Horvátország -Croatia, KVARNER,Primorje-Gorski kotar tartomány UTAZÁSI HIRDETÉSEK

A POINTERNET oldalain bemutatja Horvátországot, ismertetjük a főbb utazási célpontokat, történelmi emlékhelyeket, városokat, közlekedési, térkép, és egyéb hasznos információkat teszünk közzé.


Háttérképek Free wallpapers
Croatia

Spain France Italy Croatia Austria London

Kvarner az igényes túristák uticélja, akik értékelni tudják a minőségi idegenforgalmi szolgáltatásokat. Említésre méltóak a  természeti szépségek, a városkák vonzereje. Elegendő kimondani ezt a nevet: Opatija (Abbázia). Régi, előkelő nyaralóhely, mely szépségével már a múlt században vonzotta a híres, gazdag vendégeket, és amely ma is a horvát turisztikai történetírás homlokterében van. A Krk sziget, amelyet híd köt össze a szárazfölddel, világviszonylatban is párját ritkítja. Egyesek arany szigetnek, mások zöld szigetnek nevezik Krk-t.

Üdülőhelyek, kiemelt települések!
Opatija, Lovran,  Krk, Rijeka, Cres, Losinj, Rab, Crikvenica, Kraljevica, Selce, Novi Vinodolski, Bakar, Vrbnik
Beaches in Croatia Ljubljana 104 km, Velence 217 km,
Bécs 480 km, München 670 km, Budapest 560 km, Pozsony 522 km.
SEA QUALITY ON THE BEACHES OF ISTRIA
IDŐJÁRÁS-ONLINE

Opatija / Abbázia
Legismertebb üdülőhelye Opatija. Opatija a Kvarner-öböl minden bizonnyal leghíresebb és legexkluzívabb nyaralóhelye. A Rijekától 13 km-re fekvő tengerparti nyaralóhely szállodáinak többsége a Monarchia idején épült, hiszen már akkor kedvelt téli-nyári pihenőhelye volt az arisztokratáknak. Éghajlata az Adria felől jövő meleg légáramlatok következtében még télen is enyhe.

Dús vegetációjú parkok, gyönyörű villák, impozáns tengerparti szállodasor, pálmafás sétányok mellett, nemcsak mint üdülőhely, hanem mint klimatikus gyógyhely is ismert.  Partja köves, városi strandja betonozott Pompás villái, elegáns szállodasora a legmagasabb igényeket is kielégítik. A mintegy másfél évszázados turisztikai múltra visszatekintő Opatija a Kvarner-öböl minden bizonnyal leghíresebb és legexkluzívabb nyaralóhelye. Fiumétól 8 km-re délnyugatra az Isztriai-félsziget északkeleti részén a Kvarner-öböl partján az Učka-hegység lábánál fekszik. A várost babérfa ligetek veszik körül, tengerpartja sziklás és festői.
Története
A 15. században bencések alapítottak itt kolostort. A 19. századig lakatlan vidékre először fiumei kereskedők kezdtek építkezni a kolostor köré. 1868-ban a horvát-magyar kiegyezéssel Magyarország része lett. Fiume kikötőjének kiépülésével üdülőterületté fejlődött, 1884-ben a vasút kiépülésével hatalmas nyüzsgő üdülőhellyé vált. 1907-re Karlsbad után a Monarchia második legnagyobb üdülőhelye lett, ahol több neves személyiség, köztük I. Ferenc József és több király és művész is megfordult. Szanatóriumait többnyire magyar orvosok vezették. 1920 után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd később Jugoszlávia része lett. Horvátország függetlenné válásával Horvátországhoz került.
Gazdaságának alapja az idegenforgalom, mely a városban több mint 100 éves múltra tekinthet vissza. Főleg klimatikus gyógyhelyként ismert, reuma, asztma, szívbetegség kezelése lehetséges itt. Strandsétányát 100 éve kezdték kiépíteni, mígnem 12 km hosszú lett Volosko felé, neve: lungo mare. A város befogadóképessége: 800 turista / éj. Turisztikai infrastruktúrája: 29 hotel, 5000 ágy, 1000 privát ágy várja a látogatókat, összesen 12 000 főt tudnak egyszerre fogadni.

Pompás villái, elegáns szállodasora a legmagasabb igényeket is kielégítő idegenforgalmi kínálattal várja a látogatókat.

