Szántóverseny határon innen és túl
Szöveg: Tánczos Ferenc, AGROSZÖV
Agrárágazat
vissza

A szántóversenyek immár hagyományosan hozzátartoznak az agrárrendezvények népes táborához. Jól eső érzéssel tölti meg az embert az a tény, hogy idehaza is szép számmal akadnak olyan gazdálkodók, akik tudásukat olyan szintre fejlesztették, amellyel már a nagy nyilvánosság elé mernek állni.
A kellő mennyiségű és - főleg - minőségű termés előállításához nélkülözhetetlen a jó agrotechnika és annak pontos alkalmazása.


A szántóversenyek nemcsak a versenyzők számára fontosak, hiszen a beállítások, a helyes technikai fogások "meglesése", minden kilátogató gazdálkodónak tudása bővítését, fejlesztését jelentheti.
Az alábbi írás készítője- Táncos Ferenc úr, a szántóversenyek világában otthonosan mozgó szakember, akit arra kértem, hogy tájékoztassa Olvasóinkat a közelmúlt eseményeiről.
(-főszerk.-)

Egymás után negyedszer szerveztünk szántóversenyt Jászkiséren 2001. augusztus 18-án, melyet Dr. Marton István, az FVM főosztályvezetője nyitott meg.
Büszkén mondhatom, hogy mi szerveztük meg az első váltvaforgató országos szántóversenyt, még 1999-ben.
Az idei verseny Területi döntő volt, ahová az ország különböző részeiből érkeztek versenyzők, Véptől Hajdúböszörményig. Huszonöt résztvevő öt kategóriában mérte össze tudását. Ennek megfelelően a következő eredmények születtek:
I. kategória: 2-3 fejes ágyeke, első helyezett: Sági Gábor Derecske - KASZ COOP.
II. kategória: 3-4 fejes ágyeke, első helyezett: Dombai Ferenc, DPMG Rt, Cegléd.
III. kategória: 2-3 fejes váltvaforgató eke, első helyezett: Farkas Gábor, Jászkiséri AGROSZÖV-ZTR-AGRO, Vecsés.
IV. kategória: 4-5 fejes váltvaforgató eke, első helyezett: Borbás Attila - Jászárokszállás Mezőgazdasági Szövetkezet.

Lófogat: első helyezett: Kalmár László, őstermelő Jászkisér.
Az első női versenyző 2000-ben mutatkozott be Terenyei Anikó személyében, aki szintén jászkiséri színekben versenyzett. Idehaza harmadik helyezést ért el, míg az országos versenyen kategóriájában 17 versenyző közül a hatodik lett.
Az idei évben két női versenyző indult el, az I. kategóriában Farkas Gáborné - Dóka Anikó, aki második lett, és így jogot szerzett a bólyi Országos Szántóversenyen való részvételre.

A másik női versenyző a 18 éves, szintén jászkiséri Bokor Mari volt, aki a lófogatosok között indult, és szintén eredményesen szerepelt. A viadalon a tavalyi országos verseny legjobbjai közül sokan vettek részt, így jelen volt az a Farsang László is - Cegléd DPGRT - , aki az idei Dániai Szántóvilágbajnokságon képviseli hazánkat.

A legfiatalabb (15 éves) versenyző a Jászapáti Berki István volt.

A szántóversenyekre jellemző, hogy egy-egy versenyen 3-4 "új" versenyző vesz részt. Vannak olyan települések, ahonnan évek óta nem lehet résztvevőket "beszervezni", pedig száznál több gazdálkodó is foglalkozik szántással.
Legtöbbször az a kifogás, hogy ő verseny nélkül is tud szántani, vagy nem megfelelő az ekéje, nincs ideje, nincs pénze a felkészülésre, stb.
Igaz, hogy az előhántók és a tárcsás csoroszlyák alkalmazása a szabályok szerint kötelező, de a kezdőknél ettől el szoktunk tekinteni. A verseny után viszont rájönnek, hogy ezek az eszközök szükségesek, hisz már 1914-ben Rudolf Sack fogatos ekéin is volt előhántó és tárcsás-csoroszlya.

