HIRDETÉS-ON-LINE
SZTARVILÁG
SZÍVÜGYEK
DIVAT
ÉLETMÓD
DIÉTA
SZÉPSÉG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MUNKA
KÉPZÉS
ZENE
AKT, MODEL
PSZICHOLÓGIA
PSZICHOLÓGIA- LINKEK
Hogyan tüntessük el az utálatos pattanást?

Akik már kinőttek a tinédzserkorból, leginkább e korszak szépségeire emlékeznek. Pedig a tinik életét gyakran megkeserítik a leggyakoribb, pubertáskori bőrproblémák: a mitesszerek, pattanások, a hirtelen zsírossá - esetleg korpássá - váló bőr

Ha ezeket nem "orvosolják" időben, akkor az érintettek, mivel szégyellik a külsejüket, bezárkóznak a négy fal közé, kerülik a társas kapcsolatokat, és így a testi panaszaikhoz már lelki tünetek is társulnak.

A pubertáskorban, vagyis a hormonális változások időszakában a fiúk és a lányok bőrén egyaránt jelentkezhetnek pattanások, s ez normális élettani folyamatnak tekinthető. Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász főorvos úgy véli, csak akkor beszélhetünk betegségről, ha a pattanásos folyamat időben elhúzódik, vagy ha túlságosan sok képződik. Tudni kell, hogy a faggyúmirigyeket a férfi nemi hormonok irányítják, s mivel a pubertás idején e hormonok termelődése is elkezdődik, fokozódik a mirigyek működése.

Miből lesz a pattanás?
Először a mitesszerek (fekete kis pöttyöcskék) jelennek meg a bőr felszínén, amely azt jelzi, hogy a faggyúmirigy kivezető nyílásán úgynevezett szarudugó képződött. A szarudugó megakadályozza, hogy a faggyú a bőr felszínére jöjjön. Ebből alakulnak ki azután a gombostűfej méretű, kicsiny pattanások.

Ha nem kerül sor kozmetikai tisztításra, a folyamat tovább haladhat, s egyszer csak "szétpukkad" a pattanás: a gennyes, baktériumokkal teli váladék bekerül a kötőszövetbe, ahol gyulladást okoz.
Stehlich doktor arra figyelmeztet, hogy ezt a fázist már semmiképpen se várjuk meg, hiszen minden olyan folyamat, amely a kötőszövetet érinti, heggel gyógyul! A szakember szerint a mitesszeres vagy a "kis pattanásos" fázisban kozmetikai tisztítástól - vagyis amikor a kozmetikus eltávolítja a szarudugókat a bőrből - várható megoldás.


Rendszeres tisztítás
Nagy Györgyné, Gyöngyi sok pubertáskorú lány és fiú bőrét kezeli rendszeresen. Az úgynevezett "tinikezelés" hasonló a felnőtteken végzett kozmetikai kezeléshez, de a fiataloknál nem szerepel a programban masszírozás. Nyugatról terjed az az irányzat, amely szerint a kozmetikusok egyre kevesebbet "nyomkodnak", nem gyötrik feleslegesen a bőrt, inkább krémekkel, hatóanyagokkal kezelik - és csak azt a pattanást nyomják ki, ami biztosan kijön.


A problémás bőrűek számára az hozhat javulást, ha rendszeresen (havonta vagy hathetente) visszamennek a kozmetikushoz arctisztításra. Szakértőnk azt tanácsolja, hogy otthon senki se próbálkozzon a pattanás kinyomásával, mert esetleg maradandó hegek alakulhatnak ki, s el is fertőződhet az adott terület. Ráadásul nem lehet minden pattanást kinyomni - ha valaki ezt nem ismeri fel, és nyomkodja a kis bőrhibát, az úgy becsomósodhat, hogy hónapokra megkeserítheti az életét.


