Korszerű fatüzelés
Rezsi csökkentés 50%-al.
copyright (C) Horkay András 2014
kandallo
Home fullscreen Full
screen view
 teljes
 képernyős megjelenítés
tüzelőanyagok költségei és használhatósága kandallók és kályhák teljesítmény növelése puffertartályok és hőtárolás kémények és huzatfokozók
formatervezés és design felnőttoktatás OKJ tanfolyam
energia fűz
Információ: e-mailll: pointernetdb@gmail.com

Motivációnk: A gáz ára évek óta folyamatosan emelkedett, könnyen előre látható volt, hogy a ház/lakás üzemeltetési költségek jelentős részévé válik a jövőben a gázfelhasználásra épülő fűtés és használati meleg víz szolgáltatás ára. Közel egy év alatt megismertük a fatüzeléshez használt kályha típusokat és láttunk lehetőséget arra, hogy hatékonyabb eszközt építsünk. 

A cél az volt, hogy méretezhető, könnyen megépíthető, gazdaságos üzemelésű és nagyon hatékony és esztétikus kályha / kazán eszköz készüljön, ami kevés fával működtethető, tartós, és a különböző lakberendezési elképzelésekhez is illeszthető legyen.

A kályhát kiegészítettük egy huzatfokozó/ huzatszabályozó készülékkel, amit a kémények csúcsára (kitorkolás módosító szerkezet szaknyelven) kell elhelyezni és jelentősen megnöveli bármilyen kémény hatásfokát, növeli a huzatot ha nincs elég megfelelő, vagy ha erős szél van akkor meggátolja a meleg kiszívását a kályhából.

A kémények átépítésének szükségessége esetén is tudunk javasolni egy új kémény rendszert, ami kedvező áron és szabványoknak megfelelően képes sokkal kedvezőbb árú, és a jelenleg ismerteknél jobb hatásfokú kémény szolgáltatást biztosítani. A hazai felhasználás esetében elismert gyártó garantált minőségű eszközeit építjük be, így megfelel a kémény az előírásoknak.

Cégünk (POINTERNET-DB Kft) egy kisérleti kályhát épített 2012 szeptemberben, azzal a céllal, hogy az emelkedő gázfűtési költségek minimalizálása érdekében, olyan fűtőeszközt tudjunk ajánlani az érdeklődőknek, ami a napi költségeket minimum 200 Ft átlagosan 300 Ft és maximum 500 Ft körüli értékre szorítja vissza egy átlagos méretű családi ház tekintetében (tűzifa beszerzési ár függően), illetve minden megszokott tüzelésre alkalmas anyag (méterfa, apríték, gally köteg), de akár szén is felhasználható legyen.


A megvalósításhoz magyar munkaerőt tervezünk alkalmazni külföldi munka esetében is, és magyar alapanyagokat szeretnénk felhasználni, így a munkahelyteremtés, gyártás, fejlesztés is a céljaink között szerepel, az export lehetőségeket is figyelembe véve. A kályha magas hozzáadott értéket képvisel, viszonylag alacsony import felhasználással vagy akár anélkül is, és a külföldi termékekkel versenyképes áron készíthető el.

A kísérlet sikerült és örömmel jelenthetjük, hogy a szellemi termékeket tartalmazó eszköz probléma nélkül működik harmadik éve, és a várakozásainkat messze felülmúló eredményeket mutat. A rendszer kb. 19-20 féle kályha / kazán létrehozását teszi lehetővé igény szerinti méretben, és csatlakoztatható az új kémény és a huzatfokozó is. Új fejlesztésünk egy puffertartály + radiátor funkciót megvalósító eszköz rendszer amely emeletre is telepíthető, így a többlet hőenergia eltárolható egy már széleskörben alkalmazott szabályozó rendszer segítségével. Szintén új ötlet, ami fejlesztés alatt van, egy ultrafinom részecske kiáramlást gátoló eszköz, ami beépíthető cserépkályhákba is (az ultrafinom részecske kiáramlás veszélyei nem ismertek széleskörben, de a nemzetközi irodalomból megismerhető).

