Horvátország -Croatia, DÉL DALMÁCIA,

A POINTERNET oldalain bemutatja Horvátországot, ismertetjük a főbb utazási célpontokat, történelmi emlékhelyeket, városokat, közlekedési, térkép, és egyéb hasznos információkat teszünk közzé.


Háttérképek Free wallpapers
Croatia

Spain France Italy Croatia Austria London

Dél-Dalmácia

A Makarszkai Riviéra után már Dalmácia déli részeit érhetjük el. Ha még soha nem jártak a Peljesac-félszigeten, akkor érdemes megismerkedni a horvát tengerpart második legnagyobb félszigetének boraival és vadregényes, hegyes-völgyes tájaival. Peljesac bejáratánál a stoni erődrendszer, mint a horvát "kínai nagyfal" köszönti az erre járót. Korcsula, Lastovo, de leginkább Mljet szigetét és a nagy múltú Dubrovnik városát is érdemes megnézni- nem okoznak csalódást.
.

Üdülőhelyek, kiemelt települések!
Korcula, Mljet, Dubrovnik,Trapanj
Beaches in CroatiaSEA QUALITY ON THE BEACHES OF ISTRIA
IDŐJÁRÁS-ONLINE

Dél-Dalmácia

A Makarszkai Riviéra után már Dalmácia déli részeit érhetjük el. Ha még soha nem jártak a Peljesac-félszigeten, akkor érdemes megismerkedni a horvát tengerpart második legnagyobb félszigetének boraival és vadregényes, hegyes-völgyes tájaival. Peljesac bejáratánál a stoni erődrendszer, mint a horvát "kínai nagyfal" köszönti az erre járót. Korcsula, Lastovo, de leginkább Mljet szigetét és a nagy múltú Dubrovnik városát is érdemes megnézni- nem okoznak csalódást.

Korcula-sziget

A 279 km2 területű sziget az Adria hatodik legnagyobb szigete. Horvátország déli részén, Dubrovnik közelében fekszik mindössze 1270 méter távolságra a Peljesac félszigettől.
Korcula igazi felvirágzása a Dubrovniki Köztársaság és a velenceiek uralkodása alatt volt megfigyelhető. A sziget és a város gazdag és viharos történelmi múltról tanúskodik. Érdemes megtekinteni a 15. századból származó Szent Márk székesegyházat Tintoretto oltárképével (1550), Gabrielis kastélyát (16. sz.), vagy a Fejedelmi udvart (14. sz.).1483-ban Korcula előtt folyt le az a küzdelem is, melyben az aragóniaik legyőzték a velenceieket, és fogságba ejtették a korculai születésű Marco Polo-t.A sziget nagy része egyébként mediterrán növényzettel, helyenként fenyőerdővel borított terület. A sziget homokos talaján érő szőlőfürtökből kiváló minőségű, nemes borok készülnek (pl. a maraština, a grk, vagy a híres pošip). Hangulatos, pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétány, éttermek, bárok, múzeumok, nyári kulturális folklór és zenei rendezvények szolgálják a turisták kellemes időtöltését . A szigetet mindennapos kompjárat köti össze a parttal ( 6 órától 22 óráig, naponta 14 járat ).
Mivel a komp Korcula városban köt ki, az úti cél megközelítése a kisgyermekes családok számára is egyszerű. Ma a sziget a régió leglátogatottabb üdülőhelyei közé tartozik.


Története
A szigeten már az újkőkorban is laktak emberek, amint ezt a megtalált temetkezések is mutatják. Az első települést valószínűleg a föníciaiak létesítették, őket a görögök követték, akik Knidosz néven alapítottal itt kolóniát. A sziget erdei kiváló alapanyagot adtak a hajóépítéshez és a sziget első nevét (Korkyra Melaina = Fekete Korfu) is feketefenyő erdeiről kapta. A római korban a sziget Dalmácia provincia része volt.

A 7. század-ban az avarok segédnépeiként szlávok érkeztek ide és a barbárok térhódításával egyidejűleg az itáliai eredetű lakosság elmenekült a szigetről. Később a szláv lakosság is kereszténnyé vált. A velencei kereskedőknek éves adót kellett fizetni a neretván kalózoknak a biztonságos hajózás érdekében. 998-ban a sziget Curzola néven velencei uralom alá került. II. Pietro Orseolo dózse felvette a Dalmácia hercege címet.

