Horvátország, Információk, Szállások, Ingatlanok, Háttérképek

A POINTERNET oldalain bemutatja Horvátországot, ismertetjük a főbb utazási célpontokat, történelmi emlékhelyeket, városokat, közlekedési, térképeket és Háttérképeket Free wallpapers.


Croatia-1
Croatia-2

Spain France Italy Croatia Austria London
Horvátország.

Általános tudnivalók

Földrajzi fekvés: Horvátországot északnyugaton az Alpok keleti szegélye, keleten a Pannon síkság és a Duna határolja, középső részén a Dinári hegység vonul át, déli része pedig az Adriai tengernél ér véget.

Felszín: szárazföldi területe 56.542 km2, territoriális tengerfelülete: 31.067 km2.

Népesség: 4.437.460 lakosa van. Nemzetiségi összetétel: a lakosság nagy része horvát, nemzeti kisebbséget alkotnak: szerbek, szlovének, magyarok, bosnyákok, olaszok, csehek és egyéb népek.

Államberendezés: Horvátország többpártrendszerű, parlamentáris köztársaság.

Főváros: Zágráb (779.145 lakos) az ország gazdasági, közlekedési, kulturális és oktatási központja.

A tengerpart hossza: 5835 km, ebből 4058 km a szigetek,- sziklazátonyok,- és szirtek partjaira vonatkozik.

A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma: 1185, a legnagyobb sziget Cres és Krk, 50 sziget lakott.

Legmagasabb pontja: Dinara - 1831 m

Éghajlat: Horvátországban két éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, míg az Adriai part mentén a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. Az ország belső részében az átlaghőmérséklet januárban 0 - 2 C°, augusztusban 19 - 23 C°, a tengerparton az átlaghőmérséklet januárban 6 - 11 C°, augusztusban 21 - 27 C°, télen a tengervíz hőmérséklete 12 C°, nyáron kb. 25 C°.

Pénz: kuna / kuna = 100 lipa/. Külföldi valuta beváltható a bankokban, pénzváltókban, postákon, utazási irodákban, szállodákban.

Hasznos tudnivalók

Utazási okmányok: Útlevél vagy más, nemzetközi megállapodás szerinti okmány a személyazonosításhoz. Felvilágosítás: a Horvát Köztársaság külföldi diplomáciai képviseleténél vagy a Horvát Köztársaság Külügyminisztériumában. Tel.: 01 4598 018; E-mail: stranci@mvp.hr i www.mvp.hr

Vámrendelkezések: A Horvát Köztársaság vámrendelkezései összhangban állnak az Európai Unió országainak előírásaival. Külföldi valuta szabadon be- és kivihető, hazai valuta szabadon be- és kivihető (15.000.-kunáig). Az értékesebb szakmai, és műszaki felszerelést a határon be kell jelenteni. 500 kunánál értékesebb áru vásárlása esetén, amelyet a külföldi állampolgár kivisz az országból ?Porezni ček? /Tax cheque/ ellenében az adó visszatéríthető.
A Horvátország területére belépo, vagy ideiglenesen ott tartozkodó háziállatnak (kutya, macska és a nyestfélék családjába tartozó állatok) a Horvát Köztársaság törvényeinek megfelelo nemzetközi igazolányba bejegyzett, tisztán, egyértelmuen olvasható tetoválással, vagy elektronikus azonosító rendszerrel (mikrochippel) kell rendelkeznie. A kötelezoen 3 hónapos korban megtörtént veszettség elleni oltásnak az utazást megelozoen legalább 6 hónappal, de legfeljebb egy évvel korábban kell megtörténnie, az utólagos (booster) oltásoknak pedig legfeljebb egy évvel az utazás megkezdése elott. Tilos a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) jegyzékében nem szereplo, veszélyes terrier fajba tartozó bull alfajok (pit bull) valamint azok keverékeinek Horvátország területére töténo behozatala és ideiglenes ott tartózkodása.
Felvilágosítás: A Horvát Köztársaság Vámigazgatóságánál /Tel.: 01 6102 333/, www.carina.hr

Hitelkártyák: Szinte valamennyi szállodában, kikötőben, étteremben és üzletben elfogadják az alábbiakat: American Express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa. Egészségügyi ellátás Külföldi turisták az orvosi ellátásért nem fizetnek, ha Horvátország és a turista országa között érvényben van az egészségügyi ellátás ingyenességéről szóló egyezmény. Amennyiben nincs aláírt egyezmény a két ország között, a beteg turistának közvetlenül kell fizetnie árjegyzék szerint az orvosi ellátást. Kórház és rendelő minden nagyobb városban van, kisebb helyeken is vannak orvosi rendelők, valamint gyógyszertárak. Az életveszélyes állapotban lévő betegeket szükség esetén légi úton helikopterrel, vízi úton pedig motorcsónakkal szállítják.