A Jászkiséri AGROSZÖV-ben az elmúlt időszakban készítettünk néhány versenyekét. Az ágyekéket 100 ezer forintos, használt Kverneland ekékből alakítottuk ki. Ebben az évben egy kétfejes váltvaforgató ekéből fejlesztettünk ki egy elektrohidraulikus vezérlésű versenyekét.
Az Osztrák Pöttinger cég egyébként az elmúlt évben elkészítette az első elektronikus vezérlésű ekét is.
A szántóversenyek célja és haszna a kollektív együttlét, valamint az ismertségek és barátságok kialakítása mellett, a legenergiaigényesebb talajművelési munkaeszkünk helyes beállításának az elsajátítása, és azoknak az eljárásoknak, felszereléseknek a megismerése, amelyekkel a szántási munka könnyebben, pontosabban, jobb minőségben elvégezhető.
A szántóverseny előtt a résztvevőknek, segítőknek, bíróknak szakmai tanfolyamot tartottunk.
A szántóversenyt úgy szerveztük, hogy a nézők is bekapcsolódhassanak a programba és a látnivalók a más irányú szakmai érdeklődésüket is kielégítsék.
A traktoros ügyességi vetélkedőnek több mint harminc résztvevője volt. Magasan a jászkiséri Farkas Róbert lett a győztes.

A tizennégy darab üzemképes öreg traktor és az öt darab öreg kombájn is sok érdeklődőt vonzott. A mezőkövesdi Ráfis János gépmúzeum KÜHNE motorral meghajtott KÜHNE cséplőgépe is nagy sikert aratott. A Jászkiséren felújított század eleji stabil motorok szintén felkeltették az érdeklődést.
Bemutatásra került a helyszínen a Jászkiséri Nemes András biodiesel gyártó gépsora, és a bioolajjal működő LTZ - 155 traktor. Az ALCSIRED a helyszínen fejési bemutatót tartott, megismerkedhettünk a tehéntartással kapcsolatos eszközeivel, gyógyszereivel, illetve a verseny alatt szaktanácsokkal látta el az érdeklődőket. A gyakorlati gépbemutatókon a KITE szántásnélküli talajművelő gépeit ismerhettük meg, de emellett talajlazítási, talajmarási és erdőszántási bemutató is volt.

A jurtás Guba Imre lovasíjász produkciója is nagy sikert aratott.
A versenypálya változatosságát szalmabála építészettel próbáltuk növelni, melyhez 350 db körbálát és 2000 db kisméretű bálát használtunk fel. A földbevájt bálatetős verem a sörivóknak, a bálából épített kiállító és kifutó, valamint a kisbálából épített garázs a komondor kiállítás kutyáinak, a labirintus a gyerekeknek, míg a kisbálából épített, 6 m átmérőjű 1,2 m mélységű víztározó a fürdőzők számára nyújtott felüdülést és kikapcsolódási lehetőséget a közel 40 °C hőségben.

A főszervező a jászkiséri AGROSZÖV volt, de az FVM támogatása mellett, közel 150 patronáló önzetlen segítségével született meg ez a rendezvény.

Országos Szántóverseny - Bóly

Szeptember 5-én került megrendezésre az Országos Szántóverseny döntője, a BÓLYI Rt. Szervezésében. Az országos versenyt kilenc területi döntő előzte meg, ahonnan a kategória első két helyezettje kapott meghívást az országos vetélkedőre, három kategóriában.

I. kat.: 2-3 fejes ágyeke.
II. kat.: 4-5 fejes ágyeke.
III. kat.: 2-5 fejes váltvaforgató eke.

Jászkisérről az I. kategóriában Farkasné Dóka Anikó, a III. kategóriában Farkas Gábor és Kökény József került az ország legjobbjai közé.

Az I. kategóriában 18 versenyzővel kellett felvenni a "harcot" a "kiséri" Anikónknak, akik közül többen már világbajnokságot is megjártak.
Az itthoni gyakorlás, a férje - Farkas Gábor által kifejlesztett eke, és Anikó érzéke meghozta az eredményt, mert csupán egy ponttal előzte meg a derecskei Sági Gábor, így az előkelő, országos II. helyezésének örülhetett a népes jászkiséri szurkoló tábor.

A II. kategóriában megyei, jászkiséri versenyző nem indult. Ebben a csoportban Bólyi sikerek születtek.

A III. kategóriában tulajdonképpen a két "kiséri" versenyzett egymással. Farkas Gábor I., Kökény József II. helyezést ért el. Felemelő érzés volt a két kiséri versenyzőnek tapsolni a dobogó legmagasabb fokán. Azonban ebben a kategóriában is indultak már új, tehetséges versenyzők, új versenyekékkel, akikre, és amikre érdemes lesz odafigyelni.

