Horvátország -Croatia, Közép DALMÁCIA,

A POINTERNET oldalain bemutatja Horvátországot, ismertetjük a főbb utazási célpontokat, történelmi emlékhelyeket, városokat, közlekedési, térkép, és egyéb hasznos információkat teszünk közzé.


Háttérképek Free wallpapers
Croatia

Spain France Italy Croatia Austria London

Közép-Dalmácia

Közép-Dalmácia: Az igazi dalmát hangulat hazájába érve garantáltan nagyszerű üdülésben lehet részük. Split a térség legnagyobb városa és kikötője. Az ide látogató turisták körében, a szárazföldi nyaralóhelyek mellett, számos népszerű sziget "csodái" által válnak mind közismertebbéaz itt található dalmát kultúrális és természeti kincsek. Split kikötőjéből feledhetetlen hajólirándulásokra is nyílhat alkalom.
.

Üdülőhelyek, kiemelt települések!
Hvar. Makarska, Spilt, Trogir,Brac
Beaches in CroatiaSEA QUALITY ON THE BEACHES OF ISTRIA
IDŐJÁRÁS-ONLINE

Közép-Dalmácia

Közép-Dalmácia: Az igazi dalmát hangulat hazájába érve garantáltan nagyszerű üdülésben lehet részük. Split a térség legnagyobb városa és kikötője. Az ide látogató turisták körében, a szárazföldi nyaralóhelyek mellett, számos népszerű sziget "csodái" által válnak mind közismertebbéaz itt található dalmát kultúrális és természeti kincsek. Split kikötőjéből feledhetetlen hajólirándulásokra is nyílhat alkalom.

Hvar-sziget

Hvar, az egyik legszebb közép?dalmáciai sziget, melynek kultúráját már Kr.e. 385-től görög törzsek gazdagították. Az Adria legnapfényesebb szigetét valamikor erdő borította. Az erdők helyét ma szőlők, olajfaligetek, levendula- és rozmaringmezők foglalják el. A napsütéses órák szám átlagosan 2716 (évi 320 nap). A magas napsütéses órák számának köszönhetően kiválóak az itteni borok, mint pl."Pharos, Zlatni Plavac". A természet szerelmesei kellemes túrákat tehetnek az öblök mögött végighúzódó hegyekben. A sziget északi, tagolt partját, melyet a Pakleni- szigetek határolnak, számos kisebb és nagyobb öböl teszi változatossá.
A kellemes és egészséges éghajlat mellett számos kultúrtörténeti nevezetessége, középkori templomai, színháza, csodálatos palotái és múzeumai teszik a szigetet még kedveltebbé az idelátogató turisták körében.
A szigetről jó az összeköttetés a szárazfölddel és a környező szigetekkel, Split irányából állandó kompjárat köti össze. A sziget két legnépszerűbb városa Hvar és Jelsa.
A Budapesttől 840 km-re fekvő sziget strandjai kövesek, de előfordulnak keskeny öblök homokos strandszakaszokkal is.


Trogir, Ciovo-sziget /Trau

Trogir a Split-i öböl nyugati sarkában elterülő római kori város. A "kis Velenceként" is emlegetett Trogir a középkori mediterrán kultúra valóságos emlékkönyve. Óvárosa, amely gazdag múltról tanúskodik, 1997 óta a világörökség részéhez tartozik. A középkor művészetének szépsége, hangulata magával ragadj az idelátogatókat. Az óvárosi részt körülveszi a tenger, szemben vele található a Ciovo sziget, amely a szárazföldről keskeny csatornán átívelő hídon közelíthető meg.

Ez a festői kis városka az utóbbi évtizedekben sokat fejlődve, kimondottan változatos turisztikai kínálattal fogadja az idelátogatókat, a vitorlásokat pedig színvonalas szolgáltatásokkal várja a "Ciovo" Vitorlás és Jachtklub.
Ciovo sziget, mely szinte már egybe épült Trogirral a tökéletesen nyugodt pihenés lehetőségét nyújtja az ide látogatóknak. A helység homokos strandjairól is ismert, ahol a gyermekek nyugodtan játszhatnak, és a sekély tengerről, ahol a legfiatalabbaknak is biztosítva van a kellemes fürdés. A szinte az őskortól fogva lakott sziget igen gazdag kultúrhagyományokkal rendelkezik, kristálytiszta vizű strandjai pedig egyszerűen ellenállhatatlanok... Trogir Budapesttől 780 km-re fekszik.

Látnivalók
Az óváros a 13. és 15. század között épített városfalakon belül alakult ki. Védelmi rendszerének fő részei a Kamerlengo citadella és a Szent Márk torony. A Kamerlengo citadella a sziget délnyugati részén áll, mai formáját a 15. században nyerte el. Délebbre áll a Szent Márk torony, szintén 15 . századi építmény. A két építmény között a francia megszállás alatt épített klasszicista stílusú gloriett áll.
A város főterén áll a Szent Lőrinc székesegyház, mely a 13. és 15. század között épült román-gótikus stílusban. Főkapuja Dalmácia legértékesebb épületszobrászati alkotása 1240-ben készült, Radovan mester műve. Keresztelőkápolnája 1464-ben készült, Andrea Alesi alkotása. A nyolszög alakú szószék a 13. századból való. A gótikus kórus 14. századi, fraskóit itáliai mesterek festették. A gótikus Szent Jeromos kápolna 1438-ban épült, a Boldog Ivan Ursini kápolna 15. századi, a legszebb reneszánsz építmény Dalmáciában.
A székesegyház előtti téren a loggia 15. századi, a kis Szent Sebestyén templom reneszánsz stílusban épült.
A kora középkori Szent Borbála templom 9. – 10. századi, a legrégebbi templom a városban.
A városháza 15. századi épület.
A tengerparton áll a Keresztelő Szent János templom. A 13. századból való középkori freskókkal és a Ciripko család sírjaival.
Szent Miklós erőd.
Vitturi erőd.
Déli városkapu.
Szent Miklós templom
Szűz Mária templom
Szent Péter templom
Kármel hegyi Miasszonyunk templom
Szent János kápolna
Óratorony
Cipiko palota
Lucuc palota
Garagnin-Fanfogna palota
Andreis palotaMakarska