Mindez csodálatos természeti környezettel, rendkívül kellemes mikroklímával, színvonalas és gazdag kulturális-szórakoztató programkínálattal párosul - ami minden opatijai vendégnek egyedien élménydús nyaralást garantál!UV-ONLINE

Cres, Losinj

Cres város az azonos nevű észak-adriai sziget legtermékenyebb - nyugati - oldalán található. Cres és Losinj szigete valamikor egy szigetet alkottak, azonban a római időkben egy mesterséges csatornával választották el őket egymástól. Cres-sziget legnagyobb települése. A XIV. században már alapszabályzatot kapott, a XV. században a velencei igazgatóság Cres és Losini szigetére kiterjedő székhelyévé vált. Ebből az időszakból származnak nevezetességei is, a városi kapu, toronyóra, városi páholy és a velencei-gótikus Petris palota.


Losinj


Lubenice, Cres szigetének első települése,  egy a tenger főlé 387 m magasan emelkedő sziklán épült. festői városka, terével, harangtornyával, gótikus templomával, melyet a XV. században itt élő remete Szent Antalról nevezték el. Viharos időben gyakran dörög az ég, és a szikla felett villámok cikáznak. A sziget másik városkájában, Beliben a múlt századi építészek egyedülálló remekei tekinthetők meg.Lubenice


A horvát tengerpart legnagyobb kikötője a Fiumei-öböl északi oldalán a Rječina-folyó torkolatánál fekszik. Az ország harmadik legnagyobb városa egyúttal Horvátország legnagyobb kikötője: áruforgalma jelentős és a tengerrel nem rendelkező környező országok szabadkikötője is. A személyforgalomban a gyorshajók és expresszhajók központja. Rijeka fontos iparváros: hajógyár, olajfinomító működik itt. Innen indul az Adria - kőolajvezeték, es emellett a szárazföldi közlekedés központja is, a vasútvonalak centruma.

Látnivalók
A római kapu az ókori Tarsatica város egyetlen megmaradt emléke, valószínűleg a barbárok elleni 1. századi római védőfal maradványa.
A nyolcszögletű dóm a 12. századi román templom helyén épült 1638 és 1742 között bővítették és barokk stílusban átépítették. Tornya 1377-ben épült, ferdesége miatt meg kellett erősíteni.
A Szent Vitus-templom a 17. században épült csodálatos kupolájú barokk templom.
Ágoston rendi kolostorát 1315-ben alapították, 1835-ben a városi tanács székhelye lett, előbb barokk, majd klasszicista stílusban építették át. Előtte egy oszlopon Szent Vitusnak a város védőszentjének 1508-ban készült szobra áll.
Az Óratorony a 15. században épült védelmi céllal, a mai óra 1873-ban került a helyére, alatta Fiume ősi címere.
A városkapu a 18. században épült, I. Lipót és VI. Károly mellszobrai díszítik.
A városháza 16. századi olasz stílusú épület.
Az egykori kormányzósági palota 1893 és 1895 között épült Hauszmann Alajos tervei szerint, ma Tengerészeti Múzeum.
Mellette Habsburg József főherceg egykori palotájában van a Természettudományi Múzeum.
A Trsat-hegyen áll a Csodatévő Szűzanya temploma, 1531-óta zarándokhely, a hozzá vezető 538 fokból álló tersattói lépcsősort a zarándokok sokszor térden állva teszik meg. A templomot a legenda szerint 1291-ben angyalok hozták Názáretből ide, majd továbbvitték az itáliai Lorettóba. Vigasztalásul V. Orbán pápa a trsatiaknak ajándékozta a Csodatévő Szűzanya freskót, melynek a Frangepánok 1367-ben építették fel a templomot, majd hozzá a ferences kolostort, jelenlegi formáját 1827-ben nyerte el.
A Szent György templom 13. századi eredetű, a 18. században átépítették.
A trsati erődöt a Frangepánok építtették a 13. században, 1826-ban a romos erődöt az ír Nugent marsall vette meg és elegáns kastéllyá alakíttatta át.
Vasútállomását a Monarchia híres építésze, Pfaff Ferenc tervezte (kétnyelvű emléktábla őrzi a nevét a peronon).
Határában a várostól északra állnak Grobnik várának romjai. A várat 1416-tól említik Frangepán Miklós birtokaként.

Losinj éghajlata nagyon kellemes, az erdős táj egyszerre pihenőhely és egyszerre szanatórium.
Mali Losinj a sziget legnagyobb városa, itt van városháza, valamint a hajógyártás és idegenforgalom központja. A sziget több ökológiai nevezetességgel is rendelkezik: a térségben egyedül itt költenek a szigorú védelem alatt álló fehérfejű keselyűk, másrészt pedig Cres magáénak mondhat egy hihetetlenül érdekes tájélményt nyújtó sós vizű belső tavat is - a Vransko jezerot.


Egészéges éghajlatát sok koronás fő élvezte. Ferenc József osztrák császár, Rudolf herceg és Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös hat hetet is eltöltött itt. Már a múlt században nyaralók és üdülők építésébe fogtak itt, hiszen itt minden a gazdag természeti múltra emlékeztet: a világ különböző tájairól való növényektől, a Mali és Veli Losinj-on őrzött vitorláshajó képekig.