Ennek a weboldalnak az a célja, hogy felmérje a leendő vásárlók igényeit és azokat a megvalósítási lehetőségeket, amelyeknek a figyelembevételével megkezdődhet ennek az új kályhatípusnak az építése országszerte. Keresünk olyan referencia lehetőségeket is, ahol a kályha nyilvános helyen lehet elhelyezve (vendéglő, stb.).Több olyan megoldást alkalmaztunk, amelyek szabadalmi védettségének a megszerzése folyamatban van.

Mivel egyedi építésű eszközről van szó, az adott helyi igényeket figyelembe tudjuk venni. A kályha könnyen méretezhető a fűtendő terület kapacitás igényéhez igazodva.

 

A teljesítménnyel kapcsolatos néhány információ, az eddigi tapasztalatok alapján:

A teszt kályha most 70 m2 területet fűt, a külső hőmérséklettől függően napi 7-10-15 kg fával, időnként próbálkoztunk a méretéhez ideálisnak tartott 22-25 kg fával is - de ez túl nagy, gyakorlatilag elviselhetetlen meleget produkál.

A tűzifa piaci értéke mostanában kb. : 1 kg fa = 20 Ft, hasítva, darabolva.

A fűtött terület hőmérséklete 20-23-25 C fok felett van, a teljes 24 órás fűtési cikluson keresztül, egyszeri berakással.

Az eltüzelt fa mennyiség növelhető 30-40 kg fa mennyiségig illetve többszöri (12 óránkénti) berakással 24 óra alatt elégethető 60-80 kg fa is, ha nagyobb területet szeretne valaki fűteni és extra melegre van szüksége, vagy légfűtést is alkalmaz távoli területek fűtése érdekében, esetleg puffertartályt fűt és a központifűtést valósítja meg a kályha, gázkazán háttérrel, vagy fordítva.

(a teszt kályha 20-25 kg fa elégetésével már 30 C fokra fűti fel a tesztben alkalmazott területet)

A kályha maximum 1500 C fok -ig terhelhető, újra rakni (építeni) nem kell, - vegyes tüzelésű eszköz.

A tűztér nagy méretű, szélessége:50 cm, mélysége:60 cm, magassága:120 cm. Az ajtón keresztül berakható 100-120 cm hosszú méterfa, tuskó, ág, gally köteg, kis szalmabála, és bármilyen száraz és/vagy aprított tüzelőanyag. A tűztér mérete változtatható, kb. 15-20 alaptípus tervezhető igény szerint.

Rendelkezhet másodlagos tűztérrel, ami nyáron is felfűthető, és ebben pizzát, kenyeret, vagy más ételt készíthetünk. Kemenceként is használjuk a fűtési szezonban.

A teszt kályha tömege 2 tonna + a burkolat tömege (kb. 300 kg), így a hőtárolás biztosított 24 órára (a 48 óránkénti befűtés is használható ha enyhébb az idő). Természetesen építhető csökkentett méretben is. Így felvihető emeletre is, pld. sarok kályhaként megfelel az építészeti terhelési követelményeknek. A hőtárolás speciális megvalósítására kedvező árú terméket valósítottunk meg, ami hőálló (tűztérben sem károsodik, nem reped), de az ára a negyede a piacon kapható eszközöknek (ez is iparjogvédelem alá kerülhet).

A kimenő füstgáz hőmérséklete minimális (100 C), (a huzat fenntartása és a kátrányosodás veszélye miatt egy bizonyos szintet kell tartani), ezt automata rendszerrel lehet szabályozni (opció) a lakótérben a szinte tökéletes égés által elérhető maximális hő mennyiség marad bent. Száraz fa elégetése alapfeltétel a veszteségmentes működéshez.

Több kályha változat fog elkészülni teszt célra is, lesz légfűtésre optimalizált és lehetséges a gázfűtési rendszer támogatása vizes hőcserélőn keresztül is (kazán). Lesz olyan verzió is, amelyik lakótérben van elhelyezve, de mégis képes a vizes központi fűtést is támogatni akár teljes mértékben átvéve a gáz szerepét puffertároló alkalmazásával. Lehet természetesen alagsorban elhelyezett kazán verziót is létrehozni (olcsóbb mert nincs igényes külső burkolat, de kell erős szigetelés helyette).

A kályha teljes beruházási költsége a nagyobb méretek esetében Magyarországon nem fogja meghaladni a 600 ezer forintot (egyedi tervezés miatt a különböző tűztér méretek befolyásolják a költségeket és a szerelvények (burkolat, ajtó méret, üveg méret, sütő, stb. stb. is befolyásolják)). Összehasonlítva a piacon található kandallók áraival sokkal jobb ár / teljesítmény érték adható meg!. Szeretnénk lehetőséget teremteni az önálló építésre is, mivel a kályha felépítése egyszerű (egy nap alatt megtanulható), de természetesen a kőműves munkában teljesen gyakorlatlan építőnek valamivel több idő kell hozzá. Önálló kivitelezés esetében több százezer forintot takaríthat meg az építő, és a sikeres munkájához mindent megkaphat (alapanyagok, szerszámok, fogyóanyag, oktatás, tervrajz, tanácsadás). Ennek a lehetőségnek a feltétele, hogy szerződést köt cégünkkel és vállalja, hogy

- a továbbiakban nem folytat kályhaépítő üzleti tevékenységet, vagy

- vállalja a komolyabb szakmai végzettség megszerzését és önálló vállalkozásként, vagy cégünk alkalmazásában épít kályhákat szerződés alapján.

Összehasonlítva az egyéb fatüzelésű eszközök hatékonyságával, jelentős teljesítmény különbség mutatkozik, ami a kívánt hőmennyiség eléréséhez szükséges tűzifa mennyiségének a csökkenését eredményezi. Minimum 50% megtakarítással lehet számolni cserépkályhákhoz viszonyítva, fémkályhákhoz és kandallókhoz képest ennél jóval nagyobb lehet a megtakarítás.

A teljesítmény tartalékok miatt lehetőség van nagyobb terek, mint vendéglők, háznál épített uszoda, nagy nappalik, közösségi területek fűtésére is.

Extra nagy méretű kályha esetében terményszárítók kiszolgálására vagy kiegészítő eszközként is használható eszköz építésére is lehetőséget látunk. (betáplálható nagy kocka szalmabála is)

A kályha anyaga magas minőségű samott, a belső kialakítása tartalmaz szellemi terméket az eddigi kályhákhoz viszonyítva. A külső burkolata bármilyen burkoló anyag lehet, mi lakásban természetes vulkanikus kőzetet javaslunk az (ár / érték / teljesítmény arány optimalizálása miatt).

Szeretnénk igény felmérés céljára információkat kapni az olvasóktól:

1. Van e igényük nagyteljesítményű és gazdaságos kályha vásárlására a fenti ár mellett (megjegyzés: hasonló teljesítményű kályhák 10000-30000 USD , vagy 10-20000 EUR árban vásárolhatóak)

2. Lehet jelentkezni a későbbi időpontban megvalósuló franchise rendszerű építés végrehajtására is (német nyelvismeret előny) önálló vállalkozóként vagy alkalmazásunkban, területi elv alapján biztosítva a beérkező megrendelések teljesítésének a lehetőségét. A velünk szerződésben álló vállalkozók egy adott terület ellátását vállalhatják kapacitásuk függvényében, de kötöttségek nélkül (ha nem tudja vállalni a munkát adott határidőre, akkor átveheti más is a feladatot).

3. Kérjük hogy ha valaki a jövőben vásárlást kezdeményezne, adja meg az elérhetőségét, és amint a jogi védettség érvénybe lép, a kapacitások felépülésének a függvényében jelentkezni fogunk a Megrendelés tárgyalása érdekében.