A 12. században a sziget felváltva volt magyar, genovai és velencei uralom alatt, 1255 után ismét a velencei uralom állandósult. 1254-ben - legalábbis a horvát kutatók véleménye szerint - itt született gazdag velencei családból Marco Polo a híres utazó is. 1298-ban Curzolánál győzte le a genovai sereg a velenceieket és ezzel hosszú időre kiszorította őket erről a területről. A csatában Marco Polo is fogságba esett és genovai börtönében írta le kínai útiélményeit. 1358-ban Curzola magyar birtok lett, 1413 és 1417 között a Dubrovniki Köztársasághoz tartozott, végül 1420-ban a Velencei Köztársaság fennhatósága alá helyezte magát. 1571-ben a lepantói tengeri csatában hősiesen védte meg magát a töröktől és a pápától elnyerte a ’’Fidelissima’’ jelzőt.

1797-től előbb francia, majd 1815-ben osztrák uralom alá került. A Monachia felbomlása után 1921-ig olasz birtok volt, majd Jugoszláviához csatolták. 1990-ben a független horvát állam része lett. A városnak 2001-ben 3232 lakosa volt.


Lastovo

A "császárok szigeteként" is emlegetett meredek partú Lastovo 46 tagú szigetcsoportjával rendkívül népszerű nautikai célpont. Látványos víz alatti világát sok sportbúvár keresi fel évről évre. Vonzó tengerpartját sok sporthorgász látogatja gazdag tonhal- és kardhallelőhelyei miatt. Nyugati szigetcsoportja kb. 13 mérföld hosszan nyúlik el - ezen belül fekszik a térség legnagyobb homárlelőhelyeként közismert Mrčara sziget. A keleti archipel ág (az ún. Lastovnjaci) 9 mérföldnyi kiterjedésű - itt, Sapluna szigetén található a térség tulajdonképpen egyetlen homokos strandja is.

A sziget legjelentősebb települése Lastovo. Mindössze kétszázötvenen lakják, de az egész szigetet is csak hétszázan.
Napszítta terméskő házakon mindenütt furcsa formájú, távolról minaretekre emlékeztető kémények, Lastovo város egyedülálló nevezetességei. Ott magasodnak a főtér mentén, a szűk sikátorokban, a kertekben álló kemencék mellett vagy a háztetőkön. A lépcsőbe futó utcák és egymáshoz támaszkodó össze-vissza udvarok különleges hangulatú középkori városa a sziget (amely szintén Lastovo) legmagasabb hegyén épült fel.

A környék jellegzetes növénytakarójával övezett Zaklopatica öböl Lastovo északi oldalán található, Lastovo településtől alig kettő kilométerre. Az ubli kompkikötő is csupán 7 km-re van tőle. Az öböl partján mindössze 15 régi lakóház áll, köztük három igen jó étteremmel - így zavartalanul élvezhetjük a gyönyörű tájat, a napfényt, a tengert, a levegőt… Hasonlóan a Lastovoi Szigetcsoport számos festői öbléhez, Zaklopatica is valódi paradicsom a vitorlázók és a sporthorgászok számára!Peljesac-félsziget

Peljesac egy a 71 kilométer hosszú félsziget Horvátország déli részén. A félszigeten szinte minden település más és más meglepetést rejteget. Trpanj Pelješac félsziget legismertebb - és talán legzamatosabb helyi borokat kínáló! - nyaralóhelye. A szárazfölddel való jó kompösszeköttetése révén útba ejti a legtöbb Dél-Dalmáciába látogató turista. Hamisítatlan mediterrán táj, tipikusan déli hangulat, kiváló tájjellegű borokkal, tengeri specialitásokkal.