Losinj szigeten a legrégibb idegenforgalmi központ Cikat, ahol a százéves fenyők árnyékában modern szállodák és klasszikus stílusú házak egyaránt meghúzódnak, utánozva az európai udvari elit utolsó sarjai által épített Monte Carló-i villákat.

Mali Lošinj az észak-dalmáciai Lošinj sziget legnagyobb városa, mely a halászatilag rendkívül jelentős - és ezért az Adria legnagyobb sporthorgászati terepének számító - Auguszta-öbölben fekszik. Árnyas partmenti fenyvesei és kimondottan enyhe mikroklímája révén már a századelőn igen felkapott gyógyüdülőhelynek számított.

Veli Losinj az észak-adriai Lošinj sziget délkeleti oldalán egy keskeny kis öbölben bújik meg, közvetlenül a Szent János hegy lábánál. Egykor gazdag tengeri kereskedő-dinasztiák lakták, amiről buja mediterrán kertekkel körülvett, pompás villái és elegáns lakóépületei is tanúskodnak.
A városka területén fellelhető mintegy 80 különleges növényfajnak köszönhetően Veli Lošinj egy gondozott városi park benyomását kelti.

Krk

Az Adria legnagyobb szigete már a római korban is lakott volt. A középkorban a horvát írásbeliség fellegvára volt, mígnem napjainkra az Adria egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. A szárazfölddel 1980 óta híd köti össze. Híres aranysárga bora a Zlathina. A sziget központja, Krk városa egy öbölben fekszik. Kikötőjére nyugodt élet jellemző, esténként azonban a parti éttermekben és bárokban pezseg az élet.Krk

Punat

Krk sziget délnyugati részén található Punat. Májustól októberig 22°C az átlaghőmérséklet. Itt található Krk sziget legnagyobb strandja, ahol minden strandolni vágyó megtalálja a kedvére való part típust: sziklás, betonozott, kavicsos.
Punat a szárazföldről közúti hídon is megközelíthető Krk sziget második legnagyobb települése. A sziget délkeleti oldalának egy igen szép, dús növénytakarójú öblében fekszik . Punat továbbá változatos sportlehetőségeket is kínál az aktív pihenésre vágyóknak (tenisz-, teke- és minigolfpályák, búvár- és vitorlástanfolyamok, vízalatti és sporthorgászat, stb.) a hajósok, vitorlázók figyelmébe ajánljuk. Az öböl egyik érdekessége, hogy közepén egy kicsi sziget (Kosljun) található, melynek árnyas fenyvesei között egy antik villa romjaira épült ferences kolostor épületegyüttese húzódik

Baška települése a horvát tengerpart egyik legszebbnek mondott kisvárosa. Krk várostól 19 km-t kell csupán autóznunk, s a sziget egyik tágas délkeleti öblében hamarosan elérjük e rendkívül népszerű nyaralóhelyet. A hangulatos, ízig-vérig mediterrán arhitektúrájú eredeti városmag köré napjainkra ízlésesen kialakított, színvonalas nyaralóövezet épült. Baška nagy előnye, hogy könnyen eljuthatunk valamelyik hajójárattal a közeli Rab szigere és a parton levő Senj városába is. Legnagyobb vonzerejét mintegy 2 km hosszan elnyúló, gyönyörű fekvésű homokos strandjának köszönheti.


Crikvenica és Selce

Crikvenicai Riviera kedvező éghajlatának, a kristálytiszta tengernek és levegőnek, valamint gazdag vendéglátó-ipari kínálatának, számos sporteseményeknek köszönhetően vált ismert és kedvelt üdülőhellyé. Dramlével és Selcéval sétálóutak kötik össze. Crikvenica a horvát tengerpart legrégibb fürdőhelye
.


Abbázia (Opatija) mellett a Monarchia egyik legfelkapottabb tengeri üdülőhelye volt. Védett, homokos partmedre különösen a gyermekekkel nyaralók számára vonzó. Kedvező éghajlata, természeti adottságai és tiszta tengerpartja miatt méltán tartozik a kiemelt üdülőhelyek közé. Gyógyszanatóriuma és szállodái télen is működnek.

