Dieta főoldal   Táplálkozás


Tartalomjegyzék 10 DOLOGamit az áfonyáról tudni kell A Krisna-tudatú hívők táplálkozása és táplálkozási attitűdje Utolsó lap

Gabonapelyhek és tápanyagértékeik

Szerző: Lelovics Zsuzsanna dietetikus
Gabonapelyhek és tápanyagértékeik

 
Van, aki kizárólag reggelire fogyasztásukat tudja elképzelni, van, aki csak kiegészítő táplálékként tekint rájuk, s nem kevesen vannak azok is, akik az egészséges táplálkozással azonosítják őket. A kilencvenes években tapasztalt fogyasztói láz nem csillapodik, hazánkban továbbra is – megszakítás nélkül – nő a gabonapelyhek és gabonapehely-szeletek forgalma. A piaci adatok azt mutatják, hogy mindenki keresi e termékek helyét táplálkozásában.
A legtöbb gabonapehely az Egyesült Államokban fogy. Európában Nagy-Britanniában, valamint Francia-, Olasz- és Svédországban nagy a gabonapehely-fogyasztás. Ezekben az országokban a felnőttek 82%-a, míg a gyermekek 85%-a reggelizik rendszeresen gabonapelyhet, a férfiak naponta átlagosan 33 g-ot, a nők pedig 27 g-ot fogyasztanak (1).
E termékkörnek az egészséges táplálkozásban elengedhetetlennek tartott, rostanyagokban gazdag elemei hazánkban különösen a hölgyek, a fiatalok – tizenöt–huszonkilenc éves korosztály – és a felsőfokú végzettségűek körében hódít. Míg a férfiak táborában 20% alatti a müzlit, gabonapelyhet legalább hetente egyszer fogyasztók aránya, addig a nőknél ez az arány csaknem 30%. A tizenöt–tizenkilenc évesek közül tízből egy naponta vagy majdnem minden nap fogyaszt ilyen terméket, s a felsőfokú végzettségűek körében is körülbelül ennyi a müzlit, gabonapelyhet napi rendszerességgel fogyasztók aránya (2). A gabonapelyhek a gyermekek körében a legnépszerűbbek, ezért ezeket a termékeket a szülők szívesen vásárolják, mivel az a közvélekedés róluk, hogy a gyermekek számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A hazai fogyasztás elmarad a nyugat-európaitól, kb. annak az egytizedét teszi ki.
A Szívbarát program 2005 nyarán százhatvanhat fiatal felnőtt – (32,3% férfi, 67,7% nő), átlagos életkoruk 24,1 ± 9,7 év – körében végzett felmérése alapján ebben a korosztályban naponta egyszer fogyaszt gabonapelyhet, müzlit a megkérdezettek 25,3%-a, míg hetente két–négy alkalommal további 50%-uk. A fennmaradó egynegyed (24,7%) ritkán, havonta egy–három alkalommal eszik reggeli pelyheket (3).
A piackutatói adatsorokból általában a reggeli pelyhek együttes fogyasztási adatairól tájékozódhatunk, a gabonapehely- és müzlifogyasztás együttesen jelenik meg a statisztikákban. A reggeli ételek piacán gyorsan népszerűvé vált gabonapelyhek más eljárással készülnek, mint a müzli: kukoricalisztpépet hengerelnek, majd felpuffasztás után kakaóval és fahéjjal ízesítik vagy egyszerűen csak megcukrozzák azt. E tanulmányban a továbbiakban csak a gabonapelyheket tárgyaljuk, ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyre nagyobb szerepűek – elsősorban a fiatalok táplálkozásában – a gabonapehely-szeletek is.
A termékpalettát 2006. november és 2007. január között áttekintve kilencvennégy gabonapehely-termék címkéjét tettük nagyítónk alá, közülük a talán legismertebb ötven került áttekintő 1. táblázatunkba a fontosabb tápanyagértékek feltüntetésével.


A termékek közül tizenkettő bio: különöző ízesítésű buláták, kukorica- és tönkölypelyhek, zabkorpa, zabpelyhek és köles. Öt termék tartozik a lapított gabonapehely-szegmensbe: a natúrárpapehely, a natúrbúzapehely, a natúrrozspehely, a natúrzabpehely, valamint a négykomponensű Pehelymix, amely búza-, rozs-, árpa- és zabpehely élettanilag optimális arányú keveréke. A fennmaradó hetvenhét termék alig felénél (harminchét terméknél) derül ki a megnevezéséből, hogy milyen gabonából készült pelyhet rejt a csomagolás. Nyolc készült búzából, egy tönkölybúzából, egy hajdinából, huszonnégy kukoricából és kettő rizsből. A többi terméken a gabonapehely, -tallér, -golyó, -falatkák és -szemek megnevezés utal a tartalomra. Az összes termék közül kilenc megnevezése jelzi, hogy a termék hozzáadott vitamint tartalmaz (általában öt–hét félét, amelyek az előírásnak megfelelően részletezve is vannak a csomagoláson).
A fellelt adatok alapján a gabonapelyhek energiatartalma 839–2313 kJ/100 g (200–550 kcal/100 g) között van, átlagosan 1636 kJ/100 g (387 kcal/100 g). Száz gramm termék fehérjetartalma 4,5–13,4 g közötti (átlagosan 7,7 g), szénhidráttartalma 26,5–88 g közötti (átlagosan 74,4 g), míg zsírtartalma 0,4–39,0 g közötti (átlagosan 6,7 g). Azokon a termékeken, amelyeken (31,9%-ukon) feltüntették a cukortartalmat, az 5,7 és 44,3 g közötti (átlagosan 29,7 g), míg a keményítőtartalmuk 12,6 g és 51,3 g közötti (átlagosan 42,4 g). Annak ellenére, hogy e termékcsoport lényeges jellemzője a rosttartalom, csak a címkék 43,6%-a nyújt erről számszerű információt. Az élelmirost-tartalom a cukortartalomhoz hasonlóan igen változó: 0,6 és 17 g közötti (6,1 g/100 g átlagosan).
A leggyakoribb (34,0%) kiszerelés a papírdobozos 250 g-os, a legkisebb 75 g-os, míg a legnagyobb 750 g-os. Majdnem minden tizedik termék (8,5%) két kiszerelésben is forgalomban van: egy kisebb 150–250 g-os és egy nagyobb 375–500 g-os csomagolásban.
 
Irodalom:
1. Breaking down barriers – Examining health promoting behaviour in the family. Kellogg’s Family Health Study, 2005. Kellogg, Warrington, 2005.
2. Sánta, Z.: A gabonapehely vált húzóerővé. Élelmiszer, 14(4), 30–31, 2006.
3. Kovács, I., Lelovics, Zs.: Mit esznek a Sziget Fesztiválra látogatók? – 2005. Kutatási Beszámoló. Kézirat. Budapest, EME, 2005.
4. Lelovics, Zs.: Élelmiszer-adatbank. A Magyarországon forgalomban lévő gyakoribb élelmiszercsoportok tápanyagainak táblázata és jellemzői. Kézirat, 2005.
 
Lelovics Zsuzsanna dietetikus


További információk: http://www.ujdieta.hu/index.php?content=583

Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása