkit kérünk, ne legyen rest telefont, vagy tollat ragadni esetleg e-mailt küldeni, ha ötlete támad.

Címünk: Országos Futómadár Terméktanács 1073 Budapest, Dob u. 90.

E-mail cím: vima1@axelero.hu

Telefonszámok: Dr. Balogh Sándor Elnök: 06 / 30 / 341 3425

Négyesi Erika Titkár: 06 / 30 / 990 1919

 

Veres Imre

alelnök

Top 100 Best Websites Monitored by: InternetSeer - Web Site Monitoring

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@axelero.hu