A versenyzők száraz körülmények mellett tudták a feladatukat végrehajtani, de a bírókra már rászakadt az égi áldás.
A dobogón végzettek miniszteri serleget és jutalmat kaptak, de a helyezettek is szép serleglegekkel és különdíjakkal térhettek haza.
Annak külön örültünk, hogy az országos vetélkedőn a jászkiséri versenyzők öregbítették megyénk, és szűkebb hazánk, Jászkisér hírnevét.


Európa Szántóverseny - Ausztria

Azzal kell kezdjem, hogy magyar versenyzőkkel sajnos nem tudtunk részt venni az ausztriai Kirchberg-ben megrendezett Európa Szántóversenyen. Szintén nem voltak jelen a szlovákok, az angolok, a lettek, a litvánok és az olaszok. Ennek ellenére 14 ország képviseltette magát 26 versenyzővel. Az osztrákok, svédek, belgák és csehek új konstrukciós megoldású ekékkel rukkoltak elő. A spanyolok 2000 km távolságból hozták a traktoraikat, ekéiket, de az észak írek, a skótok is saját eszközökkel versenyeztek.
Sok volt az ismerős versenyző, tréner, bíró, de sok új fiatal versenyzővel is találkoztunk. Főleg az osztrákoknál, németeknél működik egy kimondottan ifjúsági szervezet, a Landjugend. Az osztrákoknál a fenti szervezet, valamint az agrárkamara, és a gépkörök szervezték és bonyolították le az Európa versenyt. Az érdekelt kis települések polgármesterei is sokat segítettek. Itt sem könnyű az anyagiakat előteremteni a versenyekhez, de például ott, ahol a hivatalos gyakorlás volt - Raabau-ban (Kirchbergtől 50 km-re) -, a polgármester ebédre vendégül látta a több mint 100 fős csapatot.

Mivel egyetlen magyarként, mint bíró képviseltem Magyarországot, több időm maradt fotózni, tapasztalatokat, új kapcsolatokat gyűjteni. Sajnos kamerám nem volt, az osztrák ORF pedig csak pénzért adott volna felvételt a magyar televíziónak.

A szántóversenyeken általában "kispénzű" emberek, megszállottak vesznek részt, akiknek komoly feladatot jelent a gépek megvásárlása, fejlesztése, a felkészülés és szállítás. Egyedül a németek érkeztek komoly Mercedesekkel, míg a cseh versenyző és a tréner például azzal a teherautóval jött, amelyik a traktort - ekét szállította.

A hivatalos versenyzők, bírák (2+1 fő) hozzájárulása a versenyhez 2000 ATS volt, míg a látogatók, kísérők 5000 ATS-t fizettek a három napra.
A verseny szervezése, előkészítése és lebonyolítása szakszerű volt. Az ünnepélyes díjkiosztás estéjén megtelt a 4000 személyes sátor vendégekkel, fiatalokkal. A modern technikát jól alkalmazták a szervezésnél. Minden versenyző fényképe, adata a sorsoláskor megjelent a hatalmas vetítővásznon és a rajtszám átvételekor a nemzeti himnuszokat élőben játszotta el a népes tűzoltó - fúvós zenekar.

Az ekék művelő eszközeinek, állítási mechanizmusainak mozgatásánál egyre inkább tért hódít az elektrohidraulikus mozgatás. Így kevesebb hidraulika vezetékre van szükség, és adott esetben külön hidraulika elosztás sem kell. A Lemken és Vogel Noot cég egy-egy új versenyekét készített a 2001. évi versenyekre.
Először került alkalmazásra nemzetközi szántóversenyen az osztrákok által kifejlesztett ultrahangos mélységmérő berendezés. Ezzel a mélységmérő kocsival, amelyet a barázda mellett kell húzni, korrekten, a barázda hosszában lehet mérni az átlag mélységet, milliméter pontossággal. A megadott minimális mélység 19 cm volt, ennek ellenére 8 versenyző kapott büntetőpontot a sekélyebb szántás miatt.
A szántás szigorú értékelésére jellemző, hogy a maximális 120 pontból az osztrák Fischereder Christian is csak 67,25 ponttal lett európa bajnok. A második helyezést a francia Schummaher Vincent (65 pont), a harmadik helyezést a svéd Göranson-Frich Anders (61 PONT) érte el. Az utolsó helyezett, a szlovén FINGUST SANDI 20,65 pontot ért el.

Eddig Magyarországon nemzetközi szántóverseny még nem volt. 2004-re, Hollandia és Németország után volna esélyünk az Európa Verseny megszervezésére, ehhez azonban támogatókra lenne szükségünk.


Tánczos Ferenc
AGROSZÖV