Állatorvosi ellátás: Horvátországban minden jelentősebb településen működik állatorvosi klinika vagy rendelő. Információ: www.veterinarstvo.hr; E-mail: veterinarstvo@zg.t-com.hr

Ünnep -és munkaszüneti napok: január 1. - Újév, január 6. - Vízkereszt, Húsvétvasárnap és hétfő, május 1.- Munka ünnepe,Úrnapja, június 22. - A fasizmus elleni harc napja, június 25. -Köztársaság napja, augusztus 5. -A győzelem és a nemzeti hálaadás napja, augusztus 15. - Nagy Boldogasszony, október 8. - Függetlenség napja, november 1. -Mindenszentek, december 25. és 26. - Karácsony.

Az üzletek és hivatalos intézmények nyitva tartása: Az üzletek többségének nyitvatartási ideje: hétköznapokon 8 - 20 óráig, szombaton és vasárnap 14 óráig, turistaidényben általában tovább nyitva tartanak. Az állami intézményekben és a hivatalokban a munkaidő hétfőtől péntekig 8 - 16 óráig.

Posta és távközlés: A postahivatalok nyitvatartási ideje a nagyobb városokban hétköznapokon 7 - 19 óráig, kisebb helyeken 7 - 14 óráig, némelyek kettős nyitva tartással működnek. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken az ügyeletes posták szombaton és vasárnap is 21 óráig tartanak nyitva. Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik, telefonkártya a postahivatalokban, újságárusoknál vásárolható.
Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről.

Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz

A csapvíz egész Horvátországban iható

Környezetvédelem: A biológiai értékek védelme összhangban áll az Európai Unió idevágó hatályos szabályaival. Az Európai Unió előírásai alapján történt ellenőrzések szerint a horvát Adrián a tengervíz nagyon jó minőségű fürdés céljából. Baleset vagy a tenger szennyeződése esetén kérjük, hogy értesítsék a Tengeri kutatás és mentés Országos Központját a 9155-ös telefonszámon (a hívás ingyenes). Az intézmény tagja a hasonló nemzetközi intézményhálózatnak. A szárazföld rendkívüli szennyeződése esetén értesítsék az Országos Tájékoztatási Központot a 01 4814 911, vagy a 3784 820 telefonszámon. Környezetvédelemmel kapcsolatos további felvilágosítás: 01 6106 111 www.mzopu.hr

Tűzvédelmi intézkedések: Ellenőrizzék, hogy mindent megtettek -e annak érdekében, hogy ne keletkezzen tűz! Ne dobjanak el égő vagy gyúlékony tárgyakat, anyagokat környezetükbe! Amennyiben tüzet észlelnek,kérjük Önöket, értesítsék a környezetükben tartózkodó személyeket, és azonnal hívják a 93-as telefonszámot. A tűzoltók megérkezéséig próbálják meg oltani a tüzet, természetesen úgy, hogy saját magukban és a jelenlévő személyekben kárt ne tegyenek Tartsák tiszteletben a ?Tüzet rakni tilos? figyelmeztetést! Vigyázzanak, hogy parkoló autójuk ne zárja el a tűzoltók érkezési útvonalát.

Fontosabb telefonszámok:
Horvátország nemzetközi hívószáma: +385
Mentők: 94
Tűzoltók: 93
Rendőrség: 92
Segélykérés az utakon: 987, 987@hak.hr (külföldről vagy mobiltelefonról: +385 1 987)
Mentési és Felkutatási Nemzeti Központ 9155
Sürgős esetekben hívható egységes segélyszám 112
Általános felvilágosítás: 981
Belföldi és nemzetközi tudakozó: 988
Nemzetközi tudakozó: 902
Időjárás jelentés és útinfo: 060 520 520
Horvát Autóklub (HAK): 01 4640 800, Internet: www.hak.hr, E-mail: info@hak.hr

HORVÁT ANGYALOK
turisztikai információs szolgálat Horvátország egész területéről hívható egységes telefonszáma: 062 999 999
Külföldről: +385 62 999 999
A szolgáltatás horvát, angol, német és olasz nyelven március 25. október 15.-ig áll az érdeklődők rendelkezésre.

