Horvátország -Croatia, ÉSZAK DALMÁCIA

A POINTERNET oldalain bemutatja Horvátországot, ismertetjük a főbb utazási célpontokat, történelmi emlékhelyeket, városokat, közlekedési, térkép, és egyéb hasznos információkat teszünk közzé.


Háttérképek Free wallpapers
Croatia

Spain France Italy Croatia Austria London

Észak Dalmácia az ismert tengerparti városok, Zadar, és Sibenik régióinak több mint 400 szigete, melyek a természeti szépségükkel, történelmi emlékeikkel egyaránt vonzzák a turistákat.. A sok turista központ közül megemlítjük Biogradot, az egykori királyi várost, vagy a festői Promistent, amely híddal a szárazföldhöz kapcsolódva félszigetté alakult. A kornati szigetek a szigetvilág, a tengeri szorosok labirintusa. A 140 sziget az Adriai -tenger és a Földközi tenger legtagoltabb szigetcsoportját alkotják.

Üdülőhelyek, kiemelt települések!
Pag, Starigrad, Zadar, Biograd, Sibenik, Murter, Primosten, Vodice, Biograd,
Beaches in Croatia Ljubljana 289 km, Velence 419 km,
Bécs 567 km, München 665 km, Budapest 593 km, Pozsony 575 km.SEA QUALITY ON THE BEACHES OF ISTRIA
IDŐJÁRÁS-ONLINE
Észak-Dalmácia

Észak-Dalmácia: A Vinodoli-völgytől délre az adriai út a tengerpart közelében halad, majd Senj városkánál előtűnnek a Velebit-hegység szürke sziklái, amelyek a tengerpartig ereszkednek. Itt kezdődik Dalmácia, a horvát tengerpart igazán mediterrán térsége. Valamikor illír eredetű dalmata törzsek lakták a vidéket. Nagyobb, közismertebb városai Zadar, Sibenik, Trogir, Biograd.


Biograd


Biograd a zadari riviéra egyik szép fekvésű városkája, mely a vitorlázók mekkájaként is emlegetett varázslatos Kornati szigetcsoporttal átellenben található. A legenda szerint -a mintegy százötven szigetből álló Kornati szigeteket- a tenger szépségének ihletése nyomán teremtették az istenek - amely minden bizonnyal érvényes Biogradra is. Nem véletlen, hogy ez a ma számos értékes műemléket őrző kisváros évszázadokon át a horvát királyok koronázóvárosa volt. A félszigeten fekvő festői városka körül van véve korszerű jacht-kikötőkkel és egy káprázatos parti sétánnyal, melyről felejthetetlen kilátás nyílik a Pasmani csatornára Aktívabb pihenésre vágyók számára kimondottan ajánlott ez a számos vonzó sportolási lehetőséget kínáló nyaralóhelye.


Zadar St Donát

UV-ONLINE


Zadar

Zadar városát "Horvátország kis Rómájának" is szoktak nevezni - tekintettel a város mintegy 3000 éves múltjára, egyedülálló szakrális építményeire és sokrétű kulturális hagyományrendszerére. Zadar az egyetlen tengerparti nagyváros, amelyet nem magas hegyek, hanem termékeny földek vesznek körül. A Velebit magas szikláitól mintegy 30 kilométerre fekszik a város egy félszigetszerű földnyelven. Ennek északkeleti oldalán van a várost a szárazföldtol és a külso városrészektol elválasztó belso kikötő.


Zadar
A város nevezetességei a fellegvár, a Szent-Ferenc templom valamint a dalmáciai román építészet egyik gyöngyszeme az Anasztázia-templom.

Zadar világhírű urbanisztikai értékeit még teljesebbé teszik a végtelennek tűnő zadari riviéra festőien tagolt partszakaszai, tiszta vizű strandjai és mintegy 300 kiseb-nagyobb szigete. Zadar ezenkívül a helyi meggyfa-ültetvények zamatos terméséből készülő Maraskino-likőr szűkebb hazája is! Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos, néhol homokkal feltöltött az aljzat.Pag

Az Adria ötödik legnagyobb szigete, 60 km hosszú, szélessége 2-10 km-ig változik. Igen tagolt, sok félszigete és foka, számos mélyen bevágódó öble van. Sajátos bája, napsütötte, hófehér sziklarengetege csábítja a tenger szerelmeseit. Messzeföldön híres az itt előállított juhsajt és a csipke. Megközelítése legegyszerűbben Priznától komppal Novalja városkába, vagy Zadar felöl a "Lubaci kapu" nevu szoroson átívelo Maslenica-i hídon keresztül. Ez utóbbi útvonalon eloször Pag városba érünk.


Pag városa az azonos nevű, gyönyürű csipkéiről és zamatos juhsajtjairól nevezetes észak-dalmáciai szigeten található. Az ősidők óta lakott, jellegzetes urbanisztikai megoldásokkal büszkélkedő városka történelmi építményei gazdag kulturális örökségről tanúskodnak. Pag sziget másik jellegzetessége a szinte holdfelszínre emlékeztető kopár síkságok és az üdén zöldellő olaj- és fügefaligetek hirtelen váltakozása, amit a kristálytiszta vizű pagi öblök szépsége tesz még teljesebb nyári élménnyé.Pag sziget a szárazföldről közúti hídon, illetve komppal közelíthető meg.