4. Kérjük, hogy jelentkezzenek azok a munkatársak is, akik a jövőben egy adott területen képviselnék a terméket és üzletkötőként szeretnének jutalékos alapon közreműködni a kályha típus elterjesztésében. Munkájuk az általános ../MARKETING költségeink terhére kerül elszámolásra, jelentős értékben.

5. A gyártás, fejlesztés, szabadalmak, export, ../MARKETING, forgalmazás stb. terén együttműködési lehetőségeket vállaló cégek jelentkezését is várjuk.

Leveleket erre a címre kérünk:

 pointernetdb@gmail.com

Megrendeléssel kapcsolatos jelentkezés: (név,cím, elkérhetőség, fűtendő terület nagysága)

Munkával kapcsolatos jelentkezés:(név, cím, elérhetőség, foglalkozás, eddigi szakmai tevékenység, gyakorlat, iskolai végzettség,nyelvtudás, tervezett terület ahol a tevékenységet folytatna).

http://www.pointernet.pds.hu/tuzifa/tudas/index.html

Energia felhasználás
Egy 90 m2 családi házátlagos fajlagos hőenergia-felhasználás
(kWh/m2/év) = 320

forrás:
Nemzeti Energiastratégia 2030
Ez összesen 28800 kWh
1 kg fa 4,4 kWh
= 6545 kg
180 napra elosztva, ezek szerint
 1 napra 36,3 kg fa tervezhető átlagosan külső vélemények alapján.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a kora őszi és a kora tavaszi időszakban kevesebb, a nagyon hideg időszakban több fa felhasználással lehet számolni minden fűtési helyen.

Ha gáz mint energia forrás szolgáltatja a meleget (fűtés, használati meleg víz ) annak az ára többszöröse a tűzifa árának.

Tehát az általunk tervezett kályha az átlagos 18 kg tűzifa felhasználásával az átlag fatüzelésű eszközök tűzifa felhasználását 50%-al csökkenti.

A kevésbé gazdaságos fatüzelési eszközök (pld. egyszerű vaskályhák) felhasználásához képest 70-80%megtakarítást is elérhetünk.
Ez természetesen sokaknak hihetetlen (eleinte minket is meglepett) de a 2012-2013 téli méréseink és tapasztalataink igazolják a célkitűzéseink helyességét. A további fejlesztési lehetőségek az eredményeink javítását és a kályha építés műszaki feltételeit fogják javítani.

tűztér kép, a tesztelés kezdetén (nagyítható)

A további információkat folyamatosan közöljük, kérem térjen vissza erre az oldalra máskor is.
Kapcsolódó információs oldal:
Kandallók és kályhák teljesítmény növelő bővítése.

email Írhatsz
kritikát
 pointernetdb@gmail.com

masonry heater
kemence
kandalló
kazán
kályha
sütő
központi fűtés
huzat
tömegkályha
fatüzelés
kandalló tűztér
fatüzelésű kályha
kandalló kazán
fa fűtés
puffer tartály
fa brikett
központi fűtésre köthető kandalló
vizteres kandallo
kandallo epites
vizes kandallo
kandalló gyártás
modern kandallo
vaskályha
tüzifa ár
kandallo kalyha
biokandallo
kandallok
huzatfokozó
tűzífa
tüzifa fűtőérték
huzatszabályzó
vizteres kandallok
fatüzelésű kandallók
vízteres kandalló árak
tüzi fa
hőtárolás
kályha kandalló
tüzifák
hasitott tuzifa
kőműveskályha
fémkályha
pellet kandalló
cserépkályha kandalló
rusztikus kandalló
kandalló beépítése
supra kandalló
kandalló tervezés
kandalló ajtó árak
beépített kandalló
kandalló tüzifa
kandalló ajtó üveg
kandalló tervek
vízteres pellet kandalló
modern kandalló képek
tégla kandalló képek
eladó kályha kandalló
kandalló modern
kandalló kft
külső levegős kandalló
kandalló vizes hőcserélő
kandalló kémény árak
fatüzelésű kazán
pellet kazán
pellet tüzelésű kazán
öntöttvas kazán
fa kazán
kazán vásárlás
atmos kazán
kazán rajz
használt kazán
központi fűtés kazán
fatüzelésű kazán ár
fatüzelésű kazán árak
szalmabála kazán
vegyestüzelésű kazán fórum
kazán fórum
kazán építés
kazán füstcső
zárt rendszerű kazán
kazán bekötési rajz
kazán lemez
vegyestüzelésű kazán méretezés
kazán lemez árak
kazán felépítése
gáz és fatüzelésű kazán
kazán rajzok
kályhák
kályhák árak
pellet kályhák
hőtárolós kályhák
fatüzelésű kályhák
öntöttvas kályhák
vízteres kályhák
olcsó kályhák
hordozható kályhák
vegyestüzelésű kályhák
vízteres fatüzelésű kályhák
modern kályhák
használt kályhák kandallók
használt kályhák
kandallók kályhák
német kályhák
fatüzelésű kályhák használt
fatüzelésű épített kályhák
kazán teljesítmény
kazán fűtés
vegyestüzelésü kazán
kazán gyártás
kazán ár
kazán bekötés
faelgázosító kazán akció
brikett kazán
kazán kémények
kazán méretezés
kombi kazán működése
kazán áruház
használt vegyestüzelésü kazán
új kazán
fatüzelésű kazán eladó
szalmabála tüzelésű kazán
magyar kazán
kazán tervrajz
kazán teszt
profi kazán
kazán bekötések
gravitációs kazán
használt vegyes kazán
vegyes kazán bekötése
faelgázosító kazán bekötési rajza
cserépkályhák kandallók
kandallók
olcsó kandallók
használt kandallók
kandallók építése
vizes kandallók
pellet kandallók
tégla kandallók
hordozható kandallók
beépíthető kandallók
mobil kandallók
vízteres kandallók árak
kandallók képekben
kályha építés
eladó kályha
olcsó kályha
kályha ár
kályha ajtó
öntöttvas kályha
lemez kályha
hordozható kályha
kályha kémény
fatüzelésű kályha árak
öntöttvas kályha árak
öntöttvas kályha ár
vízteres kályha árlista
csempe kályha
épített kályha
kályha építése
német kályha
vizes kályha
faelgázosító kályha
kályha ajtók
kis kályha
kályha üveg
kályha samott
olcsó kályha használt
használt fatüzelésű kályha
olcsó kandalló
kandalló ajtó
fatüzelésű kandalló
öntöttvas kandalló
vizes kandalló
kandalló fórum
kandalló ár
kandalló szigetelés
kandalló kémények
épített kandalló
vízteres kandalló építés
kandalló légfűtés
kandalló méretek
kandalló bekötése
kandalló csempe
beépített kandalló képek
kandalló tűztér akció
kétoldalas kandalló
kandalló típusok
kandalló kő
10 kw kandalló
beépített kandalló házilag
kandalló beépítése házilag
kandalló sütővel
kandalló vélemények
kandalló tégla
kandalló kémény
kandalló építés
kandalló beépítés
kandalló ajtók
kandalló tervrajz
kandalló fűtés
kandalló készítés
mobil kandalló
kandalló eladó
kerti kandalló
haas sohn kandalló
kandalló bekötés
cserépkályha vagy kandalló
kerámia kandalló
zárt tűzterű kandalló
kandalló tervrajzok
kandalló hatásfok
kandalló fűtése
kandalló ventilátor beépítése
elektromos kandalló beépítése
kandalló használt
kandalló méret
kandalló használata
kandalló ajtó gyártás
pellet kályha
jotul kályha
servant kályha
vegyestüzelésű kályha
pellet kályha árak
vízteres kályha árak
pellet kályha ár
modern kályha
kályha árak
kályha használt
régi kályha
vízteres pellet kályha
vízteres fatüzelésű kályha
pellet kályha akció
vegyes tüzelésű kályha
edilkamin kályha
kályha építés házilag
ohra kályha
bullerjan kályha ár
öntött vas kályha
vas kályha ár
kályha bekötése