A félsziget északnyugati oldalán szinte egymást érik az öblök és a kisebb szorosok, csatornák: vitorlázók körében különösen kedveltek a Lovište település környékiek. Viganj falu közelében egy fenyőerdő övezte, tágas, napsütötte partszakaszt találunk - sokak szerint az Adrai legszebb strandjainak egyike, ráadásul érdekessége, hogy a tengerfenék egy hajótörést szenvedett egykori római gálya szerény maradványait őrzi. Közvetlenül az összefüggő szárazföld és a félsziget találkozásánál két történelmi kisváros helyezkedik el. Az egyik Mali Ston , a másik Ston - előbbi a földszoros északi, utóbbi a déli oldalán. Ston a 14. század elejétől fontos szerepet játszott a Dubrovniki Köztársaságban, elhelyezkedéséből adódóan fő feladata a Köztársaság védelme volt az észak felől érkező támadásokkal szemben. Az építészeti szempontból különleges kis települést 980 méter hosszú városfal övezi. A látnivalók közül azonban a legfontosabb a már messziről is jól látható erődítmény. A félszigeten magasodó hegyre felkúszó 5 kilométer hosszú védvonalat miniatűr Kínai Nagy Falnak is szokták nevezni.


Peljesac talán legjelentősebb városa Orebić. Kedvelt üdülőhely pálmákkal, kaktuszokkal és más délszaki növényekkel körülvett régi kőházakkal. A város a dalmáciai tengerhajózás bölcsője, nevét is egy tengerészcsaládról kapta. A félszigeten járva ne mulasszuk el megkóstolni annak világhírnév szert tett borát, a fantasztikus dingacsot!

 

Mljet

Maga a zabolátlan természet, az Adria legzöldebb szigete, melynek egyharmad nyugati részét nemzeti parkká nyilvánították. A legenda szerint itt, az egykori görög Melita szigeten szenvedett hajótörést a Rómába igyekvő Pál apostol. Mljet érdekessége a szigeten lévő két tó és kis sziget (Szt. Mária sziget) is, melyen egy XII. századi Benedek-rendi kolostor található. A nagyobb tó 146 hektár, 46 méter mély, a kisebb 24 hektár, 29 méter mély. Az ár-apály következtében az édes és a sós víz állandóan keveredik, a víz élővilága ezekhez a speciális körülményekhez alkalmazkodott. A tavak fürdésre is kiválóan alkalmasak.

 

Mljet természeti értékei közül kiemelkedik gazdag növény- és állatvilága. Emellett más természeti értékeket, ritkaságokat is megcsodálhatunk. Egyrészt a különleges karsztképződményeket, másrészt a már említett, világviszonylatban is ritkaságnak számító tavakat.
A sziget a 8. századtól népesült be, a bencés szerzetesek a 12. század közepén érkeztek ide. A kolostor, megépítésétől a szerzetesrend 19. század elején Napóleon által történt feloszlatásáig a sziget kulturális, vallási és politikai központja volt.
Bár a szerzetesrend feloszlott Mljet és települései máig is a nyugalom szigete maradtak. Tökéletes nyugalmat nyújtva az itt nyaralóknak, kik Dubrovnikból induló hajókkal érhetik el a szigetet.

Dubrovnik

Dubrovnik az Adria gyöngye a világörökséghez tartozó, Európa-hírű középkori kereskedőváros Orebictől 110 kilométerre délre található a tenger partján. A várost 650-ben alapították egy kis szigeten, elnevezése viszonylag újkeletű, az első világháború lezárását megelőzően Raguzának hívták. Monumentális falai meredeken szakadnak a mélységbe. A két domb közé épült, gigantikus falak közé zárt klasszikus reneszánsz város a dalmát városépítészet legszebb példája. Egykori gazdagsága a Mediterránemunak ebben a régiójában csak Velencével vetekedhetett, sőt ma is használatban lévő kikötőjében állomásozó flottája egykor még Velence fölé is kerekedett.
A város egyik nevezetessége a "Stradun". A város főutcája közel 300 méter hosszúságban szeli át az óvárost. Ennek az óvároson áthúzódó, igen híres és hangulatos sétálóutcának a neve szinte egybeforrt Dubrovnikéval.
A város közvetlen közelében fekszik Lokrum sziget - ez a szépen parkosított sziget, igen kedvelt kirándulóhely a városbeliek és a turisták körében egyaránt.
Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos, homokos.


Dubrovnik riviéra

Dubrovnik város, Adria gyöngyszeme, rendkívül gazdag történelmi emlékekben. A 1436 védelem alatt álló történelmi épitménye miatt az ENSZ Világörökségeinek rangos sorában szerepel.
Dubrovnik történelmi város, az egykori Dubrovnik köztársaság székhelye volt. A várost 2 kilométer hosszú erős városfal veszi körül, mely a századok során védelmet nyújtott a szárazföldi és a tenger felőli támadóktól.
A város központjában számos templom és palota található, melyek látogatókit igen gazdag kulturális emlékmüveivel várják. A világ minden részéről érkező, fiatalok és idősek kedvenc sétatere a különös hangulatú Stradun, ahol a természet élvezetével egybekötve számos emlékmüveket is megtekinthet.
A kiválló szépsége és eredeti hangulata gazdag turisztikai lehetőségeket kinál. A közelben lévő számos sziget, a közeli Mjet Nemzeti park, a gazdag természeti, kultúrális és történelmi örökségének köszönhetően a dubrovniki riviéra Horvátország egyik legvonzóbb úticéljai közé tartozik.

Itt számos hajnali órákig tartó szórakozási lehetőségek között válogathat. A helybéli vendégszerető háziasszonyok által készitett eredeti ételek és borok még változatosabbá tehetik pihenését.
E történelmi városban, valamint a dubrovniki riviérán történő szállásfoglalásáshoz a széles választékú szállodai ajánlatainkat ajáljuk.

Vajon tudta-e, hogy Dubrovnik városi testülete a Dubrovnik köztársaságról hozott döntését akkor hozta meg, amikor éppen jugo (tenger felől érkező csapdékos) szél fújt. És iyenkor az emberek nem tudják, hogy mit cselekednek?
A Szállás foglalása érdekében kérem kattintson az alábbi képre

A kattintás hatására megjelenik a Szolgáltató szálláshelyet tartalmazó eredeti, hivatalos oldala, és ott szintén kattintson a ˝Foglaljon˝ feliratra.


HOTEL DUBROVNIK PALACE HT-0369 *****

Képek
Dalmácia Korcula Korcula Korcula Korcula
Korcula Mali Ston Mljet Mljet Mljet
Trapanj Dubrovnik Dubrovnik Dubrovnik Dubrovnik
Benkovac,Biograd na Moru, Nin, Obrovac, Pag, Kolan,Gorica,Dinjlška,VlašićiZadar,Bibinje,Galovac,Gračac,Jasenice,Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman,Nevidane, Banj, ŽdrelacPolača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnje, Tkon, Vir, LožiceZemunik Donji, Ugljan, Lukoran, Ugljan, V. Iž, M. Iž,Brbinj, Dragove, Soline, Savar, Luka, Žman, Vrulje, Lucice, Ist, Molat, Zapuntel, Silba, Premuda, Olib, Škarda, Filipjakov, Turanj, Krmćine, Diklo, Petrćane, Zaton, Vrsl, Poljica, Radovin, Ljubać, Poljica, Seline Drniš, Knin, Skradin, Šibenik, Vodice, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Murter,Jezera, Betina Pirovac, Primošten,Promina, Rogoznica, Ružić, Tisno, Unešić, Kaprije,Žirje,Zlarin,Sepurine, Krapanj, Vrgada, Žut, Jadrlovac, Tribunj, Drage, Brodarica, Grebaštica Gospić, Novalja, Lun, Jakišnica, St.Novalja Otočac,Senj, Brinje, Donji Lapac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička Jezera, Udbina, Vrhovine,

MAP
A Istra & Kvarner
B North Dalmatia
C Central Dalmatia
D South Dalmatia
E NW & Central Croatia
F Moslavina & W Slavonia
G E Slavonia & Baranja
H Adriatic Coast
Utazási ajánlatok
Tengerparti üdülések

(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporationpowered by Pointernet-DB Kft.


1029.Budapest, Ördögárok u. 142.
Tel:1/376-9713, E-mail:pointernet@t-online.hu


Top 100 Best Websites