A rádió idegen nyelvű hírei turisztikai idényben
A Horvát rádió több programjában is sugároz turistáknak szóló idegen nyelvű műsorokat. A Horvát rádió 1. programjában minden nap sugároznak 5-10 perces angol nyelvű híreket. A Horvát rádió 2. programjában a rendszeres horvát nyelvű hírek mellett a HAK /Horvát Autóklub/ angolul, németül és olaszul beszámol az utak állapotáról, hetente több alkalommal pedig felvilágosítást közöl a hajósoknak. Minden egész órában szintén a Horvát rádió 2. programjában az alábbi stúdiókból adnak közvetlen híreket és felvilágosítást az utak állapotáról: Bajor rádió 3. programja, az Osztrák rádió 3. programja, a RAI Uno, az angol Virgin rádió. A Radio Praha 21 órai kezdettel sugároz híreketAdriagate szállásfoglalás

Adriagate szállásfoglalás városok

Pdf, 3,4 Mbyte Kikötői árak Pdf, 6,7 Mbyte
Hydrographic Institute of the Republic of Croatia
Zrinsko-Frankopanska 161
HR-21000 Split
office@hhi.hr
www.hhi.hr


AJÁNLATUNK UTAZÁSI irodáknak!
Utazási ajánlatait megjelenítjük on-line adatbázisunkban angol, német, spanyol, francia, magyar, horvát nyelven.
Portálunkat jelenleg, naponta 15.000 olvasó látogatja!

HIRDETÉSI lehetőség  szállásadóknak!
Kiadó ingatlanát fényképekkel együtt Ön is elhelyezheti adatbázisunkban, és biztos lehet benne, hogy a magyar nyelvet nem beszélők is olvasni fogják ajánlatát.


Ön az utazási portál elérheti a www.pointernet.org címen.

 
Airports
Car
Bus
Rail
Istria
Kvarner
Észak Dalmácia
Közép Dalmácia
Dél Dalmácia
Dalmácia-Sibenik
Naturpark 1
Naturpark 2

(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporationpowered by Pointernet-DB Kft.


1029.Budapest, Ördögárok u. 142.
Tel:1/376-9713, E-mail:pointernet@t-online.hu
Szerkesztői információ
Egy minta állatorvosi oldalt próbálhat ki

A tesztelést az alábbi linkre kattintva végezheti:
http://www.pointernet.org/servlet/HirKarb
Felhasználói név: mintadoktor
Jelszó : mintadoktor

Megjegyzés: a rendszer minden óra 50.percétől kezdve publikálja a felvitt oldalakat.

Segítség/Help
MAP
A Istra & Kvarner
B North Dalmatia
C Central Dalmatia
D South Dalmatia
E NW & Central Croatia
F Moslavina & W Slavonia
G E Slavonia & Baranja
H Adriatic Coast
Utazási ajánlatok
Tengerparti üdülések
Honlaptérkép

Horvátország http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/index.html
Történelem http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/tortenelem/index.html
Városok http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/city.html
Kultúra http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/kultura/index.html
Műemlékek http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/muemlek/index.html
Közlekedés http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/kozlekedes/index.html
Nemzeti Parkok http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/nemzeti_parkok/index.html
Hegyek http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/hegyek/index.html
Gyógyfürdők http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/balneary/index.html
Kiemelt Horvát Linkek http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/link/index.html
Utazás Főoldal http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/index.html
Sícentrumok http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/sicentrumok/index.html
Golf http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/golf/index.html
Lovaglás http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/lovaglas/index.html
Vitorlázás http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/sailing/index.html
Hegymászás http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/alpinism/index.html
Sziklamászás http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/rock-climbing/index.html
Canyoning http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/canyoning/index.html
Barlangászat http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/caving/index.html
Labdarúgás http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/football/index.html
Búvárkodás http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/diving/index.html
Isztria http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/istria/index.html
Kvarner http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/kvarner/index.html
Dalmácia-Zadar http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/dalmacia_zadar/index.html
Dalmácia-Sibenik http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/dalmacia_sibenik/index.html
Dalmácia-Split http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/dalmacia_split/index.html
Dalmácia-Dubrovnik http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/dalmacia_dubrovnik/index.html
Brac http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/brac/index.html
Ciovo http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/ciovo/index.html
Cres http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/cres/index.html
Hvar http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/hvar/index.html
Korcula http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/korcula/index.html
Kornat http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/kornat/index.html
Krk http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/krk/index.html
Lastovo http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/lastovo/index.html
Losinj http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/losinj/index.html
Mljet http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/mljet/index.html
Murter http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/murter/index.html
Pag http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/pag/index.html
Peljesac http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/peljesac/index.html
Rab http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/rab/index.html
Általános információk http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/altalanos/index.html
Térképek http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/terkep/index.html
Konyha http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/konyha/index.html
Zene http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/zene/index.html
Borok http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/wine/index.html
Időjárás http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/weather/index.html
Érdekességek http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/interest/index.html
Hírek http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/news/index.html
Képek http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/kepek/index.html
Városok Főoldal http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/city.html
Zágráb http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/zagrab/index.html
Porec http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/porec/index.html
Rovinj http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/rovinj/index.html
Pula http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/pula/index.html
Opatija http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/opatija/index.html
Rijeka http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/rijeka/index.html
Zadar http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/zadar/index.html
Sibenik http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/sibenik/index.html
Trogir http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/trogir/index.html
Split http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/split/index.html
Dubrovnik http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/croatia/dubrovnik/index.htmlTop 100 Best Websites