Dieta főoldal   Wellness


Tartalomjegyzék Wellness kezelések Meleg helyiségek, medencék Utolsó lap

Összetett kúrák

Autogén tréning
Ez a fajta tréning az autoszuggesztió módszerén alapul. Egyszerű gyakorlatok végzése révén ülő, illetve fekvő helyzetben bizonyos formulákra és testrészekre koncentrálva az ellazulás mély állapota érhető el. Egyszerű, sablonszerű mondatok ismételgetésével célzottan szólítjuk meg szerveinket és ezek funkcióit. Az autogén tréning végzése főleg idegi eredetű zavarok, összpontosítási nehézségek és alvási zavarok kezelésére ajánlott. Tartós eredményt kizárólag rendszeres és kitartó gyakorlással lehet elérni, de az alkalmankénti, rövid ideig tartó gyakorlás is pihentető hatású.

Feldenkrais
A megalkotójáról elnevezett terápia saját testünk tudatosabb érzékelését segíti elő. Megfigyelés nyomán, gyakorlatok végzésével teszi a beidegződött mozdulatainkat tudatossá és szűnteti meg a hibákat. Tudatosan gyakoroltatja az ülést, járást és állást, majd lassan, szinte játékosan korrigálja ezeket. Ezzel a módszerrel válnak a természetes mozgásfolyamatok ismét elsajátíthatóvá, amely a test kíméléséhez és az egészséges testtartás visszanyeréséhez vezet. A testtartási hibák és a légzési zavarok mellett ajánlott a feldenkrais-terápia alkalmazása krónikus fájdalmak, alsótesti panaszok és reumás betegségek esetén is. A terápia önállóan otthon is végezhető.

Kneipp-kúra
A Sebastian Kneipp allgäuti pap által kifejlesztett fürdőkúra a hideg és meleg víz váltakozása által előidézett enyhe ingerek elvén alapul. A váltakozás serkenti az anyagcserét és élénkíti a vérkeringést. A Kneipp-kúra elemei közé tartoznak a könyök és karöntetek, a nedves-meleg borogatások, valamint a meleg fürdők. A kúrához tartoznak fény- és levegőfürdők, továbbá a szabadban való mozgás. Gyógyteák fogyasztása és a kiegyensúlyozott étrend teszi teljessé a Kneipp-kúrát. Gyakran alkalmazzák kimerültség, feszes izmok és keringési zavarok esetén. Nem használható azonban szívproblémák esetén.
Kneippról bővebben

Mayr-kúra
A szintén a megalkotójáról elnevezett kúra alapja az az elgondolás, hogy az összes testi panasz eredete az emésztőrendszer zavaraira vezethető vissza. A kezelés ennek megfelelően a test salakanyagoktól való megtisztítására koncentrál. Alapeleme a tej-zsemle diéta, melynek során egy pontosan előírt mennyiségű száraz zsemlét fogyasztunk kevés tejjel, alapos megrágással. Bélmasszázs és hasi légzés egészíti ki a kúrát annak érdekében, hogy a helytelen bélműködést szabályossá tegye. A testsúlycsökkenés mellett a test általános állapotának javítása és az immunrendszer erősítése is célja a Mayr-kúrának.

Phytoterápia
Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyógynövények, mivel ezek szintén tünetileg kezelik a betegségeket, mégsem jelentenek olyan erőteljes beavatkozást, mint a vegyi úton előállított gyógyszerek. A gyógynövények használatával a cél nem elsősorban a gyors panaszmentesség, hanem a test ösztönzése arra, hogy maga küzdje le a betegségeket végérvényesen. A gyógynövényeket hagyományosan teák, főzetek, öntetek vagy kivonatok formájában alkalmazzák, de ma már hozzáférhetők növényi pirulák, tinktúrák, kötések, kenőcsök, szirupok, olajok is.

Thalasso
A thalasso-terápia magában foglal minden olyan kezelési formát, amelyben tengervizet, illetve az azt koncentráltan tartalmazó tengeri algákat alkalmazzák. A tengervízben, tengeri üledékben, a tengeri algákban, valamint a tengeri iszapban és a tengeri sóban található hatóanyagoknak köszönhetően segíti elő az általános közérzet javulását, valamint a betegséget és terhességet követő regenerálódást. A thalasso-terápia keretében alkalmazott terápia közé tartozik az algafürdő, a tengervizes medencében végzett mozgásterápia, a víz alatti masszázs és az algapakolások. A tengeri algák vitalizálják a bőrt és a körmöket, emellett kiváló cellulitisz ellen. A modern technológiának köszönhetően Magyarországon is igénybe vehetőek ezek a kezelések.Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása