Horvátország -Croatia, KÖZÉP DALMÁCIA, SIBENIK RÉGIÓ,

A POINTERNET oldalain bemutatja Horvátországot, ismertetjük a főbb utazási célpontokat, történelmi emlékhelyeket, városokat, közlekedési, térkép, és egyéb hasznos információkat teszünk közzé.


Háttérképek Free wallpapers
Croatia

Spain France Italy Croatia Austria London

Sibenik-Knini megye, e közép dalmáciai vidéket szépsége valamint gazdag kultúrális történelmi műemlékei teszik híressé. Ebben a megyében, amit a csodálatosan szép folyó a Krka, a Dinara hegységtől a tenger felé vezető útján szinte szimetrikusan szel ketté, két nemzeti park is található: a Krka és a Kornat szigetek. E vidék változatossága és különlegessége már ősidőktől fogva vonzotta az embereket, amit a múlt nyomai - őskori építményektől a római kori településeken keresztül a középkori és reneszánsz kori erődítményekig - az egész megyében bizonyítanak.

Üdülőhelyek, kiemelt települések!
Betina, Tisno, Sibenik, Murter, Primosten, Vodice, Rogoznica, Solaris, Krapanj, Brodarica, Zaboric, Grebastica,
Beaches in Croatia Ljubljana 389 km, Velence 505 km,Bécs 652 km, München 757 km, Budapest 679 km, Pozsony 661 km.

SEA QUALITY ON THE BEACHES OF ISTRIA
IDŐJÁRÁS-ONLINE

Kornati szigetek

Kornat szigetek mintegy száz szigetből, szigetecskéből álló, kimondhatatlan szépségű, őserőtől vibráló csoda. Nyugalmat áraszt a szigetek szerkezetének "fösvény nagyszerűsége" és a türkizkék tenger. A közeli Murter sziget földművesei, állattenyésztői és halászai évszázadokon át tartó igyekezetéről napjainkban már csak a kőfalak szabályos négyzetei, az itt ott található kicsiny termékeny földdarab és a szerény kőházak árulkodnak. A Kornat szigetek, ez a csodálatosa vad kőoázis, ahol a természeti szépségek után vágyó turista nyugodt magányra lel a mediterrán környezetben, nemzeti parkként védett terület.


.

Murter sziget

Murter, Plinius Colentumát és az egykori kalózfészket a dolgos kezek és a lágy természet varázsolta boldog szigetté: szelíd völgyek és elegáns harangtornyok, termékeny olajfák és fogadalmi kápolnák, homokos öblök és négy festői település (Tisno, Betina, Murter és Jezera) szövi át a szigetet.

Murter a szárazföldhöz Tisnonál közúti híddal is csatlakozó Murter sziget három nagyobb településének egyike, melyet már a 15. századi források is jegyeznek. Sibeniktől kb. 30 km-re fekszik, a védett Hramina öböl partján, ahol 400 férőhelyes marina várja a hajósokat, s ahol 250 kishajó szárazdokkos teletetésre is lehetőség van. A közeli Slanica öbölben gyönyörű fekvésű, jól ellátott strand található, közelében pedig szállodakomplexum üzemel.
UV-ONLINE

Tisno

Murter a varázslatos šibeniki szigetvilág legkiterjedtebb tagja, s egyben a Kornati Nemzeti Park igazgatási központja is. Tisno településnél mozgóhíd köti össze a szárazfölddel.


Tisno


Betina

üdülőfalu Murter-sziget északkeleti oldalán található, mely a Sibeniki szigetvilág legkiterjedtebb tagja, mely Tisno településnél híddal csatlakozika szárazföldhöz. Sibeniktől 31, Tisnotól pedig 6 km választja el. A helység öblében 200 férőhelyes kishajókikötő működik, de lehetőség van mintegy 80 hajó szárazdokkos elhelyezésére is. Betinát először a 16. században említik, lakói pedig hagyományosan halászattal, olajbogyótermesztéssel és szőlőműveléssel foglalkoztak. E csendes kis nyaralóhelyen napjainkban minden adott a zavartalan, Ťvisszavonultabbť nyaraláshoz.Vodice
idegenforgalmi kínálata a legteljesebb a Sibeniki rivierán: szállodakomplexumok, hajókikötő, autóskemping várja a turistákat. A terjedelmes öbölben strandok sora, de közülük a legismertebbb a közeli Tribunjig nyúló Plava plaza. Kőhíd köti össze a szárazfölddel a szigeten lévő kicsi halászfalut, mely megőrizte építészeti hagyományait, keskeny utcáinak, egymásnak támaszkodó kőházainak ősi szépségét.


Zlarin

Prvic, Zirje, Kaprije,
A sibeniki szigetek festői öbleikkel, a csodálatosan tiszta kék tengerrel és az illatos mediterrán növényzettel vonzzák a szűz természet csendjében magányra, pihenésre vágyó látogatókat. Zlarin és Prvic sziget a rendeszánsz korban a sibeniki humanisták kedvelt tartózkodási helye volt, akik sűrű fenyőerdővel övezett nyaralójukban kellemesen "verselgettek". A korállról messze földön híres Zlarin sziget gazdag tengerészeti hagyományokkal is büszkélkedhet. Kaprije és Zirje a halászok, a szőlő és olajültetvények szigete.Sibenik
Sibenik ezer éves múltú város. Keskeny jellegzetes utcái, régi templomai, megőrzött állapotban lévő városfalai mind a régmúltat idézik. Történelme eltér az adriai városokétól. Nem illír, görög, vagy római eredetű település, hanem a X. században horvátok alapították. Romantikus régi negyedei, minden más dalmáciai városnál hitelesebben szemléltetik a középkori városfejlődés egyes állomásait, jellegzetességeit. Városnézés során mindenképpen érdemes figyelmet szentelni a híres Szent Jakab székesegyháznak, amely Horvátország legteljesebb reneszánsz kori építménye. A katedrális külső oldalán található 71 faragott kőportré nemrégiben felkerült az ENSZ világörökségeinek rangos listájára is.


Sibenik
Sibenik a Krka folyó torkolatában, tágas öbölben fekszik. A város a Szent Mihály erőd alatt, a hegy lankáin amfiteátrumszerüen épült ki. A magas kőházak, a szűk, kanyargó utcák, a számtalan lépcsősor, a boltíves átjárók és az egykori városfal maradványai egyedülálló, dramatikus külsőt és szoborjelleget kölcsönöznek az Adria tenger partján fekvő városnak. A várost, az öblöt a tengerrel összekötő Szent Antal bejáratánál, a későreneszánsz kori Szent Miklós erődítmény védi.


Sibenik közvetlen közelében található, ezért mindenképpen ajánlott kirándulóhely a városban pihenőknek a Krka nemzeti park. A nemzeti parkban található több tucatnyi vízesés és zuhatag Plitvice után a második legnagyobb ilyen jellegű természeti jelenség Horvátországban. A Krka folyó mély kanyonokban kanyarog, mely fölött középkori erődítmények maradványai őrzik némán tengerig vezető rövid útját.


E rövid úton számtalan lépcsőzetes vízesést és zuhatagot képez, melyek közül a legismertebb a 46 méter magas Skradinski buk, ami egyben Európa legmagasabb mészkogátja. Itt van a "Krka" Nemzeti Park központja. A vidég gazdag és különleges endemikus növény és állatvilágának köszönhetően az egyik legértékesebb természeti terület Európában.


Skradin

Skradin az egykori római kori Scardon központja több évszázadon át püspöki székhely is volt, míg napjainkban álmos kisváros  a Prokjansko jezero (tó) partján a Krka folyó torkolata közelében. Ez a romantikus helység, ahol az idő mintha ólomlábakon járna, a szerény mediterrán és a reprezentatív középkori polgári építészet találkozóhelye. Skradin fölött fekszik  a krka folyó gyöngyszeme a Visovac szigetecske a ferences kolostorral, míg hátterében a bribiri hegycsúcs található az illir és római kori valamint osi horvát régészeti kincsekkel.


Tisno

Zaboric, Grebastica, a mély és tagolt öböl mélyén fekvő Grebasticára gyönyörű kilátás nyílik a sűrű fenyőerdővel borított Jelinjak hegyről. A vidék viharos múltját tanusító, lőrésekkel teletüzdelt középkori kőfalat a hosszú és keskeny félsziget az Ostrica szeli ketté. Grebastica és promiosten hátterében fekszik falusi turizmusáról és egészséges módon termelt élelmiszerekről ismert romantikus kis település Primostan Burni kőházaival , ősi tűzhelyeivel.


Rogoznica Sibeniktől 25 km-re délre, Primosten közelében fekszik. Nyugalmat és csendet garantáló kisebb település, postával, orvosi rendelővel és élelmiszerbolttal, melyek a széles partmenti úton találhatók. Ideális célpont a családi és baráti kör nyaralásához. Vitorlázók és jachtosok is szívesen látogatják a környékét, mivel a közeli Frapa az Adria egyik legszebb kikötőjeként ismert. Rogoznica strandjai túlnyomóan kavicsosak, helyenként sziklásak, a parttól nem messze árnyas fenyvesek húzódnak.


Primošten, a festői szépségével nyaranta ezreket vonzó hangulatos Primošten városka Šibenik és Split között található. Valaha egy partközeli szigeten alapították, melyet a későbbiekben híddal kapcsoltak a szárazföldhöz. Primošten és környéke ismert a sovány, karsztos talajú lankákon termelt szőleiről és az abból sajtolt és érlelt kitűnő vörös borról, a babicról is.Képek
Kornati Sibenik Krka Sibenik Primosten
Primosten Murter Kornati Kornati Primosten
Benkovac,Biograd na Moru, Nin, Obrovac, Pag, Kolan,Gorica,Dinjlška,VlašićiZadar,Bibinje,Galovac,Gračac,Jasenice,Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman,Nevidane, Banj, ŽdrelacPolača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnje, Tkon, Vir, LožiceZemunik Donji, Ugljan, Lukoran, Ugljan, V. Iž, M. Iž,Brbinj, Dragove, Soline, Savar, Luka, Žman, Vrulje, Lucice, Ist, Molat, Zapuntel, Silba, Premuda, Olib, Škarda, Filipjakov, Turanj, Krmćine, Diklo, Petrćane, Zaton, Vrsl, Poljica, Radovin, Ljubać, Poljica, Seline Drniš, Knin, Skradin, Šibenik, Vodice, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Murter,Jezera, Betina Pirovac, Primošten,Promina, Rogoznica, Ružić, Tisno, Unešić, Kaprije,Žirje,Zlarin,Sepurine, Krapanj, Vrgada, Žut, Jadrlovac, Tribunj, Drage, Brodarica, Grebaštica Gospić, Novalja, Lun, Jakišnica, St.Novalja Otočac,Senj, Brinje, Donji Lapac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička Jezera, Udbina, Vrhovine,

MAP
A Istra & Kvarner
B North Dalmatia
C Central Dalmatia
D South Dalmatia
E NW & Central Croatia
F Moslavina & W Slavonia
G E Slavonia & Baranja
H Adriatic Coast
Utazási ajánlatok
Tengerparti üdülések

(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporationpowered by Pointernet-DB Kft.


1029.Budapest, Ördögárok u. 142.
Tel:1/376-9713, E-mail:pointernet@t-online.hu


Top 100 Best Websites