Selce: a Dubocica-patak háromívű hídja választja el Crikvenicát Selcétől. A kőhíd mellett áll a masszív, magas, saroktornyos épület, az egykori Frangepán vár.Crikvenicától 3 km-re délkeletre, egy védett öböl partján fekszik, mely egyike a Kvarner-öböl kisebb nyaralófaluinak. Nem messze a városka központjától igen szép homokos strandot találunk, kicsit távolabb pedig fürdésre szintén nagyszerű, kavicsos öblök sorakoznak. Selce több mint egy évszázados idegenforgalmi múltja folytán változatos szálláslehetőségeket kínál az idelátogatóknak, akiket rendezett (főként kavicsos) strandok, színvonalas vendéglátóhelyek, csónakkikötő és sportolásra kialakított közterek, sportpályák (tenisz, minigolf) várnak a városkában. A Selce-öböl és a szomszédos Slane-öböl optimális fekvésüknél fogva kiváló terepet biztosítanak a különöző vízisportokhoz. Selce eredeti mediterrán hangulatú városka, mely sokat megőrzött hagyományaiból, így a szórakoztató programok mellett színvonalas hagyományőrző rendezvényeket is kifoghatunk (pl. halászmulatság). Selcét családos és aktív nyaraláshoz egyaránt ajánljuk.


Cres

Losinj


LosinjKrk-Kosljun

Punat

Crikvenica

Selce

Selce

Rab-sziget

A Kvarner öbölben található Rab-sziget gazdag történelmi múltról tanuskodik (illír, római, velencei, osztrák-magyar és olasz).

A szigeti dombok kopárak, a tengerparti részt pedig fenyő- és bükkfaerdő borítja.
Fejlettek az alábbi gazdasági ágazatok, mezőgazdaság (olajbogyó, szőlőtermesz-tés), halászat, idegenforgalom. .


Ismert idegenforgalmi központok, Lopar,Supetarska Draga, Kampor, Banjol, Barbat, és Rab fővárosa a környező településekkel. Rab szigetet az Adria egyik legnapsütöttebb és legdúsabb növénytakarójú vidékeként tartják számon, lévén, hogy felületének mintegy 40%-át erdők borítják

Rab

A mindössze 94 km2-es sziget nagy múltú idegenforgalmi infrastruktúrájával és gazdag ókori műemlékegyüttesével az Észak-Adria egyik leghíresebb üdülőhelye.
A szigeten megtalálható homokos, kavicsos és sziklás tengerpart is, ami igazi élményt nyújt a fürdőzni vágyók számára. Települései sűrű buszjárattal könnyen elérhetőek.
Rab városa a sziget központja és legnagyobb települése.


A városfalak jellegzetes körvonalán belül, mint egy "négyárbocos vitorlás", úgy magasodik a négy harangtorony. A sziget nemzetközi jachtkikötője, mely szintén a településen található, még mozgalmasabbá teszi az egyébként is nyüzsgő városka mindennapjait.
Üdülőhelyek: Barbat, Banjol, Misnjak, Lopar, Supetarska Draga, Kampor,


Lopar

A Rab - Lopar üdülőhely körzetében található sekélyvízű öblök rendkívül alkalmasak a kisgyermekes családok részére. A tenger itt meleg sekélyvízű és homokos. Ha valaki szereti a sétákat akkor szinte néptelen öblöket találhat a környéken. Vitorlással és motorcsónakkal könnyen megközelíthető fürdőhelyeket ismerhetünk meg, és elkerülhetjük a turistáktól népes strandokat.


A Lopar fő strandján természetesen csúszdákkal és motorcsónakkal vontatott ernyőkkel is élvezhetjük a kellemes éghajlatú vidék által nyújtott lehetőségeket.Képek
Krk Kvarner Kvarner Losnij Opatija
Rab Rab Selce Selce Crikvenica
Cres, Crikvenica, Čabar, Delnice, Kastav, Kraljevica, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija, Rab, Rijeka, Vrbovsko, Baška, Brod Moravice, Čavle, Dobrinj, Fužine, Jelenje, Klana, Kostrena, Lokve, Lovran, Malinska-Dubašnica, Matulji, Mošćenička Draga, Mrkopalj, Omišalj, Punat, Ravna Gora, Skrad, Vinodolska općina, Viškovo, Vrbnik, Porozina, Beli, Dragozetići, Merag, Orlec, Valun, Vrana, Martinšćica, Štivan, Belej, Štivan, Ustrine, Osor, Punta Križa, Stara Baška, Draga Baškanska, Kornić, Stara Baška, Garica, Kras, Šilo, Njivice, Čižići, Valbiska, Milohnić, Veli Lošinj, Nerezine, Čunski, Rab, Barbat, Banjol, Misnjak, Lopar, Supetarska Draga, Kampor,

MAP
A Istra & Kvarner
B North Dalmatia
C Central Dalmatia
D South Dalmatia
E NW & Central Croatia
F Moslavina & W Slavonia
G E Slavonia & Baranja
H Adriatic Coast
Utazási ajánlatok
Tengerparti üdülések

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása


(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporationpowered by Pointernet-DB Kft.


1029.Budapest, Ördögárok u. 142.
Tel:1/376-9713, E-mail:pointernet@t-online.hu


Top 100 Best Websites