A makarskai riviéra egy közel hatvan kilométer hosszan elnyúló, szépsége miatt méltán híres partszakasz. E rendkívül vonzón nyaralóhely igazi déltengeri hangulatú, árnyas fenyvesekkel szegélyezett homokos és kavicsos strandokat, valamint számtalan szórakozási lehetőséget kínál az idelátogató turistáknak.
A partszakasz legjelentősebb városa Makarszka mely eredetileg a parttól körülbelül egy km-re terült el. A történelem viharaiban többször elpusztuló települést földrengés is sújtotta, mely arra ösztökéli az ott lakókat, hogy új városukat a tengerparton építsék fel.

A ma 16000 lakosú Makarska a vidék legrégibb és legnagyobb forgalmú üdülőhelye. Természeti szépsége páratlan fürdővárosi adottságai, patinás, hangulatos kikötője révén az Adria part egyik legvonzóbb, leglátogatottabb pontja. A makarskai riviéra több pontja is elnyerte a Kék zászló díjat, amelyet kivételes tisztaságú partszakaszaikkal érdemeltek ki.
Mivel közvetlenül a Biokovo hegység lábánál fekszik - melyet az alpinisták Dalmácia legvadregényesebb mészkőhegységének tartanak! - a legaktívabbak akár még a hegymászás szépségeivel is megismerkedhetnek.

Split

Split az egyik legszebb és legöregebb dalmát város. Az 1700 éves múltra visszatekintő közép-dalmáciai település Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi műemlékegyüttes a hetvenes évek óta áll az UNESCO védnöksége alatt.
Split fontos szerepet tölt be Horvátország közlekedésében is, hiszen naponta számos hajó indul innen a nyaralók által látogatott szigetek tucatjaira (Korcula, Brac, Hvar Stb.)

 
Brac-sziget

Az Adria harmadik legnagyobb szigete. Splittel szemben, a szárazföldtől 10 km-re fekszik. A szigetre naponta járnak kompok Splitből és Makarskából. Nagy fenyvesek és szőlőhegyek borítják. A szigeten kimagasodik a 778 m magas Vidova Gora hegy. Tengerpartja aprókavicsos, lassan mélyülő, találunk azonban homokos strandokat is. Érdekes tájak, kis halászfalvak, jó kirándulási lehetőségek Splitbe és a környező kis szigetekre teszik változatossá az üdülést.
 

A sziget fővárosának Supetarnak jelentős történelmi, kulturális és idegenforgalmi múltja van. Brač északi oldalán található a róla elnevezett Szt. Péter-öbölben. Kikötőjéből naponta többször hajójáratok indulnak a közeli Splitbe. Nem túl nagy kiterjedése ellenére az utóbbi évtizedek egyik legfelkapottabb dalmát nyaralóhelye lett. A festői óváros a kikötő körül terül el és a kikötői sétányról számtalan szűk utcácska vezet a város minden pontjára. A városban szinte minden megtalálható, amire a kikapcsolódáshoz szükség lehet: kávézók, bárok, tavernák. A kimondottan exkluzív nyaralóhelynek számító Bol Brač déli oldalán fekszik. Közvetlen közelében található a horvát Adria egyik legkáprázatosabb strandja - a tengerbe több mint 63o m hosszan benyúló kavicsos földnyelv, Zlatni Rat, a szörfözés és a vízisportok szerelmeseinek valóságos zarándokhelye.
Képek
Hvar Hvar Hvar Hvar Hvar
Makarska Makarska Makarska Split Hvar
Split Split Trogir Trogir Trogir
Benkovac,Biograd na Moru, Nin, Obrovac, Pag, Kolan,Gorica,Dinjlška,VlašićiZadar,Bibinje,Galovac,Gračac,Jasenice,Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman,Nevidane, Banj, ŽdrelacPolača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnje, Tkon, Vir, LožiceZemunik Donji, Ugljan, Lukoran, Ugljan, V. Iž, M. Iž,Brbinj, Dragove, Soline, Savar, Luka, Žman, Vrulje, Lucice, Ist, Molat, Zapuntel, Silba, Premuda, Olib, Škarda, Filipjakov, Turanj, Krmćine, Diklo, Petrćane, Zaton, Vrsl, Poljica, Radovin, Ljubać, Poljica, Seline Drniš, Knin, Skradin, Šibenik, Vodice, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Murter,Jezera, Betina Pirovac, Primošten,Promina, Rogoznica, Ružić, Tisno, Unešić, Kaprije,Žirje,Zlarin,Sepurine, Krapanj, Vrgada, Žut, Jadrlovac, Tribunj, Drage, Brodarica, Grebaštica Gospić, Novalja, Lun, Jakišnica, St.Novalja Otočac,Senj, Brinje, Donji Lapac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička Jezera, Udbina, Vrhovine,

MAP
A Istra & Kvarner
B North Dalmatia
C Central Dalmatia
D South Dalmatia
E NW & Central Croatia
F Moslavina & W Slavonia
G E Slavonia & Baranja
H Adriatic Coast
Utazási ajánlatok
Tengerparti üdülések

(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporationpowered by Pointernet-DB Kft.


1029.Budapest, Ördögárok u. 142.
Tel:1/376-9713, E-mail:pointernet@t-online.hu


Top 100 Best Websites