Kolan a Pag sziget közbülső részén található, mely a szárazföldről közúti hídon és komppal egyaránt elérhető. A település egy termékeny völgy fölötti tágas magaslaton fekszik, Novaljától 9 km-re. Strandolási lehetőség a 3 km-re levő Simuni kikötőfaluban és a kedves Mandre falu festői partszakaszán kínálkozik.

Košljun, Pag sziget déli oldalának egyik természetes kis öblében található! A romantikus ősfenyves övezte település elsősorban a természet szerelmesei számára lehet ideális nyaralóhely.

Mandre a szárazföldről közúti hídon is megközelíthető Pag sziget nyugati partjának családias hangulatú, rendezett, ízléses térkialakítású nyaralótelepülése igen szép családi villákkal és apartmanházakkal. A Mauni öbölben fekvő, kis hajókikötővel is rendelkező és szinte kizárólag a turizmusból élő falucskát erdős-ligetes táj övezi, ezért ideális terep a család nyaralásához, de a kishajóval érkezőknek is biztos horgonyzóhelyet kínál.

Miskovici falu a Pag sziget egy hosszúkás öblében található. A sziget a szárazföldről közúti hídon és komppal egyaránt elérhető - Miskovici a hídtól alig 10 km-re van. A családi házak és a nyaralók egy magaslaton, a majd 10 km hosszú strand felett sorakoznak. Forgalmasabb idegenforgalmi helyek, nagyobb városok nincsenek a közelben, ezért Miskovici nyugodt, zavartalam nyaralást biztosít az idelátogatóknak.

Novalja, a fürdőzésre a sziget legszebbikének számító homokos novaljai strandokat ajánljuk

Zadar


Pag

Pašman sziget


Mrljane a zadari vizekből kiemelkedő Pašman szigeten található, pusztán néhány kilométerre a Kornati Nemzeti Parktól. Kikötőjéből rendszeres kompjáratok indulnak Biogradba. Fekvésénél és a kristálytiszta Adriából kiemelkedő üdezöld, mediterrán környezeténél fogva igen kedvelt nyaralóhellyé vált.


Tkon

Tkon a Pašman sziget második legnagyobb települése. (Pašmant a vele szomszédos Ugljannal együtt ikerszigetekként is szokták emlegetni, lévén hogy a Ždrilo-szorosnál közúti híd kapcsolja öket egybe.) A mozgalmas, nagy forgalmú nyaralóhelyekkel szemben Tkon legnagyobb vonzereje, hogy meghitt, "természetközeli" pihenést garantál a csendre vágyóknak,


Ždrelac

Ždrelac a zadari szigetkhez tartozó, Biograd felé rendszeres hajójáratokat közlekedtető Pašmanon található kistelepülés. Nevét (magyarul "szoros") a településen át húzódó, és a Pašmant Ugljantól elválasztó "Ždrilo" tengerszorosról kapta.
Ždrelacból a híres Kornati-szigetek igen jól megközelíthetőek, ezért e kedves kis falu a hajósportok kedvelőinek körében is igen népszerű nyaralóhely!StariGrad
Képek
Sibenik Pag Pag Pag Pag
Zadar Zadar Krka Sibenik Primosten
Primosten Zadar Kornati Dugi Otok Primosten
Kornati Murter
Benkovac,Biograd na Moru, Nin, Obrovac, Pag, Kolan,Gorica,Dinjlška,VlašićiZadar,Bibinje,Galovac,Gračac,Jasenice,Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman,Nevidane, Banj, ŽdrelacPolača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnje, Tkon, Vir, LožiceZemunik Donji, Ugljan, Lukoran, Ugljan, V. Iž, M. Iž,Brbinj, Dragove, Soline, Savar, Luka, Žman, Vrulje, Lucice, Ist, Molat, Zapuntel, Silba, Premuda, Olib, Škarda, Filipjakov, Turanj, Krmćine, Diklo, Petrćane, Zaton, Vrsl, Poljica, Radovin, Ljubać, Poljica, Seline Drniš, Knin, Skradin, Šibenik, Vodice, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Murter,Jezera, Betina Pirovac, Primošten,Promina, Rogoznica, Ružić, Tisno, Unešić, Kaprije,Žirje,Zlarin,Sepurine, Krapanj, Vrgada, Žut, Jadrlovac, Tribunj, Drage, Brodarica, Grebaštica Gospić, Novalja, Lun, Jakišnica, St.Novalja Otočac,Senj, Brinje, Donji Lapac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička Jezera, Udbina, Vrhovine,

MAP
A Istra & Kvarner
B North Dalmatia
C Central Dalmatia
D South Dalmatia
E NW & Central Croatia
F Moslavina & W Slavonia
G E Slavonia & Baranja
H Adriatic Coast
Utazási ajánlatok
Tengerparti üdülések

(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporationpowered by Pointernet-DB Kft.


1029.Budapest, Ördögárok u. 142.
Tel:1/376-9713, E-mail:pointernet@t-online.hu


Top 100 Best Websites