Gyógyszeres kezelés
Ha valakinek túlságosan sok pattanás jelenik meg a bőrén, illetve ha ezek mélyek, gyulladtak, akkor feltétlenül érdemes bőrgyógyász szakorvostól segítséget kérni. Stehlich doktor szerint az egyik lehetőség, hogy szerves savval (általában A-vitaminsavval) lehámlasztják a kis mitesszereket, és így kiürülhet a faggyú. Enyhébb panaszok esetén antibiotikumos ecsetelők használata is segíthet, de általában belső, gyógyszeres kezelés is szükséges. Régebben gyakran alkalmaztak belső antibiotikumos kezelést, ám ma már létezik olyan A-vitaminszármazékból előállított gyógyszer, amely csökkenti a faggyúmirigy működését, lehámlasztja a kis szarudugókat, s gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A gyógyszeres kezelés azonban csak hosszú távon ad eredményt: gyakran 6-10 havi szedés szükséges a tünetmentesség eléréséhez. TippA pattanásra hajlamosak minél ritkábban fogyasszanak zsíros, fűszeres, koffeintartalmú ételeket és italokat! Sokan egy nagy tábla csokoládé vagy egy zacskó sósmogyoró elfogyasztás után lesznek tele pattanással. A zsíros, aknés bőrűek inkább sok zöldséget, gyümölcsöt egyenek, és soványabb húsokat fogyasszanak!


Zsíros seborrhea
A pubertáskori hormonális változások következtében sokszor zsírossá válik a haj és a bőr. Ez a zsíros seborrhea. A bőrgyógyász szerint ott jelenik meg, ahol a legtöbb faggyúmirigy található: az arcon a T-vonalban, a hajas fejbőrön, valamint a háton, a lapockák közötti területen.
Kozmetikusunk azt tanácsolja, a zsíros bőrt reggel és este könnyű, olajos bőrre kifejlesztett arclemosóval tisztítsuk, s lehetőség szerint napközben is töröljük át nem túl magas alkoholtartalmú tonikkal.

Az alkoholos lemosás nem ajánlatos, mert ez nagyon kiszárítja a bőr felületét, ám nem csökkenti, sőt, esetenként inkább fokozza a zsírosodást. A korszerű készítményekben már alig van alkohol, s kíméletesebb hatóanyagok végzik a fertőtlenítést, tisztítást.

Nagy Györgyné a zsíros bőrű tinédzsereket is arra biztatja, hogy használjanak arckrémet - ne zsíros készítményt, hanem lágy hidratáló krémet vagy zselét, ami könnyen felszívódik, s esetenként még a faggyúmirigyek működését is pozitív irányban befolyásolja.

Hetente egyszer mindenképpen tisztítsák meg a bőrt bőrradírral. A zsíros, szeborreás arcbőr állapota pakolásokkal is javítható. Az egyik legjobb módszer még ma is az élesztőpakolás: az élesztőt kevés vízzel vagy kefírrel elkeverve kell az arcra kenni. Ha száradás után nem lemossák, hanem ledörzsölik, akkor a bőrradírozás is megtörtént.

Stehlich főorvos azt tanácsolja, azok, akiknek fokozottan zsírosodik a hajuk, ne használjanak naponta erős zsíroldó hatású sampont, mert minél gyakrabban, minél hatékonyabb készítménnyel mossák, annál zsírosabbá válik a haj. Inkább kisbabáknak kifejlesztett sampont célszerű használniuk, ami megfelelő esztétikai eredményt ad, ám nem serkenti a faggyúmirigyet fokozottabb zsírtermelésre.

Tipp
A zsíros bőrt is lehet sminkelni, de érdemes olyan készítményeket használni, amelyeket kifejezetten erre a bőrtípusra fejlesztettek ki. Már az olajos, pattanásos bőrű tinédzserek is vásárolhatnak olyan alapozót, korrektort, púdert és más dekorkozmetikumot, amelyek antibakteriális hatásúak, elfedik a bőrhibákat és felszívják a felesleges zsírt.
A hegek csak halványíthatók Azért fontos, hogy a pattanásos bőr tisztítását szakemberre bízzuk, mert a házilagos nyomkodás, illetve az elhanyagolás eredményeként hegek alakulhatnak ki a bőrön. Ezeket sajnos már nem lehet eltüntetni, legföljebb csak halványíthatók.

Egyik lehetőség a gyümölcssavas hámlasztás, amelynek során maró hatású vegyülettel lehámlasztják a hám felső rétegét, és ott újabb hámképződés indul be. Másik lehetőség a lézeres kezelés: ilyenkor lézersugár segítségével eltávolítják a hám felső rétegeit, majd a heges területet fölött megújul a hám. Teljesen ez sem tudja láthatatlanná tenni a heget, ráadásul a kezelés hátránya, hogy a páciens hosszabb ideig nem mehet utcára. Ezért a megelőzés a legfontosabb!

Fokozott szőrnövekedés
A tinédzserkorban jelentkező, fokozott szőrnövekedést alkati, örökletes tényezők is okozhatják. Ám ha erősek, vastagok a szőrszálak, esetleg a szakáll- vagy bajusztájékon, a mellbimbók körül is jelentkeznek, vagy a vénuszdombon lévő szőr a köldök irányába terjed, indokolt az alapos kivizsgálás, hiszen ki kell deríteni, nem áll-e a háttérben súlyosabb probléma. A korrekt vizsgálat kétirányú koponya-röntgenfelvételből, ultrahangos mellékvesekéreg-vizsgálatból, a petefészkek vizsgálatából, illetve a vérben lévő nemi hormonok mennyiségének meghatározásából áll. Ha minden eredmény negatív, akkor kimondható, hogy a szőrnövekedést nem betegség okozza, hanem alkati probléma.
Ilyenkor érdemes a szőrtelenítési eljárások - gyantázás, epilálás, borotválás, esetleg a lézeres szőrtelenítés - közül választani.

Nők Lapja

------------------------------------------------------------------------------------------
Mi okozza az aknét?(pattanás)Az akne (pattanás) megjelenése a legtöbb esetben nem egyetlen okra vezethető vissza. Akkor keletkezik, amikor serdülőkorban a mellékvese által termelt férfihormonok hatására fokozódik a faggyúmirigyek aktivitása.

A faggyú természetes módon védi a bőrt, de amikor a bőrfelszínhez közeli sejtek elzárják a faggyúmirigyek nyílását, a faggyú összegyűlik, és az egyébként ártalmatlan baktériumok felszaporodnak, ami a környező szövetek gyulladását okozza.

Az alábbi tényezők NEM okoznak aknét (legalábbis nem önálló faktorként):

Öröklött hajlam
A nagyon súlyos esetek kivételével a legtöbb ember nem a szüleitől örökli a pattanásait, hanem szinte mindenkit érint élete egy bizonyos szakaszában ez a probléma.

Ételek
A szülők a világ minden táján elmondják a kamasz gyerekeiknek, hogy ne egyenek pizzát, csokoládét, zsírban sült ételeket és hamburgereket. Bár ezek egyike sem túl egészséges, a pattanások kialakulásában vagy súlyosbodásában nincs szerepük.

Piszok
Egyeseknek zsírosabb a bőrük, mint másoknak, de a mitesszerek fekete színét sem a piszok okozza, hanem az oxidálódott faggyú. A veríték sem tömíti el a pórusokat, tehát csupán emiatt nem szükséges azonnal fürödni edzés után. A túlzásba vitt tisztálkodás kiszárítja, irritálja a bőrt.

Hormonok
Vannak nők, akiknél ciklikusan jelentkeznek a pattanások, de ez nem általános. Egyes fogamzásgátló tabletták enyhíthetik a panaszokat, kivéve akkor, ha egy nőnek rendellenes ciklusai vannak vagy túlzottan szőrösödik. Nem valószínű, hogy a hormonok az akne kialakulásában szerepet játszanának.

Kozmetikumok
A legtöbb kozmetikum és bőrápoló nem tömíti el a pórusokat, bár a vizes alapú vagy zsírmentes kozmetikumok általában jobbak.

Egyeseknél az akne kialakulásában szerepet játszhatnak az alábbiak:

Nyomás, dörzsölés
Van, akinél a bukósisak, az állszíj, a gallér vagy hasonló súlyosbíthatja az aknét.

Gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek okozhatnak aknét, például a jód- vagy brómtartalmú szerek, szteroidok, a legtöbb esetben azonban nincs kapcsolat a gyógyszerek és az akne között.

Foglalkozási ártalom
Vannak szakmák, amelyeknél bizonyos ipari termékek, például a kenőolajok hozzájárulnak az akne kialakulásához.>

---------------------------------------------------------------------------------------

Mi a különbség a pattanás és a mitesszer között?

„Hogyan alakul ki a pattanás illetve a mitesszer, és mi a különbség a két bőrprobléma között?”


A mitesszer és a pattanás egyaránt a faggyúmirigyet érintő elváltozások, a két forma ugyanazon kórfolyamat két eltérő stádiumának tekinthető.

Az emberi bőrben a tenyeret, a talpat és a szemhéjat kivéve mindenütt találhatók szőrtüszők. A szőrtüszőkbe nyílnak a faggyúmirigyek, melyek a bőr felázástól való védelmére szolgáló faggyút termelik. A faggyú normál körülmények között a szőrszál mentén a bőr felszínére ürül.

Kamaszkorban a faggyútermelés fokozódik, a faggyúmirigyek kitágulnak, működésük aktívabbá válik. Ez önmagában a bőr zsíros megjelenésén kívül még nem okozna problémát, azonban ilyenkor a mirigy kivezető hámja is felszaporodik, és eltömeszeli a faggyú előtt a kijáratot.

Így alakul ki a fehér mitesszer (comedo). Ennek fő jellemzője, hogy a bőr felől lezárt, mélyen ül, viszonylag nehéz kinyomni. A fekete mitesszer a bőrfelszín felé nyitott, ahhoz közelebb elhelyezkedő szarucsap, amit nagyon könnyű kipréselni. Fekete színét a faggyú egyik alkotórésze, a keratin oxidálódása okozza.

A pangó faggyúban könnyen megtelepszenek a bőrfelszínen élő baktériumok, elsősorban a Propionibacter acnes és a Staphylococcus epidermidis. Ezek enzimek segítségével lebontják a faggyút, és az így keletkező zsírsavak gyulladást váltanak ki. Ez a bőrgyulladás a pattanás, orvosi nevén acne.


Bíró Zsuzsa
------------------------------------------------------------------------------------------
Téma kereső
Tallózó
Kebelbarát kozmetika
A hidratálásról
Tinikozmetika
Éjszakai bőrápolás
Szőrtelenítési eljárások
Bőrápolás

A narancshéjbőr
Zuhanyozzunk vagy fürödjünk?
A szép bőr
Az antibakteriális szappanokról
ChanelA Szépség on-line publikációs rendszer honlaptérképe.
2009.11.03. Állapot,  Folyamatosan aktuálisnak mindig a fenti menürendszer tekinthető

POINTERNET http://www.pointernet.pds.hu/index.html
Szépség Home http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/index.html
Haj http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair/index.html
Hajápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair_care/index.html
Frizura http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair_style/index.html
Hajhosszabbítás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair_extension/index.html
Hajhullás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/alopecia/index.html
Kopaszodás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair_loss/index.html
Hajbeültetés http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair_transplantation/index.html
Hajgyógyászat http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair_clinic/index.html
Hajmosás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair_wash/index.html
Hajfestés http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hair_dye/index.html
Arc http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/face/index.html
Arcápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/face_care/index.html
Smink / make-up http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/make-up/index.html
Pattanás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/acne/index.html
Arcfiatalítás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/face_refreshing/index.html
Arcpakolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/face-mask/index.html
Arctisztítás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/skin-lotion/index.html
Bőr http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/skin/index.html
Bőrápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/skin_care/index.html
Bőrbetegségek http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/skin-disease/index.html
Narancsbőr http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/cellulite/index.html
Ránc http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/wrinkle/index.html
Bőrtípusok http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/skin_types/index.html
Szőrtelenítés http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/epilation/index.html
llat http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/perfume/index.html
Plasztika http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/plastic_surgery/index.html
Szem http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/eye/index.html
Szemápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/eye_care/index.html
Szemfestés / árnyékolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/eye_shadow/index.html
Szemceruza / kihúzó http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/eye_liner/index.html
Szemöldök http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/eyebrow/index.html
Szempilla http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/eyelash/index.html
Szempilla festés http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/mascara/index.html
Szempilla kiterjesztés(mű) http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/eyelash_extension/index.html
Kontaktlencse http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/contact_lense/index.html
Szemüveg http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/glasses/index.html
Ajak http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lip/index.html
Ajakápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lip_care/index.html
Ajakszinezés (rúzs) http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lipstick/index.html
Ajakfény http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lip_gloss/index.html
Ajak(Száj)kontúr http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lip_liner/index.html
Ajakceruza http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lip_pencil/index.html
Ajakdúsító http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lip_volume/index.html
Ajakkondícionáló http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lip_plumper/index.html
Ajakformálás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/lip_enhancement/index.html
Száj http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/mouth/index.html
Szájápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/mouth_care/index.html
Fog http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/tooth/index.html
Fogorvos http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/dental/index.html
Kézápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/hand_care/index.html
Manikűr http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/manicure/index.html
Műköröm http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/nail/index.html
Lábápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/feet_care/index.html
Pedikűr http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/pedicure/index.html
Gombásköröm http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/onychomycosis/index.html
Mellápolás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/breast_health_care/index.html
Mellformálás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/breast_augmentation/index.html
Mellszépítés http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/breast/index.html
Mellplasztika http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/breast_implant/index.html
Melltartó http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/brassiere/index.html
Mell Méret http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/breast_size/index.html
Masszázs http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/massage/index.html
Gyógymasszázs http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/curative_massage/index.html
Sportmasszázs http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/sport_massage/index.html
Masszázs módszerek http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/massage_methods/index.html
Tetoválás / Tattoo http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/tattoo/index.html
Sminktetoválás http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/tattoo_cosmetics/index.html
Testfestés http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/henna/index.html
Kozmetika http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/cosmetics/index.html
Szépségszalonok http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/beauty-shop/index.html
Testékszer / piercing http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/piercing/index.html
Szauna http://www.pointernet.pds.hu/tini/beauty/sauna/index.html
Fittness http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/fittness/index.html
Wellness http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/wellness/index.html
Táplálkozás http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/index.html

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.

A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása


INGATLAN,
UTAZÁS, LOVAGLÁS, KUTYA, MEZŐGAZDASÁG, REGISZTRÁCIÓ, MAGAZIN, ÚJSÁGOK, MOBIL TELEFON, TUDOMÁNY, TARTALOM, CÉGINFORMÁCIÓ,
e-mai
l: pointernet@t-online.hu
Adatbázis Szolgáltatásaink: Utazás, Ingatlan, Lovak, Kutyák, Erdészeti termékek, fakereskedelem, Mezőgépek, Áruház, Fórum, Céginformáció
Újságok: Agrárágazat, Transpack, E-Világ, Nemzetközi Lovas Magazin, Lupe Magazin

(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporation


powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@t-online.hu

Top 100 Best Websites